Kulttuurista stressinhallintaa ja rentoutumista

Kesä on juuri auennut parhaimmilleen, kun kirjoitan tätä pääkirjoitusta. Työhuoneeni ilmasto tuntuu trooppiselta, ja kesäloma polttelee kantapäitä. Olenko työstä stressaantunut lomalle jäädessä? Vai stressaako loma? Millaista kulttuurista antia voin lomalla tai töissä ollessa nauttia - ei vain omaksi iloksi vaan suorastaan stressinhallintaa oppiakseni? Mitä on rentoutuminen ja voiko sitä oppia?

Joitakin vastauksia näihin kysymyksiin tarjoaa CuRecin vuoden 2003 toinen numero teemanaan Kulttuurinen stressinhallinta. Sanotaan, että tietty määrä stressiä auttaa tai jopa parantaa yksilön suorituskykyä sekä lisää motivaatiota ja innostusta kohdata erilaisia haasteita. Tämä onkin niin sanottua positiivista stressia eli eustressiä. Entä sitten, kun yksilön sietokyky ylittyy, voimat alkavat ehtyä ja menettää hallinnan tunteensa? Negatiivisen stressi eli distressi rasittaa ihmistä, vie voimavaroja ja voi lopulta johtaa esimerkiksi työuupumukseen ja masennukseen.

Mitä sitten on kulttuurinen stressinhallinta? Boinkum Benson Konlaanin tutkimus kulttuuriharrastusten vaikutuksesta koettuun terveydentilaan ja elinikään on tullut tunnetuksi ja usein siteeratuksi myös Suomessa. Aktiivisesti ja säännöllisesti kulttuurinautintoja harrastaneet ihmiset tunsivat tutkimuksen mukaan itsensä terveemmiksi, ja kulttuurilla havaittiin olleen myös elinikää pidentävä vaikutus. Kulttuurinautintojen harrastaminen alentaa verenpainetta ja niin sanottujen stressihormonien tasoa. Kulttuurin harrastus siis auttaa kohtaamaan elämän kriisejä, joten se ehkäisee masennusta. Kulttuurisen virkistystoiminnan alalle sopii mainiosti esimerkiksi se, että TYKY-toimintaa rikastetaan entistä enemmän liikunnan lisäksi taidenautinnoilla ja vaikkapa käsillätekemisellä.

Kädenjälki-osastolle olemme koonneet tietoa Konlaanin tutkimuksesta, stressistä ja rentoutumisesta sekä muutamia vinkkejä kulttuurisista - ja muistakin - keinoista ladata akkuja. Tekijöitä ja vaikuttajia -osastolla kerrotaan, kuinka yliopettaja ja taideterapeutti löysi voimaa ja elämyksiä pajusta. Ideatorille on koottu ideoita luonnonmateriaalien työstämiseen ja luonnosta nauttimiseen. Työelämätietoutta-osastolta voit muun muassa lukea, millä tavalla kulttuurisen virkistystoiminnan arvot ovat esillä Suomi 2015 -ohjelman raportissa ja Suomi-visiossa.

Lehtemme tarjoaa jälleen toki muitakin aiheita kuin pääteemamme. Työelämätietoutta-osastolla voit tutustua vaikkapa opiskelijoiden ajatuksiin elämänkulun erilaisista ohjaustarpeista runon, sarjakuvan ja esseetekstien keinoin. Alumnimme maailmalla on tällä kertaa Anu Pentik, jota toimittajamme haastatteli. Mitä löytyy kassistasi? kurkistaa vuorostaan luovuusohjaaja Arja Anttilan kassiin. Paju on esillä monin tavoin: Kädenjäljessä on hortonomiopiskelijan kirjoittama artikkeli pajusta ja pajunviljelystä, Ideatorilla on vinkkejä pajuaskarteluun, Ajan hermolla antaa vinkkejä mm. pajuun liittyvistä kursseista ja lisäksi kerromme, miten pajun työstäminen antoi elämyksellistä voimaa uupuneelle opettajalle. Linkkikokoelmassa uutuutena Tarvikehankinpaikkoja-lista - tutustu ja hyödynnä!

Vierailemalla Galleriassa, jossa on esillä ohjaustoiminnan opiskelijoiden luonnonmateriaalipunonnan, paperimosaiikin ja nukkekurssin töitä, voit heti harrastaa kulttuurista stressinhallintaa: ihailla kädentuotteita ja saada kenties ideoita aloittaa voimia antava ja rentouttava kädentyöprosessi.

Koska kirjoitan tätä tekstiä oman kesälomani kynnyksellä, toivotan lukijoille kaikin tavoin rentouttavaa ja kulttuurista kesää! Joku kenties lukee lehteämme vasta syyskuussa, jolloin alkaa olla jo uuden numeromme ilmestymisaika. Istupa silloin alas ja muistele mennyttä kesää: koit varmasti jonkin talven varalle voimia antaneen elämyksen, olkoon se sitten luonto, aurinko, loma, järvi, meri, kesäteatteri, taidenäyttely, festivaali, ystävien läsnäolo, musiikkikokemus, kasteinen kesäyö, loppukesän pimeät illat - mikä tahansa.

Minun kulttuurinen stressinhallintakeinoni on ehdottomasti runojen lukeminen. Runoista esimerkkinä olkoon katkelma Sirkka Turkan runosta:

Tule minun kanssani satuun, on niin kylmä:
kaduilla viimakin kulkee kumarassa.
Tule, mennään satuun, suureen kukkivaan kirjaan.
Ensin sen kanteen,
sitten kansien väliin.
Tehdään pesä itkulle, maailman kaikille kyynelille.
Ole sinä Puhdas niin minä olen Kirkas,
Ole sinä Lohdutus ja koko maailman Lohtu.
Kuun veitsi uppoaa jo pilven
huohottavaan rintaan
ja kipu riisuu tähden
alas, tähän.
Sadun talo vihreä ja pieni niin vihreässä metsässä,
Jumalan vihreän kämmenen alla.
---
- Sirkka Turkka (katkelma) - (Päivän kierto. 1983. Toim. Kai Sievers. Helsinki: Otava.)

Hämeenlinnassa 12.6.2003

Saija Honkala
päätoimittaja

etusivulle