Konferensseja ja seminaareja
Uutisia
Näyttelyitä
Teatteri, ooppera, elokuva
Musiikki, tanssi, festivaalit
Runoa, kirjallisuutta - sanataidetta
Muita tapahtumia
Koulutusta

 

Konferensseja ja seminaareja

Ohjaustoiminnan konrefernssi "Haasteena luovuuteen ohjaaminen"
Hyvä ikä -messut
Nordic Network on Disability Research

 

Ohjaustoiminnan konferenssi 2002 "Haasteena luovuuteen ohjaaminen"

Luovuudessa on kyse uuden synnyttämisestä, mutta voidaanko luovuuteen ohjata? Luovuudella on monenlaisia ulottuvuuksia. Luovuuden ilmeneminen on yhteydessä sekä yksilön identiteettiin ja itsetuntoon että kulttuuriin. Mahdollisuus oman luovuuden ke-hittämiseen ja kulttuuriseen toimintaan osallistumiseen luo perustan oman arvon ja yhteisyyden tun-teelle sekä rikkaammalle elämälle. Kun elämä tuntuu rikkaalta, on varaa ottaa riskejä ja synnyttää uutta. Luovuus on tuotteliaisuuden ja muutosten edellytys. Kulttuuria voidaan pitää luovuuden lopputuloksena. Millä tavoin yhteiskunnassamme rohkaistaan luovuuteen? Millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on luovuutensa kehittämiseen erilaisissa toiminta- ja elinympäristöissään? Sinä, joka olet luovuuteen ohjaamisen ammattilainen tai muuten vaan kiinnostunut luovuuden mahdollisuuksista, tule pohtimaan kanssamme luovuuteen ohjaamisen haasteita.

Kohderyhmät:

  • Kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminnan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon luovuuteen ohjaamisen ammattilaiset
  • Luovuuteen ohjaamiseen ammattilaisia kouluttavat tahot
  • Luovuuteen ohjaamiseen ammattilaisiksi kouluttautuvat opiskelijat
  • Muut luovuudesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneet tahot

Aika: 17. - 18.10.2002 (to-pe)
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Wetterhoffinkatu 2, Hämeenlinna (sijaitsee linja-autoaseman vieressä)
Järjestäjät: Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelma ja täydennyskoulutusyksikkö OsaamisTawast
Seminaarin johtaja: Koulutusohjelmajohtaja, KT Merja Saarela, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK)
Hinta: 250 € sisältäen ohjelmaan merkityt kahvit sekä illanvieton tarjoilut
Majoitus: Osallistujat vastaavat itse majoituksestaan.
Ilmoittautumiset: 27.9 mennessä Internetin kautta www.osaamistawast.hamk.fi tai sähköpostilla minna.haikka@hamk.fi tai faksilla (03) 646 3220.

TERVETULOA!

Lisätietoja:
Koulutussihteeri Minna Haikka, p.
(03) 646 3433.


Takaisin alkuun

 

Hyvä ikä -messut Tampereella

Hyvä Ikä 2002 -tapahtumassa Kotini on linnani - hyvässä ja pahassa? pohditaan ikätyön tulevaisuutta sekä esitellään ratkaisuja, jotka tukevat ikääntyvien ihmisten omatoimista selviytymistä.Hyvä Ikä 2002 -tapahtumassa käsitellään ikääntyvien elämään olennaisesti kuuluvia teemoja. Esillä olevat aiheet liittyvät esimerkiksi apuvälineisiin, turvallisuuteen, hyvinvointiin ja kuntoutukseen.

  • Koti ja asuminen on yksi tapahtuman tärkeistä teemoista.
  • Messuilla saa ajankohtaista tietoa uusimmista ikääntyvien elämää helpottavista palveluista ja tuotteista.
  • Mielenkiintoinen uutuus messuilla on nettikahvila, jossa kävijät voivat tutustua muun muassa it-laitteisiin ja internetin mahdollisuuksiin. Nettikahvilasta vastaa Ikäihmisten atk-yhdistys Enter ry.
  • Messuilla voi sauvakävellä ja kuntopyöräillä Messuille on jo nyt ilmoittautunut runsaasti näytteilleasettajia.
  • Pirkkahallin B-hallissa Liikuntatorilla esitellään ikäihmisille sopivia liikuntamuotoja. Esillä on monipuolisesti erilaisia liikuntalajeja sauvakävelystä ja jumpasta kuntosaliharjoitteluun. Asiantuntijat neuvovat laitteiden käytössä, ja messuvieraat pääsevät itse kokeilemaan niitä käytännössä.
  • Messujen yhteydessä järjestetään ikätyön ammattilaisia kiinnostavia seminaareja 25. - 27.9.2002 ajankohtaisista aiheista. Seminaareissa käsitellään palveluasumista, itsenäistä vanhuutta, tietotekniikkaa vanhustyössä sekä ikääntyvien vammaispalveluita.

Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma järjestetään nyt viidettä kertaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat KP-Media/ Expomark sekä Vanhustyön keskusliitto ry ja Invalidiliitto ry.

"Tietotekniikka vanhustyössä" -seminaari 26.9.2002 järjestetään Hyvä ikä -messujen yhteydessä.

Hyvä Ikä 2002 -messut järjestetään Tampereen messukeskus Pirkkahallissa 26. - 27.9.2002, ja tapahtumaan liittyvät seminaarit samassa paikassa 25. - 27.9.2002.

Lisätietoja
Marjut Suoniemi, KP-Media Oy / Expomark
P. (03) 340 6048, GSM 0400 922 045
marjut.suoniemi@expomark.fi
www.expomark.fi
Vesa Olkkonen, Suomen Viestintä Oy
GSM 0400 642 297
vesa.olkkonen@suomenviestinta.fi

 

Nordic Network on Disability Research
Kuudes vuotuinen NNDR:n (Nordic network on Disability Research) konferenssi.
22.-24.8.2002 Reykjavik, Islanti


Takaisin alkuun

 

Terveys 2015 -kansanterveysohjelman Internet-sivut

Terveys 2015 -kansanterveysohjelmalle on avattu omat Internet-sivut joilta saa tietoa ohjelmasta, siihen liittyvistä ajankohtaisista asioista sekä ohjelman toimeenpanosta. Sivuilta on saatavissa perustietoa, kuten Terveys 2015 -ohjelma kokonaisuudessaan sekä ohjelman esittelykalvot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sieltä löytyy tietoa aiheeseen liittyvistä koulutustilaisuuksista ja tapahtumista, julkaisuista sekä runsaasti linkkejä muille sivuille. Kotisivuja on tarkoitus päivittää säännöllisesti niin, että niiden kautta voi seurata Terveys 2015 -ohjelman toimeenpanoa ja etsiä terveyttä edistävää työtä tukevaa tietoa.
Lisätietoa myös:
www.stm.fi

 

 

Näyttelyitä

Wetterhoffin pukuaakkoset - asuja aasta ööhön
Dan Graham Kiasmassa
Retretin näyttelyt
Mäntä kuvataideviikot
Hämeenlinnan taidemuseo

 

Wetterhoffin pukuaakkoset - asuja aasta ööhön
Pukuaakkoset-näyttelyyn on koottu asuja, jotka tavalla tai toisella liittyvät Wetterhoffiin. Pukuja on 50-luvun Ateljee Ompelimosta, Kotiteollisuusopistossa sota- aikana oppilastöinä valmistettuja näytepukuja ja 1800-luvun lopun pukuja, jotka on lahjoitettu Wetterhoffin Tekstiilikokoelmiin. On myös upouusia pukuja, jotka ovat suunniteltu ja valmistettu Hämeen Ammattikorkeakoulussa Wetterhoffilla opinto- tai lopputyöhön. Esillä on pukuja, jotka ovat olleet ajan tuotekehittelyssä mukana. Wetterhoffilla on tilauksesta valmistettu ainutkertaisiin edustustilaisuuksiin, esiintymisiin tai juhliin design-pukuja. Mukana on uniikkeja pukuja, joiden kankaat on suunnitellut tekstiilitaiteilija. Nämä pukuhistorian, Suomen historian ja Wetterhoffin historian näytteet, pukujen helmet ovat nähtävinä Wetterhoffin Käsityökorttelin näyttelyssä Wetterhoffinkatu 4, Hämeenlinna. Näyttelyn rakentavat Hämeen ammattikorkeakoulun Wetterhoffin yksikön opiskelijat Heli Koivikko-Heikkinen, Susanna Laakso ja Heidi Sandholm. Tervetuloa aikamatkalle pukujen maailmaan!

Näyttely on avoinna Wetterhoffin käsityökorttelissa Wetterhoffinkatu 4, II krs. Hämeenlinna 14.5.-24.8.2002 ti-pe klo 10-16 ja la klo 10-13. Ryhmille sopimuksen mukaan 8.12.2002 saakka. Esillä on Wetterhoffin pukuhistorian helmiä. Tervetuloa aikamatkalle pukujen maailmaan! Lisätietoja puh. 03 6262 680.


Takaisin alkuun

 

Dan Graham: Töitä 1965 - 2000
Kiasmassa avautuu lauantaina 18. toukokuuta yhdysvaltalaisen taiteilijan Dan Grahamin laajaa tuotantoa esittelevä näyttely. Grahamin tuotantoon pääsee tutustumaan jo etukäteen luennolla torstaina 16. toukokuuta klo 17-19, jolloin taiteilija kertoo töistään. Kiasma-teatterissa järjestettävä luento on englanninkielinen ja sinne on vapaa pääsy. Grahamin monipuolinen ja yllättävä tuotanto sisältää valokuvia, performanssi-taltiointeja, installaatioita, pienoismalleja, paviljonkeja, veistoksia ja elokuvia. Viimeisten 20 vuoden aikana hän keskittynyt erityisesti taiteen ja arkkitehtuurin hybrideihin. Graham ei sitoudu tiettyyn taidekäsitykseen tai ideologiaan. Hän rakentaa teoksia, jotka haastavat katsojan osallistumaan ja havainnoimaan esteettistä ja sosiaalista ympäristöä. Näyttely tarjoaa perusteellisen näköalan Grahamin teoksiin ja niihin poliittisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin, joita hän käsittelee tietoisena aikamme informaation muodoista ja vallan liikehdinnästä. Graham on taiteessaan kriittisesti tutkinut sekä olemassa olevaa visuaalista ympäristöä että esittänyt vaihtoehtoisia arkkitehtonisia ja veistoksellisia tilamalleja katsomiselle ja kokemiselle.
Kiasmassa 18.5.-18.8. Lisätietoja http://www.kiasma.fi

 

 

Retretissä kesällä 2002

Venäjän ja Ranskan maalaustaiteen mestarit

Fidelio Bruni. Pyhä perhe levolla pakomatkalla Egyptiin. Ennen 1839.
Öljy pahville 23 x 17,5. © Venäläinen museo, Pietari.

Aristide Maillol. Kaksi alastonta maisemassa. n. 1895. Öljy kankaalle, maalattu kummallekin puolelle 97 x 122. Petit Palais, musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris © PMVP

Taidekeskus Retretin kesä 2002 tarjoaa ainutlaatuisen suurkatselmuksen Venäjän ja Ranskan taidehistorian mestariteoksiin. Maiseman kauneutta, valoa ja pyhiä kertomuksia. Mukana ovat niin Ilja Repin ja Kazimir Malevitsh kuin Claude Monet ja Paul Cézanne.

Luolasto tarjoaa tulen magiaa, vauhdin unelmia ja naismuotoilijoiden lasiteoksia. Ainutlaatuisen näyttelykokonaisuuden taiteilijoita ovat mm. Suomen taidokkaimmat pyroteknikot Esa Heikkisen johdolla ja taiteilijat Anna-Lea Kopperi, Sini Purhonen, Seppo Suomensyrjä ja Johan Verkerk.

Tulen ja valon taikaa

Luolaston taiteilijat leikkivät tulella aivan kirjaimellisesti, sillä ryhmä Suomen parhaita pyroteknikkoja suunnittelee Esa Heikkisen johdolla vaikuttavan tuliteoksen Retretin kalliosaliin. Teoksen valosuunnittelusta vastaa Timo Alhanen ja äänimaailman on luonut Tommi Koskinen. Valoa käyttää hyväkseen myös tila- ja ympäristöveistoksistaan tunnettu Anna-Lea Kopperi. Hänen installaatioissaan vesi ja peilit luovat heijastuksia luolaston pimeyteen. Taiteilija Sini Purhonen rakentaa luolastoon keveitä valopilviä ja kutoo valoryijyä.

Vauhdin unelmia

Taiteilija Seppo Suomensyrjä yllättää katsojat lumoavilla esineteoksillaan. Ne ovat kierrätysmateriaaleista rakennettuja vauhdin unelmia kuten alkuperäisen kokoiset F1 -auto ja moottoripyörä. Mukana on myös lentokone ja muita näyttäviä teoksia.

Tölkitellen - tölkkien muodonmuutos
Johan Verkerk, syntyjään hollantilainen taiteilija, rakentaa suuret tilateoksensa valkoisista, painamattomista pahvitölkeistä.

Lasia ja keramiikkaa
Näyttely avaa näkymiä suomalaisen muotoilun kultakauden ytimeen. Esillä on kahden aikalaisen, Toini Muonan (1904-1987) ja Gunnel Nymanin (1909-1948) keramiikkaa ja lasia. Tämän kokoelman myötä esittäytyy se materiaalin ja muodon nyansseja kunnioittava estetiikka, josta Suomi nousi maailmanmaineeseen toisen maailmansodan jälkeen.

Taidekeskus Retretti, avoinna päivittäin 30.5. - 30.6.2002 10 - 17
1.7. - 4.8.2002 10 - 18, 5.8. - 25.8.2002 10 - 17
FIN-58450 Punkaharju Puh. (015) 775 22 00
e-mail: retretti@retretti.fi netti: http://www.retretti.fi/


Takaisin alkuun

 

Mäntän kuvataideviikot
Nykytaiteen (aikalaistaiteen) näyttely, joka esittelee suomalaista kuvataidetta tämän päivän taiteilijoilta. Vaikka näyttelyssä on aina mukana jo tunnettujakin nimiä, Kuvataideviikot profiloituu nimenomaan rohkean ja kokeilevan taiteen tapahtumana. Tavoitteena on tuoda esiin sitä suomalaisen kuvataiteen kärkeä, jossa tapahtuu juuri tällä hetkellä.Ttehtävänä on antaa nykytaiteelle mahdollisuus ja tila tulla ihmisten nähtäväksi. Toinen tavoite on saada yleisö ymmärtämään ne puitteet, joissa kuvataide tänään kulkee, joskus kovienkin keskustelujen kautta.
Mänttä 16.6. - 18.8.2002 joka päivä klo 11 - 18.
Lisätietoja:
Taidekeskus Honkahovi p. (03) 4747 005 info@mantankuvataideviikot.fi , http://www.mantankuvataideviikot.fi


Hämeenlinnan taidemuseo
HANNA FROSTERUS-SEGERSTRÅLE (1867-1946) 25.5. - 8.9. Taidemuseon 50-vuotisjuhlanäyttelyssä esitellään Hanna Frosterus-Segerstrålen maalauksia. Taiteilija tunnetaan erityisesti taidokkaista muotokuvistaan ja suloisista lapsiaiheisista teoksistaan. Näyttely jatkaa naistaiteilijoita esittelevää taidehistoriallista näyttelysarjaa.
ELINA BROTHERUS 14.6. - 25.8. Valokuvataiteilija Elina Brotherus on viime vuosina saanut paljon huomiota suomalaisissa ja kansainvälisissä taidepiireissä. Maisema- ja henkilöaiheisissa valokuvissaan taiteilija käsittelee oman elämänsä tapahtumia, tunnetiloja ja mielenmaisemia.
Lastentapahtuman aikaan lasten elämyskierrokset Frosterus-Segerstålen näyttelyssä.
www.hameenlinna.fi

 

Takaisin alkuun

 

Teatteri, ooppera


Hauhon Niskavuoriviikko
Kivijuhlat Nurmijärvellä
Savonlinnan oopperajuhlat
Meri Ouli Festivaali
Kesäteatterit

 

Hauhon Niskavuoriviikko
Miekan maatilan pihapiirissä Hauhon Alvettulassa Hella Wuolijoen tekstien parissa pidettävä teatteritapahtuma. Tänä kesänä Hella Wuolijoen näytelmä Justiina, ohjaus Mikko Nousiainen. Ainutlaatuinen teatterielämys aidossa maalaismiljöössä niskavuorelaisessa hengessä. Niskavuoriviikoilla oheisohjelmaa murteilla puhumisen SM-kilpailuista "Sankaritarina ja sen luominen" -seminaariin.
Hauho 21. - 29.6. Justiina-näytelmän esitykset 11. - 29.6.2002.
Lisätietoja ja varaukset: (03) 6311 225, 044 3087 760 tai
niskavuori@hauho.fi , http://www.hauho.fi/teatteri/index.htm

Kivi-juhlat Nurmijärvellä
Astu 1800-luvulle ja vietä kesäinen päivä tai ilta tunnelmallisella Nurmijärven Taaborinvuoren museoalueella. Kivi-juhlat on Pyynikin kesäteatterin jälkeen maamme vanhin kesätapahtuma. Toiminta aloitettiin jo 1952, joten Kivi-juhlat viettää 50-vuotisjuhliaan kesällä 2002. Perinteikäs esityspaikka on Aleksis Kiven lapsuuden leikkipaikka Taaborinvuori. Kivi antoi mäntyiselle kalliolle nimen ja yhä sieltä löytyvät kansalliskirjailijan lapsuuden keinumännyt ja leikkikirkko. Kivi-juhlat on teatteriesityksillään tehnyt Aleksis Kiven tuotantoa tunnetuksi. Lisäksi kävijät voivat tutustua alueen käsityöläismökkeihin ja niiden työnäytöksiin, taidenäyttelyyn ja myyntipisteisiin sekä Aleksis Kiven syntymäkotiin. Tämän kesän näytelminä Aleksis Kiven Nummisuutarit sekä Katriina Honkasen
Kivimyrksy.
Nurmijärvi 14.6.2002, näytelmät 28.6. - 18.8.2002.
Lisätietoja ja liput:
p. (09) 250 4184, kivi-juhlat@kolumbus.fi
http://www.nurmijarvi.fi/matkailu/taabor/kivijuhlat.htm

Savonlinnan oopperajuhlat
Ohjelmistossa tänä vuonna Rigoletto, Faust, Juha, Tristan ja Isolde. Jorma Hynnisen läksiäiskonsertti, sopraano Cynthia Makris, vuoden taiteilija Ritva Auvisen toivekonsertti, Kirstus Retretissä -konsertti, Oopperajuhlien vuosikymmenet -gaalakonsertti.
Lisätietoja: p. (015) 476750, info@operafestival.fi
www.operafestival.fi

Meri Oulu Festivaali
Oulussa 19. - 28.7.2002
Ohjelmassa mm. Kuningaslohi-musiikkinäytelmä, Kakaravaara lasten merimusikaali.
Lisätietoja: www.merioulu.fi

Kesäteatterit

11.7.-11.8.2002 Hämeenlinna kesäteatteri
Ismo Sajakorpi: Musiikkirevyy "Mollijori"
Ohjaus: Perttu Pesä
p.(03) 612 0414

Takaisin alkuun

 

Musiikki, tanssi, festivaalit

Seitti-festivaali Rollin's
Faces - Etnofestival (musiikkia, kulttuuria, symposium)
LinnaJazz
Kuopio tanssii ja soi
Järvenpään Puistoblues
Kotkan meripäivät
Hamina tattoo
Eteläpohjanmaalaiset Spelit
Naantalin musiikkijuhlat
Kaustinen Folk Music Festival
Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat
Tampereen Flamencoviikko
Bomba Festivals

 

Seitti-festivaali Rollin's Kaapelitehtaalla


  • Rollin's-festareille kutsutaan soittamaan bändejä, joissa on vammaisia soittajia. Kuitenkaan ei ole haluttu rajoittua pelkästään tällaisiin bändeihin, sillä vammaisuuden ja ei-vammaisuuden välinen raja on turha.
  • Rollin´sia ryhdyttiin järjestämään Nuorisoyhteistyö Seitin tapahtumana, jolloin se sai nimeksiin Seitti-festivaali Rollin´s.
  • Rollin´sin järjestelijöistä löytyi aktiivisia urheiluihmisiä, joten Rollin´siin liitettiin liikunnallinen oheistapahtuma Rollin´s liikkuu. Myös tänä vuonna ilmainen Rollin´s liikkuu -tapahtuma Helsingissä Ruoholahdessa Kuntotalolla (Itämerenkatu 23, aivan Kaapelitehtaan vieressä).
  • Festareilla esillä tanssiryhmä Gruppo Z, maalipalloa, pyörätuolikoripalloa ja sähköpyörätuoli- eli spt-salibandya. Esiintymässä Kaapelitehtaan Puristamolla Maija Vilkkumaa, Jaarli Padington, Mikko Herranen, Sammon Ryöstö (ent. Humppakone), Guineapigs of Love (ent. Octobus), Piste Säröhelmi, Vogula. Väkeä viihdyttämässä myös Tanssiryhmä Gruppo Z.

Seitti on viiden eri liikuntavammaisjärjestön (Invalidiliiton, Lihastautiliiton, Suomen CP-liiton, Suomen MS-liiton ja Suomen Reumaliiton) yhteistyökuvio. Seitti on yhteistyötaho nuorille vammaisille, joka tukee kaikin käytettävissä olevin keinoin nuorten osallistumista ja aktiivisuutta.
Helsinki Kaapelitehdas 29.6.2002
Lisätietoja: Juha Lehtonen / Nuorisoyhteistyö Seitti Kumpulantie 1 A, 6. krs 00520 HELSINKI puh. 040 738 8089 fax (09) 146 1443 e-mail: juha.lehtonen@seittiweb.org netti: http://www.seittiweb.org/rollins/

 

Faces - etnofestival
Billnäsissä 26. - 28.7.2002


Festivaalin teemana tänä vuonna on Roots - juuret. Festivaaleilla esitellään alkuperäiskansojen perinteet ja kulttuuriemme juuria, myös romanikulttuuri näkyy entistä voimakkaampana festivaaliohjelmistossa. Ohjelmassa on teat
teria, tanssia, workshoppeja, taidenäyttelyitä, tapaamisia ja keskusteluja. Monikulttuurisen katusoiton SM-kisat vakiinnuttavat paikkansa. Uuden jännitteen festivaalille tuo monietninen urheilu. Ensimmäisen päivän lavaohjelman teemana on Tuli - Fire, lauantain Tuuli - Wind ja sunnuntain Maa - Earth. Festivaalien aikana järjestettävässä symposiumissa on perinteisesti pohdittu etnisyyteen ja rasistinvastaiseen toimintaan liittyviä teemoja. Vuoden 2002 symposium keskittyy pohtimaan, miten maahanmuuttajat voisivat paremmin osallistua omien asioiden hoitoon monikulttuurisessa Suomessa. Festivaaleilla on mahdollisuus osallistua eri alojen workshoppeihin eli lyhytkursseihin. Festivaalin yhteydessä järjestettävästä taidenäyttelystä on tullut suurin maahanmuuttajien taidenäyttely Suomessa.

Lisätietoja:
Etnokult ry Ruukintie 8 FIN-10330 BILLNÄS p. +358 (0)19 233 763 office@facesfestival.net , www.facesfestival.net.


Takaisin alkuun

 

LinnaJazz 2002
Ohjelmassa on mm. seuraavaa: Jazz- ja Blues-risteilyt Vanajavedellä, pääkonsertti Linnanpuistossa sunnuntaina iltapäivällä, lasten jatsit Aulangon rauniolinnassa, iltatapahtumia ja jameja. Korkealuokkaisia esiintyjiä ja hyvää tunnelmaa.
Hämeenlinnassa 12. - 14.7.2002
www.htk.fi/hsk

Kuopio tanssii ja soi
Tanssifestivaaleilla tarjolla tanssikursseja, tanssiesityksiä, musiikkia. teatteria, balettia. Tanssia ja musiikkia torilla ja jäähallissa. Runsaasti oheisohjelmaa, mm. Tanssiteateri Minim, itämainen ilta, kansantanssia, teatteria, flamenco- ja salsailtoja, ranskalaisia rakkauslauluja. Festivaalien taiteellinen johtaja on Jorma Uotinen. Mukana mm. Yölintu, Aira Samulin, Nina Hyvärinen, Ballet Preljocaj, Glims & Gloms, Ballet Biarritz. La Biennale di Venezia & Teatro Massimo di Palermo & Mieskuoro Huutajat: J. Beys Song (kor. Carolyn Karlsson) jäähallissa ti 18.6. klo 22 & ke 19.6. klo 20.00.
Huom! Runopäivä & Poetry Slam -kisa Kuopion torilla ti 18.6. klo 11 alkaen.
Kuopio tanssii ja soi Kuopiossa 13. - 19.6.2002. Esitetilaukset ja tanssikurssit p. (017) 282 1541 kuopio.dance.festival@travel.fi
Lisätietoja: www.kuopioinfo.fi

Järvenpään Puistoblues
Kesällä 25-vuotisjuhlia viettävä Puistoblues on uniikki sekoitus kansainvälistä ja kotimaista rytmimusiikkia ja kesän parasta fiilistä. Viisipäiväinen tapahtuma pitää sisällään toistakymmentä iltaklubia, blueskadun ilmaiskonsertteineen ja oheistapahtumineen. Festivaalin kruunaa lauantaipäivän piknikhenkinen pääkonsertti puistomaisessa järvenrantamaisemassa ulkomaisten tähtiartistien tahdeissa. Omaleimainen ja ilmeikäs blueskatu kymmenine ruoka-, vaate ja levymyyjineen tarjoaa ohjelmaa ja toimintaa koko festivaaliviikon ajan keskiviikosta lauantaihin. Musiikki soi kadulla aamusta iltaan ja myös perheen pienemmille on tarjolla musiikkia, leikkiä ja askartelua.
Järvenpää 26.-30.6.2002
http://www.puistoblues.fi
info@puistoblues.fi

Kotkan meripäivät
Kotkan meripäivillä MeripäiväAreenalla mm. Anssi Kela, Juha Vainion suuri viihdekonsertti, Meripäivätannsit, Katuteatterifestivaalit teemalla Katu elää, satama soi (mukana mm. tanssiteatteri Minimi), Lasten meripäivät (mm. tanssiteatteri Raatikon esitys Koirien Kalevala, tanssiteatteri Hurjaruuth, merilaulukilpailu, Kengurumeininki), Mermieslaulumarkkinat ja Merimarkkinat. Monipuoliset päivät, joilla tarjolla kulttuuria eri tavoin niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin ikääntyneille. Kotka 25. - 28.7.2002.
Kotkan Meripäivät Oy Gutzeitintie 14, 48100 KOTKA P. (05) 234 4597, 234 4095 meripaivat@kotka.fi

Hamina Tattoo
Tapahtumassra marssishowt, soittokuntakonsertit, ulkoilmakonsertit, jamit. Mukana mm. laivaston soittokunta, Georg Malmsténin 100-vuotisjuhlakonsertti Bastionissa, Poliisisoittokunta, Amiraliteetin soittokunta, the Royal Marines Band. Jazzia tarjoilee mm. Lenni-Kalle Taipale. Viikon ajan monipuolista oheisohjelmaa, näyttelyitä, näytöksiä ja retkiä. Historiallisessa Haminan Bastionissa pidettävä sotilasmusiikin monipuolinen tapahtuma.
Hamina 4.8. - 11.8.2002
Lisätietoja: www.haminatattoo.com tai p. +358 5 749 5510

Eteläpohjanmaalaiset Spelit
Lapuan kaupunki tarjoaa jo kolmannen kerran Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksessa puitteet Etelä-Pohjanmaan suurimmalle kansanmusiikkitapahtumalle. Ytimenä ovat eteläpohjalaiset pelimanniyhtyeet ja innokkaat kansanmuusikot ympäri maata. Rajojen ylityksenä irlantilainen kansanmusiikki, juutalainen, iloisenhaikea klezmer ja virumaalainen folklore. Ääripäinä trubaduurien laulelmat ja maan suurimpien urkujen pauhu. Mukana suomalaisia artisteja, nuorten sinfoniaorkesteri Vivon kesäkonsertti ja harmonikkatrion "FRATRES in Rock ! show". Sotilaskulttuuri-teemamme kertoo soitoin ja lauluin sodan ja rauhan tarinaa.
Lisätietoja: esa.sivonen@city.lapua.fi
tai p. (06) 4384 580.

Naantalin musiikkijuhlat
Kamarimusiikkia auringon alla. Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja on Arto Noras. Juhlien pääkonserttipaikkana toimii Naantalin historiallinen luostarikirkko. Juhlat avaa perjantaina 7.6 Sinfonia Lahti kapellimestarinaan Osmo Vänskä. Yksi Musiikkijuhlien valovoimaisimmista tähdistä on sopraano Soile Isokoski. Uudenlaista ohjelmatyyppiä edustaa 1200-luvun liturginen näytelmä Ludus Danielis. Ohjelmistoon kuuluvat myös yökonsertit. Kaiken kaikkiaan 26 konsertin sarja pitää sisällään orkesteri- ja kamarikonserttien lisäksi myös lastenkonsertin. Musiikkijuhla huipentuu päätöskonsertissa Sinfonia Varsovian vierailuun.
Naantali 7. - 19.6.2002

Lisätietoja: Niina Helander tiedottaja GSM 040 5467 079 e-mail info@naantalinmusiikkijuhlat.fi

Kaustisen kansanmusiikkifestivaali - Kaustinen Folk Music Festival
Kaustisella 13. - 21.7.2002
Mamuli Georgiasta
Pohjoismaiden suurin ja vanhin kansamusiikkijuhla.
Mestarien musiikkia ja tanssin taikaa. Esiintyjinä mm. Mamuli Georgiasta, Marilis Orionaa Ranskasta, Miche Macias Ranskasta, Black Umfolosi, Anssi Kela, Suomen eri maakunnat esittäytyvät. Sympsosiumeja (mm. Pohjoismainen kansantanssi- ja musiikkisymposium) ja oheisohjelmaa runsaasti!
Lisätietoja: www.kaustinen.fi

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat
Lohtajalla 21.7. - 28.7.2002
Ohjelmassa konsertteja, taidenäyttely ja kuorokavalkadeja.
Lisätietoja: p. (06) 8812 257 http://www.lohtaja.fi/kirkkomusiikkijuhlat

Tampereen Flamencoviikko
Tampereella 29.7. - 3.8.2002
Musiikkia, tanssia, fiestaa. Flamencon laatunimiä ja uudistajia Espanjasta ja Suomesta. Viikko tarjoaa esitysten lisäksi kuusipäiväiset kurssit tanssijoille, laulajille, cajónisteilla ja kitaristeille. Lähes kaikki opettajat espanjalaisia.
Lisätietoja: p. 040 5379 370, 050 597373

http://www.angelfire.com/fl4/flamencoviikko/

 

Bomba Festivals
Festivaali tarjoaa laajan kirjon teatteria, musiikkia ja monitaiteellisia esityksiä. Teattereina mm. Aurinkoteatteri ja Valtimonteatteri. Musiikkia Jari Sillanpäästä Jörgen van Rijenin pasuunakonserttiin ja Elias Lönnrotin virsiin. Lapsille runsas valikoima nukketeatteriesityksiä, musiikkia ja tanssia.
Nurmes 7. - 21.7.2002

Takaisin alkuun

 

 

Runoa, kirjallisuutta - sanataide

Runon ja laulun Rautalampi Einon Leinon hengessä
Vanhan kirjallisuuden päivät
Wanhan kallen kesäviikko
Murteella puhumisen SM-kilpailut
Volter Kilpi -kirjallisuusviikko
Kivi-juhlat Nurmijärvellä
Uuden kirjan päivät
Pentinkulman päivät

 

Runon ja laulun Rautalampi
Einon Leinon hengessä ohjelmassa lausuntakurssi, suuret kupletti-iltamat, "yön kukkujaiset", runonlausuntakilpailu ja runoseminaari.
Rautalampi 27. - 30.6.2002
Runonlausuntakilpailusta ja tapahtumasta lisätietoa:
p. (017) 568 261 tai 040 548 4039, (017) 6890 186 tai seija.vuorimaa@rautalampi.fi
www.rautalampi.fi/tapahtumat

Vanhan kirjallisuuden päivät
Teemana 28.-29.6. Lappi ja 30.6. Kaarlo Sarkia. Ohjelmassa mm. aktikvaarista kirjamyyntiä, teemaan liittyviä näyttelyitä ja seminaareja sekä Tämän runon haluaisin kuulla -suora radiolähetys. Esitelmät mm. Samuli Paulaharjusta, A.E. Järvisestä, Yrjö Kokosta, Kaarlo Sarkiasta. Kirjahuutokauppa. Näyttelyinä mm. Satujen Lappi, Lappi kirjallisuudessa, Siinä vasta mies - Elias Lönnrot 200 vuotta, Lönnrotin ensipainoksia, Lapin lumoa nuorten kirjoissa. Tampereen kesäyliopisto järjestää Draamallisia virikkeitä kasvattajille -kurssin perjantaina 28.6.2002 klo 10 - 17.
Vammalassa 28. - 30.6.2002
Lisätiedot: Suomen vanhan kirjallisuuden päivät p. (03) 519 8265
s-posti vkp@vammala.fi Internet: www.vkp.cultnet.fi

Wanhan Kallen kesäviikko
Kaupunkifestivaali, jossa musiikki, kuvataide ja sanataide vuorottelevat. Ohjelmassa mm. Nuori tänään -pohjoismainen seminaari, Lars Huldénin runoihin perustuva Folk Ooppera kalastajakylässä, kuvataidenäyttely ja kaislatyönäytös, pohjoismaisten musiikkiryhmien ilta sekä Shakespearen Kesäyön uni.
Kokkolassa 28.6. - 7.7.2002
Lisätietoja: p. (06) 8289 260, berit.store@kokkola.fi
http://www.kokkola.fi/tapahtumat/wanhan_kallen_kesaviikko/

Murteella puhumisen SM-kilpailut
Hauholla la 13.7.2002
Leikkimielinen, vapaamuotoinen puhekilpailu. Suomen Heimot ry:n jäsenyhteisöt järjestävät kukin edustajiensa esikarsinnan ja ilmoittavat sen perusteella enintään neljä osanottajaa kilpailuun. Pääset osallistumaan myös hakemalla osallistumisoikeutta kilpailutoimikunnalta. Ilmoittaudu kilpailutoimikunnalle kesäkuun 14. päivään mennessä. Nyt myös joukkuekilpailu, jossa kolmen samaa murretta edustavan kilpailijan pisteet lasketaan yhteen. Kilpailu alkaa kilpailutoimikunnan määräämästä aiheesta pidettävällä kahden minuutin esityksellä. Toinen tehtävä on vapaavalintainen, ennalta valmisteltu puhe tai pakina kestoltaan enintään kaksi ja puoli minuuttia. Arvioinnissa pääpaino murteen aitoudessa.Lisäksi kiinnitetään huomiota esityksen sisältöön, puheilmaisuun ja eläytymiseen sekä esityksen kokonaisvaikutelmaan. Esitysasujen ja muun rekvisiitan käyttö on sallittu.
Kilpailuun ilmoittautuminen ja lisätietoja:
Ilmoittautumiset 28.06.2002 mennessä (osallistumisoikeuden haku viim. 14.06.2002) puh. 040 589 3313, faksi (03) 654 9227 tai s-posti hallitus@hauho-seura.fi PS. Hämeen murteiden karsintakilpailu Hauholla maanantaina 24.06.2002 kello 18. Ilmoittautuminen Hämeen karsintaan 14.06.2002 mennessä em. osoitteisiin.

Takaisin alkuun

Volter Kilpi -kirjallisuusviikko
Kustavissa 19. - 24.7.2002
Kustavin sisäsaariston pienipiirteinen kulttuurimaisema ja sen vastakohtana jylhä saaristoluonto tarjoavat neljättä kertaa järjestettävälle kirjallisuustapahtumalle viehättävät puitteet. Ohjelmassa mm. teatteria (mm. Volter Kilpi, Albatrossin tarina sekä Vissi humaus ja hengen ylennys; Aleksis Kivi, Kihlaus; Yövieraat-teatterin musiikillinen Aaro Hellaakoski -ilta), varsinaissuomalaista kansanmusiikkia, runoristeily, runsaasti eri kirjailijoiden ja kirjallisuudentutkijoiden esityksiä eri aiheista (aiheina mm. Volter Kilpi, Kari Jalonen, Rosa Liksom, käännöstyö), lapsille mm. saaristokäsitöitä.
Lisätietoja: Kustavin kirjallisuusyhdistys Hanna Nurminen 0400 769 062 hannanur@wakkanet.fi
Volter Kilven seura sihteeri Anna Hollsten (09) 191 23722 Anna.Hollsten@helsinki.fi

Kivi-juhlat Nurmijärvellä
Astu 1800-luvulle ja vietä kesäinen päivä tai ilta tunnelmallisella Nurmijärven Taaborinvuoren museoalueella. Kivi-juhlat on Pyynikin kesäteatterin jälkeen maamme vanhin kesätapahtuma. Toiminta aloitettiin jo 1952, joten Kivi-juhlat viettää 50-vuotisjuhliaan kesällä 2002. Perinteikäs esityspaikka on Aleksis Kiven lapsuuden leikkipaikka Taaborinvuori. Kivi antoi mäntyiselle kalliolle nimen ja yhä sieltä löytyvät kansalliskirjailijan lapsuuden keinumännyt ja leikkikirkko. Kivi-juhlat on teatteriesityksillään tehnyt Aleksis Kiven tuotantoa tunnetuksi. Lisäksi kävijät voivat tutustua alueen käsityöläismökkeihin ja niiden työnäytöksiin, taidenäyttelyyn ja myyntipisteisiin sekä Aleksis Kiven syntymäkotiin. Tämän kesän näytelminä Aleksis Kiven Nummisuutarit sekä Katriina Honkasen
Kivimyrksy.
Nurmijärvi 14.6.2002, näytelmät 28.6. - 18.8.2002.
Lisätietoja ja liput:
p. (09) 250 4184, kivi-juhlat@kolumbus.fi
http://www.nurmijarvi.fi/matkailu/taabor/kivijuhlat.htm

Uuden kirjan päivät
25. - 27.6. 2002 Orivedellä
Runo on tunteen kieltä Yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton ja Elävän Runoilijoiden Klubin kanssa. Juontajina Satu Koskimies ja Juha Virkkunen. Ilmoittautuminen jo 5.6.! http://www.kvs.fi/

Pentinkulman päivät 2002 Väinö Linnan maisemissa
33.7. - 4.8.2002 Urjalassa. Järjestäjät: Hämeen kesäyliopisto yhteistyössä Tampereen yliopiston, Väinö Linnan seuran ja Äidinkielenopettajain liiton kanssa. Kirjailijavierailuja, kirjailijaesitelmiä, kirjaesittelyitä, kirjoittamisen kursseja, näyttelyitä ym.

Takaisin alkuun

 

Muita tapahtumia

Hämeen Linnan lastentapahtuma
Valtakunnalliset lähetysjuhlat 7.-9.6.2002 Hämeenlinnassa
Keskiaikamarkkinat Hämeen linnassa
Kehitysvammaliiton 50-vuotisjuhlaa
Forssan Pumpulienkeli
Pyhän Henrikin pyhiinvaellus
Saunasamoilu 2002
Kemijärven kansainvälinen kuvanveistoviikko
Suomen posliinikesä
Kansainväliset kivi- ja mineraalimessut
Farmari - Suomen maatalousnäyttely

Hämeen linnan lastentapahtuma
Hämeenlinnassa 30.7. - 4.8.2002
Korkeatasoinen ja monipuolinen lapsen ja lapsiperheen juhla. Kansainvälinen tapahtuma tarjoaa teatteria, nukketeatteria, konsertteja, tanssia, näyttelyitä, elokuvia, työpajoja, historiaa... Tärkeintä on lapsen ja taiteen välinen vuorovaikutus. Siksi tapahtuma epäkaupallinen ja esitykset yleisömäärältään pieneksi rajattuja, lapsen kokoisia. Festivaaleilla käy kuitenkin yli 20.000 vierasta joka vuosi. Festivaalin keskus on Hämeen keskiaikainen linna ja Linnanpuisto. Tänä vuonna teemana Vesihiisi sihisi Linnassa eli "vetisiä juttuja".

© Hämeen linnan lastentapahtuma. Tekijä Heli Hieta.

  • Työpajoina tänä vuonna Ahdin valtakunta (kädentaitoja materiaaleina kaarna, puu, juurakot, tuohenpalat, kivet, kaislat, köydenpätkät, ulpukanvarret ym.); Liikkuvan kuvan pajat (animaation tekemistä materiaaleina mm. muovailuvaha ja paperileikkeet); Auringon ja Kuun lapset -nukketeatteripajat (varjoteatterinuken rakentaminen).
  • Konserteissa mm. JPP-orkesteri, Egnsteatret Gruppe 38: Pieni sonaatti, Konsertti Oi ihana Panama ym.
  • Näyttelyt: Hiisiä linnassa, Kun lapsi lapsi oli, Kolme Katariinaa - resessanssin nainen, Korttien talossa karamellipaperien historiaa, Historiallisessa museossa näyttely Kesä! Kesien tunnelmaa 1800-luvulta kohti nykypäivää.
  • Taidemuseon Hanna Frosterus-Segerstrålen näyttelyssä elämyskierros Lastenkamarin tarinoita, jossa Sinikka ja nuket Lotta ja Hans kertovat sadan vuoden takaa tarinoita lasten leikeistä, arjesta ja juhlasta.
  • Teatterit: mm. teatteri Hevosenkengän Jaakko ja pavunvarsi, Seinäjoen kaupunginteatterin Todellinen prinsessa, Hämeenlinna kaupunginteatterin Mimmi Lehmä ja Varis, Teatteri 2000: Untuvakerä ja taikasiemenet.

Lisätietoja: p. (03) 621 2911 s-posti hll@hameenlinna.fi tai
www.hameenlinna.fi/lastentapahtuma


Takaisin alkuun

 

Valtakunnalliset lähetysjuhlat 7.-9.6.2002 Hämeenlinnassa

Järjestää Suomen Lähetysseura järjestää yhdessä Hämeenlinnan ja Vanajan ev.lut. seurakuntien kanssa. Pääohjelma alkaa perjantaina klo 18.30 ja päättyy sunnuntaina klo 15.30. Juhlille odotetaan yli 10 000 osanottajaa.
  • Lähetysjuhlien yleistunnukseksi on valittu Korkeimman suojassa ajankohtaisesta Psalmista 91.
  • Juhliin kuuluvat pääohjelman lisäksi missiologinen symposiumi, lasten ja varhaisnuorten juhlat, nuorten juhlat, rippikouluralli sekä Lähetysseuran virallinen vuosikokous.
  • Vuotta 2002 vietetään Suomen Lähetysseuran Kiinan-työn 100-vuotisjuhlavuotena. Juhlille tulee Kiinasta neljän henkilön ryhmä.
  • Hämeenlinnalainen taiteilija Jukka Salminen valmistaa juhlille musiikkinäytelmän "Kiinalainen juttu".
  • Pekka Simojoen säveltämä ja sanoittama juhlavuoden tunnuslaulu "Idästä nyt aurinko nousee" palvelee myös juhlien tunnuslauluna.

Majoitusvaraukset hotelleihin ja muihin majoitusliikkeisiin hoitaa keskitetysti Hämeen matkailu Oy, puh. (03) 621 2388/Paula Järvinen. Yhteismajoitusvaraukset tehdään juhlien majoituskansliaan, joka on auki 25.2. alkaen maanantaista perjantaihin klo 10-12 ja keskiviikkoisin myös klo 16-18. Kanslian puhelinnumero on (03) 626 4240, faksi (03) 626 4285 ja
Lisätietoa juhlista:
Suomen Lähetysseura: juhlakoordinaattori, rov. Pekka Harne SLS, PL 154, 00141 Helsinki puh. (09) 129 7255, faksi (09) 129 7337, pekka.harne@mission.fi
Hämeenlinnan ja Vanajan seurakunnat: juhlien pääsihteeri, past. Sampo Kujala PL 65, 13101 Hämeenlinna puh. 050 563 3302, faksi (03) 626 4293 sampo.kujala@evl.fi
Lasten, varhaisnuorten ja nuorten juhlat: Pirjo Lehtonen-Inkinen SLS, PL 154, 00141 Helsinki puh. (09) 129 7277
pirjo.lehtonen-inkinen@mission.fi

 

Keskiaikamarkkinat
24.-25.8.2002 Hämeen Linnassa.
Hämeen linnann Keskiaikayhdistys Hämeen keskiaikaisessa linnassa. Vuoden 2002 teemana on ritariromantiikka. Tarjolla on musiikkia, tanssia, sirkustemppuja, taistelunäytöksiä sekä hevosturnajaiset. Linnassa järjestetään myös ohjelmalliset keskiaikaiset illallispidot. Lapsille on tarjolla nukketeatteria sekä seikkailukierroksia. Linnan pihalle levittäytyy markkinatori, jossa kauppiaat ja käsityöläiset myyvät tuotteitaan. Hämeen Messut Oy organisoi torimyynnin. Myyntipöydän hinta on 100 euroa sis.alv. ja myyntipöytiä voi tiedustella messutoimistosta. Luvassa on monipuolista, elämyksellistä ohjelmaa koko perheelle keskiaikaperinteitä mukaillen. Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan opiskelijat järjestävät tänä vuonna messuilla ohjelmaa.
Lisätietoja:
http://www.ha
meenmessut.fi/keskiaikamarkkinat.htm


Takaisin alkuun

 

Kehitysvammaliiton 50-vuotisjuhla
Pääjuhlaa vietetään 14. lokakuuta Helsingissä opintopäivien yhteydessä. Sitä ennen vuoteen mahtuu monenlaisia tapahtumia: seminaareja, uusia julkaisuja, kulttuuria. Kiasma, Kirsikoti ja Kehitysvammaliitto järjestävät yhteistyössä taidenäyttelyn elo-lokakuussa. Näyttelyssä esiintyvien taiteilijoiden töitä esitellään helmikuussa ilmestyneessä taidekirjassa Hännätön kissa. Kehitysvammaliiton selkokielinen 50-vuotisjuhlakirja ilmestyy maaliskuussa. Huhtikuussa on vallankäytön kieltä ja selkokieltä käsittelevä seminaari. Jugend-salissa pidetään Kehitysvammaliiton 50-vuotisjuhlavuoden valokuvanäyttely loka-marraskuussa.

Forssan Pumpulienkeli
Loimihelmet-projektissa monipuolista kulttuuritarjontaa. Pumpulienkeli-tapahtumassa Naisseminaari, jossa teemana Nainen ja roolit. Alustusten aiheina mm. nainen ja tekstiilityö, nainen palvelijana, nainen kasvattajana, nainen - leikkisä olento. Alustajina mm. kirjailija Raisa Lardot, Stakesin tutkija Reet Nurmi, TEVA puh.joht. Auli Korhonen.
Forssa 8.6.2002.
Lisätietoja ja liput: p. (03) 41 531, projektipäällikkö Annele Kasurinen p. (03) 4141 730, annele.kasurinen@lhyk.fi
www.loimihelmet.net

 

Pyhän Henrikin pyhiinvaellus

Vaellus vie Ruskon kirkolta Nousiaisisten kirkon ja Repolan ristille. Lauantaiksi ja sunnuntaiksi ekumeeninen pyhiinvaellus liittyy katoliseen pyhiinvaellukseen Kirkkokarilla sunnuntaina vietettävään Pyhän Henrikin muistomessuun. Vaelluksen aikana vieraillaan historiallisilla muistopaikoilla. Pyhiinvaelluksen järjestää Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys, johon kuuluu luterilaisten, katolisten ja ortodoksisten seurakuntien sekä ekumeenisten järjestöjen jäseniä. Pyhiinvaellukselle voi ilmoittautua yhdeksi tai kolmeksi päiväksi.
14. - 16.6.2002 http://www.henrikin.fi/sthenrik/

Saunasamoilu 2002
Savusauna, puusauna, sähkösauna, telttasauna, lavasauna, kotisauna. Saunasamoilu on läpi Vahdon vaellettava leikkimielinen liikunta-, kulttuuri-, markkinointi- ja saunatapahtuma, joka sopii yhtä hyvin perheiden kesäretkeksi kuin työyhteisöjen virkistyspäiväksikin. Liikkua voi kävellen, pyöräillen, hölkäten, rullaluistellen, pitkospuilla patikoiden tai välillä vaikkapa hevoskärrykyydissä. Matkan voi valita 6 ja 21 km:n väliltä, joten sopiva vaihtoehto löytyy jokaiselle. Matkan varrella hyvin varustellut huoltopisteet, erilaisia saunoja, taukojumppaa, hierontaa, oman vihdan sitomista, leikkejä, poneja ja muita kotieläimiä, luonnonrauhaa ja hyvää fiilistä. Voit tavata myös Metsämörrin, leikki- ja satuhahmon, jonka avulla varhaiskasvatuksessa ympäri Suomen opetetaan lapsille luonnon kunnioittamista ja luontotuntemusta. Mörristä voit lukea lisää osoitteessa http://www.vahdontuisku.net/saunasamoilu/morri.html
Vahto 15.6.2002.
Lisätietoja:
http://www.vahdontuisku.net/saunasamoilu/etusivu.html

Kemijärven kansainvälinen kuvanveistoviikko
Joka toinen vuosi toteutuva puunveistotapahtuma. Tapahtumaan saapuu noin 25 taiteilijaa kaikkialta maailmasta veistämään keskiyön auringon alle. Tapahtuma on yleisötapahtuma. Ihmiset voivat koko viikon ajan seurata, miten puut puhuvat ja muuttavat muotoaan, kun niitä veistetään avoimessa ja katetussa tilassa kaupungin keskustassa. Yleisö voi tutustua aiempien vuosien veistoksiin mm. julkisissa tiloissa ja kesällä avoimessa Taidekeskus Puustellissa.
Kemijärvellä 23. - 29.6.2002
Lisätietoja:
P. (016) 815 222 s-posti kuvanveistoviikot@pp.inet.fi netti
http://www.kemijarvi.fi/tapahtumat/kuvanveisto/kuvanveisto/index.html

Suomen posliinikesä
Kansainvälinen tapahtuma kokoaa taiteen ja kulttuurin ystäviä eri puolilta maailmaa. Posliini- ja kuvataidetta esittelevien näyttelysalien lisäksi vietetään Taitajien Päiviä kolmena viikonloppuna. 7.-8.7, 14.-15.7 ja 20.-22.7. Voi seurata työnäytöksiä, tavata eri taiteenalojen osaajia työnsä ääressä ja nauttia monipuolisista musiikki-, liikunta- ja runotapahtumista. Myös ostoksien tekemien mahdollista. Kursseja lapsille ja aikuisille. Taiteilijavierailijoina mm. posliini-, keramiikka-, tekstiili-, savi- ja lasialan taitaja Anneli Airikka-Lammi, norjalainen posliinitaitelija Molla Jensen, joka myös opettaa posliininmaalauskurssilla, sekä brasilialainen posliinitaiteilija Mario Watanabe.
Reisjärvelllä 6. - 27.7.2002
Lisätiedot ja esitetilaukset:
airae@saunalahti.fi tai
Aira Suomela p. 0400 454 442, (08) 776 292

Kansainväliset kivi- ja mineraalimessut
Outokummussa 13. - 14.7.2002
Koru- ja jalokivien näyttely ja myynti, myös keräilymineraalit. Vanha kaivos ja kaivosmuseo nähtävillä myös. Vanhan kaivoksen kivipuisto esittelee 13 pohjoiskarjalaista kvieä ja mineraalia.
Lisätietoja: (013) 550 608, (013) 554 794.

Farmari - maatalousnäyttely
1. - 4.8.2002 Hämeenlinnassa

Mitä Farmari on? Farmari Maatalousnäyttely kokoaa yhteen kerran vuodessa maatalouden ammattilaiset sekä maataloudesta ja maaseudusta tietoa haluavat. Täältä Farmarissa kerralla uusimman ja monipuolisimman tiedon maataloudesta ja maaseudusta. Maatalousnäyttelyssä kohtaavat kaupunki ja maaseutu. Farmari antaa tietoa siitä, miten suomalainen maaseutu tuottaa puhdasta ruokaa turvallisin menetelmin. Muun muassa tuodaan esille ruuan puhtaus ja turvallisuus osana elintarvikkeiden laadukasta tuotantoa. Tuotantoa, joka ottaa huomioon edellä mainittujen asioiden lisäksi myös ympäristön puhtaana säilymisen ja työturvallisuuden, eläinten hoidon eettisyyden, työssä jaksamisen ja tuotannon taloudellisuuden. Esillä mm. 4H-toiminta ja maaseutumatkailu.
Lisätietoja: www.farmari.net

Takaisin alkuun

 

Koulutusta

Avoimen yliopiston kesä- ja alkusyksyn kursseja
Oriveden opiston sanataiteen kontaktikursseja (HUOM! Ilm. 5.6.)
Oriveden opiston sanataiteen verkkokursseja
Hämeen kesäyliopiston kursseja
Muita lyhytkursseja

 

Avoimen yliopiston kursseja
http://www.avoinyliopisto.fi/

Mielen filosofia 2 ov
Kurssilla esitellään vallalla olevat filosofiset näkemykset tieteenfilosofiaan liittyvistä aihepiireistä sekä eräitä kilpailevia näkemyksiä. Kurssilla tarkastellaan mm. seuraavia asioita: Onko mieli = aivot vai onko mieli enemmän kuin aivot? Perusteet ja mentaaliset syyt, Arvot ja merkitys, Psykoanalyyttinen näkemys, Fenomenologinen mielen teoria. Suoritustapa: Luennot ja tentti tai essee
Opetuksen aika ja paikka: Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu 12.-14.7.2002 Opettaja: VTT Jyrki Konkka

Toteuttaja: Etelä-Karjalan kesäyliopisto - Lappeenrannan yksikkö Laserkatu 6, 53850 LAPPEENRANTA P. (05) 624 3831 Faksi: (05) 412 0949 Sähköposti: minna.kymalainen@lut.fi
Hinta: 160 euroa
Ilmoittautuminen: 28.6.2002 mennessä

Tunteiden filosofiaa (1-2 ov)
Mistä tunteet syntyvät ja mitä ne ovat? Uskomuksia ja arviointeja, tuntemuksia ja haluja vai toimintaimpulsseja ja ruumiillisen vireystilan muutoksia? Ja jos tunteet ovat tätä kaikkea, niin miten nämä eri ainekset liittyvät toisiinsa yhtenäiseksi tunnekokemukseksi? Tunne erottaa ihmisen koneesta, mutta mihin ihminen tarvitsee tunteitaan? Onko perinteinen käsitys tunteiden ja järjen vastakkaisuudesta myytti, ja mitä tarkoittavat tunteen rationaalisuus ja tunneäly? Mm. tällaisia kysymyksiä tarkastellaan kurssilla, jolla tutustutaan tunteisiin länsimaisen filosofian varhaisimmista näkemyksistä filosofian tuoreisiin käsityksiin saakka. Suoritustapa: Luento- ja kirjallisuustentti Opetuksen aika ja paikka: 30.-31.8. ja 20.-21.9.2002 Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu Opettaja: Dosentti Mikko Salmela
Etelä-Karjalan kesäyliopisto - Lappeenrannan yksikkö Laserkatu 6, 53850 LAPPEENRANTA Puhelin: (05) 624 3831 Faksi: (05) 412 0949 Sähköposti: minna.kymalainen@lut.fi
Hinta: 152 euroa
Ilmoittautuminen: 16.8.2002

Johdatus kulttuurienväliseen viestintään
Ihmiset kohtaavat - kulttuurit kohtaavat! Kulttuurienvälinen viestintä on viestintää - kielellistä ja ei-kielellistä - yli kulttuurirajojen. Kulttuurienvälisen viestinnän opetuksen tavoitteena on etsiä vastauksia mm. tähän kysymykseen. Erityisesti kurssi soveltuu henkilöille, jotka toimivat erilaisista kulttuuritaustoista tulevien ihmisten parissa. Kurssin tavoitteena on perehdyttää opiskelija kulttuurienvälisen viestinnän peruskysymyksiin monitieteisestä näkökulmasta sekä kehittää opiskelijoiden tietoja ja analyyttisiä taitoja tarkastella eri kulttuurien jäsenten välistä viestintää kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä.
Opetuksen aika ja paikka: ke-pe 7.-9.8.2002. Opettaja: Irmeli Luoma Artikkelikokoelma ja opiskeluopas sisältyvät 67,28 €:n kurssimaksuun ja annetaan opintojen alussa.
Yhteyshenkilöt: Sari Rimppi p. (014) 260 4344, sari.rimppi@avoin.jyu.fi sari.rimppi@avoin.jyu.fi
Toteuttaja: Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
Ilmoittautuminen: Ke 24.7.2002 mennessä

Takaisin alkuun

Katsomisen taito-verkkokurssi (2 ov)
Taidehistorian perusteisiin johdattavalla verkkokurssilla perehdytään oman oivalluksen ja soveltamisen kautta kuvanlukutaitoon ja taideteosten tarkasteluun. Omakohtaisen kuvien tarkastelutaidon kehittämisen lisäksi tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa sitä, minkälaisia ilmiöitä taidehistoriassa tutkitaan. Suoritustapa: Verkkokurssi. Kurssi suoritetaan kolmella esseetyyppisellä tehtävällä, jotka toimitetaan sähköpostitse opettajalle. Opettaja antaa sähköpostitse palautteen kustakin tehtävästä. Opetuksen aika ja paikka: Opiskelija voi suorittaa kurssin oman aikataulunsa mukaan 1.6-31.8 välisenä aikana.
Toteuttaja: Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Opiskelijapalvelut: Matarankatu 4, Tourula, PL 35, 40351 Jyväskylä Puhelin: (014) 260 3697 Faksi: (014) 260 2640 Sähköposti: avoneuvo@avoin.jyu.fi
Hinta: 67,28 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen alkaa toukokuun alussa, ja jatkuu koko kesän ajan.

Kokeellinen teatteri ja teoria (2,5 ov)
Kuvaus: Kurssin aikana käydään teatteriesityksissä. Suoritustapa: Lähiopetusta 20 t + essee + oheiskirjallisuus. Opetuksen aika ja paikka: ma, ke, pe 12.-30.8. klo 17-19
Opettaja: FT Helka Mäkinen
HY/Avoin yliopisto/Helsingin toimisto PL 12 (Vuorikatu 20) , 00014 Helsingin yliopisto Puhelin: (09) 191 23634 Faksi: (09) 191 24050 Sähköposti hyavoin@latuko.helsinki.fi
Hinta 52 € (sisältää monistemaksun)

Aikuiskasvatuksen psykologia, monimuoto (2 ov)
aksossa perehdytään persoonallisuuden ja oppimistyylien kehitykseen aikuisuudessa; pysyvyyteen ja muutokseen psykologisina ilmiöinä; oppimiseen tajunnan tuottajana. Suoritustapa: Kuusi oppimistehtävää tai kirjallisuuden tenttiminen avoimen yliopiston yleisinä tenttipäivinä.
Paikkakunnasta riippumaton
Toteuttaja: Joensuun yliopisto/Avoin yliopisto Siltakatu 18, 2. krs, PL 111, 80101 Joensuu Puhelin: (013) 251 4714 Faksi: (013) 251 487 Sähköposti: cec.avoin@joensuu.fi
Hinta: 50 euroa
Ilmoittautuminen: Avoimen yliopiston toimistoon ma klo 12-16, ti-pe klo 9-12.

Tunteista ja havainnoista hyvään vuorovaikutukseen (1 ov)
Miten tietoisuutta itsestä ja toisista voi oppia? Kurssilla tutustutaan lasten ja koululaisten kykyyn käsitellä asioita mielessä, kykyä ymmärtää ihmissuhteisiin liittyviä kokemuksia sekä taitoa havaita toisten aikomuksia, tulkita niitä ja tiedostaa olevansa tavoitteellisesti toimiva ihminen, "minä". Kurssi soveltuu erityisesti niille, joita kiinnostaa vuorovaikutuksen tutkiminen autistien ja AS-lasten ja koululaisten opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.Opetuksen aika: ti ja to 20.-29.8.02 klo 16.30-19.00. Opettaja: KL Elina Kontu
Toteuttaja: HY/Avoin yliopisto/Helsingin toimisto PL 12 (Vuorikatu 20) , 00014 Helsingin yliopisto Puhelin: (09) 191 23634 Faksi: (09) 191 24050 Sähköposti: hyavoin@latuko.helsinki.fi

Viestintä ja vuorovaikutus työyhteisössä (2 ov)
Tarkastellaan viestinnän merkitystä työyhteisön ilmapiirin ja työn tuloksellisuuden rakentajana. Suoritustapa: oppimistehtävät
Monimuoto, paikkakunnasta riippumaton.
Toteuttaja: Joensuun yliopisto/Avoin yliopisto Siltakatu 18, 2. krs, PL 111, 80101 Joensuu Puhelin: (013) 251 4714 Faksi: (013) 251 4897 Sähköposti: cec.avoin@joensuu.fi
Hinta: 50 euroa.

Kulttuurin avaimet (5 ov)
Opintojakso tarjoaa avaimet taiteen tyylien sekä kulttuurin tuntemiseen. Opintojen lähtökohta on suomalainen todellisuus, jokapäiväinen kulttuuri. Opintojaksolla syvennytään siihen, mitä nykykulttuurin pinnan alla on: eurooppalainen kulttuuriperintö tyylikausineen, ajattelu sekä esteettinen maku ja taiteen tekemisen tekniikat. Opintojakso on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät ole varsinaisia taiteen tuntijoita, mutta tarvitsevat avaimet perehtyäkseen taiteen ja kulttuurin maailmaan.
Toteuttaja: Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Opiskelijapalvelut: Matarankatu 4, Tourula, PL 35, 40351 Jyväskylä Puhelin: (014) 260 3697 Faksi: (014) 260 2640 Sähköposti: avoneuvo@avoin.jyu.fi
Hinta: 100 € Ilmoittautuminen: Opintojaksoon ilmoittautuminen alkaa elokuussa 2002.

Takaisin alkuun

Virtuaalinen arkkitehtuurikävely 1 ov
Miksi Helsingissä sijaitsevan Ateneumin taidemuseon rakennus on juuri sellainen kuin se on? - Mitä kertoo Stockmannin tavaratalon rakennus omasta ajastaan? Erilaiset kaupunkiarkkitehtuuriin liittyvät kysymykset ovat esillä Virtuaalisella arkkitehtuurikävelyllä, jolla tutustutaan Helsingin keskustan arkkitehtuuriin ja sen historialliseen kehitykseen. Yksittäisten rakennuskohteiden lisäksi kaupunkikävelyllä kiinnitetään huomiota myös kaupunkitilaan, jonka useat eri rakennukset yhdessä luovat. Kaupunkitilan kokeminen on aina luonteeltaan yksilöllistä, mutta kävelyllä pyritään tavoittamaan myös yhteisesti jaettavia kokemuksia julkisten tilojen käytöstä ja niiden merkityksestä. Vanhat kaupunkitilat eivät ole merkittäviä ainoastaan esimerkkeinä kaupungin rakennushistoriasta, tärkeää on myös tiloihin liittyvä kaupunkielämän perinne. Aika: syksystä 2002
Verkko-opinnot - Paikkakunnasta riippumaton
Toteuttaja: HY/Avoin yliopisto/Helsingin toimisto PL 12 (Vuorikatu 20) , 00014 Helsingin yliopisto Puhelin: (09) 191 23634 Faksi: (09) 191 24050 Sähköposti: hyavoin@latuko.helsinki.fi

Henkilöhahmojen rakentaminen elokuvassa (1 ov)
Tavoitteet ja sisältö: Vuosien kuluessa ja elokuvan juonen hitaasti himmetessä pois katsojan mielestä, jää jäljelle muistettavat henkilöhahmot. Opintojakson tavoitteena on selvittää miten pitkän elokuvan mieleenpainuvat hahmot luodaan. Suoritustapa: Opetus- ja työmuodot: Luennot, katselut, keskustelut ja harjoitukset. 18 lähiopetustuntia. Luennoille osallistuminen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen. Arviointi: hyväksytty-hylätty. Opintojakso sopii hyvin käsikirjoittamisesta kiinnostuneille henkilöille.
Aika: la 21.9.2002, klo 10.00 - 16.00 pe 27.9.2002, klo 10.00 - 16.00 la 28.9.2002, klo 10.00 - 16.00 Paikka: Koulutuskeskus, Hämeentie 153 B (Arabian Yritystalo) 4. kerros, luokka 1. Opettaja: Teppo Nuutinen,
Toteuttaja: Taideteollinen korkeakoulu Koulutuskeskus, Hämeentie 153 B, 00560 HELSINKI Puhelin: 09 - 7563 0238 Faksi: 09 - 7563 0537 Sähköposti: avoinkk@uiah.fi
Ilmoittautuminen: Hakuaika syksyn 2002 opintoihin on 12. - 16.8.2002. Opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Pitkän elokuvan rakenne (1 ov)
Tavoitteena on tutustua tyypillisen pitkän elokuvan (ns. Mainstream-elokuvan) rakenteeseen. Kurssilla analysoidaan esimerkkielokuvien rakennetta. Opintojakso johdattaa elokuvalliseen ajatteluun ja sopii hyvin käsikirjoittamisesta kiinnostuneille henkilöille. Suoritustapa: Luennot, katselut ja harjoitukset, keskustelu. 18 lähiopetustustuntia.Aika lähiopetus periodina seuraavasti: pe 13.9.2002, klo 10.00 - 16.00 la 14.9.2002, klo 10.00 - 16.00 pe 20.9.2002, klo 10.00 - 16.00
Toteuttaja: Taideteollinen korkeakoulu Koulutuskeskus, Hämeentie 153 B, 00560 HELSINKI Puhelin: 09 - 7563 0238 Faksi: 09 - 7563 0537 Sähköposti: avoinkk@uiah.fi
Ilmoittautuminen: Hakuaika syksyn 2002 opintoihin on 12. - 16.8.2002.

Alexander -tekniikka/perusteet (1 ov)
Opintojakson tavoitteena on vapauttaa opiskelijan ryhtimekanismi niin, että hän voi käyttää kykyjään parhaalla mahdollisella tavalla. Samalla pyritään tunnistamaan mielen ja ruumiin välinen yhteys käytännön lähestymistapojen avulla. Opetuksen aika ja paikka: Periodisesti la klo 14.00-20.00 ja su klo 9.00-16.00: 17.-18.8. ja 7.-8.9.2002 Seinäjoki Opettaja: Alexander-tekniikan opettaja Tuula Paavola Yhteyshenkilöt: Sibelius-Akatemian avoin yliopisto p. 09-4054 786 ja 09-4054 581
Toteuttaja: Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto (Seinäjoki) Pl 147 (Keskuskatu 34), 60101 SEINÄJOKI Sähköposti: ursula.pellinen@epky.fi
Hinta: Hinta- ym. Hinta- ym. tiedustelut ja ilmoittautuminen 26.7.2002 koulutussuunnittelija Terhi Pajumäki puh. (06) 421 1476.

Takaisin alkuun

Musiikkiterapian perusteet (2 ov)
Opintojaksolla tutustutaan musiikkiterapian peruskäsitteistöön ja terminologiaan, normaalin persoonallisuuden kehityksen tärkeimpiin vaiheisiin, tärkeimpiin persoonallisuuden rakennetta selvittäviin teorioihin ja psyykkisten häiriöiden ja sairauksien yleisimpiin muotoihin. Opiskelija perehtyy musiikkiterapian työmenetelmiin ja erityisesti niiden soveltamiseen ennaltaehkäisevässä mielenterveystyössä ja saa tietoa myös muista tavallisista terapiamenetelmistä ja niiden yhteyksistä musiikkiterapiaan. Opetuksen aika ja paikka: Periodisesti lauantaisin klo 10.00-17.00; 9.11.-30.11.2002, Turun yliopisto Opettaja: Vastaavana kouluttajana MuM, musiikkiterapeutti Päivi Jordan-Kilkki, vierailijoina musiikkiterapeutti Esa Ala-Ruona, musiikkiterapeutti Heikki Lempiäinen ja musiikkiterapeutti Markku Taipale
Yhteyshenkilöt: Sibelius-Akatemian avoin yliopisto p. 09-4054 786 ja 09-4054 581 Toteuttaja: Turun kesäyliopisto Tuurintie 3 A 5, 20100 TURKU Puhelin: (02) 232 3302 Faksi: (02) 278 1828 Sähköposti: kesayliopisto@utu.fi
Hinta- ym. tiedustelut ja ilmoittautumiset 18.10.2002 mennessä Turun kesäyliopistoon puh. (02) 232 3302.

Jalometallipaja (1 ov)
Opintojakson tavoitteena on tuoda esiin erilaiset työtavat ja -välineet, perustekniikat ja materiaalien ominaisuudet. Opintojakso antaa valmiuden käyttää työkaluja oikein ja turvallisesti. Opintojaksolla tutustutaan metallitaiteen ilmaisumahdollisuuksiin taidekäsityön lähtökohdista, painotetaan tekemisen kautta tapahtuvaa ilmaisullista prosessia, tutkitaan eri materiaaleja ja valmistusmenetelmiä käytännön tehtävien ja harjoitusten avulla ja valmistetaan konkreettisia taidekäsityöobjekteja. Opetuksen aika ja paikka: Aika: Maanantai-iltaisin klo 17.00 - 20.30. 7.10. - 9.12.2002 (10 opetuskertaa) Paikka: TaiK:n päärakennus, 1. kerros, metallipaja.
Toteuttaja: Taideteollinen korkeakoulu Koulutuskeskus, Hämeentie 153 B, 00560 HELSINKI Puhelin: 09 - 7563 0238 Faksi: 09 - 7563 0537 Sähköposti: avoinkk@uiah.fi
Ilmoittautuminen: Hakuaika syksyn 2002 opintoihin on 12. - 16.8.2002.

Näytelmän lukeminen - Dramaturgian peruskäsitteitä teatterin visuaalisen työprosessin avuksi (2 ov)
Opintojakson tavoitteena on perehtyä näytelmätekstien lukemiseen ja dramaturgiseen peruskäsitteistöön. Tavoitteena on lisäksi kehittää yhteistyövalmiuksia, joita tarvitaan esityksen ohjaajan ja visuaaliseen suunnitteluun osallistuvien henkilöiden välisessä työskentelyssä. Lähtökohtana on muutama näytelmäklassikko eri aikakausilta sekä nykynäytelmä. Työskentelyn aikana tutkitaan näytelmän tekstiä ja roolihahmoja suhteessa epookki-, tyyli- ja taidehistoriaan ja perehdytään kulloisenkin näytelmätekstin vaatimaan taustamateriaaliin. Kirjallinen ja kuvallinen materiaali kootaan työkansioksi. Opetuksen aika ja paikka: Aika ma 16.9. klo 17.00-21.00 / luokka 5 ti 17.9. klo 17.00-21.00 / 5.kerros, neuvotteluhuone la 21.9. klo 10.00-17.00 / luokka 5 la 28.9. klo 10.00-17.00 / luokka 5 la 5.10. klo 10.00-17.00 / luokka 5 ma 7.10. klo 17.00-21.00 / luokka 5 la 12.10. klo 10.00-17.00 / luokka 5 la 19.10. klo 10.00-17.00 / luokka 5 Paikka Koulutuskeskus, Hämeentie 153 B (Arabian Yritystalo), 5. kerros, luokka 5 Opettaja: FL Tytti Oittinen, teatteriohjaaja
Toteuttaja: Taideteollinen korkeakoulu Koulutuskeskus, Hämeentie 153 B, 00560 HELSINKI Puhelin: 09 - 7563 0238 Faksi: 09 - 7563 0537 Sähköposti: avoinkk@uiah.fi
Ilmoittautuminen: Hakuaika syksyn 2002 opintoihin on 12. - 16.8.2002.

Varhaisiän musiikkikasvatus (4 ov)
Opintojaksolla tutustutaan elämykselliseen ja eri taiteenalat huomioivaan varhaisiän musiikkikasvatukseen käytännön harjoitusten, oman kokemuksen, analysoinnin sekä kirjallisuuden kautta kehittäen omia tiedollisia ja taidollisia valmiuksia. Työmuotoina aktiivinen, vuorovaikutuksellinen tekeminen harjoitusten, ryhmätöiden, erilaisten valmistettavien harjoitustehtävien muodossa ja kirjallisuuteen tutustuminen. Opintojaksolla käydään läpi myös musiikkiliikunnan eri osa-alueita sekä musiikin oppimista liikunnan avulla. Suoritustapa: Luennot, omakohtainen työskentely Opetuksen aika ja paikka: Ensimmäinen kokoontuminen keskiviikkona 28.8.2002 klo 15-18, jolloin sovitaan opetusajankohdista.
Toteuttaja: Kymenlaakson kesäyliopisto / Kotka PL 259 (Rautatienkatu 2 A), 48101 KOTKA Puhelin: (05) 340 0155, (05) 340 0150 Faksi: (05) 340 0151 Hinta: Hinta-, ajankohta- ym. tiedustelut ja ilmoittautuminen 1.8.2002 mennessä Kymenlaakson kesäyliopistoon, puh. 05-340 0150 ja 05-340 0152.

Takaisin alkuun

 

 

Oriveden opiston sanataiteen kontaktikursseja
http://www.kvs.fi/
Koulutie 5, 35300 Orivesi. Puhelin (03) 3366703, faksi (03) 3352773

HUOM! Ilmoittautuminen seuraaville kirjoittajakursseille jo 5.6.

Draamapaja (näytelmä ja kuunnelma)
24.6.-3.7. 02 10 päivän kurssit
Kurssi on tarkoitettu näyttämölle, radioon ja televisioon kirjoittaville. Etsitään vastausta mm. kysymyksiin siitä, mikä on dialogi, mikä monologi; mikä henkilökuva, mikä synopsis, mikä toiminta, mikä alateksti. Työskentelytapoina luennot, keskustelut, näytelmien analysointi, kuunnelmien kuuntelu, tv-näytelmien katselu sekä päivittäinen kirjoittaminen ja tekstien käsittely.
Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä.

Lastenkirjallisuustapahtuma 6. - 7.7.
Kirjailijat framilla Ohjelmassa kirjailijoiden puheenvuoroja, kirjaesittelyjä, kuvittajia, tapahtumia, draamapajoja jne. Lapsille ja aikuisille paljon tekemistä! Ilmoittautuminen 5.6. mennessä Oriveden Opistoon, Koulutie 5, 35300 Orivesi. Puhelin (03) 3366703, faksi (03) 3352773.

Lastenkirjan aika - savupirtistä nettiin
Lastenkirjallisuuskurssi 2.7. - 6.7. 02 Kurssilla tutustutaan lastenkirjan ideointiin ja suunnitteluun, lastenkirjallisuuden historiaan, kirjankuvitukseen ja lastenkirjakritiikkiin. Myös lasten ja nuorten suosima kirjallisuudenlaji, fantasia, käy kurssilaisille tutuksi. Lisäksi kirjoitetaan, improvisoidaan ja tehdään kuvia. Kurssilla saa lisäksi hyviä lastenkirjallisuuden lukuvinkkejä. Kurssin perään on heti lastenkirjallisuustapahtuma. Kurssimaksu 250 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2 hh). Ilmoittautuminen 5.6. mennessä Oriveden Opistoon.

Luovan kirjoittamisen peruskurssi
8.7.-12.7. 02 Opettajana kirjailija Taija Tuominen. Kurssi niille, joita kirjoittaminen kiinnostaa, mutta kokemusta siitä ei ole vielä paljoakaan karttunut. Kurssilla harjoitellaan kirjoittamisen taitoon liittyviä perusasioita mm. henkilökuvausta, näkökulmatekniikkaa, kuvallisuutta, dialogia kirjoittamalla pikaharjoituksia ja laajempiakin tehtäviä. Ennakkotehtävä: 3-5 sivua proosatekstiä, mieluiten yhtenäinen kokonaisuus. Kurssimaksu 260 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2hh). Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä.

Takaisin alkuun

Lyhytproosapaja
8.7.-12.7. 02 Opettajana kirjailija Jyrki Vainonen. Kurssilla tutustaan proosan erityispiirteisiin, pohditaan ja harjoitellaan erityisesti novellin rakennetta ja kieltä, sen retorisesti tärkeitä kohtia (erityisesti aloitusta ja lopetusta) sekä jännitteen luomista tekstiin. Työmuotona on etupäässä tekstipajatyöskentely, jossa ryhmä lukee ja kommentoi toistensa tekstejä yhdessä opettajan kanssa. Pikaharjoituksia. Kurssin tavoitteena on, että jokainen osallistuja saa kurssin aikana kirjoitettua novellin tai muun eheän lyhytproosatekstin. Ennakkotehtävä: kirjoita 3-5 sivua kaunokirjallista proosatekstiä, mieluiten yhtenäinen kokonaisuus. Kurssimaksu 260 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2hh). Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä.

Lyriikkapaja
6.7.-12.7.2 Opettajana kirjailija Niina Hakalahti. Kurssilla keskitytään runoon eri näkökulmista. Kurssin aikana tehdään kirjoitusharjoituksia, luetaan runoja ja runouteen liittyviä tekstejä, keskustellaan sekä mietitään, miten kehittää omaa runoutta haluttuun suuntaan. Ennakkotehtävä: kirjoita 5-7 sellaista runoa, joista erityisesti toivot palautetta. Kurssimaksu 365 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2 hh). Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä Oriveden Opistoon.

Proosapaja
24.6. - 3.7.02Opettajana kirjailija Jukka Parkkinen. Proosan - erityisesti novellin, kertomuksen, tarinan - kirjoittamisen teoriaa ja käytäntöä luentojen, tekstianalyysin ja harjoitusten avulla. Kerrontatekniikan, rakenteen, dialogin ja muiden osa-alueiden hiomisen päätteeksi kirjoitetaan novelli ja suunnitellaan kokoelman rakennetta ja sisältöä. Ennakkotehtävä: kokonainen lyhyt novelli tai yhtenäinen kokonaisuus laajemmasta. Kurssimaksu 480 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2 hh). Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä Oriveden Opistoon.

Romaanipaja
27.6.-6.7. 02 Opettajana kirjailija Raija Paananen. Pajassa perehdytään romaanin rakentamisen keskeisiin ongelmiin. Opetukseen sisältyy harjoituksia, luentoja ja kurssilaisten tekstien käsittelyä. Ennakkotehtävä: kirjoita romaanin ensimmäinen luku. Kurssimaksu 480 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2 hh). Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä Oriveden Opistoon.

Sarjakuvapaja
8.7.-12.7.02 Viiden päivän kurssi Opettajana sarjakuvantekijä Panu Hämeenaho. Kurssilla ideoidaan, käsikirjoitetaan ja piirretään sarjakuvaa julkaistavaksi. Kurssi keskittyy lehtisarjakuvaan, sen vaatimuksiin ja mahdollisuuksiin. Muitakaan sarjakuvamuotoja ei kurssilla toki unohdeta. Teoriatunneilla käydään historian lisäksi läpi rakenteellisia asioita kuten kerrontaa, kuvan ja tekstin suhdetta, ruutujakoa ja ajankäyttöä. Lyhyet harjoitustehtävät selventävät oppeja ja tekevät helpommaksi soveltaa niitä omaan piirtämiseen. Kurssille osallistuvan ei tarvitse olla sarjakuva-asiantuntija, eikä kuvataiteilija. Innostus kehittää omaa sarjakuvaa riittää. Ennakkotehtävä: 1-3 sivua omaa sarjakuvaa, joka kuvaa tekijän pyrkimyksiä mahdollisimman hyvin. Tekniikalla tai muodolla ei ole tässä vaiheessa väliä. Kurssimaksu 260 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2 hh). Ilmoittautuminen ja ennakkotehtävä 5.6. mennessä Oriveden Opistoon.

Verkkokirjoittaminen
23.-25.8. 02 Opettajana FT Markku Soikkeli. Tämä viikonloppukurssi painottuu käytäntöön, mutta sillä esitellään lyhyesti myös verkkotekstin eli hypertekstin teoriaa kulttuurintutkimuksen ja kirjallisuustieteen näkökulmasta. Verkkoteksti ei ole tietotekniikan tuoma uusi ilmiö, vaan verkon muotoisia tekstejä on harjoitettu yhtä kauan kuin ns. lineaarisia, yhteen lukutapaan ja juoneen keskittyviä tekstejä. Kurssi ei edellytä ATK-osaamista, sillä painotus on tekstiteoriassa ja hypertekstin ideoiden testaamisessa käytäntöön. Kurssin harjoitukset tarjoavat haastetta sekä tavalliselle kirjallisuuden ystävälle että www-sivujen ohjelmointia tuntevalle. Ennakkotehtävä: Lue Sven Lindqvistin kirja &<8221;Nyt sinä kuolit: pommien vuosisata&<8221; (2000) ja Jorge Luis Borgesin novelli &<8221;Haarautuvien polkujen puutarha&<8221; (samannimisessä teoksessa, 1993). Pohdi miten valittu rakenne sopii teosten sisältöön. Molemmista teoksista keskustellaan kurssilla. Kurssimaksu 150 euroa sisältää opetuksen ja täysihoidon (majoitus 2 hh). Ilmoittautuminen 31.7. mennessä Oriveden Opistoon


Takaisin alkuun

 

Oriveden opiston sanataiteen verkkokursseja - ajasta ja paikasta riippumattomia
http://www.kvs.fi/
Koulutie 5, 35300 Orivesi. Puhelin (03) 3366703, faksi (03) 3352773

Luova kirjoittaminen (perinteinen aineisto) - verkkokurssi
Etäopettajina useita kokeneita kirjoittajaohjaajia Kurssin perustavoitteena on kehittää opiskelijan kirjallisia ilmaisukykyjä monipuolisesti. Kurssi rohkaisee hyödyntämään omia elämänkokemuksia kirjoittamisessa sekä neuvoo miten kannattaisi lukea, jotta kirjoittaminen sujuisi paremmin. Kurssi antaa eväitä runon, novellin, romaanin, kuunnelman ja näytelmän kirjoittamiseen.. Sisältöä: Sanataiteen määrittelyä, kirjoittamistyön käytännön järjestelyistä, kirjallisten kykyjen kehittäminen lukemalla, kokemuksen hyödyntäminen kirjoittamisessa, kirjallisuudenlajit, kielen tyyli, luonnokset, kuvaileva kirjoittaminen, runojen kirjoittaminen, kuunnelman ja tv-käsikirjoituksen kirjoittaminen Kurssin hinta 156 Euroa. 10 arvioitavaksi lähetettävää tehtäväsarjaa. Kurssin tekijä kirjailija Väinö Kirstinä, tv-kirjoittamista käsittelevä osuus Sirkka Laine. Etäopettajina useita kokeneita kirjoittajaohjaajia

Luova kirjoittaminen - nettikurssi (tilaa itsellesi)
Perustavoitteena on kehittää opiskelijan kirjallisia ilmaisukykyjä monipuolisesti. Kurssi rohkaisee hyödyntämään omia elämänkokemuksia kirjoittamisessa sekä neuvoo miten kannattaisi lukea, jotta kirjoittaminen sujuisi paremmin. Kurssi antaa eväitä runon, novellin, romaanin, kuunnelman ja näytelmän kirjoittamiseen. Sisältöä: Sanataiteen määrittelyä, kirjoittamistyön käytännön järjestelyistä, kirjallisten kykyjen kehittäminen lukemalla, kokemuksen hyödyntäminen kirjoittamisessa, kirjallisuudenlajit, kielen tyyli, luonnokset, kuvaileva kirjoittaminen, runojen kirjoittaminen, kuunnelman ja tv-käsikirjoituksen kirjoittaminen.

Lyriikan kurssi - nettikurssi (tilaa)
Kurssi on tarkoitettu runouden lukijoille, jotka myös itse kirjoittavat runoja ja jotka haluavat kehittää lyyristä ilmaisuaan. Kurssi tutustuttaa runon muotoihin ja tekniikoihin, kuvan ja rytmin liikkeisiin. Pääpaino on nykyrunoudessa, mutta myös perinteisiä runomuotoja sivutaan. Lisäksi puhutaan luovan työn psykologiasta ja unien käytöstä kirjoitustyössä. Aineiston lopussa on kirjallisuuden sanasto, jota voi käyttää "hakuteoksena". Sisältöä: säkeet ja niiden liike, runon retoriikka ja kuvallisuus, rytmi ja metriikka sekä runon viestivyys. Kurssin hinta 104 Euroa. 6 arvioitavaksi lähetettävää tehtäväsarjaa.

Lyriikan kurssi (kirjallinen aineisto) - nettikurssi
Etäopettajina useita kokeneita kirjoittajaohjaajia Lyriikan kurssi on tarkoitettu runouden lukijoille, jotka myös itse kirjoittavat runoja ja jotka haluavat kehittää lyyristä ilmaisuaan. Kurssi tutustuttaa runon muotoihin ja tekniikoihin, kuvan ja rytmin liikkeisiin. Pääpaino on nykyrunoudessa, mutta myös perinteisiä runomuotoja sivutaan. Lisäksi puhutaan luovan työn psykologiasta ja unien käytöstä kirjoitustyössä. Aineiston lopussa on kirjallisuuden sanasto, jota voi käyttää "hakuteoksena". Sisältöä: säkeet ja niiden liike, runon retoriikka ja kuvallisuus, rytmi ja metriikka sekä runon viestivyys. Kurssin hinta 104 Euroa.

Takaisin alkuun

TELETOPELIUS - nettikurssi
Teletopelius on kirjoittajakoulutusta, jossa toimitaan verkossa. Koulutuksen tarkoituksena on kehittää kirjallista ilmaisukykyä. Teletopelius vapauttaa opiskelun ajan kahleista. Voit opiskella milloin sinulle itsellesi sopii ja saada palautetta parhaassa tapauksessa välittömästi. ks. http://www.orivedenopisto.fi/virtuaaliakatemia/kirjoittaminen/teletop.htm

 

Hämeen kesäyliopiston kursseja

Aivojumppa Brain Gym ® - oppimiskinesiologian peruskurssi
Kurssilla opitaan menetelmiä, joiden avulla voidaan kehittää ja tasapainottaa aivojen ja kehon eri osien yhteistoimintaa. Kurssilla opittavat aivojumppaharjoitukset parantavat keskittymiskykyä, kehittävät itseluottamusta, rauhoittavat ylivilkkaita lapsia, auttavat oppimisvaikeuksissa ja vähentävät stressiä. Harjoitukset auttavat myös kommunikoinnissa, organisoinnissa sekä tarkkaavaisuudessa ja parantavat lukemista, kirjoittamista, kuuntelemista ja käden ja silmän koordinaatiota. Kurssilla opitaan viiden vaiheen tasapainotukset omien henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kurssiin sisältyy oppimisen ja aivotoiminnan teoriaa sekä runsaasti käytännön harjoittelua. Koulutuksen jälkeen kurssilaiset voivat käyttää aivojumppamenetelmiä ja -harjoituksia oman työnsä apuvälineinä, kotona perheen ja ystävien parissa ja oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Kurssi sopii opetus- ja hoitoalalla työskenteleville, kouluttajille, vanhemmille ja kaikille, jotka haluavat kehittää itseään ja auttaa läheisiään. Kurssi on kansainvälisen oppimiskinesiologiasäätiön (Educational Kinesiology Foundation) hyväksymä. Kurssin suorittaneet saavat kansainvälisen kurssitodistuksen. Brain Gym® on rekisteröity tavaramerkki, jonka oikeudet omistaa Educational Kinesiology Foundation, Ventura, Kalifornia Aika ja Paikka: 1.-4.7.2002, opettajankoulutuslaitos, Hämeenlinna.
Järjestäjät: Hämeen kesäyliopisto yhteistyössä Viestintäpalvelu Festis Oy:n kanssa.
Ilmoittautuminen: 14.6. mennessä kesäyliopistolle, puh. 03-6474 070, telefax 03-6474 077

Kirjoittajaksi vapautuminen Omat sanat - mielen kartat
Aika ja paikka: 13.-14.9., 27.-28.9. ja 4.-5.10.2002 pe klo 17-19.30 ja la klo 10-16, opettajankoulutuslaitos, Hämeenlinna. Kohderyhmä: Kirjoittamista harrastavat tai kirjoittamista opettavat kaikkien kouluasteiden opettajat. Tavoite ja lähtökohdat: Kurssin tarkoituksena on tukea opettajia kirjoittajien ohjaajina, tutustua kirjoituskäytäntöihin, jotka antavat mahdollisuuden kirjoittaa luovasti ja vapautuneesti. Kurssin toisena tärkeänä tavoitteena on rohkaista myös opettajaa itseään kirjoittamisen harrastamiseen niin, että kirjoittamisesta saa iloa ja elämänsisältöä ja omat kirjoittamiskokemukset voivat tukea myös lasta ja nuorta kirjoittajaksi kasvamisessa. Ilmoittautuminen: 23.8. mennessä kesäyliopistolle, puh. 03-6474 070, telefax 03-6474 077

Taide-elämyksiä 2002 Santorinilla Akvarelli- ja öljymaalaustaidetta musiikin ja meren äärellä
Aika ja paikka: 30.9.-7.10.2002 (yht. 30 t) Kreikka, Santorinin saari Kamarin kylä. Kohderyhmä: Akvarellimaalauksen harrastajat. Kurssi on avoin kaikille, joilla on halu maalata. Kurssi soveltuu myös aloittelijoille (max 16 osanottajaa). Tavoitteet: 1. Opetella akvarellimaalauksen perusteita: paperin pingottaminen, akvarellivärien ja pensseleiden käyttäminen, värien sekoittaminen ja värisävyjen luominen. 2. Sommittelun perusteiden tutkiminen. 3. Maiseman ominaisuuksia ja maalaamisen yksityiskohtia. 4. Oppia syventymään maalausprosessiin, 5 Analysoida omaa maalausta ja viimeistellä sitä. 6. Oppia maalaustöiden esille laittamisen perusteet ja näyttelyn asettaminen. Työmuodot: Työskentelyä akvarelli- ja öljyvärimaalauksen parissa yksin ja yhdessä Asiantuntijoiden esitykset, ryhmäkeskustelut ja yksilöohjaus Musiikin kuuntelua hyvään oloon ja rentoutukseen; perustuu saksalaisen tohtori Steinin rentoutusmusiikkiin. Ilmoittautuminen: 10.6. mennessä kesäyliopistolle, puh. 03-6474 070, telefax 03-6474 077.


Takaisin alkuun

 

Muita lyhytkursseja

Kuopio Tanssii ja soi -festivaalin tanssikurssit
Baletti, lasten työpajat, nykytanssi, jazztanssi, steppi, astangajooga, flamenco, itämainen tanssi, bailatino, afrikkalainen tanssi, poikien tanssileiri. Ks. http://www.kuopiodancefestival.fi/

Kuvataidekurssi
Honkahovi Mäntässä 14.6. - 19.6. 40€ (sis. kutsun avajaisiin ja kausikortin) Mikä Maisema? -työpajan vetäjinä Kaisu Koivisto ja Marja Pirilä.
Ilmoittautuminen 11.6. mennessä työväenopiston toimistoon p.(03)4888550

Tavoitteena taidokas teksti
22.-25.7.2002 klo 10.00-16.00 Tampereella. iKouluttaja HuK Hanna-Marika Mitrunen Kurssille ovat tervetulleita kaikki, jotka pääsevät työssään, opinnoissaan tai harrastuksissaan tekemisiin asiatekstien kanssa ja haluavat kehittää omia kirjoittamistaitojaan. Esimerkkiryhmiä ovat yritysten ja yhdistysten tiedottajat, markkinoinnin parissa työskentelevät sekä opinnäytetöiden laatijat. Tavoite Kurssin tarkoituksena on tarjota eväitä hyvän asiatekstin tuottamiseen. Tavoitteena on tehdä kirjoittamisesta paitsi entistä sujuvampaa, myös mukavampaa! Sisältö Kurssi antaa tietoa kirjoittamisprosessista sekä hyvän tekstin ominaisuuksista, kuten rakenteesta ja kielenkäytöstä. Lisäksi teemme paljon käytännön harjoituksia ja käymme jokaisen tekstiä läpi yhdessä opettajan kanssa. Laajuus 24 oppituntia
Hinta 110 €
Ilmoittautuminen 10.7.2002 mennessä

Kehitä ääntäsi - äänenkäytön kurssi puheammattilaisille
5.-7.8.2002 klo 9-15 Tampereella.
Kurssi sopii kaikille ääniammateissa toimiville ja puheäänensä kehittämisestä kiinnostuneille. Ensisijaisena tavoitteena on tutustua puheäänen harjoittamisen perusteisiin, kehittää omaa puheääntä käytännön harjoitusten avulla ja oppia havainnoimaan omaa äänentuottoa auditiivisesti ja kinesteettisesti. Luentojen tavoitteena on tutustua siihen, miten ääntä tuotetaan, minkälaista on optimaalinen äänentuotto sekä tutustua äänen kestokyvyn parantamiseen liittyviin kysymyksiin. Sisältö Kurssilla kerrataan perusasiat äänenkäytöstä. Kurssilla tutustutaan erilaisiin harjoitusohjelmiin. Tehdään kuunteluharjoituksia, jossa tutustutaan erilaisiin äänentuottotapoihin, äänen laatuun ja artikulointitapoihin. Lisäksi tehdään artikulaatioharjoituksia ja äänellistä ilmaisua. Laajuus 20 tuntia Hinta 110 € Ilmoittautuminen 26.7.2002 mennessä

Tapahtuma ja merkitykset - teatterin semiotiikkaa ja esitysanalyysiä (2,5 ov)
7.- 8.8. 2002 (7.8. klo 10.00-16.45 ja 8.8. klo 9.00-13.30) Tampereella
Kurssin tavoitteena on ymmärtää merkityksen syntymistä teatteriesityksessä. Kurssilla tutustutaan teatterin semiotiikan perusteisiin sekä muihin esitysanalyysin näkökulmiin. Osanottajat katsovat yhteisesti jonkin Tampereen teatterikesän esityksistä (ilmoitetaan myöhemmin), jota käsitellään kurssin toisena päivänä yksin ja ryhmissä. Hinta 100 € Ilmoittatutumiset 26.7.2002 mennessä.

Ensin oli rytmi - musiikkikasvatuspäivä
8.6.2002 klo 9.00-16.00 Paikka Tampereen kesäyliopiston koulutustila Suvituuli, os. Yliopistokatu 60 A, 4. krs. Kouluttaja Musiikkiterapeutti, LTO Sari Kiviranta. Kohderyhmä Lasten musiikkikasvatuksen parissa työskentelevät Tavoite Oman ammatillisen luovuuden löytyminen. Sisältö: Orff-pedagogiikan sovelluksia pienten lasten musiikkikasvatuksessa. Rytmin kautta lorusta liikkeeseen ja kokonaisvaltaiseen musiikkielämykseen. Hinta 85 € Ilmoittautuminen 27.5.2002 mennessä.

Takaisin alkuun

Draamallisia virikkeitä kasvattajille
28.6.2002 klo 10.00- 17.00 Paikka Vammalan kaupunginkirjasto, Antti Lizelius -sali, Vammala Kouluttaja KM, Teatteritaiteen tohtori, vt. professori Pia Houni Kohderyhmä Opettajat, kasvattajat, ohjaajat Sisältö Työstetään draamallisten työvälineiden (erityisesti luova kirjoittaminen) avulla arjen kasvatustilanteita. Koulutuspäivään sisältyy ennakkotehtävä. Tavoite Ymmärtää/ tulkita lapsuuden ja nuoruuden dramatiikkaa kasvattajan luovuuden haasteena. Laajuus 7 tuntia Osanottajamäärä 20 Hinta 50 euroa Ilmoittautuminen 15.5. 2002 mennessä

Human resource management/Henkilostojohtaminen
6.8.-8.10.2002 tiistaisin klo 16.00 - 18.00 Paikka Tampereen kesäyliopiston koulutustila, Suvituuli, os. Yliopistonkatu 60 A, 4 krs Kouluttaja YTK Pentti Syrjänen. Sisältö HRM today, Business Strategy and Human Resourse Strategy, Resourcing the Orgnisation, Developing the Human Resourse, the Employment Relationship, International HRM, Personnel Services, Working Environment and Occupational Health and Safety, HRM and Information Technology. Laajuus 20 tuntia Osanottajamäärä max 35 Hinta 100 € Ilmoittautuminen 23.7.2002 mennessä

Pentinkulman päivät 2002 Väinö Linnan maisemissa
3.-4.8.2002 Urjalassa. Järjestäjät: Hämeen kesäyliopisto yhteistyössä Tampereen yliopiston, Väinö Linnan seuran ja Äidinkielenopettajain liiton kanssa. Kurssimaksu: - Luova kirjoittaminen Väinö Linnan maisemissa 70 eur. Maksu sisältää opetuksen, kurssimateriaalin ja osallistumisen Pentinkulman päivien muihin tilaisuuksiin. Kohderyhmä: Kaikille kirjoittaville ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kurssilaiset voivat olla niin vasta-alkajia luovassa kirjoittamisessa kuin pitkälle harrastuneita. Kurssinjohtaja ja kouluttajat: Kirjailija, kirjallisuuden läänintaiteilija Taija Tuominen ja FM, kriitikko, kirjallisuuden läänintaiteilija Sini Kiuas. Tavoite ja lähtökohdat: Kehittää omaa kirjallista ilmaisua ja kirjallisuuselämän tuntemusta. Sisältökokonaisuudet: Osallistuminen Pentinkulman päivien tapahtumiin ja ryhmän omat luovan kirjoittamisen tunnit, jotka sisältävät opettajan luentoja, kirjoitusharjoituksia ja keskustelua niistä. Esitehtävä (vapaaehtoinen): Korkeintaan 20 liuskaa omaa tekstiä, joka tulee toimittaa kesäyliopistolle 24.7. mennessä.

Sivun alkuun

etusivulle