3/2008


Teemana Kirjansidonta

Vuoden 2008 kolmannen numeromme teemana on Kirjansidonta. Se on aihealue, johon kannattaa syventyä huolellisesti ja joka vaatii taitoa, näppäryyttä ja kärsivällisyyttä. Lehdessämme haastattelemme alan ammattilaisia sekä tarjoamme ideoita ja vinkkejä niin haitarikirjojen, pitkäsidoksen kuin japanilaisen kirjasidonnan saloista.

Kirjansidontaan voi syttyä intohimo, joka oli edellisen numeromme teema. Ohjaustoiminnan artenomi (AMK) ja ekonomi Marjo Viitanen löysi opiskelujensa aikana kirjansidonnasta oman intohimonsa ja perusti yrityksen, joka mm. sitoo suruadresseja. Lehdessämme haastattelemme Marjoa mm. hänen yrityksestään. Toinen kirjansitoja, jonka lehdessämme esittelemme on Päivi Pärssinen.

Teema näkyy lehden kaikissa osastoissa, eniten ideavakassa. Tuttuun tapaan lehtemme tarjoilee myös paljon muuta kuin teemaan kuuluvaa asiaa. Vaikka kirjansidonta on syventymisen paikka tarjoamme kuitenkin pikaopastuksen kirjansidontaan, eli Tiedonjyvistä löydät jutun Kirjansidonnan lyhyt oppimäärä, jonka runsaiden kuvien avulla voit aloittaa harrastuksen vaikka itsenäisesti. Suosittelemme lämpimästi alan kurssille osallistumista.

Vielä ehdit sitoa kirjaset esimerkiksi joululahjaksi. Ideavakassa vinkkejä myös joulukoristeiksi. Poikkeuksellisesti tämä kolmas numero on vuoden 2008 viimeinen numero. Seuraava numeromme ilmestyy helmikuussa 2009 teemalla Kulttuurin kuntouttava vaikutus.

Sukella lehtemme juttuihin: Kädenjäljessä on tarjolla juttu käsityöblogeista, kas kas -värien käytöstä ja punonnasta sekä elävästä kirjatosta Internetissä. Kulttuuripeilissä ovat esillä kirjansitojat Marjo Viitanen ja Päivi Pärssinen. Esittelemme myös tamperelaisen Wärjäämön sekä alumnimme Susannan Halosen. Peilissä on ripaus kansainvälisyyttä eli juttu työharjoittelusta Pohjois-Amerikassa.

Ideavakan vinkeistä voit ottaa talteen kirjansidonnan aiheita, paperimassatähdet tai jäätaulun. Tiedonjyvissä esitellään mielenterveystyön hyväksi tehty tyttökalenteri sekä jo mainittu Kirjansidonnan lyhyt oppimäärä. Lisäksi tuttuun tapaan mukaan on poimittu kiinnostavimmat STM:n ja OPM:n uutiset.

Ajanpirrassa on esillä valittuja maistiaisia syyskauden ja alkutalven kulttuuritarjonnasta: näyttelyjä, teatteria, koulutuksia. Tällä kertaa näyttelyt ovat vahvasti esillä. Viisasten kivessä on jälleen tiivistelmiä ohjaustoiminnan koulutusohjelman uusimmista opinnäytetöistä sekä pari alaan liittyvän väitöskirjan tiivistelmää.

Sanakanteleessa voit virkistää itseäsi runoilla ja proosalla. Galleriassa kannattaa vierailla katselemassa kirjansidonnan tuotoksia.

Eeva-Liisa Mannerin runon Kirkkaat aamut kohoavat katkelman myötä CuRec toivottaa lukijoilleen rauhallista talven aikaa ja suloista joulun odotusta!

KIrkkaat aamut kohoavat,
päivä ja yö vaihtelevat,
sade ja kuulas ilma.
Vuodenaikojen lähtö ja paluu,
lintujen laulu, äänien häipyminen,
aamu ja ilta, kevät ja syksy
alati hämmästyttävät minua.

Hämeenlinnassa 1.12.2008

Saija Honkala

 

 


 

 

pääkirjoitus
sisältö
ilmestyminen
toimitus arkisto
linkit
etsi
palaute