Savesta keramiikaksi primitiivisin keinoin
Kirjoja ja muita aineistoja
Juurilla: herkkuja juureksista
Lirularu...LORU - perinneloruja

 

Savesta keramiikaksi primitiivisin keinoin

Avotulipoltot
Maakuoppapoltot

Savea on käytetty jo tuhansia vuosia rakennuksien, astioiden ja koriste-esineiden tekoon. Jotta savesta saatiin kestävämpää käytössä, se täytyi polttaa keramiikaksi. Varhaisimpia poltettuja esineitä on löydetty aina 10 000 vuoden takaa. Vanhimmat keramiikkaesineet on todennäköisesti poltettu avotulipoltossa tasaisella maalla. Avotulipoltossa esineet koottiin kiviselle alustalle ja peitettiin puilla ja kuivalla lannalla. Lannalla saavutetaan erittäin korkea lämpötila ilman palkeitakin, jopa 650-950C°. Vielä nykyäänkin tätä polttomenetelmää käytetään joissakin maissa päivittäin.

Nykyisin käytetään sähköllä toimivia uuneja, joissa uunin sivulla olevaan paneeliin näppäillään haluttu poltto-ohjelma ja painetaan käynnistysnappia, jolloin uuni hoitaa kaiken. Sähköuuneillakin saattaa tulla vastaan yllätyksiä, mutta silti niiden tulos on jotakuinkin samanlainen kerrasta toiseen. Sen takia on mielenkiintoista joskus palata ajassa taaksepäin ja kokeilla primitiivisiä polttomenetelmiä ja katsoa minkälaisia tuloksia niillä saa aikaan. Ohessa esitellään muutamia helpohkoja primitiivisiä polttomenetelmiä, joita voi jokainen kokeilla. Lisäksi on hyvä käydä tulityökurssi, jossa saa valmiudet toimia oikein tulen kanssa, koska poltoissa lämpötila saattaa kohota yli 1000C° jolloin tulen leviämisriski kasvaa huomattavasti. Kurssit ovat yleensä päivän mittaisia ja lähdeluettelossa on linkki josta löytyy tietoa kursseista. Muista aina ennen uunien ja polttojen tekoa varmistaa maanomistajan lupa ja tarkista, että poltto on laillista valitsemallasi alueella!

Avotulipoltot

Helpoin tapa polttaa savea on avotulipoltossa. Siihen ei tarvita suurtakaan alaa tulea varten ja sen rakentaminen ei vaadi erityisiä lisämateriaaleja.

Nuotion pohjaksi olisi hyvä valita kivinen alusta, jonka päälle kuivuneet saviesineet on helppo latoa. Kovin suurta kekoa saviesineistä ei kannata tehdä, ja aluksi kannattaakin kokeilla yhdellä tai kahdella esineellä, miten avotulipoltto toimii. Kun esineet on ladottu alustalle, peitä ne kuivilla puilla ja jos saatavilla on, kuivalla lannalla - lanta nostaa polttolämpötilaa. Riippuen tulen voimakkuudesta, voi poltto olla valmis jo tunnissa. Seuraa saven väriä miten se muuttuu polton aikana. Jos saveen halutaan mustia sävyjä, lisää tuleen märkää ruohoa, puuta tai turvetta. Tällöin tuli "vaimenee" eikä ole enää niin happipitoista ja savussa oleva hiili mustuttaa esinettä.

Alhaisen polttolämpötilansa vuoksi - n.600° - esineet jäävät melko hauraiksi ja helposti rikkimeneviksi. Tästä huolimatta kannattaa kokeilla avotulipolttoa erilaisten ryhmien kanssa, sillä polton aikana voi kaivaa esille makkarapaketin, -tikut ja käristää herkullisen aterian polton aikana. Ja jottei aika kävisi pitkäksi voi nuotion räiskyessä kertoa tarinoita menneistä ajoista ja kuvitella miten ehkä juuri tällä paikalla on joskus vaeltanut metsästäjäkansa...

Maakuoppapoltot

Maakuopan valmistus
Kuopan täyttö

Maakuoppauuneja on useampia erilaisia joista tässä esittelen vain yhden. Lisätietoja voit etsiä lähteisiin merkityistä kirjoista.

Ennen maakuoppauunin rakentamista on hyvä selvittää kaikille osallistujille sen suurempi vaativuus ja turvallisuustekijät. Maakuoppauuni palaa huomattavasti kauemmin kuin avotulipoltto - jopa yli vuorokauden. Myös lämpötila uuneissa voi nousta jopa 1000 asteeseen, joten uunia ei saa koskaan jättää vartioimatta. Näin ollen tulee heti aluksi selvittää, että uunin palamista valvomaan täytyy sopia vuorot ettei jonkun tarvitse valvoa yksin kohtuuttomia aikoja. Edelliseen viitaten ota huomioon mahdollinen yöpyminen taivasalla.

Maakuoppauuneissa on mukana olkia ja kuivaa turvetta tai lantaa joista palaessaan vapautuvat myrkyllisiä palamisyhdisteitä ja esim. lanta palaessaan synnyttää voimakkaan hajun joka voi aiheuttaa herkille ihmisille migreeniä.

Maakuoppapoltoissa tulee myös huomioida mahdolliset sään tuomat oikut. Tosin ei pidä ottaa pienistä sadekuuroista otsaryppyjä, vaan sadekin tulisi kääntää hyväksi harjoitukseksi. Tämä onnistuu kun sateeseen on varauduttu. Ota siis polttopaikalle mukaan esim. muovipressu jonka tarvittaessa voi virittää keppien avulla kuopan päälle. Varaa polttopaikalle myös turvetta ja hiekkaa mahdollisen tulen leviämisen tukahduttamiseen.

Maakuopan valmistus
Valitse kuivahko maa jota on helppo kaivaa. Älä sijoita kuoppaa rinteen alaosaan, sillä silloin vesi valuu helpommin kuoppaan aiheuttaen uunin nopean jäähtymisen joka todennäköisesti rikkoo poltettavat esineet.

Kaiva kuoppa 30-50cm syväksi ja vähintään metrin pituiseksi. Liian pieni uuni polttaa itsensä nopeasti loppuun. Eristä kuopan pohja ja seinät. Eristykseen käyvät nyrkinkokoiset kivet, mutta jos saatavilla on tulenkestäviä keramiikkatiiliä, käytä mieluummin niitä. Tiilillä on parempi lämmöneritys kuin kivillä. Myös tavalliset tiilet ja ruukun sirpaleet käyvät eristeeksi. Eristä kuoppa reunoja myöten jolloin minimoidaan kosteuden ja kylmyyden pääsy kuoppaan polton aikana.

Kuopan täyttö
Polttoainesta ladotaan kerros uunin pohjalle ja sivuille. Polttoon kelpaavat mm. oljet, heinät, kaislat, risut, tikut, lastut, puut, puru, karjanlanta ja polttoturve. Kaiken tulee olla ehdottoman kuivaa polton onnistumiseksi. Pohjakerroksen päälle ladotaan poltettavat tuotteet tiiviisti. Polttoainesta voidaan työntää myös esineiden sisään jotta saadaan tasaisempi polttotulos. Esineet peitetään sahanpuruilla, risuilla ja oljilla. Myös kuivaa karjanlantaa on hyvä ripotella päälle, koska se hidastaa palamista ja liian nopeaa jäähtymistä. Kuopan reunat tiivistetään ja nostetaan hiekalla ja turpeella lämmön eristämiseksi.

Uunin tulee palaa kytemällä ja mahdolliset liekit tulee tukahduttaa hiekalla tai turpeella. Karjanlanta on tässäkin hyvä, sillä se palaa kytemällä ja säilyttää muotonsa palaessaan, mikä estää esineiden liian nopean jäähtymisen. Uuni sytytetään kolmesta kohtaa jo sytytetyillä lantakokkareilla, jotka työnnetään uuniin pitkillä pihdeillä. Jotta happea ei pääsisi uuniin, laitetaan maasta kaivettu kostea turve uuninkeon päälle. Kun hapen pääsy estetään uuniin, sitä sanotaan pelkistäväksi poltoksi. Kun uunissa on mm. olkia, vapautuu niistä palaessa erilaisia kaasusekoituksia, joista syntyy metallinhohtoisia pintoja. Tämä johtuu siitä kun kaasu ei pääse poistumaan luonnollisesti, vaan jää "loukkuun" esineen alle. Muuten esineistä tulee poltossa mustia ja mikäli esineet on kiillotettu lusikalla tai muovilla niiden ollessa nahankuivia, on pinta polton jälkeen kiiltävän musta. Mustasavustetut tuotteet eivät sovellu elintarvikekäyttöön eivätkä ne kestä konepesua - vain hellän käsipesun.

Hyvin kytevä uuni saattaa palaa viikon, mutta reilu vuorokausikin riittää hyvään lopputulokseen. Uunin kytemisen näkee savusta, jota uunista nousee tasaisesti. Savun saaminen tulemaan eri puolilta uunihautaa ei ole helppoa. Kun savu tulee tasaisesti eri puolilta voi siitä päätellä että uuni palaa joka puolelta hyvin. Jos uunin avaa liian hätäisesti, saattaa huomata, että osa töistä on kauniisti mustuneita, kun osa on aivan kylmiä ja palamismateriaali niiden ympärillä koskematonta. Kuumuus olisi todennäköisesti levinnyt muuallekin jos uunin olisi annettu palaa kauemmin. Tämän kuitenkin oppii havaitsemaan ajan myötä ja kärsivällisyyden avulla.

Mustasavustuksessa esineistä pyritään saamaan täysin mustia. Jos esineissä on punertavia, ruskeita tai muita värejä on polttoon päässyt liikaa happea. Tosin nämäkin värit voivat luoda mielenkiintoisia pintoja, ja primitiivisissä poltoissa lopputulos on aina yhtä jännittävä. Eikä välttämättä kannata ajatella minkälainen lopputulos pitäisi oppikirjojen mukaan olla, vaan nauttii polttojen yllätyksellisyydestä ja sen tuomista uusista värimaailmoista.

Lue myös Saven primitiiviset polttomenetelmät -kurssin osallistujan kuvaus polttotapahtumasta ja fiiliksiä CuRecin Kädenjälki-osastolta

Teksti: Johanna Salakari
Kuvat: Mari Mötön Riihimäen ohjaajainsituutin opinnäytetyön tuotteita, kuvannut Johanna Salakari
Lähteet:
Tulityökursseja Offire Oy - mm. tulityökursseihin erikoistunut yritys.
Möttö, M. (2003) Tutkimus erilaisten keramiikkauunien rakentamisesta ja poltoista; primitiivipoltoista rakupolttoihin. Opinnäytetyö, Riihimäen ohjaajainstituutti.
Opinnäytetyössä käytetyt lähteet:
Berglöf, K. (2000) Primitiivipoltto kurssi Kankaanpäässä
Haimila, M. (1998) Kertsuja: saviastioiden polttoa nuotiolla. Ks. internetsivut
Hobel, E. (1961) Primitiivinen kulttuuri. Porvoo: Werner Söderstöm Oy.
Rhodes, D. (1981) Kilns Design, Construction and Operation.
Virtanen, A. (1994) Rakukimono, keraamikko Jean-Pierre Viot. Taito 4/1994, 16-17. Helsinki: Stellatum Oy.

Sivun alkuun

 

 

Herkkuja juureksista!

LANTTUA! (Brassica napus ssp. rapifera)

Lanttu on vanha viljelykasvi, joka on peräisin joko Pohjois-Euroopasta tai Siperiasta. Sitä on kuitenkin viljelty Pohjoismaissa ja Saksassa, joissa se onkin suositumpi juures kuin muualla. Lanttua käytetään useissa perinneruuissa, kuten lanttukukossa ja -laatikossa. Lanttu on herkullinen naposteltava myös raasteena ja sellaisenaan kuorittuna.

Lanttu kuuluu kainuulaiseen ruokaperinteeseen, joka on saanut vaikutteita Savosta, Karjalasta ja Pohjanmaalta. Lanttu on Kainuussa perinteeseen verraten uusi ruoka-aine, mutta kukko on kainuulainen perinneruoka, jossa monien muiden täytevaihtoehtojen lisäksi käytetään myös lanttua. Leipäpäivinä Kainuussa oli tapana tehdä erilaisia kukkoja. Lanttukukon säilyvyys oli parempi kuin esim. liha- tai kalakukkojen, jotka olivatkin yleensä pyhäruokaa. Lanttukukko maistui hyvälle myös kylmänä, joten sitä saattoi leipoa vähän myös varastoon.

Kainuulainen lanttukukko

Pottu- ja lanttukukot tehdään aina umpikukkoina. Ne tehdään seuraavasti:

- Otetaan hapantaikinaa noin yhden leivän verran, kaulitaan levyksi.
- Päälle levitetään pilkottua lanttua ja sianlihaa, mieluimmin rasvaista, muuten kukosta tulee kuiva. Suolaa ripotellaan tarpeen mukaan.
- Kukko pannaan paistumaan jälkiuuniin leipien jälkeen ja annetaan olla pari tuntia.
- Sitten kukko haudutetaan hyvissä kääreissä. Kääritään ensin voipaperiin ja sitten sanomalehteen ja vielä villaiseen huopaan ja noin tunnin kuluttua sen on valmis syötäväksi.
- Peruna- ja lanttukukon voi paistaa myös sähköuunissa, samoin kalakukon. Sähköuunissa paistetaan noin tunti ja haudutetaan tunti. Kukkojen täytteenä voi siis käyttää kalaa, lihaa, perunaa, lanttua ja naurista.

Lanttulaatikko, 8 annosta

1 kg lanttua
vettä
suolaa
2 rkl voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa, kermaa tai lanttujen keitinlientä
ripaus suolaa
sokeria tai siirappia
valkopippuria
1 muna
korppujauhoa

Lohko ja kuori lantut. Paloittele ne kattilaan, ja lisää vettä niin, että lantut peittyvät. Lisää veteen suolaa ja keitä lantut pehmeiksi. Kaada vesi mittakannuun ja survo lantut. Lisää lanttujen joukkoon rasva ja jauhot vähän kerrallaan ripotellen ja vatkaten. Lisää maito, kerma tai keitinliemi ja mausteet. Lisää muna, kun seos on jäähtynyt. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle korppujauhoa ja paina pintaan lusikan kärjellä kuvioita. Kypsennä laatikkoa uunin keskiosassa 200 asteessa 40-50 minuuttia.

BORSSIKEITON JUURET

Borssin nimi tulee alun perin heinästä nimeltä "borshchevik", joka oli aikoinaan yleinen keiton raaka-aine. Myöhemmin 1100-1200-luvulla talonpojat keksivät lisätä keittoon punajuurta, jota alettiin tuoda Euroopasta Ukrainaan, josta sitten tulikin tärkein punajuurta viljelevä alue Venäjällä. Itse asiassa perinteistä venäläistä borssikeittoa kutsutaankin "malorossisky borshchiksi", joka tulee Ukrainan vanhasta venäjänkielisestä nimestä.

Kun ukrainalaiset käyttivät punajuuriaan runsaasti päivittäin borssikeittoon, oli se harvinaista juhlaherkkua pohjoisissa maissa, joissa viljely ei ollut niin tuottoisaa. Sen vuoksi borssikeitto oli suuressa suosiossa mm. pohjoismaisten taiteilijoiden keskuudessa. Alexander Pushkinin ja Nikolai Gogolin tiedettiin nautiskelevan borssinsa aina viimeiseen pisaraan asti…

Ukrainalainen borssikeitto 6-8:lle

2 rkl voita
1 sipuli pilkottuna
n. 1 kg punajuuria kuorittuna ja pilkottuna 1/16 suikaleiksi
¼ dl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
2 tuoretta tomaattia kuorittuna ja pilkottuna
2 tl suolaa
mustapippuria
400 g naudanlihaa
300 g kaalia raastettuna
150 g kinkkua kuutioina
tähteeksi jääneet naudanlihat pieninä paloina
kourallinen persiljaa
1 laakerinlehti
höysteeksi tuoretta tilliä ja ranskankermaa tai kermaviiliä

Ruskista sipulia voissa n. 5 minuuttia suuressa padassa, Lisää punajuuret, sitten punaviinietikka, sokeri, tomaatit, suola ja muutama hyppysellinen mustapippuria. Laita sekaan pieni osa naudanlihasta, peitä pata ja anna kiehua hiljalleen tunnin verran.
Kaada keittoon loput lihat, lisää kaali ja kuumenna kiehumispisteeseen. Hämmennä sekaan kinkku ja tähdelihat, persilja sekä laakerinlehti ja anna kiehua hiljalleen 30 minuuttia kansi raollaan.
Kun keitto on valmis, annostele se kulhoihin ja ripottele päälle tuoretta hienonnettua tilliä ja tarjoile ranskankerman kanssa.

Vinkki!

Ruuanlaitto ja leipominen ovat ohjausmuotona hyvin mielekkäitä eri asiakasryhmien kanssa. Ruuanlaitto on elämän perustaito, joka mikro- ja valmisruokien kulta-aikana tahtoo helposti ruostua. Myös lapsille pienimuotoiset leipomukset esim. näin joulun alla tuovat vaihtelua päiväkodin tai askartelukerhon arkeen!

Juurestekstit koonnut: Lotta Hakkarainen
Faktan ja ruokaohjeiden lähteet:
http://www.finfood.fi/
http://www.kotimaisetkasvikset.fi/
http://www.paltamo.fi/kirjasto/taide/matkaop/Ruokaperinne.html
http://www.soupsong.com/rbeet2.html

Sivun alkuun

 

 

Lirularu…LORU!

Lorut on tehty lapsille(ja miksei aikuisillekin) viihdykkeeksi, ja tuopa moni loru tullessaan opetuksen. Viikonpäivät, kuukaudet, vuodenajat, kello tai erilaiset luvut tulevat vastaan näitä perinteikkäitä rallatuksia kuultaessa.

Viikon työt

Milloin olisin työt tehnyt?
Maanantaina en malttanut,
Tiistaina en tiennyt,
Keskiviikkona en kerennyt,
Torstaina en tohtinut,
Perjantaina oli paha päivä,
Lauvantaina oli pyhän aatto,
Sunnuntaina oli suuri juhla.
Suomalainen kansanruno

Muistinharjoittamiseen lorut ovat mainio keino vaikka vanhemmankin kielentaitajan kanssa.

Oli ennen onnimanni


Oli ennen onnimanni
onnimannista matikka
matikasta maitopyörä
maitopyörästä pytikkä
pytikästä pöytäristi
pöytärististä ripukka
ripukasta rintasolki
rintasolesta sopukka
sopukasta Suomen kirkko
Suomen kirkosta kipinä
kipinästä kirjanmerkki
kirjanmerkistä meteli
metelistä meiän herra
meiän herrasta hevukka
hevukasta heinäkelkka
heinäkelkasta kekäle
kekäleestä kenkiraaja
kenkiraajasta rapukka
rapukasta raianhaara
raianhaarasta harakka
harakasta hangonvarsi
hangonvarresta vatikka
vatikasta vallesmanni
vallesmannista matikka
matikasta maitopyörä
maitopyörästä pytikkä...
Suomalainen kansanruno

Useasti niissä kerrotaan myös eläimistä. Satuhahmot ovat vähän uudempia tulokkaita, ehkä nykyään enemmän lauletaan lapsille kuin loruillaan.

Pii pii pikkunen lintu
Pii pii pikkunen lintu
Paleltaako jalkojas
Koivun oksalla ollessas
Marjanvarrella maatessas?
Suomalainen kansanruno

Ketun tuutulaulu
Kettu se itki lapsiansa
Joita on niin paljon
Kaksi on karjassa
Kaksi on marjassa
Kaksi on maltaita jauhamassa
Seitsemän on saunalla
Kahdeksan meren rannalla
Ja kolmekymment' korkeimman vuoren pääl.
Suomalainen kansanruno

Pieni tytön tylleröinen
Pieni tytön tylleröinen tietä pitkin kulki
saapui sinne Nukkumatti,
silmät pienet sulki
Kasvoi kuusi kukkalatva, käki siinä kukkui
mutta tytön tylleröinen nurmikolla nukkui.
Pieni tytön tylleröinen sievää unta näki
että hänen ympärilleen tuli metsän väki.
Tapio ja Tellervo ja Sinipiika pieni,
mustikka ja mansikka ja suuri metsän sieni.
Sipsutteli Sinipiika pienen tytön luokse; otti kiinni kädestä, hyppeli ja juoksi.
Eipä tytön tylleröinen ollut mitään vailla, hauska oli oleskella Nukkumatin mailla.
Helmi Tengman

Ennen vanhaan joka kodista löytyi kehto lapsen nukkua. Siinä äiti lastaan tuuditteli uneen laulaen lempeitä sanoja.


Aa aa allin lasta
Aa aa allin lasta pientä linnun poikaa
pienellä linnulla on pitkä nokka
jolla se poikiansa hoitaa
Suomalainen kansanruno

Minä laulan lapselleni
Minä laulan lapselleni
Kieltä pieksän pienelleni
Suuta kullatta kulutan
Minä laulan lapsen virttä
Panen painosen sanoja
Joita ennen eukko neuvoi
Oma vanhempi opetti
Kätkyessä käätessäni
Liekussa levätessäni
Lorkian isän kodissa
Kaunoisessa kartanossa
Kanteletar

Pikku peikko takkutukka

Pikku peikko takkutukka, pitkä häntä, risa sukka
Istuu itkee kannon päässä, pienet varpaat aivan jäässä
Tuli tonttu, parsi sukan, selvitteli takkutukan.
Antoi vielä villatakin sekä päähän tonttulakin.
Pikku peikko tupsutukka, pitkä häntä, ehjä sukka.
Istuu nauraa kannon päässä, eipä ole varpaat jäässä.

Tutut lastenkirjailijat ovat kääntäneet muiden maiden lyriikkaa suomalaisten lasten iloksi. Ainakin Kaarina Helakisa, Kirsi Kunnas ja tuoreemmista Juice Leskinen ovat taitavia sanakääntäjiä. Kirjastojen lastenkirjahyllyt ovat muutenkin riemastuttava kokemus. Värikkäitä ja taidokkaita kirjoja on ilo selailla, niistä saattaa löytää mukavia vinkkejä vaikkapa ohjaustuokioiden taukohetkiin.

Mistä on pienet pojat tehty?

Mistä on pienet pojat tehty?
Mistä on pienet pojat tehty?
Etanoista, sammakoista
Koiran häntätupsukoista
Niistä on pienet pojat tehty

Mistä on pienet tytöt tehty?

Mistä on pienet tytöt tehty?
Mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista, kukkasista
Inkivääristä, kanelista
Niistä on pienet tytöt tehty
Englantilaisesta kansanrunosta suomentanut Kirsi Kunnas

Valintatilanteissa jos ei löydy vapaaehtoista, voi kokea lorun jännitystä ja rytmiikkaa. Kuka tuleekaan valituksi tehtävään?

Auto

Auto ajoi kilparataa
mittari näytti kahta sataa
yksi pyörä putosi pelistä pois
puh pah pelistä pois
Suomalainen kansanruno

Entten tentten

Entten tentten teelika mentten
Hissun kissun vaapula vissun
Eelin keelin klott Viipula vaapula vot
Eskon saun pium paum
Eemeli vastasi : Nyt pois!
Suomalainen kansanruno

Kysele tuttavilta mitä tulee mieleen sanasta LORU? Varmasti kaikkien muistista pompahtaa jokin riimipätkä, jota on johonkin elämänaikaan toisteltu useaan otteeseen. Murrealueet tuovat uusia vivahteita tuttuihinkin loruihin, ja usein hymyn huulille! Lennä, lennä leppäkerttu…

Loruja ja leikkejä
http://www.sunpoint.net/~mammat/leikit.htm
Loruleikkejä kuva-ohjeiden kera
http://www.harjulansetlementti.fi/tietotasku/tietotasku_index.htm
Tuttuja loruja
http://www.dlc.fi/~riksu/muskari.htm

Lähteet:
Lipponen, U. 1998. Kuukernuppi. 3. täydennetty painos. Vammal: Vammala kirjapaino Oy.
Virtanen, Leea. 1970. Antti Pantti Pakana. Porvoo: WSOY.
Virtanen, Leea. 1991. Suomalainen kansanperinne: Porvoo: Wsoy.
Helakisa, Kaarina (toim.). 1994. Suomen lasten runotar. Keuruu: Otava.

Teksti: Kati Turunen

Takaisin sivun alkuun

 

 

Kirjoja ja muita aineistoja

Videokuvauksen opetus-DVD
Tarinoiden maailma
Juuret lapsuudessa

 

Opetus-DVD

Videokuvan opetus-DVD
Tommi Kantanen & Juhana Myllyniemi 2002
Hämeenlinnan mediakeskus

kuva: Hämeenlinna Mediakeskus


Hämeenlinnan mediakeskus on julkaissut Videokuvan opetus-DVD:n, joka sopii kaikille viedeokuvausta opetteleville perustietopaketiksi. Levyllä on hyvää materiaalia opetuksen tueksi, mutta se käy myös itseopiskeluun. DVD opettaa niitä videokuvauksen perusasioita, jotka eivät löydy kameran käyttöoppaasta. DVD on käyttäjäystävällinen: levyltä on helppo löytää haluamansa aihe sillä sisältö on jaettu lyhyisiin osiin. Myös itse sisältö on havainnollista ja aiheita käsitellään ytimekkäästi turhia jaarittelematta. Levyllä on kerrottu videokuvauksen perusteet käsikirjoituksesta editointiin, esimerkiksi yleisimmät virheet ja kuvausryhmän roolit. Opetusaiheiden lisäksi levyllä on kolme lyhyttä elokuvaa esimerkkeinä lyhytelokuvasta, musiikkivideosta ja saippuaoopperasta.
Lisätietoa: www.hameenlinna.fi/mediakeskus

 

Tarinoiden maailma

Syvän tuulen teillä
Ulla Lappalainen, 2003.

kuva: opetushallitus

Syvän tuulen teillä on opetushallituksen vasta julkaisema monikulttuurisen kirjallisuuden antologia. Ulla Lappalainen on koonnut runoja, katkelmia romaaneista, satuja, tarinoita ja ajatelmia Aasiasta, Afrikasta, Keski- ja Etelä-Amerikasta, Pohjois-Amerikasta, Grönlannista ja Lähi-idästä. Teos antaa mahdollisuuden verrata omia juuriaan kaukaisten kansojen juuriin, ja verrata niiden yhtäläisyyksiä ja eroja.

Lasten tarinoiden maailma
Pertti Kemppinen, 2003

Lasten tarinoiden maailma on kirja alle 10 -vuotiaiden lasten kasvattajille ja ohjaajille. Kirjan sisältö on suunnattu lapsille ja aikuisille jotak haluavat ymärtää heidän maailmaansa. Pertti Kemppinen on koonnut teokseen ajatuksiaan perheen merkityksestä, lapsen kehityksestä ja tarinoiden merkityksestä. Sinälläänkin elävää tekstiä on höystetty oivaltavilla sitaateilla ja mottolauseilla. Jokaiseen teemaan liittyy useita harjoitteita, joita voidaan tehdä ryhmässä tai yksin. Harjoitteita on sekä lapsille etteä aikuisille. Kirjan lopussa on lisäksi lyhyitä lapsille ja aikuisille suunnattuja tarinoita. Yhdellä sanalla sanottuna kirja on inspiroiva: se herättää ajatuksia. Teksti on helppolukuista, mukaansa tempaavaa ja hyvin käytännönläheistä.

 

Juuret lapsuudessa

Muistatko lapsuutesi leikit? Tiedätkö, millaisia leluja isovanhemmillasi on ollut? Muistiaan voi virkistää ja juuriaan voi tutkailla vaikkapa perinneleikkikirjojen avulla. On hauska huomata, että jotkut leikit ovat säilyneet muuttumattomina vuosikymmeniä tai pidempäänkin. Lapset pitävät kansanperinnettä elävänä leikkiessään päiväkotien ja koulujen pihoilla. Koska tällainen tieto ei hevillä vanhene, vaan sitä tulee vain lisää, esittelen tässä vähän vanhempiakin kirjoja.

Leikkivuosi
Mysi Lahtinen & Jori Svärd, 1982

Leikkivuoteen on koottu eri vuodenaikoihin ja juhliin liittyviä pelejä ja leikkejä sekä erilaisia tapoja. Kirjasta löytyy niin tuttuja kuin vieraampiakin leikkejä ja tapoje, kuten polttopallo ja näkkisillä, sekä virpominen.

Lystiä leikkiä
Liisa Laaksonen & Maija Salo, 1983

Lystiä leikkiä sisältää kalevalaisia lauluja ja laulutansseja, perinteisiä piirileikkejä ja tanhuja. Edellisten säestämiseen sopii erityisesti 5-kielinen kannel, jonka käyttöä on myös opastettu. Kirjassa on myös pienille lapsille laulettuja viihdytyslauluja, liikunta- ja välineleikkejä ja eri vuodenaikoihin liittyviä tapoja. Laajasta sisällöstään huolimatta kirja ei ole tiiliskiven kokoinen vaan siinä on vähän kaikkea tiiviissä paketissa.

Pajupillistä Pikisirkkaan
Markku Asunta, 1999

Markku Asunta on koonnut tähän kirjaan yli 50 perinteistä leikkikalua teko-ohjeineen. Kirjan alkupuoliskolla on sanallinen selostus jokaisesta lelusta, niiden taustasta, tekotavasta ja käytöstä. Jälkipuoliskolla on piiroskuvat leikkikalujen mittasuhteista ja muista teknisistä yksityiskohdista. Kirjan ulkoasu on hieman poikkeava, sillä kaikki teksti on käsin kirjoitettua.

Jotkut leluista ovat sellaisia, että lapset voivat valmistaa ne itse leikkiensä lomassa. Monimutkaisimpien mallien toteuttaminen onnistuu peruspuutyökaluilla esimerkiksi kansalaisopiston puutyötilassa. Kirjasta saavat siis vinkkejä pikkulasten parissa toimivat yhtä hyvin kuin aikuisten puutyötä opettavatkin ja myös kaikki käsillä tekemistä harrastavat.

Antero Vipunen
Yrjö Karilas, 1950

Leikki ei ole sidottu ikään eikä aikaan. Sen todistaa Yrjö Karilaan vuonna 1950 toimittama pikkujättiläinen Antero Vipunen. Tätä teosta voidaan pitää klassikkona. Sen sisältö ei ole puolessa vuosisadassa vanhentunut lainkaan. Arvoitukset, salakirjoitukset, päättelytehtävät, temput, leikit ja pelit viihdyttävät myös tämän päivän lukijaa, joka malttaa hetkeksi sulkea television ja tietokoneen. Karilas on tarkoittanut kirjan sisällön viihteeksi, joka on samalla hyödyllistä ja opettavaista. Kirjasta löytyykin yli 700 sivun verran ajanvietettä niin lapsille kuin aikuisillekin.

Teksti: Piritta Majamäki

Sivun alkuun

etusivulle