Seminaari: Kulttuuri ja luovuus mielenterveystyössä
Juttu: Via Gratie - Armon tie pian kaikkien kuljettavana
Juttu: Terapiaa leffateatterista, elokuva Nousukausi
Uutisia

Näyttelyt
Teatteri
Muita tapahtumia
Koulutusta

 

Seminaari: Kulttuuri ja luovuus mielenterveystyössä

Seminaari on tarkoitettu kaikille mielenterveystyötä tekeville. Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelmassa (Wetterhoff -yksikössä) on vahva osaaminen ohjaustoiminnan saralla. Koulutusohjelman ydinosaamista on kulttuuristen aktiviteettien suunnittelu, ohjaaminen, kouluttaminen, konsultointi ja kehittäminen. Tule mukaan saamaan kulttuurista ja luovuudesta uusia vinkkejä ja näkökulmia mielenterveystyöhön!

Aika
Perjantai 25.4.2003
Paikka
Hämeen ammattikorkeakoulu, Wetterhoff, Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna
Järjestäjät
Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelma sekä HAMK Palvelut / Täydennyskoulutus.
Kohderyhmä
Mielenterveystyötä tekevät henkilöt erilaisissa toimintaympäristöissä.

Tavoite

  • Antaa uusia näkökulmia ja vinkkejä mielenterveystyöhön
  • Tuoda esiin kulttuurin ja luovuuden merkitys mielenterveystyössä
  • Esitellä ekspressiivisen ilmaisuterapian muotoja kokemuksellisissa työpajoissa

Teemat

  • Kulttuurinen virkistystoiminta
  • Ekspressiivinen ilmaisuterapia
  • Toiminnalliset menetelmät

Osallistumismaksu
140 € sisältäen aamukahvit Huomaa, että ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisajan jälkeen tapahtuvista peruutuksista perimme toimistomaksuna 40 % koulutusmaksusta. Jos perumista ei ilmoiteta lainkaan, laskutetaan maksu kokonaan.
Ilmoittautumiset
11.4.2003 mennessä joko Internetin kautta
tai faksilla (03) 646 3220.
Lisätietoja
Koulutussihteeri Tiina Björkskog (03) 646 3433
Seminaarin ohjelma

TERVETULOA!

Takaisin sivun alkuun

 


Via Gratie- Armon tie -vaellusdraama pian kaikkien kuljettavana

Via Gratie - Armon tie vaellusdraaman valmistelu on jo kovassa vauhdissa.
12.4.2003 Hämeenlinnassa esitettävä suurproduktio syntyy monien tahojen yhteistyönä. Työryhmän puheenjohtajana toimii produktion alullepanija Ulla Murtonen ja käsikirjoituksen draamaan on kirjoittanut ja sen ohjaa Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelman opettaja Riittamaija Kuusela-Rantanen. Käsikirjoituksen teologisen oikeellisuuden on puolestaan tarkistanut Lena Lindén Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta. Seurakunta on muutenkin aktiivisesti mukana draaman toteutuksessa.

Musiikkia ja tekniikkaa
Kanttori Matti Oikarinen on saanut useimmat seurakunnan kuoroista innostettua mukaan esitykseen, jossa musiikilla on suuri merkitys. Seurakunnan kuorojen lisäksi mukana ovat myös Hämeenlinnan mieskuoro, Mieskuoron seniorit ja mahdollisesti myös muita hämeenlinnalaisia kuoroja. Kuorolaisten määrä nouseekin reilusti toiselle sadalle! Paitsi musiikkia, esityksessä käytetään tehokeinona myös videotekniikkaa. Juhana Myllyniemi Aviteekki r.y.:stä vastaa yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulussa ohjaustoimintaa opiskelevan Ilkka Valpasvuon kanssa sekä videokohtauksen tekniikasta ja toteutuksesta että koko tapahtuman äänentoistosta. Hämeenlinnan kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ja Hämeenlinnan torikauppias r.y. ovat myös tärkeitä insinöörejä tien rakentamisessa. Heidän harteillaan on suurelta osin tapahtuman markkinointi sekä käytännön järjestelyjen hoitaminen.

Ihmismassoja ja elämää
Suurien ihmismassojen liikutteleminen kaupungin keskustassa vaatii lukuisien seikkojen huomioonottamista aina katujen sulkemisen järjestämisestä meluilmoitusten tekoon. Samana viikonloppuna Hämeenlinnassa järjestetään lukuisia muitakin tapahtumia ja yhteistyö mm. Hämeenlinnan torilla järjestettävän pääsiäistapahtuman kanssa on ollut tiivistä. Tapahtumapäivänä toriaikaa on jatkettu aina klo 17 asti ja iltapäivällä klo 14 lähtien erilaisten järjestöjen, yhteisöjen ja koululuokkien on mahdollista esitellä toimintaansa ja myydä tuotteitaan ilman paikkamaksua. Torille toivotetaan tervetulleiksi myös eri alojen käsityöläiset mukaan luomaan draaman tunnelmaa. Toripaikkojen varauksia ottaa vastaan Kari Karhu Hämeenlinnan torikauppias r.y:stä puh: 0440894462 e-mail: kari.karhu@htk.fi

Opiskelijoilta vaatetusta, tekniikkaa, roolisuorituksia ja tarpeistoa
Hämeen ammattikorkeakoulun Wetterhoffin yksiköstä mukana on sekä vaatetuspuolen että ohjaustoiminnan opiskelijoita. Hanna Sihvonen ja Nora Nattari opiskelevat vaatetuspuolella viimeistä vuottaan ja ovat jo suorittaneet opintoihinsa kuuluvat projektit. Via Gratien puvustuksen suunnittelu oli kuitenkin niin houkutteleva tehtävä, etteivät naiset voineet vastustaa kiusausta ryhtyä suururakkaan vielä opiskelujen loppusuoralla.

Kuvassa: Projektinsuunnittelua: Ohaaja Riittamaija Kuusela-Rantanen
sekä opiskelijat Johanna Hakkarainen, Virpi Harju, Vuokko Syväntö ja Piia Härkänen.
Kuva: Ilkka Valpasvuo.

Ohjaustoiminnan opiskelijoista tekniikan puolella projektiopintojaan suorittavan Ilkka Valpasvuon lisäksi mukana ovat Johanna Hakkarainen työryhmien sisäisenä tiedottajana, sekä Pirjetta Kesseli, Piia Härkänen ja Vuokko Syväntö vastaamassa esityksen tarpeistosta. Myös he ovat tulleet projektiin puhtaasti kiinnostuksesta draamaa kohtaan. Tarpeiston hoitajien työn hedelmät halutaan pitää vielä osittain salassa, sillä tunnelman luojina käytettävien pienten ja vähän suurempienkin elementtien paljastaminen etukäteen voisi vähentää niiden tehoa itse esityksessä. Niistä hieman suuremmista elementeistä voitaneen kuitenkin paljastaa sen verran, että Draamassa Jeesus ei suinkaan ratsasta leikkiaasilla, vaan tähän osaan on saatu ihka oikea eläin!

Pääroolissa läänintaiteilija Kari Mäkiranta
Mutta entäs kaikkien huulilla jo kenties virinnyt kysymys muotoiltuna laulun sanoin: "Ken aasilla ratsastaa?" Hän on Hämeenlinnalaisten tuntema kulttuuripersoona ja nähty tämän vuoden puolella jo ennenkin julkisesti esiintymässä. Myös musiikki on lähellä hänen sydäntään. Hän on siis - Hämeenlinnan läänintaiteilija Kari Mäkiranta
(kuvassa, kuva Pirjetta Kesseli).

Tien pohjustustyöt ovat siis jo kovassa vauhdissa. Hiljaisen viikon tapahtumiin sekä Jeesuksen elämäntyön seuraamisen kutsutaan kaikki la 12.4.2003 Hämeenlinnaan. Matkaan lähdetään Hämeenlinnan Kaivokadun parkkialueelta klo 15.00.

TERVETULOA!

Teksti: Johanna Hakkarainen
Kuvat: © Ilkka Valpasvuo, Pirjetta Kesseli

Sivun alkuun

 

Terapiaa leffateatterista: NOUSUKAUSI

Nousukausi on raikas tulokas suomalaisten elokuvien joukossa. Se on ohjaaja Johanna Vuoksenmaan debyytti kokopitkänä elokuvana. Idea elokuvaan on lähtöisin Johannan käsikirjoittaja-avomieheltä, jota on aina kiinnostanut roolin- tai identiteetinvaihdos myös elämysmielessä.

Elokuva kertoo, kuinka varakas nuoripari hakee elämystä ja vaihtelua korkeatasoiseen mutta tasapaksuun elämäänsä. Sitä he todella saavatkin, mutta eivät kuitenkaan aivan toivomallaan tavalla. Kohtalon ivaa pehmittää osuva huumori ja kliseisen "köyhät mutta onnelliset" lähiönaapurit.
Elokuvan ensi-ilta on 28.2.2003.

Elokuvaterapiaa

Torstaina 13.2.2003 Johanna Vuoksenmaa (kuvassa oik.) kävi Hämeenlinnassa esittelemässä elokuvaansa yhdessä miespääosanesittäjän Petteri Summasen (kuvassa vas.) kanssa. Kysyin Johanna Vuoksenmaalta, sopiiko elokuva hänen mielestään elokuvaterapiaan. "Aivan varmasti. Minulla on aspergerin syndroomaa sairastava 9-vuotias poika. Elokuvassa on riittänyt puuhaa meille molemmille, mikä
on ollut elokuvan tekemisen puolella hyvä terapiaväline."

Katsojan kannalta elokuva toimii myös: "Elokuvaa katsoessa voi samastumisen kautta päästä elämään päähenkilöille tapahtuvat vastoinkäymiset, tarvitsematta kokea niitä itse", kertoo Vuoksenmaa. "Hallitussa terapiaprosessissa voisi elokuvamateriaalia käsitellä niin, että ihmiset laitettaisiin elokuvan tilanteisiin kuvitteellisesti. Sen jälkeen tapauksista ja henkilöistä voitaisiin keskustella ja keksiä selviytymiskeinoja vastaaviin tilanteisiin", suunnittelee Johanna Vuoksenmaa yllättävän kysymykseni seurauksena. Hän haluaa, että ihmiset voivat lähteä elokuvan jälkeen pois hyvillä mielin ja kertookin rakastavansa onnellisia loppuja. Myös elokuvaterapiassa samastuminen on tärkeää ja tarinan toiveikas loppu on perusedellytys.

Myös Petteri Summanen voisi suositella opettavaista elokuvaa terapiamuodoksi. - "Oman elämän arvo nousee, kun elokuvan henkilöihin voi samastua ja tajuaa opetuksen", hän kiteyttää.

 

 

Aineksia kansainvälisille markkinoille

Elokuvan kuvausmiljööt eivät jää kakkoseksi Ameriikan elokuvien maisemille, vaan aidon tyylikkäästi kuvatut eliittialueet ja toisaalta realistiset lähiökorttelitkin antavat meille suomalaisille aihetta olla ylpeä kotimaastaan, ainakin filmiteollisuuden osalta. Mahdotonta ei olisi Nousukauden markkinoiminen muille maille..

Kaiken kaikkiaan persoonallisen juonikas Nousukausi on oikein viihdyttävää ja virkistävää katsottavaa. Pääosia tähdittää Tiina Lymi ja Petteri Summanen sekä muissa rooleissa nähdään mm. Juha Veijonen, Antti Virmavirta ja Ville Virtanen.

Haastattelu ja teksti: Lotta Hakkarainen
Kuvat: © Maaret Lipponen ja Lotta Hakkarainen

Sivun alkuun

 

 

Uutisia
Tuotesuunnittelukilpailu 2003
Kulttuuria työpaikoille
Hämeen taidetoimikunnan apurahat
Taiteilija Eeva Wornellin korut palkittiin Pietarissa

 

Tuotesuunnittelukilpailu 2003

Järjestäjä: Wetterhoff Oy, W - Brandi - hanke, Hamk/muotoilun koulutusohjelma

Kilpailutehtävä: Kilpailussa haetaan uusia toteuttamiskelpoisia tuoteideoita Wetterhoff Oy:n ”Life-style –  Sisustaminen” -tuotekonseptiin, jota kehitetään Wetterhoff-brandi-hankkeen puitteissa ja joka esitellään syksyllä 2003 Habitare-messuilla.
Kilpailutöissä tulee ottaa huomioon kotimaassa tapahtuva sarjatuotannollinen valmistuttaminen.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:
A. Sauna- ja kylpyhuonetekstiilit ( esim. pyyhkeet, laudeliinat, saunatakit tms.) ja kattaustekstiilit ( esim. pöytäliinat, tabletit tms. )
- Tuotteiden valmistuksen yhtenä yhteistyökumppanina toimii Jokipiin Pellava Oy. Tämä mahdollistaa myös jacquard-tekniikan käytön kankaan suunnittelussa ja valmistuksessa.
- Kilpailuun osallistuville järjestetään vierailukäynti kyseiseen yritykseen maanantaina 3.3.03.
- Materiaalina pellava
- Kilpailuun voi osallistua joko yhdellä tuoteidealla tai tuotesarjalla.
B. Sauna- ja kylpyhuoneen pienesineet (esim. harjat, saippuakupit, tms.)
- Materiaalivalinta vapaa.
- Kilpailuun voi osallistua joko yhdellä tuotteella tai tuoteperheellä.  

Kilpailuaika
Kilpailu julkistetaan helmikuussa 2003 viikolla 9.
Kilpailutyöt tulee jättää huhtikuun 4. päivä klo 16.00 mennessä Hamk/Muotoilun koulutusohjelman Wetterhoffin yksikön neuvontaan. Kuoreen merkintä Wetterhoff Oy/tuotesuunnittelukilpailu.
Kilpailutyöt voi myös postittaa osoitteella:
Hamk/muotoilun koulutusohjelma/ Wetterhoff, Wetterhoffinkatu 2,
13100 Hämeenlinna
Kilpailun tulos julkistetaan huhtikuun 2003 loppuun mennessä ja siitä ilmoitetaan voittajille henkilökohtaisesti.
Kilpailutyöt noudettavissa toukokuun loppuun asti Wetterhoffin neuvonnasta.

Osallistumisoikeus
Kilpailuun voivat osallistua kaikki Hämeen Ammattikorkeakoulun muotoilun – tuotemuotoilun, tuotekehityksen – ja ohjaustoiminnan koulutusohjelmissa opiskelevat opiskelijat

Muoto ja anonymiteetti
Kilpailutyöt jätetään nimimerkillä varustettuna. Nimimerkki liitetään jokaiseen  esittelyplanssiin ja yhden planssin taakse liimataan nimimerkillä varustettu kirjekuori, jossa on osallistujan nimi ja  yhteystiedot; osoite, puh.numero ja sähköpostiosoite. Kukin suunniteltu tuoteidea esitetään omalla A3:n kokoisella nimimerkillä varustetulla pahvilla ja mukaan liitetään A4 kokoinen kirjallinen kuvaus tuotteesta. Esityskuvan tulee olla selkeä sekä tuotetta kuvaava ja siitä on tultava esille tuotteen mittakaava.  

Kilpailun Jury
Kilpailutyöt arvioi jury, jossa ovat mukana:
Anette Hauch, skandinaavian agentti, Peclers Paris Trenditoimisto
Toimitusjohtaja Jaana Rantanen, Wetterhoff Oy
Projektijohtaja Jukka Rissanen, Wetterhoff-brändihanke
Muotoilun tuottaja Kari Korkman, Luovi Oy
Tuotesuunnittelun lehtori Riitta-Liisa Hakkarainen, Hamk Tuotemuotoilun koulutusohjelma
Tuotesuunnittelun lehtori Juha Laurikainen, Hamk/muotoilun koulutusohjelma

Palkinnot
Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot:
A-ryhmän paras tuoteidea 500 €
II paras tuoteidea 250 €, III paras tuoteidea 250 €
B-ryhmän paras tuoteidea 500 €
II paras tuoteidea 250 €, III paras tuoteidea 250 €

Kilpailun Jury voi halutessaan jakaa palkintosumman myös muulla tavalla
Kilpailuun osallistuneille suunnittelijoille tarjoutuu myös mahdollisuus harjoittelujaksoon Peclers-Paris -trenditoimistossa (1-2 opiskelijaa)
Harjoittelusta sovitaan yhdessä Peclers-Paris toimiston kanssa.

Tiedustelut
Sähköpostitse
Juha Laurikainen, tuotesuunnittelun lehtori
juha.laurikainen@hamk.fi
Esitetyt kysymykset ja vastaukset niihin kerrotaan sähköpostitse osallistuvien koulutusohjelmien opiskelijoille.


Ruotsissa ilmainen sisäänpääsy museoihin ja kulttuuria työpaikoille

Yhä useampien ruotsalaisten tulee saada nauttia kulttuurista, ja siksi lukuisat museot luopuvat pääsymaksuistaan vuonna 2004. Ilmaisuus ei tule koskemaan Tukholman suosituimpia museoita eli Wasamuseota, Skansenia ja Cosmonovaa.

Kulttuuri kuuluu myös työpaikoille, ja sille tulee antaa samat veroedut kuin työpaikkaliikunnalle, sanoo Ruotsin kulttuuriministeri Marita Ulvskog. Kulttuuriministerin mielestä valtion tulee tukea työntekijöiden kulttuuriharrastuksia samalla tavoin kuin se nyt tukee työpaikkaliikuntaa. Valmista konkreettista ehdotusta kulttuuriministerillä ei ole, mutta hän uskoo, että kulttuurin tukeminen voisi omalta osaltaan supistaa Ruotsin suuria sairaslukuja sekä tervehdyttää pitkäaikaissairaita.

Kulttuuriminister Ulvskog esitteli 24.1.03 Ruotsin hallituksen kulttuuripolitiikan linjat vuosille 2003 - 2006.

Lähde: Helsingin Sanomat 26.1.2003

 

Hämeen taidetoimikunnan apurahoja jaettiin

Hämeen taidetoimikunta on myöntänyt apurahoja 29 taiteenharjoittajalle yhteensä 114 200 euroa. Hakemuksia taidetoimikunnalle saapui 200 kappaletta, joilla haettiin yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

Valtionavustuksia myönnettiin 32 yhteisölle yhteensä 46 650 euroa. Yksivuotisen työskentelyapuraha (12 000 euroa) myönnettiin 2 taiteilijalle, puolivuotinen työskentelyapuraha (6 000 euroa) 7 taiteilijalle. Pienin työskentelyapuraha oli 1 000 euroa. Työskentelyapurahoja myönnettiin 23 kpl. Kohdeapurahat vaihtelivat 2 000 eurosta 400 euroon. Kohdeapurahoja myönnettiin 6 kpl. Suurimmat valtionavustukset (3 500 euroa) myönnettiin 3 taideyhteisölle. Pienin valtionavustus oli 500 euron suuruinen.

Puolivuotisen työskentelyapurahan sai mm. kirjailija Arto Kivimäki Riihimäeltä. Kivimäki on kääntänyt ja toimittanut latinankielisiä mietelmäkokelmia ja osallistunut antiikin tarinakokoelmien kääntämiseen. Puolivuortisen apurahan sai myös hämeenlinnalainen kirjailija Taija Tuominen, joka on tehnyt paljon työtä mm. lasten ja nuorten luovan kirjoittamisen opetuksen parissa. Yksivuotiset työskentelyapurahat myönnettiin kuvanveistäjä Tapani Kokolle Orimattilasta ja kuvataiteilija Greta-Mari Voijolalle Hollolasta.

Apurahoja jaettiin seuraaville taiteenaloille, joiden osuudet myönnetystä kokonaissummasta jakautuivat seuraavasti: elokuva / video 5,25 %, kirjallisuus 16,64 %, kuvataide 36,78 %, muotoilu 5,52 %, näyttämötaide 7,88 %, säveltaide 13,05 %, tanssi 7,01 %, valokuva 7,88 %.

 

Taiteilija Eeva Wornellin korut palkittiin Pietarissa

Riihimäkeläisen taiteilija Eeva Wornellin kaksi korua sai Pietarin kansainvälisen korukilpailun avantgarde-sarjassa kolmannen palkinnon. Wornellin korujen materiaalit ovat pääasiassa luonnosta ja keskeisenä ajatuksena niissä on kierrättäminen. Esimerkiksi Korurasia-sarjaan kuuluva Pietarissa palkittu puuvillapaperista valmistettu ja luonnonväreillä värjätty koru on pakattu sikarirasiaan. Palkittu koru nimeltä Ruoste on valmistettu puuvillapaperista ja lisäksi siinä on ruostunut metallilaatta nauloineen. Nauhat ovat peräisin vanhasta verhonyöristä. Muun muassa ystävät lahjoittavat taitelijalle kaikenlaista materiaali,a joka saattaa hyvinkin päätyä osaksi korua. - Luonto ei tarvitsisi rasittaa esimerkiksi kaivalla kultaa korujen vuoksi. Luonto antaa ihan ilmaiseksikin aarteitaan, kuten kauniita kiviä ja lehtiä. Puu ja paperi ovat Suomelle ultaa ja niitä olen halunnut käyttää sekä kierrättää, toteaa Eeva Wornell.

Lisätietoja esim.
Designmuseo

Takaisin Uutisia-luetteloon

Sivun alkuun

 

 

Näyttelyt

Suomen museot verkossa
Virtuaalimuseot
Näyttelyitä verkossa

Lasista - Wetterhoffin lasikoulutuksen 10-vuotisnäyttely, Riihimäki
Varhaiset luonnonkuvaajat, Riihimäki
Picasso - Keramiikkaa, kuvakudoksia, grafiikkaa, Designmuseo
Breon O´Casey - Kohti harmoniaa, Designmuseo
Björn Weckström - korutaiteilija, Designmuseo
Harley Davidson - viikonloppu 100-vuotisjuhlanäyttely, Designmuseo
Yinka Shonibare Lainahöyhenissä, Kiasma
Yöjuna, Kiamsa
Beatrice Granbergin taidekokoelm, Ateneum
Näe, kuule, kuvittele - verkkonäyttely näkövammaisille, Ateneum
Leikkiä ja totta - lelujen taikamaailma, Kansallismuseo
Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki
Käsityötuotteita saaristosta, Design Forum Finland
Afrikkaa - indigovärjäs ja veistotaide, Kulttuurien museo
Siperia, Taigan ja tundran kansoja, Kulttuurien museo
Pohjolan nomadit, valokuvia nenetseistä, Kulttuurien museo
Yhteinen maa, Espoo
KUVAT KIVESSÄ kalliotaiteen 30 000 vuotta, Tampere
Works on Paper, Tampere
Paperinukke-näyttely, Kankaapää
Aistin - näe ja kosketa, Kuopio
Leikkimökki - kuusi tekstiilitaitelijaa, Valkeakoski
Arctic Inua - Arktisen henki, Inari
Staalon ja maahisten maa, Inari

 

Lasista - Wetterhoffin lasikoulutuksen 10-vuotisnäyttely

Wetterhoffin lasikoulutuksen 10-vuotisnäyttely. Lasikoulutus Wetterhoffilla Hämeenlinnassa täyttää tulevana keväänä 10 vuotta. Juhlan kunniaksi ovat lasimuotoilun 3. vuosikurssin oppilaat järjestäneet näyttelyn Suomen lasimuseossa Riihimäellä. Näyttelyyn on kutsuttu kaikki koulusta valmistuneet ja siellä opiskelevat lasimuotoilu- ja lasinpuhaltajaoppilaat. Näyttelyssä on esillä teoksia tai teossarjoja 57 nuorelta taiteilijalta. Nähtävänä on taide- ja käyttölasia monipuolisesti: pieniä omassa lasihytissä valmistettuja sarjoja, uniikkiesineitä, veistoksia ja eri yritysten kanssa yhteistyössä valmistettuja tuotteita. Osan näyttelyesineistä voi löytää kaupan hyllyltä tai kodeista, mutta kokonaisuus selviää vasta tulemalla itse paikan päälle. Lisätietoja antavat: Antero Tammisto Lasin pääainevastaava opettaja puh. 040 583 6746 Anu Vainio Näyttelyn projektivastaava puh. 050 321 1763
14.2.-4.5.2003
Suomen Lasimuseo,
Tehtaankatu 23 11910 Riihimäki p. (
019) 741 7494 avoinna ti - su klo 10 - 18, maanantaisin suljettu Suomen lasimuseo

Varhaiset luonnonkuvaajat
Varhaiset luonnonkuvaajat - suomalaista kalliotaidetta. Kuvaajana Ismo Luukkonen. Turun maakuntamueon tuottama näyttely.
1.2.-2.3. Suomen Metsästysmuseo, Riihimäki

Picasso - Keramiikkaa, kuvakudoksia, grafiikkaa
Helmiä yksityiskokoelmista. Picasson graafinen ja taideteollinen tuotanto on usein jäänyt hänen taiteensa varjoon, hän kuitenkin käytti taideteollisuuden ja grafiikan menetelmiä ja materiaaleja tärkeinä ilmaisuvälineinä loputtomassa luovuuden lähteiden tutkiskelussaan. Näyttelyssä esitetään Picasson vähemmän tunnettua tuotantoa, joka on täydentänyt ja kehittänyt hänen taiteellista ilmaisuaan. Mukana näyttelyssä on Picasson keraamisia esineitä, kuvakudoksia ja grafiikkaa yksityiskokoelmista ympäri Eurooppaa.
31.1. - 21.4.2003
Designmuseo
, Korkeavuorenkatu 23 00130 Helsinki, Puh. (09) 622 0540 Ti 11-20 Ke-su 11-18 Ma suljettu
Lähde: http://www.designmuseum.fi/nayttelyt_picasso.htm

Breon O´Casey - Kohti harmoniaa
Koruja, veistoksia, kuvakudoksia, grafiikkaa. Englantilainen taiteilija Breon O’Casey (synt. 1928) on 1900-luvun taiteen modernismin henkinen perillinen ja jonka taide herkällä ja hienolla tavalla heijastelee hänen elinympäristönsä Cornwallin luontoa ja kelttiläistä historiaa. Breon O’Casey on monessa suhteessa poikkeuksellinen taiteilija. Hän on taidemaalari, kutoja, graafikko, kuvanveistäjä ja koruseppä. Hänelle työskentely eri materiaaleilla on saman taiteellisen näkemyksen ilmaisua ja hän hallitsee kaikki käyttämänsä materiaalit ja tekniikat itse. Koruissaan hän käyttää itselleen mieluisia materiaaleja: kultaa ja hopeaa sekä suosii epäjaloja kiviä kuten paikallista graniittia, lapis lazulia ja karneolia. Hänen teoksensa ovat eräänlaisia taiteen historian uudelleen tulkintoja. Hienovaraiset viitteet historiaan tuovat niihin myös ajallista syvyyttä. Harmonia, joka ei synny symmetriasta tai toistosta, vaan käsityönä valmistettujen yksilöllisten elementtien täydellisestä hallinnasta, luo O’Caseyn taiteeseen syvästi humaanin vireen, jota veistoksissa ja figuratiivisissa koruissa tukee lämmin huumori. Näyttelyn työt on lainattu taiteilijan omista ja yhdysvaltalaisista yksityiskokoelmista.
31.1. - 21.4.2003
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23 00130 Helsinki, Puh. (09) 622 0540 Ti 11-20 Ke-su 11-18 Ma suljettu
Lähde: http://www.designmuseum.fi/nayttelyt_ocasey.htm

Björn Weckström - korutaiteilija
Retrospektiivinen katsaus Weckströmin korutaiteeseen.
28.03.03 - 01.06.03
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23 00130 Helsinki, Puh. (09) 622 0540 Ti 11-20 Ke-su 11-18 Ma suljettu

Lähde: http://www.designmuseum.fi/nayttelyt_tulevat.htm

Harley Davidson - viikonloppu 100-vuotisjuhlanäyttely
25.04.03 - 27.04.03
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23 00130 Helsinki, Puh. (09) 622 0540 Ti 11-20 Ke-su 11-18 Ma suljettu
Lähde: http://www.designmuseum.fi/nayttelyt_tulevat.htm

Yinka Shonibare Lainahöyhenissä

Lainahöyhenissä-näyttely Kiasmassa. Yinka Shonibare syntyi Lontoossa vuonna 1962. Kaksikulttuurisen taiteilijan maalaukset, valokuvat ja installaatiot käsittelevät identiteettiin, luokkaan ja rotuun liittyviä kysymyksiä. Mainetta niittäneessä tuotannossaan Shonibare käyttää älyllistä huumoria purkaessaan modernin kulttuurin monikerroksista historiallista painolastia. 1990-luvulla Shonibare alkoi käyttää teoksissaan kankaita, joiden painokuosi on totuttu liittämään afrikkalaisuuteen. Työnsä kehittyessä Shonibare kokeili monia eri välineitä, myös valokuvausta ja digitaalista kuvankäsittelyä.
25.1.-1.6., Viides ja 4. kerros
Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2
Info 09 1733 6501
Teatteriliput 09 1733 6502
E-mail info@kiasma.fi
Nykytaiteen museo Kiasma

Yöjuna

Yöjuna-kokoelmaripustuksen teemana ovat yö ja öiset tunnelmat, siirtymät ja tapahtumat. Öinen horisontti aukeaa jossain iltahämärän ja aamunkajon välissä. Kun hämärä laskeutuu luonnossa tapahtuu kummia. Öisten juhlijoiden kaupungin tunnelma on sähköinen. Yöeläimet ja saalistajat liikkuvat, unettomat katsovat kuuta. Valaistus muuttuu, tapahtuu rikoksia ja öiset kulkijat ovat liikkeessä. Yöjuna liikkuu unen ja valvetilan rajalla matkalla kaupungista, maisemasta ja todellisuudesta toiseen.
15.3. – kevät 2004
Kokoelmat 2. ja 3. kerros
 

Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2
Info 09 1733 6501
Teatteriliput 09 1733 6502
E-mail info@kiasma.fi
Nykytaiteen museo Kiasma

Beatrice Granbergin taidekokoelma
Itämaisten rahojen asiantuntija, poikkeuksellisen ja pitkän elämän elänyt Silvia Beatrice Pauline Ganander Granberg kuoli Helsingissä vuonna 2000, vailla perillisiä ja testamenttia. Hänen jälkeen jättämänsä huomattavan omaisuuden peri Suomen valtio, ja Beatrice Granbergin yli 80 taideteoksen kokoelma siirtyi Ateneumiin. Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat osa suvun vanhaa taidekokoelmaa, jonka keräsi jo Beatrice Granbergin isoisä Edvard Julius Granberg. Hän oli Suomen paperiteollisuuden pioneereja. Tehtailija osti maalauksia aikansa merkittäviltä ja suosituilta taiteilijoilta. Näin ollen kokoelmaan kuuluukin maalauksia Suomen taiteen 1800-luvun loppupuolen mestareilta kuten Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallen-Kallelalta, Hugo Simbergiltä, Maria Wiikiltä, ja Hjalmar Munsterhjelmiltä. Beatrice Granbergin isä, johtaja Edvard Granberg, jatkoi kokoelman kartuttamista. Hän oli tunnettu ornitologian harrastaja, ja Beatrice-tyttärelle periytyneessä kokoelmassa on yli kolmekymmentä von Wright -veljesten lintumaalausta 1840-1890 -luvuilta. Suuri von Wright-veljesten maalausten kokoelma oli tunnettu jo Edvard Granbergin aikana; kokoelmasta näkyy veljesten aina lintutieteellisen tarkka luonnon dokumentointi ja 1800-luku välittyy levollisena ja hartaana idyllinä.
15.2. - 11.5.2003
Ateneum
Kaivokatu 2, Helsinki. NEUVONTA: 09-17336 401


NÄE, KUULE, KUVITTELE
Hugo Simbergin verkkonäyttely näkövammaisille
Näe, kuule, kuvittele -verkkonäyttely esittelee suomalaisen Hugo Simbergin (1873 - 1917) symbolistista kuvamaailmaa kuuden taideteoksen kautta. Teoksiin tutustutaan niiden yksityiskohtia tarkkaan kuvailemalla sekä taustoja ja aihepiirejä valottamalla. Teosesittelyjen yhteydessä on pieni kuvake  sekä teksti <ääni>, jota klikkaamalla voit kuunnella saman kirjoituksen ääninauhalta.
Simbergin verkkonäyttely näkövammaisille Näyttelyyn kuuluu myös Vieraskirja.
Vieraskirjassa voit itse kirjoittaa teosten herättämistä mielikuvista ja ajatuksista sekä lukea mitä muut näyttelyvieraat ovat niissä nähneet, kuulleet tai kuvitelleet.
Ateneum -verkkosivut.

 

Leikkiä ja totta - lelujen taikamaailma

Näyttelyn nimi Leikkiä ja totta viittaa lasten leikeissä usein esiintyviin sanoihin leikisti ja oikeesti sekä siihen miten todellisia esineitä pienoiskoossa kuvaavat lelut saavat leikittäessä uusia mielikuvituksellisia merkityksiä.

Rumpu 1950-luvulta. Kuva: Markku Haverinen


Vanhimmat lelut ovat 1800-luvun alkupuolelta ja uusimmat 1970- ja 1980-lukujen vaihteesta. Aivan viimeaikaisimmat lelut, mm. elektroniset pelit ja tietokonepelit on jätetty tästä näyttelystä pois, koska tilaa on haluttu antaa vanhimmille leluille ja peleille. Lelujen taika koskettaa myös aikuiskävijöitä. Vanhojen lelujen, varsinkin nukkejen, keräilijöitä on paljon. Liikuttavat nuket pienine nukenvaatteineen ja huonekaluineen sekä tutulta vaikuttavine kasvoineen tuovat mieleen jo hävinneitä lapsuudenmuistoja ja saavat paatuneimmankin aikuisen sanomaan vain "Ihana". Näyttely jakaantuu pehmoleluihin ja nukkeihin varusteineen, erilaisia maailmoja kuvaaviin lelusarjoihin, seikkailuun, taisteluun ja vauhtiin liittyviin poikien leluihin, leluihin joiden tarkoituksena on kehittävä rakentaminen sekä ongelma- ja seurapeleihin. Pelien joukossa on monia harvinaisuuksia 1800-luvulta lähtien. Kuuluisat Fröbelin palikat on saatu lahjaksi Ebeneser-säätiöltä.
13.2.-2.11.2003
Kansallismuseo
Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki
Lippukassa (09) 4050 9544

 

Sinebrychoffin taidemuseo
15.2. yleisölle avattiin Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo, jonka interiöörit ja taideteokset kertovat helsinkiläisen panimonomistajan ja taidekeräilijän kodin menneestä loistosta. Sinebrychoffien kodista on säilynyt tietoa yksityiskohtia myöten, sillä Helsingin kaupungin miljöitä ja rakennuksia valokuvannut Signe Brander tallensi Sinebrychoffien kodin tunnelmia mustavalkoisissa valokuvissaan. Sinebrychoffien yltäkylläiseksi sisustettu koti Bulevardi 40:ssä oli vuosisadan alun Helsingissä tärkeimpiä yksityisrakennuksia. Kokoelmaan kuuluu öljy- ja pastellimaalauksia, miniatyyrejä, kelloja, veistoksia, posliini-, hopea- ja lasiesineitä sekä huonekaluja. Se sisältää yli 700 taideteosta, ja on ensimmäinen määrätietoisin valintaperustein ja asiantuntijoiden avulla koottu "vanhojen mestareiden" kokoelma Suomessa. Sinebrychoffit keräsivät eniten alankomaalaista 1600-luvun taidetta sekä 1600- ja 1700-luvun ruotsalaisia muotokuvia.
Sinebrychoffin taidemuseo
Bulevardi 40, 00120 Helsinki
Museo avataan yleisölle 15.2.2003.
Nähtävänä kokoelmat ja Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo.
Erikoisnäyttely Etruskit 6.3. - 1.6.2003
Avoinna: ti,pe 10-18, ke, to 10-20, la,su 11-17,
ma suljettu
Yleisöneuvonta: p. (09) 173 3646


Käsityötuotteita saaristosta
Projekt Skärgårdssmak. Käsityötuotteita Tukholman, Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen saaristosta.
14.3. - 6.4. Design Forum Finland, Mannerheiminaukio 3, Helsinki
Puhelin: (09) 629 290

Afrikkaa
Näyttelyn osat Indigovärjäys ja Makonde-veistotaide. Länsiafrikkalaisen Malin kaupungin värjäystekniikaa ja kankaita sekä mosanbikilaista eebenpuuveistoa.
1.5. asti.
Kulttuurien museo Tennispalatsi 2. krs, Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki
Avoinna ti-pe 11-20, la-su 11-18, ma suljettu,
liput 5 € ja 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Puh. (09) 4050 9806

Siperia, Taigan ja tundran kansoja
Taigan ja tundran kansoja esittelee pelkistetyn esinemaailman, joka kertoo kuinka Siperian ankara luonto on pakottanut asukkaansa sopeutumaan ja selviytymään vaikeissa olosuhteissa. Näyttely vie katsojan arktisten alkuperäiskansojen pariin laajalle alueelle Uralilta Kamtšatkan niemimaalle, jossa luonto on säädellyt elinkeinoja, elämäntapaa ja maailmankatsomusta. Esillä on lähes tuhat esinettä, mm. nenetsiläisen poropaimentolaisen kota, obinugrilaisten kansojen metsästys- ja kalastusvälineitä, šamaanipukuja, rituaaliesineitä, soittimia ja tšuktšien taidetta.
Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa.

Šamaanin päähine oli tavallisimmin kangasnauha, jota täydennettiin rautakruunulla seitsemän vuoden jälkeen. Kruunun sarvimainen muoto muistutti toteemieläintä, peuraa, joskin kruunuun saatettiin kiinnittää myös lintua esittäviä kuvia ja töyhtömäistä nauhoista koostuva koriste. Kruunu kuului Ketjoen kuuluisalle šamaanille Jevdokim Arbaldajeville. Kai Donner 1911-13, 1914. Kuva: Markku Haverinen

Käsityö elättää useita hantinaisia Kyshikin kylässä. Niin vanhat kuin nuoret naisetkin tekevät perinteisiä laukkuja, neulatyynyjä ja helmikoruja Hanti-Mansian taidekeskuksen tilauksesta myyntiin. Kuva Ildikó Lehtinen 2002. Museovirasto


14.5.2002 - 29.9.2003
Kulttuurien museo Tennispalatsi 2. krs, Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki
Avoinna ti-pe 11-20, la-su 11-18, ma suljettu,
liput 5 € ja 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Puh. (09) 4050 9806


Pohjolan nomadit - valokuvia nenetseistä
Ljudmila Lipatovan valokuvia nenetseistä. Lipatova asuu Salehardissa Jamalin Nenetsiassa Luoteis-Siperiassa, on vanhempi tutkija kotiseutumuseossa ja toimittaja, valokuvannut nenetsien elämää vuodesta 1996. Valokuviinsa hän on halunnut tallentaa häviämässä olevaa nenetsipaimentolaisten kulttuuria. Nenetsit Nenetsit asuvat Uralvuorten länsipuolella Nenetsian kansallisessa piirikunnassa ja sen itäpuolella Jamalin Nenetsian kansallisessa piirikunnassa. Heitä on noin 29 000, ja 85 % heistä puhuu äidinkielenään nenetsiä. Poropaimentolaisuus on nenetseille yhä tärkeä elinkeino. Kota on naisten aluetta. Naiset huolehtivat lapsista, valmistavat ruuan ja perheenjäsenten tarvitsemat vaatteet ja jalkineet.

Äiti ja lapset. "Minusta Darja Laptander, viiden lapsen äiti, on nenetsiläinen madonna. Koska tahansa piipahdan heille, kodassa on siistiä ja lapsilla puhdasta yllään." Pohjois-Ural 1999. Kuva Ljudmila Lipatova

 

 


4.2.-10.8.2003
Kulttuurien museo Tennispalatsi 2. krs, Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki
Avoinna ti-pe 11-20, la-su 11-18, ma suljettu,
liput 5 € ja 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Puh. (09) 4050 9806


Yhteinen maa
Gallen-Kallelan Museo esittelee Yhteinen maa -näyttelyssä pohjoisen alkuperäiskansoja kuvataiteen keinoin – mukana on noin 30 eri alojen taiteilijaa.
Näyttely on avoinna: ti-la 10-16, su 10-17
Näyttely on esillä seuraavissa paikoissa:
Gallen-Kallelan Museo 1.2.-18.5.2003
Saamelaismuseo SIIDA 18.6.2003-15.2.2004
Wäinö Aaltosen museo 5.3.-30.5.2004
Avoinna 18.5.2003 saakka
Gallen-Kallelan museo
Gallen-Kallelan tie 27
02600 Espoo
Puhelin (09) 541 3388
Faksi (09) 541 6426
http://www.gallen-kallela.fi/

KUVAT KIVESSÄ kalliotaiteen 30 000 vuotta
Mitä ihminen on halunnut kertoa kuviensa avulla? Miksi saaliseläimet piti vangita kuviksi luolien seinille? Oliko muinaista taidetta olemassa vain taiteen vuoksi? Vapriikin Kuvat kivessä –näyttely tarjoaa vastauksia näihin vuosisatoja meitä askarruttaneisiin ja kiehtoneisiin kysymyksiin. Näyttelyssä esitellään sekä maalauksia että piirroksia viideltä mantereelta. Mukana on luolamaalauksia Lounais-Ranskasta, kalliopiirroksia Pohjois-Norjasta, kalliomaalauksia Etelä-Afrikasta, Kiinasta, Australiasta ja Pohjois-Amerikasta.
29.1.2003-14.5.2003
Museokeskus Vapriikki,
Veturiaukio 4, Tampellan alue PL 487, 33101 Tampere Puhelin (03) 3146 6966 Faksi (03) 3146 6808
Lisätietoja Vapriikin sivuilla
Lisää kalliotaiteesta Vapriikin sivuilla

Works on Paper
Sara Hildénin museon alakerrassa on esillä paperille tehtyjä teoksia Sara Hildenin säätiön ulkomaisesta kokoelmasta.
8.2-27.4.2003
Sara Hildénin museo
avoinna ti-su 11-18 Särkänniemi 33230 Tampere puh. 03 3144 3500

Paperinukkenäyttely
Paperinukke-näyttely Kankaanpään kaupunginmuseossa.
1.3. - 27.4.2003.
Kankaanpään kaupunginmuseo

Museokatu 10, 38840 Niinisalo Puh. (02) 5787 454, fax. (02) 5787 459
0

Aistin
Kuopion taidemuseo on koonnut teoksia kaikille aisteille - tuoksuja ja makuaistia myöten. Katsomisen lisäksi taideteoksia voi kuunnella, jopa kosketella. Näyttelyssä on katsottavaksi värikkäitä maalauksia ja installaatioita erilaisista materiaaleista. Mistä väri on tehty? Sitäkin voi näyttelyssä kysyä. Samalla voi tutustua eri materiaaleihin, puuhun, peltiin, kiveen, pronssiin... Mukana on ääntä ja liikettä. Taidetta löytyy moneen makuun, aina abstrakteista teoksista kuviin eläimistä ja ihmisestä itsestään. Kaunispiirteisen naisen kasvoja on hyvä katsoa, ja nyt voi sipaista poskestakin.

Kuopion taidemuseo
Näyttely avoinna 4.5.2003 saakka

Leikkimökki - kuusi tekstiilitaitelijaa
Näyttely on erityisesti lapsille suunnattu elämyksellinen kokonaistaideteos. Kuudesta eri tilasta - käsitteellisestä leikkipaikasta - koottu näyttely tarjoaa lapsille ja lapsenmielisille värikkäitä ja virikkeellisiä hetkiä. Näyttelyyn liittyy myös lapsille suunnattuja työpajoja. Lapset voivat vaikuttaa esillä oleviin taideteoksiin esim. maalamalla kankaita tai rakentamalla romuista taloja ja tarinoita. Taiteilijat: Anna-Maija Aalto, Maiju Ahlgren, Immi Halsti, Kaarina Kellomäki, Riikka Kokko, Annukka Mikkola.
11.3. - 21.4.2003
Taidekeskus Voipaala, Valkeakoski
Lisätietoja voipaala@vlk.fi

 

Arctic inua - Arktisen henki

Eskimoiden nykytaidetta Lehmuskallion kokoelmasta. Markku ja Kristiina Lehmuskallio ovat parinkymmenen vuoden aikana keränneet vaikuttavan kokoelman Kanadan ja Grönlannin inuitien, Alaskan yupik-eskimoiden ja Siperian tšuktšien taidetta. Näyttely koostuu tekniikaltaan erikoisista vuolukivipiirroksista ja -veistoksista, luuveistoksista, mursun syöksyhampaille tehdyistä kaiverruksista, piirustuksista ja rituaalinaamioista. Näyttelyssä on esillä myös valokuvia, videoesityksiä sekä tietoa inuiittien uskomuksista, tavoista ja perinteistä.
14.1. - 11.5. Vapaa pääsy

Saamelaismuseo Siida
Inarintie, 99870 INARI P. (016) 665 212

Staalon ja maahisten maa

Erikoisnäyttely lapsille perustuu perinteisiin saamelaisiin tarinoihin, joiden avulla lapsille opetettiin elämänviisautta ja selviytymistä ankarassa luonnossa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä saamelaisen kirjailijan Rauna Paadar-Leivon ja taiteilija-kuvittaja Merja Aletta Ranttilan kanssa. Näyttelyyn on luotu saamelaiseen tarinamaailmaan perustuvia leikki- ja oppimistiloja lapsille.
Näyttelyn julkistamisen yhteydessä julkistettiin myös Maahisweb-oppimateriaali. Ihanat maahis-sivut, käy katsomassa!
31.5.2003 asti
Saamelaismuseo Siida
Inarintie, 99870 INARI P. (016) 665 212

Kuvat julkaistu Siida-museon luvalla.
© Saamelaismuseo Siida

Takaisin näyttelyt-luetteloon

Sivun alkuun

  

 

 

Teatteri

Teatterin tiedotuskeskus:
Makupalat - teatteri

Dockteater Svarta katten: Heinäsirkka ja muurahainen
Rämälä
Mika Waltarin huijarikomedia Omena putoaa

Knut Pitkäjalka
Peter Pan - Rock-henkinen seikkailumusikaali
Mobile Horror

Dockteater Svarta katten: Heinäsirkka ja muurahainen
Tarina kertoo kevytmielisestä heinäsirkasta, joka soittaa viuluaan ja ottaa päivän kerrallaan, viis veisaten kesän lyhyydestä. Kohdatessaan muurahaiset, jotka ahertavat ja raatavat, kiusaa hän heitä ahkeruudesta. Mutta pian koittaa syksy ja ruokavarastot ehtyvät. Talven tullessa heinäsirkka on jo pahassa jamassa. Puoliksi paleltuneena ja nälän heikentämänä hän onnistuu pääsemään muurahaisten talolle. Ikkunasta hän näkee kuinka muurahaiset syövät ja juhlivat tuvan lämmössä. Viimeisillä voimilla hän koputtaa oveen. Esitys on suunnattu 3-10 vuotiaille. Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on tukenut vierailua. Vapaa pääsy. Liput tulee varata ennakkoon Kulttuurikeskuksen lipunmyyntipisteestä.
Ke 9.4. klo 09.00 ja 10.30
Hämeenlinnan Kulttuurikeskus, keinusali
Keinusaarentie 13, Hämeenlinna
Lipunmyynti (03) 621 2911

Rämälä
Arvostettu englantilainen lasten- ja nuortenkirjailija Philip Ridley on kirjoittanut näytelmän joka tällä hetkellä on järkyttävän ajankohtainen kaikkialla maailmassa. Näytelmän nimi on
Rämälä. " ... Rauniotalossa nukkuu pieni poika puristaen kädessään repaleista satukirjaa. Pystyyn jääneiden seinien suojaan hakeutuu soihtujensa valossa pian myös muita. Tulet herättävät ja pelästyttävät lapsen. Vanha nainen yrittää rauhoittaa häntä, ja tarttuu siksi satukirjaan, mutta sen lehdet ovat riekaleina. Niinpä hän alkaa kertoa tarinaa omasta päästään. ’Olipa kerran maa, jonka nimi oli Rämälä...’ Myös paikalle eksyneet nuoret joutuvat tarinaan. Satu alkaa syntyä ja roolit jakautuvat läsnäolijoiden kesken. Samalla alkaa tapahtua jotain, joka viettelee oivalluksiin ja herättää toivon... " katkelma näytelmän kuvauksesta Hämeenlinnan kaupunginteatterin verkkosivuilta. Suomennos Snoopi Siren
Ikäsuositus 7v. - Esitykset Verstaassa, kesto n. 1,5 h.
6.1.2003 lähtien. Kuva: Terho Aalto. Hml:n kaupunginteatteri.
Hämeenlinnan kaupunginteatteri
Varaukset Teatteri: ma-pe klo 11-18 ja la klo 12-18, puh 0600-102030 (0,39€/min+pvm) Lippupiste: klo 7-22, puh 0600-900900 (0,93€/min+pvm)

Mika Waltarin huijarikomedia Omena putoaa

Näytelmänsä esipuheessa Mika Waltari kirjoittaa 29.8.1946 seuraavasti:
”Kenties tämän näytelmän henkilöt ovat rikollisia ja syntisiä, mutta heidän syntinsä ja huijauksensa ovat häviävän pieniä sen rinnalla, mitä maailmassa on tapahtunut ja tapahtuu. Sen sijaan heidän sydämensä ovat säilyneet elävinä ja hyvinä. Se on tärkeintä, sillä pahinta maailmassa on sydämen kivettyminen: Perämies-Jaska ja Ventti-Ville eivät kenties puhu keskenään kuin pyhäkoululaiset, mutta keskellä maailman paatumusta heidän sydämensä ovat säilyneet lapsentuoreina. Siksi heille täytyy lopuksi käydä hyvin, jotta oikeutta olisi maailmassa - edes näyttämöllä...”
13.3. 2003 alkaen

Hämeenlinnan kaupunginteatteri
Varaukset Teatteri: ma-pe klo 11-18 ja la klo 12-18, puh 0600-102030 (0,39€/min+pvm) Lippupiste: klo 7-22, puh 0600-900900 (0,93€/min+pvm)


Knut Pitkäjalka
Knut Pitkäjalka on näytelmä pojasta, jonka jalkaterät ovat huomattavan suuret. Hän elää vanhaa aikaa vanhassa kaupungissa ja kärrää Äitinsä ompelemia vaatteita silmäätekevimmille. Kauppiaalla on tytär Oili, joka viiltää sirun Knutin sydämeen tanssiessaan kärkitossuilla balettia, vain pennin pyöryläisen kokoisella maan pläntillä. Seikkailuun Knut tälläytyy kohtalon oikusta, kun Äitinsä joutuu keuhkotaudin seurauksena enkeliosastolle ja testamenttaa pojalleen turvaksi matkamallisen sinkerin. Mailman laidalta elikkäs katulasten kotikolosta löytyy Knutille viisaanpuoleinen ystävä, Keijo Karvainen. Nimensä mukaisesti Keijolla pukkaa tukkaa sinne sun tänne ja ees sun taas. Kova kohtalo ja ilkeät ihmiset eivät nujerra vilpitöntä kolmikkoamme. Oili, Keijo ja Knut löytävät ystävyyden ja pienen paikan maailmassa, jossa tanssijalka ilossa innoittuu, karvanaama naurussa näkyy ja tonnitossu onnessa teppaa.
Lahden kaupunginteatteri

Liput: aikuiset 12euroa, lapset/koululaiset/opiskelijat 9 euroa

Liput Myyntipalvelu Kirkkokatu 14 15140 Lahti Telefax 03-814 3145 Lippumyymälä 03-752 5000, ma-pe 11-18 (esitysiltoina 11-19), la 12-19


Peter Pan - Rock-henkinen seikkailumusikaali
Tiina Brännare tuo TTT:n Suurelle näyttämölle uudistetun ja rock-henkisemmän version J. M. Barrien satuklassikkoon perustuvasta seikkailumusikaalista Peter Pan. Peter Pan on olemaan uudenlainen, vauhdikas seikkailumusikaali, jossa lennetään taitavasti, tanssitaan ja liikutaan vauhdikkaasti sekä lauletaan hyvin. tietysti kadonneet pojathan käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja tapellessaan.
Peter Panissa on mukana seitsemän naisen tanssiryhmä, joka muun muassa suloliikehtii merenneitoina ja esittää nuotiotanssin inkkareina.
Tampereen työväenteatteri

Mobile Horror
Teatteri Jurkalla on 50-vuotisjuhlavuosi vuonna 2003
Juhlavuoden aloittaa palkitun komediakäsikirjoittajan Juha Jokelan uutuusnäytelmä Mobile Horror
Kantaesitys torstaina 6.2.2003  

Mobile Horror on tiivistunnelmainen komedia, joka työntää terävän piikkinsä modernin yritysmaailman todellisuuteen. Se on tarina ihmisen kamppailusta tulospaineiden ja kehittyvän teknologian pyörteissä. Huumorin kautta jokainen voi miettiä suhdettaan työhönsä, arvoihinsa ja periaatteisiin, jotka pyörittävät tämän päivän yhteiskuntaa.
Teatteri Jurkka

Takaisin teatterit-luetteloon

Sivun alkuun


 

 

Muita tapahtumia
Kotimainen lastenteatterifestivaali, pääkaupunkiseutu
Designmuseon Muotoilustudio
Kesäheinä-käsityösarja televisiossa
Mikkelin Kenkäveron tapahtumia
Puutarhaterapia-päivä, Pori
Oma maa mansikka -seminaari, Hämeenkyrö
Bella Italia! -konsertti, Hämeenlinna
Illumenation 2003 - European Film School Festival, Helsinki
Kiasman keskustelusarja

Kiasman teemaopastukset
Taiteen keräämisen merkitys -teemaviikonloppu, Ateneum
Evankeliset musiikkimessut, Helsinki

Kotimainen lastenteatterifestivaali Hurraa!
Kotimainen lastenteatterifestivaali järjestetään Helsingissä, Espoolla ja Vantaalla 16. - 23.3.2003. Hurraa! on visuaalisen teatterin juhlaa, jossa seikkaillaan trapetsilla, sukellellaan meressä, pudotaan perunakellariin ja rytmitellään ja riimitellään. Kantaesitykset: Teatteriryhmä Ispinä: Pöllö huitaisee, PerformanceSirkus: Matkalla, Woltti ry: Taivas putoaa
Tanssiteatteri Ylösalas: Hakka. Festivaalilla nähdään myös jo aikaisemmin ensi-iltaan tulleita lastenteatteriesityksiä. Lapsille ja perheille on tarjolla työpajoja ja pääkaupunkiseudun lastenteatterit esittelevät teatterikasvatustoimintaansa opettajille ja muille kiinnostuneille. Hurraa!-festivaalin järjestävät Helsingin, Espoon ja Vantaan kulttuuritoimet yhteistyössä Suomen ASSITEJ-keskuksen kanssa.
16.-23.3.2003 Helsinki, Espoo ja Vantaa Liput: 3/4 euroa
Lisätietoja Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus.

Designmuseon Muotoilustudio
Designmuseon Muotoilustudio on museossa esillä oleva, osittain interaktiivinen opetuskäyttöön suunniteltu näyttely, jossa kurkistetaan teolliseen suunnittelu- ja tuotantoprosessiin. Mikään ei synny itsestään, vaan kaikki tutut esineet on joku suunnitellut ja ihmiset tekniikan avulla valmistaneet. Muotoilustudion sivujen välityksellä voi seurata tuotteen monivaiheista matkaa ideasta valmiiksi tuotteeksi kaupan hyllylle. Tietoa saa mm. siitä, miten esineet syntyvät, mitkä tekijät vaikuttavat niiden ominaisuuksiin ja käyttöön. Teemoihin liittyy myös tehtäviä. Osia tekstistä voi kopioida opetuskäyttöön. Designmuseon Muotoilustudio on kaikille avoin museon teemanäyttely ja koululaisille tarkoitettu työtila, jossa on ohjattua työpajatoimintaa ja mahdollisuus ryhmien itsenäiseen työskentelyyn. Tilavaraukset ja näyttelyn opastukset sähköpostilla info@designmuseum.fi tai puh. 09-6220 540, 09-6220 5412.

Kesäheinä-käsityösarja Taito-TV:ssä
Kesäheinä-ohjelmasarja 5 x 15 min. kertoo luonnonmateriaalin käytöstä ja perintewstä käsityössä sekä kannustaa punonharrrastuksen pariin. Oppaina toimivat punonnan parhaat taitajat, jotka kertovat omasta tekemisestään ja antavat ohjeita materiaalin jalostamiseen. Käytännön työohjeita saadaa myös käsi- ja taideteollisuusyhdistysten asiantuntijoilta. Sarjan toimittaja on Nea Pitkänen. Sarja:
23.3. Pajutyöt, pajunpunoja Anna-Maria Väätäinen, Tuovilanlahti
30.3. Tuohityöt, tuohityötaituri Heikki Kotilainen, Varkaus
6.4. Olkityöt, taiteilija Tuula Launonen, Alastaro
13.4. Kaislatyöt, kaislatyömestari Hans Holmqvist, Kruunupyy
20.4. Heinätyöt, tekstiilitaiteilija Katri Mattila, Forssa.
Lähetykset: TV1 sunnuntaisin klo 9.45 ja uusinnat keskiviikkoisin 14.45

Mikkelin Kenkäveron tapahtumia
Mikkelin käsi- ja taideteollisuuskeskus Kenkäverossa tapahtumaviikonloppuina luentoja, työpajoja ja kursseja, joilla saa elämyksiä ja tuntumaa eri materiaaleihin. Näyttelyistä voi hankkia ideoita ja tekemispaketteja käsitöihin. Esimerkiksi Hyvää mieltä käsityöstä -teemapäivä 15.3.2003
Lisätietoja: www.travel.fi/kenkavero

PUUTARHATERAPIAPÄIVÄ PORISSA
3.4.2003 klo 9.00-16.00
Porin kaupungin työväenopisto, Gallen-Kallelankatu 14 PORI ja Satakunnan Vihertietokeskus, Kirjurinluodontie 6 PORI
SISÄLTÖ:
- Puutarhaterapian historiallisia lähtökohtia
- Puutarhanhoidon ja terapeuttisen puutarhanhoidon välisistä eroista
- Kasvun ihme
- Puutarhaterapian yhteys käytännön elämään
- Puutarhaterapia ja yksilön toiminnallisuus
- Puutarhaterapia osana toimintaterapeuttisia menetelmiä
- Puutarhaterapian mahdollisuudet hoitotyössä
- Mielikuvamaailma osana puutarhaterapeuttista hoitotyötä
- Käytännön työskentelyä Porin kaupunginpuutarhalla Hanhiluodossa LUENNOITSIJAT:
Sosiaalipsykologi, puutarhaterapeutti Kalervo Nikkilä
Puutarhuri Pirkko Harju Antinkartanon palvelutalot
KOHDERYHMÄT:
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, opettajat ja alojen opiskelijat JÄRJESTÄJÄT: Porin kaupungin työväenopisto ja Satakunnan Vihertietokeskus
HINTA: Koulutuspäivän hinta 45 €
ILMOITTAUTUMINEN:
23.3.2003 mennessä Porin kaupungin työväenopistoon puh. 02-621 5962 LISÄTIETOJA: Porin kaupungin työväenopisto puh. 02-621 5962 Kalervo Nikkilä puh. 0400-76 5733

 

Oma maa mansikka -seminaari
Paikallisuus osana liikeideaa

Keskiviikkona 9.4.2003
klo 11.00 - 16.30
Koskilinna (Koskilinnankuja 3), Hämeenkyrö  

Paikallisuus on yksi keskeinen resurssi tuotteissa ja palveluissa. Sen hyödyntä-minen antaa tuotteille usein uusia ulottuvuuksia.  Seminaaripäivän aikana käsi-tellään paikallisuutta arvona sekä kuullaan esimerkkien valossa erilaisia mahdollisuuksia paikalliskulttuurin hyödyntämisestä.

Seminaari on tarkoitettu elintarvike-, matkailu-, luonto-, ja käsityöalan yrittäjille, kehittäjille ja kouluttajille, alaan liittyvälle hallinnolle sekä muille alasta  kiinnostuneille. Seminaarin järjestävät Ruokakulttuurimatkat -hanke, Ruoka-Suomi -teemaryhmä, LUOLA -hanke, Taito Alma -hanke,  Hämeenkyrön maisemamat-kailu -hanke sekä  Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry.    

Ilmoittautumiset
Keskiviikkoon 2.4.2003 mennessä Jaana Kemppai-nen, puh. 0440 785 097, sähköposti: alma@taitogroup.fi. Seminaari täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistumisesta yhteiskuljetukseen ja erikoisruokavalioista mainittava ilmoittautumisen yhteydessä.  

Osallistumismaksu
Seminaarin hinta on 37 €/hlö (järjestävien hankkeiden jäsenille 25 €). Osallistumismaksu laskutetaan erikseen. Hinta sisältää seminaarialustukset, seminaarimateriaalin, kahvit ja lounaan sekä kuljetukset (Tampereen rau-tatieasema – Koskilinna - Tampereen rautatieasema).


 

Bella Italia! -konsertti
BELLA ITALIA! Hämeenlinnan kaupunginorkesteri sekä Mi-Kyung Lee, joht. ja viulusolisti. Italialaisen musiikin toivekonsertti. Rota on tuttu mm. Fellinin elokuvamusiikista. Illan lopuksi Vivaldin teos, jossa solistina on Etelä-Koreasta kotoisin oleva Mi-Kyung Lee, joka on menestynyt maailman viulukilpailuissa: toinen sija kuningatar Elisabeth - ja voitto Münchenin ARD - kilpailussa. Nykyään hän toimii mm. Berliinin ja Helsingin musiikkikorkeakoulujen viulunsoiton professorina.
Rota: Konsertto jousille
Geminiani: Concerto grosso nro 12
Vivaldi: Vuodenajat
Ti 25.3. klo 19.00 Hämeenlinnan kaupungin Raatihuone
liput 12/10/8 €

Illumenation 2003 - European Film School Festival
Euroopan keskeisten elokuvakoulujen festivaali, nuorten Eurooppa valkokankaalla. Esillä noin kolmenkymmenen elokuvakoulun opiskelijatöiden parhaimmistoa animaatioista dokumentteihin ja fiktioihin. 30:n elokuvanäytöksen ohessa nuorten tekijöiden välisiä keskusteluja, "Morning, Masters" -aamuluentoja ja videomarket. Näytöksissä esitettävissä elokuvissa on englanninkielinen tekstitys. Avoin myös yleisölle.
Tiedustelut:
festivaalituottaja Anna-Maija Lehtinen-Kluth, anna-maija.lehtinen@uiah.fi, puh. 040-551 8262. Internet: www.uiah.fi/illumenation.
Liput: 5 euroa/näytös, 4 euroa/opiskelijat; 3,50 euroa vähintään 10 lipun kertaostosta tai 10 hengen ryhmälle. Lippuvaraukset: illume@uiah.fi, puh. 09-7563 0130, fax 09-634 303. Lipunmyynti: festivaalipäivinä klo 12-20 Mediakeskus Lumeessa.
http://www.uiah.fi/
Alkaa: 22.4.2003
Loppuu: 26.4.2003
Mediakeskus Lume, 22.-26.4.2003
Hämeentie 135 C, 00560 Helsinki

Kiasman keskustelusarja
Kiasman viidennessä kerroksessa. Museolipulla.
13.3. klo 18
Erilaista mutta samanlaista – afrikkalainen popmusiikki maailmanmusiikkimarkkinoilla. Etnomusikologi Johannes Brusila
27.3. klo 18
Liikkuvat ja sidotut identiteetit.
Taidehistorian ja semiotiikan dosentti Altti Kuusamo
10.4. klo 18
Vaarallisia vaatekappaleita, tulenarkoja tyylejä – vaatteiden merkityksistä ja latauksista.
Filosofi ja gender-tutkija Petri Sipilä

Nykytaiteen museo Kiasma

Kiasman teemaopastukset
Teemaopastukset
Keskiviikkoisin klo 18 ja sunnuntaisin klo 15. Museolipulla.

2.3. ja 5.3. Kuvia ja vastakuvia
Mustat ja valkoiset taiteessa
9.3. ja 12.3. Elämää lavasteissa
Aristokratian ja kolonialismin tyylejä ja kuvia
16.3. ja 19.3. x-dressing, y-dressing, cross dressing, double dressing
pukeutuminen identiteetin, aseman ja sukupuolen palveluksessa

Nykytaiteen museo Kiasma, Mannerheiminaukio 2
Info 09 1733 6501
Teatteriliput 09 1733 6502
E-mail info@kiasma.fi
Nykytaiteen museo Kiasma

Taiteen keräämisen merkitys -teemaviikonloppu
Ateneum-sali
Lauantai 26.4. klo 11.30-17.00 ja sunnuntai 27.4. klo 12.00-15.30
Aiheena "Taiteen keräämisen merkitys", puhujina mm. apulaisjohtaja Kari Sihtola ja lauluntekijä, taiteen kerääjä Vexi Salmi

Ateneum
Kaivokatu 2, Helsinki. NEUVONTA: 09-17336 401

Evankeliset musiikkimessut, Helsinki
Konsertteja ja tapahtumia Vanhalla ylioppilastalolla, Temppeliaukion kirkossa ja Urheilutalossa.
5.-9.3.
Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys/nuorisotyö
(03) 223 7056, Juha Heinonen 040 555 2164.

Takaisin muut tapahtumat -luetteloon

Sivun alkuun

 

 

Koulutus

Hämeen ammattikorkeakoulu
Itsensä ilmaisu kuvallisin keinoin
Kommunikaatio- ja ryhmätyötaidot
Massatyö
Luonnon valokuvaus
Luonnonväreillä värjääminen
Puutarhaneuvonta
Elämän kriisit voimavaroiksi
Lahden ammattikorkeakoulu
Korun viestit
Paperista taiteeksi I-II
Väri
Värihavainto
Lohja
Päihteiden käyttäjän auttaminen ja tukeminen
Karjaa
Landskapsmåleriet
Kotka
Orff-pedagogiikan perusteet
Helsinki
Alexander-tekniikka ja puhe
Klovnerian perusteet
Kuopio
Puheviestintä
Jyväskylä
Katsomisen taito
Taideorganisaation johtamisen perusteet (Arts Management)

 

Hämeen ammattikorkeakoulu


Itsensä ilmaisu kuvallisin keinoin 2 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu
Wetterhoff, Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna
ma-pe 19. – 30.5. kello 8.00-14.00
Opiskelija perehtyy erilaisiin piirustus- ja maalaustekniikoihin, kuten akvarellimaalaus, öljyvärimaalaus, akryylimaalaus ja sekatekniikat,  ja oppii soveltamaan niitä luovasti.
Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta annetaan todistus, josta on hyötyä esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoissa.
Tiedustelut: Heli Kemppinen, puhelin (03) 6461, heli.kemppinen@hamk.fi

Kommunikointi- ja ryhmätyötaidot 2 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu, Ohjaustoiminnan koulutusohjelma
Wetterhoff, Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna

Keskitytään opiskelijan omien kokemusten kautta tukemaan opiskelijan persoonallista kasvua, vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja. Opiskelija hankkii myös valmiuksia vammaisten asiakkaiden kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen heidän kanssaan. Vuorovaikutuksen havainnointia opetellaan videonauha-analyysein. Lisäksi opintojakson aikana opiskelija tutustuu puhetta täydentäviin ja korvaaviin kommunikaatiomenetelmiin.
Tiedustelut: Saija Honkala, puhelin (03) 6461, saija.honkala@hamk.fi

Massatyö 2 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu, Ohjaustoiminnan koulutusohjelma
Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna
ma-pe 19. – 30.5. kello 8.00-14.00
Kurssin tavoitteena on herättää opiskelijan tietoisuus massatöiden mahdollisuuksiin erilaisissa ohjaustilanteissa. Opiskelija oppii tuntemaan erilaisia muovailtavia massoja ja osaa niiden käsittelytekniikoita. Hän osaa valita oikean massan ja massan käsittelytekniikan asiakastarpeita vastaavaksi toimintamuodoksi. Kurssilla tutustutaan markkinoilla oleviin valmismassoihin sekä itse valmistettaviin massoihin, esim. jauhopohjaiset massat, paperimassat. Opiskelija tekee kokeilujen kautta synteesiä massatöistä ja valmistaa valitsemallaan tavalla levymäisen tai kolmiulotteisen tuotoksen.
Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta annetaan todistus, josta on hyötyä esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoissa.
Tiedustelut: Leena Ruoppa (03) 6461

Luonnon valokuvaus 2 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu, Evo, Metsätalouden koulutusohjelma
La 22.3., 5.4., 12.4., 26.4. ja 3. – 4.5.
Opetellaan valokuvauksen perusteet sekä tutustutaan luonnon valokuvauksen erikoiskysymyksiin. Lisäksi perehdytään muutamiin valokuvauksellisiin eliölajeihin sekä elinympäristöihin perusteellisemmin ja tutustutaan valokuvaukseen ammattina. Opiskellaan myös eri tyyppisten kameroiden ominaisuudet ja käyttö, kuten etsinkamerat, järjestelmäkamerat, digitaalikamerat ja ammattilaiskamerat. Harjoitustöiden ja kuvausretkeilyn muodossa perehdytään luonnonvalokuvauksen osa-alueisiin, sekä opetellaan käyttämään eri kohteiden vaatimia erikoisvälineitä. Opintojakso keskittyy alkeisiin ja aikaisempaa kuvauskokemusta ei edellytetä.
Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta annetaan todistus, josta on hyötyä esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoissa.
Tiedustelut: Martti Kolkka, puhelin (03) 646 5386, martti.kolkka@hamk.fi

Luonnonväreillä värjääminen 1 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu, Evo, Metsätalouden koulutusohjelma
16. - 18.6.2003
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii luonnonmateriaalilla värjäysprosessin, käytettäviä värjäyskasveja ja kemikaaleja. Lisäksi kurssilla värjätään vähintään kilo villa-, silkki-, puuvilla- tai pellavalankoja. Kurssilla jokainen värjää omia lankojaan. Kurssilla ehtii värjätä noin 1-2 kg lankoja. Kurssipaikkana on vanha saunarakennus. Mukaan tulee ottaa maastovarustus.
 Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta annetaan todistus, josta on hyötyä esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoissa.
Tiedustelut: Terhikki Mäkelä, puhelin (03) 646 5393, terhikki.makela@hamk.fi

Puutarhaneuvonta 2 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaa, Puutarhatalouden koulutusohjelma
5. - 9.5. kello 8.00-17.00
Kurssi tavoitteena on tutustua ajankohtaisiin puutarha-alan kysymyksiin harrastajaviljelijän näkökulmasta, kuten Kasvien menestymiseen vaikuttaviin tekijöihin eri puutarhaviljelyn sektoreilla. Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta annetaan todistus, josta on hyötyä esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoissa.
Pekka Mäkinen, puhelin (03) 646 5260, pekka.makinen@hamk.fi

Elämän kriisit  voimavaroiksi  2 ov
Hämeen ammattikorkeakoulu, Hoitoytön koulutusohjelma
Lahdensivuntie 5, Hämeenlinna
Tiistaisin 18.3. – 20.5. kello 16.30-19.45
Kurssi antaa tietoa ihmisen elämän kulkuun kuuluvista kehityskriiseistä ja traumaattisista kriiseistä. Sen aikana opiskelija hahmottaa erilaisten kriisityön muotojen käyttöä tukipalveluina, sekä pohtii erilaisten selviämisstrategioiden toimivuutta.


Ilmoittautuminen yllä oleviin:  (03) 646 4264 tai www.hamk.fi/avoin -sivuston kautta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on kaksi viikkoa ennen opintojakson alkua.

 

Lahden ammattikorkeakoulu


Korun viestit 1ov
Lahden ammattikorkeakoulu
Muotoiluinstituutti, Kannaksenkatu 22, Lahti
12.3. - 9.4.2003, keskiviikkoisin klo 16.30-19.45
Opintojakson tavoitteena on perehdyttää opiskelija korujen sisältämiin viesteihin historian, suunnittelun, jalokivien, materiaalien, arvojen, pukeutumisen ja käytön kautta.
Tiedustelut: Essi Sikanen, puh. (03) 828 2910 essi.sikanen@lamk.fi tai Muotoiluinstituutin täydennyskoulutusosasto, puh. (03) 828 283 mitko@lamk.fi
www.lamk.fi
 

Paperista taiteeksi I-II 1ov.
Lahden ammattikorkeakoulu,  Kuvataiteen koulutusohjelma
Taideinstituutti, Sammonkatu 8A, Lahti
28.-30.3. ja 5.-6.4.2003
Opintojakson tavoitteena on perehtyä käsinvalmistetun paperin mahdollisuuksiin taideteosten materiaalina. Opintojakso antaa perustiedot ja -taidot paperinvalmistuksessa: materiaalit, työtavat- ja välineet, efektimateriaalit, värjäys ym. Opintojaksolla opiskelija voi myös syventää aiempia opintoja paperinvalmistuksessa.  
Tiedustelut: Kirsti Nenye, puh. (03) 828 2862 tai 050 526 5974
Ilmoittautuminen: Tulosta lomake netistä www.lamk.fi tai soita (03) 828 2668 ja tilaa ilmoittautumislomake.

Väri 1ov.
 Lahden ammattikorkeakoulu, Kuvataiteen koulutusohjelma
Taideinstituutti, Sammonkatu 8A, Lahti
7.-9.3. 2003
Johdatus Johannes Ittenin värioppiin: Seitsemän värikontrastia
Opiskelijan tulee tulee hallita perustaidot taidemaalauksessa.
Opintojaksolla tarvitaan siveltimet, akryylivärit tai peitevärit.  
Lisätietoja: Kirsti Nenye puh. (03) 828 2862 tai 050 526 5974
Ilmoittautuminen: tulosta lomake netistä www.lamk.fi tai soita (03) 828 2668 ja tilaa ilmoittautumislomake.

Värihavainto 1 ov.
Lahden ammattikorkeakoulu, Kuvataiteen koulutusohjelma
Taideinstituutti, Sammonkatu 8A, Lahti
21.-23.3. 2003
Johdatus Josef Albersin värihavaintokurssiin: Väri harhauttaa.
Opintojaksolla tarvitaan liimapuikko, sakset ja stanley-puukko
Lisätietoja: Kirsti Nenye puh. (03) 828 2862 tai 050 526 5974

 

Ilmoittautuminen yllä oleviin: tulosta lomake netistä www.lamk.fi tai soita (03) 828 2668 ja tilaa ilmoittautumislomake.
 

Lohja

Päihteiden käyttäjän auttaminen ja tukeminen 1 ov.
Laurea-ammattikorkeakoulu, Matkailu- ravitsemis- ja talousala
Lohja-instituutti, Nummentie 6 Lohja
17.3. - 23.5.2003
Opintojakson tavoitteena on että opiskelija ymmärtää päihteettömän ja päihdekeskeisen elämäntavan merkityksen ja tutustuu päihdehuollon palveluihin sekä hoito- ja kuntoutusmenetelmiin. Sisältöinä ovat päihteettömyys ja päihdekeskeisyys eri-ikäisten ihmisten elämäntapana, päihdehuoltolain keskeinen sisältö, päihdehuollon palvelut sekä hoito- ja kuntoutusmenetelmät.
Lisätietoja: +358 20 5787 800, lohja.info@laurea.fi
Ilmoittautuminen lohja.info@laurea.fi

 

Karjaa

Landskapsmåleriet 1 sv.
Taideteollinen korkeakoulu, Kuvataide
Västra Nylands folkhögskola
Strandpromenaden 1
10300 KARIS
1 4.-6.4. och 11.-13.4.200310300
Kursen sker både som an fortsättningskurs för lite längre hunna målare eller de som tidigare avlagt grundkurs i landskapsmåleri och som en nybörjarkurs för den som är nybörjare på området. Motiven sökes både från konstens värld och miljön med modeller från skissarbetet kring Karis omgivning eller utmaningen som uppstår i och  med kompositionen med fotografiet som förlaga. Oljemåleriet handleds som huvudsaklig teknik men också andra måleritekniker samt teckning prövas.
Kontakt: kurssekreterare@vnf.fi Ansökningar skall skickas in senast fyra veckor före kursstart. Ansökningsblanketter kan beställas :(019) 222 6021, växel (019) 222 600, fax (019) 222 6011. vnf-kansli@vnf.fi
WWW: http://www.vnf.fi

 

Kotka

Orff-pedagogiikan perusteet (1 ov)
Sibelius-Akatemia - Musiikkikasvatus
Kymenlaakson kesäyliopisto
Metsontie 41 48220 KOTKA
Opetuksen paikka  Kouvola
4.-6. 4.2003
Musiikkikasvatuksen orientoiva intensiivikoulutus johdantona Orff-pedagogiikan suomalaisen sovelluksen keskeisiin sisältöihin. Koulutus on samalla Orff-tasokurssien valmentava osuus. Sisältöosiot hyväksytään Orff - taso I kurssin suorituksiin. Orff-pedagogiikkaa tarkastellaan Orff-Schulwerkin filosofiaan pohjautuen. Keskeisinä sisältöinä ovat elementaarisuuden (musiikki, tanssi, liike ja kieli orgaanisena kokonaisuutena) ja improvisaation oppilaslähtöinen tarkastelu sekä loru, liike ja rytmiikka musiikillisen kasvun prosessissa.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Kymenlaakson kesäyliopisto, puh. 05-340 0150, 05-340 0152
kesayliopisto@kymenlaakso.fi  WWW: http://www.kymenlaakso.fi
Yhteyshenkilöt Sibelius-Akatemian avoin yliopisto puh. 09-4054 786, 09-4054 581

 

Helsinki
 
Alexander-tekniikka ja puhe  2 ov.
Teatterikorkeakoulu
Haapaniemenkatu 6 00530 Helsinki
28.-30.3. ja 4.-6.4.
Alexander-tekniikka on 100 vuotta vanha kehoa ja mieltä yhdistävä uudelleenoppimisen menetelmä. Sen avulla ihminen tulee tietoiseksi vuosikausia rasittaneista tottumuksistaan jotka estävät tarkoituksenmukaisen liikkumisen. Alexander-tekniikan avulla voi oppia uudenlaista kehoa vähemmän rasittavaa ’itsensä käyttöä’. Opetus tapahtuu ryhmätilanteessa, jossa opettaja ohjaa käsin koskettaen oppilaan kehoa etsiytymään lihastasapainoon. Puheharjoituksissa havainnoidaan ääntä ja ilmaisua tekstien avulla ja pyritään vahvistamaan ja laajentamaan kunkin omaa äänellistä ilmaisua. Opetukseen pyydetään ottamaan lyhyt, noin minuutin mittainen kaunokirjallinen teksti (esim. minä-muotoon kirjoitettu runo, proosakatkelma tai näytelmän monologi). Teksti tulisi osata ulkoa.  
Ilmoittautuminen :Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6 Teatterikorkeakoulu, Avoin yliopisto, PL 163, 00531 Helsinki,  faksaten (09) 431 36238 tai sähköpostitse avoin@teak.fi
 

Klovnerian perusteet  (1 ov)
Teatterikorkeakoulu
Haapaniemenkatu 6 00530 Helsinki
29.-30.3. ja 12.-13.4. 2003
Opetuksessa perehdytään klovnerian perusteisiin. Tavoitteena on etsiä kunkin omaa persoonallista klovnia. Opetus tapahtuu improvisoinnin, liike- ja ääni-ilmaisun harjoitusten ja leikin avulla. Klovnille läsnäolo ja heittäytyminen leikkiin ovat tärkeitä. Millaista on minun klovnini ’hullutteleva runous’?
Ilmoittautuminen: Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6. toimittamalla ti 14.1. alkaen ilmoittautumislomake osoitteeseen Teatterikorkeakoulu, Avoin yliopisto, PL 163, 00531 Helsinki, faksaten (09) 431 36238 tai sähköpostitse avoin@teak.fi


 
Kuopio

Puheviestintä 1 ov
Kuopion yliopisto/ Koulutus- ja kehittämiskeskus/ Avoin yliopisto
Savilahdentie 6 B II krs. (PL 1627)  70211 Kuopio
8.4-13.5.2003
Opintojakson tavoitteena on antaa perustietoa puheviestinnästä ja viestinnän lainalaisuuksista, auttaa opiskelijaa muodostamaan realistinen kuva itsestään viestijänä ja rohkaista häntä ilmaisemaan ajatuksensa, mielipiteensä ja tietonsa erilaisissa viestintätilanteissa omien tavoitteidensa mukaan. Kurssin tavoitteena on myös kehittää opiskelijan kuuntelemisen taitoja siten, että hän osaa havainnoida ja eritellä viestintätilanteita ja sen pohjalta pystyy antamaan tarkoituksenmukaista ja täsmällistä palautetta viestijöille.  
Ilmoittautuminen 13.3.2003 - 20.3.2003 käymällä toimistossa, verkkolomakkeella www.uku.fi/l tai soittamalla (017) 163 956 tai 163 995.

 

Jyväskylä

Katsomisen taito (2 ov)
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
Opiskelijapalvelut: Matarankatu 4, Tourula, PL 35 40014 Jyväskylän yliopisto
Taidehistorian perusteisiin johdattavalla verkkokurssilla perehdytään oman oivalluksen ja soveltamisen kautta kuvanlukutaitoon ja taideteosten tarkasteluun. Omakohtaisen kuvien tarkastelutaidon kehittämisen lisäksi tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa sitä, minkälaisia ilmiöitä taidehistoriassa tutkitaan. Kurssin voi suorittaa erillisenä tai sillä voi korvata Kulttuurin avaimet- opintokokonaisuuden KULP10 Taiteen ja kulttuurin ymmärtämisestä- jakson (2 ov).
Ilmoittautuminen Opintohin ilmoittaudutaan avoimen yliopiston ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautua voi ympäri vuoden.  Lisätietoja: Minna Piippo puh, (014) 2603 709, minna.piippo@avoin.jyu.fi
WWW: http://www.avoin.jyu.fi

Taideorganisaation johtamisen perusteet (Arts Management) 2 ov
Sibelius-Akatemia - Musiikkikasvatuksen osasto
/ Kymenlaakson kesäyliopisto
Metsontie 41 48220 KOTKA
Kaksi opetusperiodia, joista ensimmäinen 14.-15.3. Jälkimmäinen sovitaan opiskelijoiden kanssa.
Opintojakso on suunniteltu taideorganisaatiossa työskenteleville ja vastaavia tehtäviä hoitaville henkilöille. Tarkoituksena on antaa kokonaiskuva taideorganisaation johtamisesta ja siinä työskentelemisestä. Luentokokonaisuudessa käsitellään taideorganisaation johtamisen osa-alueita management -työtehtävissä toimivan henkilön kannalta sekä käydään läpi Arts Managementin osa-alueita arvioiden samalla niiden keskinäisiä suhteita.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen puh: 05-340 0150 ja 05-340 0152
WWW: http://www.kymenlaakso.fi

 

Takaisin Koulutusta-luetteloon

Sivun alkuun

etusivulle