|
||||||
Uutisia
UutisiaOhjaustoiminnan
konferenssi 2002 "Haasteena luovuuteen ohjaaminen"
Ohjaustoiminnan konferenssi 2002 "Haasteena luovuuteen ohjaaminen"Luovuudessa on kyse uuden synnyttämisestä, mutta voidaanko luovuuteen ohjata? Luovuudella on monenlaisia ulottuvuuksia. Luovuuden ilmeneminen on yhteydessä sekä yksilön identiteettiin ja itsetuntoon että kulttuuriin. Mahdollisuus oman luovuuden ke-hittämiseen ja kulttuuriseen toimintaan osallistumiseen luo perustan oman arvon ja yhteisyyden tun-teelle sekä rikkaammalle elämälle. Kun elämä tuntuu rikkaalta, on varaa ottaa riskejä ja synnyttää uutta. Luovuus on tuotteliaisuuden ja muutosten edellytys. Kulttuuria voidaan pitää luovuuden lopputuloksena. Millä tavoin yhteiskunnassamme rohkaistaan luovuuteen? Millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on luovuutensa kehittämiseen erilaisissa toiminta- ja elinympäristöissään? Sinä, joka olet luovuuteen ohjaamisen ammattilainen tai muuten vaan kiinnostunut luovuuden mahdollisuuksista, tule pohtimaan kanssamme luovuuteen ohjaamisen haasteita. Kohderyhmät:
Aika:
17. - 18.10.2002 (to-pe) Lisätietoja:
Snoezelen filosofia ja tutkimus -konferenssiTervetuloa Hämeenlinnaan! Luonto toukokuussa on täällä Hämeessä parhaimmillaan! Tule tutustumaan multisensorisiin ympäristöihin kanssamme! Toteutus Lisätiedot:
Yliopettaja Marja Sirkkola Puh. (03) 646 7308 marja.sirkkola@hamk.fi
Kulttuuriministerin vaikuttajaklubi13.2.2002 avattu Kulttuuriministerin vaikuttajaklubi tarjoaa uudenlaisen vaikutus- ja tiedonsaantikanavan Internetiin. Sivuston avajaisissa Kulttuuriministeri Suvi Lindén on korostanut, ettei sivustoja ole sidottu henkilöön, vaan ne on tarkoitettu kulttuuriministerin sektorin avaamiseksi kaikille kansalaisille. Kansalaisten kantaa kulttuurin alan kysymyksistä tiedustellaan jo valmisteluvaiheessa, tietoa annetaan enemmän ja lisätään hallinnon läpinäkyvyyttä. Myös kansalaisilla itsellään on mahdollisuus tuoda teemoja keskusteluun. Kulttuuriministerin vaikuttajaklubi löytyy osoitteesta http://vaikuttajaklubi.net/
Tactus koskettelukirja -kilpailuNäkövammaisten lasten ja kirjallisuuden kohtaamista edistämistämään tarkoitettu Tactus koskettelukirja -kilpailu pidettiin viime vuonna 30.11.2001 Dijonissa Ranskassa. Jaetulle kolmannelle sijalle kilpailussa pääsi suomalainen Anneli Salon ja Liisa Hietaketo-Vienon kirja Piparipoika. Kilpailussa oli 33 kirjaa Ranskasta, Englannista, Belgiasta ja Suomesta. Suomalaisia kirjoja oli kaikkiaan 8. Palkintokirja oli erinomainen koskettelukirja: tekstit painettuna isokirjoituksella ja pistekirjoituksella, sivut kiinnitettynä kierreselkään, kuvat tehty erilaisista materiaaleista 2-ulotteisina. Kuvissa oli mukana jopa hajuja (sitruuna, kookos, hammastahna jne.). Ranskalainen LDQR valmistaa kirjasta satoja kopioita. Tämän vuoden kilpailu pidetään marraskuussa, ja näkövammaisten kirjasto toivoo sinne hyviä kirjoja, ja sitä kautta näkövammaisille lapsille enemmän luettavaa ja iloa.
Tutkitko todellisuutta?Todellisuuden tutkimuskeskus tutkii todellisuutta eri näkökulmista käyttäen hyväksi tieteen ja taiteen keinoja sekä tekee esityksiä havaintojensa pohjalta. Todellisuuden tutkimuskeskus ja sitä edeltänyt Kallion teatteri järjestää myös opetusta, esitysten ja prosessien purkua sekä työpajoja.
Tämän vuoden alusta entiseen Kallion teatterin tilaan (Fleminginkatu 21) on avattu Koetila, joka on kaikille todellisuuden tutkimisesta kiinnostuneille avoin vierailutila/laboratorio. Sinne on erilaisten ryhmien ja yksityishenkilöiden mahdollista toteuttaa omia esityksiään, eli se on foorumi haaveille, joille ei muualta löydy tilaa. Koetilan vaihtuvina kuraattoreina toimivat Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsenet, ja Koetilan käytöstä perittävä maksu vastaa tilan todellisia vuokrakustannuksia, eli sen toiminta on voittoa tavoittelematonta. Tilaan tulevien esitysten on sovittava toellisuuden tutkimisen teemaan ja esitykset valitaan hakemuksien perusteella. Lisätietoja: http://www.todellisuudentutkimuskeskus.net
Vuoden taidekäsityöläinenVuoden taidekäsityöläiseksi on valittu espoolainen Ariadna Donner. Hän käyttää ilmaisuvälineenään suurikokoisia kuvakudoksia, jotka hän tekee vuosituhansia vanhalla tekniikalla suurissa pystykangaspuissa. Hän heijastaa töissään itse kokemiaan asioita ja on sanonut kuvakudelmiensa olevan ikään kuin päiväkirjoja. Hänen työnsä ovat siis samaan aikaan sekä taidetta että käsityötaidon näytteitä. Suomen käsityön museon galleria esittelee Ariadna Donnerin töitä "Nimessäni on lanka" -näyttelyssä 24.3.2002 asti.
Kulttuurikokemus KiasmassaPopcornia ja politiikkaa - taiteen aktivistitNykytaiteenmuseo Kiasman näyttely Popcornia ja politiikkaa on enemmän kuin pelkkä taidenäyttely. Vaikka näyttely esitteleekin nykytaidetta, se vie katsojan samalla matkalle menneisyyteen. Näyttelyn teemana on nostaa kokoelmista esiin teoksia, ,jotka valottavat 1960-luvun merkitystä nykytaiteessa. Näyttelyssä on mahdollista tehdä rinnastuksia "vanhan" ja "uuden" nykytaiteen välille ja saada samalla selkeä kuva siitä, mitä kaikkea nykytaide pitää sisällään. Nykytaide kommentoi oman aikansa ilmiöitä ja vanhenee näin ollen nopeasti. Moni teoksista varmaan onkin, ainakin enemmän taiteen kenttää seuranneille, kenties liiankin tuttuja. Niistä ei etsi enää sitä, mihin taiteilija on teoksillaan pyrkinyt, vaan löytää itsensä tutkimasta niitä historiallisen museon näyttelyesineiden tapaan: "Hei muistatko tuon", "Ompa hellyttävä kannanotto." Teosten taiteellinen arvo siis unohtuu ja katsoja löytää itsensä keskeltä oman historiansa dokumenttia. Vaikka näyttelyssä tulee paljon iloisia "jälleennäkemisen" hetkiä, antaa se kuitenkin omasta ajastamme lohduttoman kuvan. Taide tarvitsee suuria tunteita, ja ainakin tämän näyttelyn perusteella ajassamme liikkuvat tunteet ovat pääosin negatiivisia. Kuka kommentoi yhteiskunnan, kuka maailman ja kuka oman päänsä sisällä vellovia suuria ahdistuksen tunteita. Näyttelyn katsominen ja ennen kaikkea sen kokeminen vaatiikin runsaasti aikaa. Näin näyttelyä tutkien siitä on mahdollista löytää myös huumoria, eikä näyttelykokemus käy liian raskaaksi. Leo Lindsten 1943-1988 Suomi / Finland Ehkä hän pitää minua vanhanaikaisena Han kanske tycker att jag är gammalmodig Maybe He Thinks I'm Old-fashioned, 1968 öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas 93 x 125 cm kuva/photo: Petri Virtanen, Kuvataiteen keskusarkisto/ Central Art Archives Mielestäni Kiasman Popcornia ja politiikkaa näyttely oli mielenkiintoinen ja antoisa taidekokemus. Se tarjosi läpileikkauksen nykytaiteen historiasta, mutta herätti myös kysymyksen siitä, millaista nykytaidetta Kiasmassa nähdään neljänkymmenen vuoden päästä. Mitkä oman aikamme teoksista mahtavat olla niitä, jotka säilyttävät ajattomuutensa ja mitkä puolestaan muuttuvat hellyttäviksi muistoiksi menneisyydestä? Popcornia ja politiikkaa
16.2.2002 - 2003
MenovinkkejäTeatteri
|
Maailman
nopein kone on dramatisoitu luentoesitys, jonka aiheena on ihmismielelle
ominainen nopeus. Se on toinen osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen
Italo Calvinon teokseen "Kuusi muistoa seuraavalle vuosituhannelle"
perustuvasta esityssarjasta. Esityksen tavoitteena on havainnollistaa
ihmismielelle ominainen nopeus ja erottaa se koneen nopeudesta. Kokoavana
audiovisuaalisena teemana toimii Stanley Kubrickin elokuva Avaruusseikkailu
2001, josta järjestetään yleisönäytös esitysjakson ajaksi. 09.03 - 27.03.2001 Nykytaiteenmuseo Kiasma, Helsinki |
![]() |
Lasten
ja nuorten teatteripäivät / Oulu Children´s theather festival
Jokavuotiset
kansainväliset lasten ja nuorten teatteripäivät. Lasten ja nuorten teatteripäivillä
vierailee toistakymmentä kotimaista ja ulkomaista ammattiteatteria lapsille
ja nuorille suunnattuinen esityksineen. Lisäksi järjestetään seminaareja,
näyttelyitä, työpajoja ja koulutusta myös lastenteatterin tekijöille.
Tiedustelut: Oulun kaupunginteatteri/Oulun Lippupiste puh. (08) 5584 7600
tai 5584 7110. 4.-8.5.2002 Oulu
Mukamas
2002
Kansainvälinen nukketeatterifestivaali
13.-18.5.2002 Teatteri Mukamas, Tampere
Kansainvälinen
lasten teatteritapahtuma
Tiedustelut: Kuusankosken teatteri (05) 374 7448, fax 374 8937 16.-19.5.2002
Kuusankoski
Nuori
kulttuuri -teatteritapahtuma 2002
Nuorten teatteritaiteen katselmus. Valtakunnallista tapahtumaa edeltävät
aluetapahtumat eri puolilla Suomea helmi- ja maaliskuun aikana. Tiedustelut:
ohjelmasihteeri Seppo Grönvall (05 )234 4702 / seppo.gronvall@kotka.fi
24.-26.5.2002 Kotka
Samuelin
Poloneesi
Monipuolinen kansantanssin ja kansanmusiikin tapahtuma levittäytyy ympäri
Helsinkiä. Konsertteja, FOLK-messut, tanssia ja tanssiesityksiä ym. Tiedustelut:
Suomen Kansanmusiikkiliitto (09) 8731320, e-mail: skal@clinet.fi
22.-24.3.2002 Helsinki
KoskisFolk
2002
Uuden ajan kansanmusiikkitapahtuma. Laulua ja tanssia. Tiedudtelut: Tero
Naumi 040 823 9895, tero.naumi@koski.fi
25.5. Nuortentupa, Koski Tl
Hetan
Musiikkipäivät
EU:n pohjoisin musiikkifestivaali. Ohjelmistoa kamarimusiikista paikalliseen
musiikkiin. http://www.enontekio.fi
28.-31.3.2002 Enontekiö
Pohjoinen
hehku, Arktiset sivilisaatiot
Tundran
kirkkaalta valolta suojauduttiin lasein jo 2000 vuotta sitten. Kuva: Timo
Lehtinen
Pietarissa toimivan
Pietari Suuren antropologisen ja etnografisen museon Kunstkameran kokoelmiin
perustuva näyttely Arktiset sivilisaatiot on osa Tampereen Vapriikissa
esillä olevaa Pohjoinen Hehku -näyttelykokonaisuutta. Näyttely kertoo
Beringinsalmen rantojen korkeakulttuureista. Näyttelyn alussa on aiheeseen
johdatteleva arkeologinen ja etnografinen osasto, jolla sijaitsevat vanhimmat
esineet ovat 2000 vuoden takaa. Seuraava osasto esittelee naisen elämää.
Esineet ja puvut kertovat korkeasta käsityötaidosta ja kauneuden kaipuusta.
Miesten osastolla näyttelyssä on esillä erilaisia metsästys- ja kulkuvälineitä
sekä miesten käyttämiä asusteita. Näyttelyn viimeinen osasto puolestaan
kertoo henkisestä kulttuurista, samanismista, vuotuisista juhlista sekä
hautajaismenoista. Esillä on mm.rituaalinaamioita ja -päähineitä, amuletteja.
2.2.-11.8.2002 Vapriikki, Tampere
Euroopan
lasitaiteen mestareita
- Akateemikko Pavel Hlava, Praha
Pavel Hlava on kansainvälisesti tunnetuimpia tsekkiläisistä lasitaiteilijoista
Hlava on vuosien kuluessa kokeillut useita tekniikoita, viime aikoina
esimerkiksi hiotun lasin ja lehtikullan yhdistämistä. Luonnon vaikutus
Hlavan tuotantoon on ilmeistä, vaikka hänen työnsä ovat vuosien varrella
muotoutuneet yhä abstraktimmiksi. Näyttelyssä on esillä Hlavan tuotantoa
1960-luvulta lähtien, pääpaino on kuitenkin kymmenen viimeisen vuoden
lasiveistoksissa.
15.2.-5.5.2002 Lasitaiteen museo, Riihimäki
Puu ja puukko
Miten perinteinen työkalu näyttäytyy nykytaiteessa? Näyttelyssä on esillä
33 taiteilijan tulkintoja puukosta. Puukkojen rinnalla on esillä Markku
Tottilan Puukirjasto. Näyttely on metsäinen tila-installaatio joka puhuu
suomalaisen metsän ja sen kauneuden puolesta unohtamatta puun käyttöarvoa.
24.2.-30.6.2002 Suomen käsityön museo, Jyväskylä
Suden
hetki, matka teatterin illuusioon
Suden hetki on vuorovaikutteinen seikkailu. Se on sekoitus teatteriesitystä,
työpajaa ja näyttelyä jossa kävijät voivat halutessaan osallistua susina
illuusion luomiseen. Osaan Suden hetki -tilasta pääsee itsenäisesti, osaan
vain oppaan mukana. Opastuksia järjestetään viikonloppuisin klo 12.30,
13.30 ja 16.30, muulloin varauksesta. Viikonloppuopastuksiin pääsee näyttelylipun
hinnalla, ryhmään mahtuu enintään 15 henkilöä. Tiedustelut numerosta (09)
6850 9150.
01.3.2002-31.1.2003
Teatterimuseo, Helsinki
Ninna
Kjällman: Lasia - Glas
Nuoren lasitaiteilijan debyyttinäyttely. Ninna Kjällman on opiskellut
lasin saloja seitsemän vuotta ja tuo taiteensa nyt myös suuren yleisön
nähtäville.
15.3.-7.4.2002 Galleria Vanha Kappalaisentalo, Porvoo
Palapeli-keramiikkanäyttely
Maria Nybergin
sirottimet
Hämeen ammattikorkeakoulun
Wetterhoffin yksikön keramiíkan pääaineopiskelijoiden ensimmäinen ja toinen
vuosikurssi esittelee osaamistaan ja tuo näytteille valettuja käyttöesineitä.
26.3-14.5.2002 Wetterhoffin myymälän näyttelytila, Hämeenlinna.
Huopa. Taidetta, käsityötä ja muotoilua Euroopasta
Näyttelyssä huopaa vaate- ja huonekalumuotoilun, uniikkiesineiden, fantasia-asujen
sekä nykytaiteen materiaalina. Näyttely on aiemmin ollut esillä kolmessa
museossa Saksassa, ja nyt ainoana Pohjoismaissa Suomen käsityön ystävien
museossa Jyväskylässä. Näyttelyyn liittyen järjestetään 25. 5.2002 Yläkaupungin
yössä Rullaten-huovutustapahtuma.
18.4.-30.6.2002 Suomen käsityön museo, Jyväskylä
Terve-SOS
-tapahtuma
Jyväskylässä järjestettävä Terve-SOS -tapahtuma seminaareineen tuo näkökulmia
ihmisenä olemiseen sekä kulttuurin ja taiteen merkitykseen ihmisen hyvinvoinnille
ja terveydelle. Seminaari tukee sosiaali- ja trerveysalan sekä taiteen
ja kulttuurin toimijoiden yhteistyötä. Seminaariin liittyy joukko konkreettisia
esimerkkejä uudesta toiminnasta sekä mahdollisuuksia omakohtaisiin kokemuksiin.
Terve-SOS -tapahtumaan kuuluu myös taidemaalari Rafael Wardin teosten
näyttely "Katson ihmistä" sekä Jyväskylän taidemuseossa järjestettävää
ohjelmaa. 23.5.2002 Jyväskylä
Nordic
Network on Disability Research
Kuudes vuotuinen NNDR:n (Nordic network on Disability Research) konferenssi.
Katso lisätietoja.
22.-24.8.2002 Reykjavik, Islanti
Pääsiäinen
2002 Satujen Seutukunnassaa
Riihimäen kaupunki juhlii pääsiäistä mm. Pajunkissafestivaalin, teatteriesityksien,
noitakylän ja lukuisten muiden tapahtumien taatessa, ettei aika käy pienemmillekään
pitkäksi.
22.3.-1.4.2002 Riihimäki
Ihminen ja kehitys -tapahtuma
Maista namibialaista ruokaa... Tutustu afrikkalaiseen kirjallisuuteen... Soita djembe-rumpuja... Sukella seminaariin... Nauti musiikista, tanssista ja teatterista... Kiertele näyttelyissä... Katso elokuvia Afrikasta... Ulkoasiainministeriö järjestää Ihminen ja kehitys -tapahtuman osana tammikuusta huhtikuuhun ulottuvaa Afrikka 2002 -tiedotuskampanjaa. Tarjolla Afrikkaan keskittyvää asia- ja kulttuuriohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 18.-21.4.2002 Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki. |
|
Tervetuloa Hämeenlinnaan! Luonto toukokuussa on täällä Hämeessä parhaimmillaan! Tule tutustumaan multisensorisiin ympäristöihin kanssamme!
Toteutus
10.5.02 Snoezelen verkostopäivä
11.5.02 Snoezelen filosofia ja tutkimus -konferenssi
Paikka
HAMK:n sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Lahdensivuntie 5, Hämeenlinna
http://www.hamk.fi/lahdensivu/ls_kartta.html
Kohderyhmä
Snoezelen-verkoston valtakunnallinen kokoontuminen ja kansainvälinen
koulutuspäivä on tarkoitettu kaikille omaa työtään ja työyksikkönsä toimintaa
kehittäville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita
sosiokulttuuristen multisensoristen ympäristöjen luomisesta ja tutkimustoiminnasta.
Sisältöä
- Snoezelen
mahdollisuutena parempaan elämään -tutkimustuloksia vaikeavammaisten lastenkodista
Tanskasta.
- Ruotsalaisen
Balders Hus´n multisensorisen talon toiminta ja toiminnan filosofia.
- Ajankohtaisia
Snoezelen- verkostokuulumisia Suomesta, pohjoismaista ja muista kansainvälisistä
verkostoista.
Osallistujamäärä
100 henkilöä
Hinta
10.-11.5.2002 110€, 11.5.2002 150 €
Hintaan sisältyy lauantain ohjelmaan merkityt kahvit sekä buffet-lounas.
Verkostopäivän (perjantain) lounaan ja iltapäiväkahvin osallistujat maksavat
itse (vain verkostopäivään osallistuvilta ei peritä kurssimaksua).
Konferenssin
kieli on englanti. Luennot ja keskustelut tulkataan pääkohdittain suomeksi.
Oheismateriaali on suomenkielinen.
Lisätiedot:
Yliopettaja Marja Sirkkola Puh. (03) 646 7308 marja.sirkkola@hamk.fi
Johtava suunnittelija Pirkko Rimmi Puh. (03) 646 7311 pirkko.rimmi@hamk.fi
http://www2.hamk.fi/sosiaaliala
Ilmoittautuminen 31.4.2002 mennessä:
Koulutussihteeri Liisa Jouppi puh. (03) 646 3432 liisa.jouppi@hamk.fi
Luovuudessa on kyse uuden synnyttämisestä, mutta voidaanko luovuuteen ohjata? Luovuudella on monenlaisia ulottuvuuksia. Luovuuden ilmeneminen on yhteydessä sekä yksilön identiteettiin ja itsetuntoon että kulttuuriin. Mahdollisuus oman luovuuden ke-hittämiseen ja kulttuuriseen toimintaan osallistumiseen luo perustan oman arvon ja yhteisyyden tun-teelle sekä rikkaammalle elämälle. Kun elämä tuntuu rikkaalta, on varaa ottaa riskejä ja synnyttää uutta. Luovuus on tuotteliaisuuden ja muutosten edellytys. Kulttuuria voidaan pitää luovuuden lopputuloksena. Millä tavoin yhteiskunnassamme rohkaistaan luovuuteen? Millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on luovuutensa kehittämiseen erilaisissa toiminta- ja elinympäristöissään? Sinä, joka olet luovuuteen ohjaamisen ammattilainen tai muuten vaan kiinnostunut luovuuden mahdollisuuksista, tule pohtimaan kanssamme luovuuteen ohjaamisen haasteita.
Aika:
17. - 18.10.2002 (to-pe)
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna
(sijaitsee linja-autoaseman vieressä)
Järjestäjät: Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelma
ja täydennyskoulutusyksikkö OsaamisTawast
Seminaarin johtaja: Koulutusohjelmajohtaja, KT Merja Saarela, Hämeen ammattikorkeakoulu
(HAMK)
Hinta: 250 € sisältäen ohjelmaan merkityt kahvit sekä illanvieton
tarjoilut
Majoitus: Osallistujat vastaavat itse majoituksestaan.
Ilmoittautumiset: 27.9 mennessä sähköpostilla minna.haikka@hamk.fi
tai faksilla (03) 646 3220.
Kohderyhmät:
TERVETULOA!
Lisätietoja:
Koulutussihteeri Minna Haikka, p.
(03) 646 3433
Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu, Lappeenranta
Elämyspedagogiikka
2 ov.
1. jakso 5.4.2002, 2. jakso 20.-21.4.2002
Kurssin tavoitteena on antaa osallistujille perustiedot seikkailukasvatuksesta
ja sen sovellutuksista. Kurssilla käsitellään mm. elämyspedagogiikkaa,
omakohtaisen kokemisen merkitystä sekä seikkailutapahtuman suunnittelua.
tavoitteita, sovelluksia ja turvallisuutta. Lisätietoja:
www.ekamk.fi
Hämeen
ammattikorkeakoulu, Hämeenlinna
http://www.hamk.fi/avoin/ohjelma/index.htm
Snozelen-menetelmä
2 ov.
24.4.-18.5.2002 2
Kurssilla perehdytään snoezelenin käyttöön toimintamenetelmänä ja tutkitaan
snoezelenin käyttötapoja ja mahdollisuuksia asiakastyössä. Opiskelija
oppii käyttämään snoezelen- menetelmää ja ohjaamaan asiakasta sen käytössä,
sekätekemään snoezelen "ohjelmia" asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.
Lisätietoja:
Sari Mantila (03) 646 4264 / sari.mantila@hamk.fi
Ryhmätoiminnalliset
menetelmät 2 ov.
20.5.-31.5.2002
Opiskelija oppii asiakkaan vuorovaikutus-, itsetuntemus- ja ryhmätyötaitoja
kehittävien toiminnallisten menetelmien perusteet ja perustekniikat. Opiskelija
oppii arvioimaan omia mahdollisuuksiaan käyttää toiminnallisia menetelmiä
ohjaustoiminnassa. Käytettäviä menetelmiä ovat esim. morenolaiset toiminnalliset
menetelmät, sosiometria, psyko- ja sosiodraama sekä tarinateatteri.
Lisätietoja: Sari Mantila (03) 646 4264 / sari.mantila@hamk.fi
Terapeuttinen kaunokirjallisuus
2 ov.
20.5 - 30.5.2002
Tutustutaan kaunokirjallisuuden eri lajien peruspiirteisiin erilaisten
tekstien avulla. Luetaan, tulkitaan, keskustellaan ja tehdään erilaisia
kirjoitus- ja ilmaisuharjoituksia. Perehdytään erilaisiin metodeihin käyttää
kaunokirjallisuutta niin terapeuttisessa kuin pedagogisessa ohjaustyössä.
Materiaaleina käytetään sekä proosaa että lyriikkaa lasten-, nuorten-
ja aikuiskirjallisuuden aloilta.
Lisätietoja: Sari Mantila (03) 646 4264 / sari.mantila@hamk.fi
Lahden ammattikorkeakoulu, Lahti
Taidegrafiikan myrkyttömät
menetelmät 2 ov.
10.-20.6.2002
Perehdytään myrkyttömiin polymeerigrafiikan menetelmiin ja uusiin tekniikoihin.
Edeltävät opinnot: perehtyneisyys taidegrafiikan perusmenetelmiin. Opintojakso
soveltuu kuvataiteilijoille, kuvaamataidon opettajille tai taideopiskelijoille.
Lisätietoja: Antti Salokannel (03) 828 2861
Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoki
Akvarellimaalaus 1ov.
2.4.-29.4.2002
Perehtyminen akvarellitekniikkaan, sommittelun ja väriopin soveltaminen
käytännössä.
Lisätietoja: Margit Merikoski (020) 124 5936, (040) 737 1607
Sotkuteoria värien
käytössä 1 ov.
13.5-24.5 2002
Luova maalauskurssi. Tavoitteena oppia akryyli- ja öljyvärien käyttöä
sekä oppia rakentamaan maalauksesta toimiva kokonaisuus.
Lisätietoja: Mikael Paajanen (040) 830 4273/mikki@seamk.fi
Kommunikaatiokurssi:
Viittomakieli 1 ov.
18.3. - 3.4.2002
Opetellaan suomen kielen mukaisesti tuottamaan viittomia, mukana selkeä
puhe. Arkipäivän kieltä.
Lisätietoja: Erkki Ahonen (06) 414 7287
Keski-Pohjanmaan Opisto, Kälviä
-Aromaterapia 8.-9.3.2002
Perustiedot aromaterapiasta ja aromaattisista öljyistä.
-Toimintaterapia dementiatyössä 9.4.2002
-Dementiaan liittyvät kielelliset vaikeudet ja vuorovaikutuksen tukeminen
19.4.
-Väriterapia-kurssi 20.-21.4.
Lisätietoja: (06 )832 4200, http://kpopisto.kpedu.fi
Savonlinnan kristillinen opisto, Savonlinna
- Terve ja vivahteikas
äänenkäyttö 15.-16.3.
- Bibliodraamakurssi - minun tieni 13.-14.4.
Lisätietoja (015) 572 910/ http://www.savonlinnankristillinenopisto.fi
Seurakuntaopisto,
Järvenpää
- Raamatun kertomukset
ja draamatarinat
11.-12.3., 11.-12.4. ja 30.9.-1.10.2002
Tutustaan Raamatun kertomuksiin ja tarinoihin sekä erilaisiin draamatyötapoihin
ja niiden käyttöön koulutus- ja opetusvälineenä prosessidraaman keinoin.
Koulutus on suunnattu ohjaajille, kouluttajille, aineopettajille ja työyhteisön
jäsenille seurakunnissa, kouluissa ja päiväkodeissa.
- Erityistä tukea tarvitsevat lapset - vuorovaikutuksen merkitys ja mahdollisuudet
kasvatuksessa 18.-20.3.2002
Tavoitteena on syventää lasten emotionaalis-sosiaalisten häiriöiden, keskittymisvaikeuksien
sekä puheen ja kielen kehitykseen liittyvien ongelmien tunnistamista.
Lisätietoja: (09) 271 961
Perheniemen
ev. opisto, Perheniemi
Puutyökurssit 18.-22.3.2002 ja 22.-26.4.2002
Kurssilla voit rakentaa käyttö- ja tarve-esineitä, voit opetella uusia
tekniikoita ja puuntyöstökoneiden käyttöä. Voit korjata ja entisöidä vanhaa
tai tehdä uutta. Kurssilla voi opetella tekemään puutöitä tai työskennellä
itsenäisesti opettajan ohjauksessa.
Lisätietoja: (05) 366 3071
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
||||||||