Kokeilevan huovutuksen ohjeita
Jouluista ja muutakin askartelua
Huovutuskirjoja
Lukemista jouluksi
Ilmaiset kirjaluettelot käyttöön
Jouluinen possuleikki

 

Ohjeita kokeilevaan huovutukseen materiaaleja yhdistelemällä

Kaikki alla olevat ohjeet on tarkoitettu jo huovutuksen perusteet hallitseville tekijöille. Niissä ei ole erikseen kerrottu miten huovuttaminen tapahtuu.

1. Tekokuitukankaan yhdistäminen villaan

Työohje:

1. Lado noin kuusi ohutta villakerrosta päällekkäin kuitusuunnat ristikkäin ja päällimmäiseksi saman kokoinen pala tekokuituista verhokangasta.

2. Neulaa merinovillalle tarkoitettua hennompaa huovutusneulaa käyttäen kangas kiinni villoihin joka puolelta tasaisesti paksun vaahtomuovinpalasen päällä. Työ on hyvä neulata myös toiselta puolelta kääntäen työ varovasti ylösalaisin kunhan toinen puoli on tikutettu. "Tikuttaessa" kannattaa välillä irrottaa työ varovasti vaahtomuovinpalasesta, ettei se jää siihen liian piukkaan kiinni. Reunat sekä kankaassa olevien kuviokohtien ympärystä ovat keskustaa tärkeämmät tikuttaa, sillä reunoista kangas irtoaa helposti ja kuviokohta on niin tiivistä, ettei se tartu villoihin ollenkaan kiinni.
Levitä työn päälle harsokangas ja aloita huovuttaminen.

4. Kun olet käsin huovuttaen saanut kankaan ja villat pysymään yhdessä, voit siirtyä huovuttamaan työtä bambuverhon välissä rullaten. Jos rullausverhosi on kovin karheaa bambua, kannattaa työn kankaan puoleiselle puolelle jättää jokin toinen kangas (esim. lakanakangasta) suojaksi, ettei ohut tekokuitukangas vaurioidu rankasti rullatessa. Jos tekokuitukangas ei alkuneulaamisesta huolimatta (tai jos et neulannut ollenkaan tai villa on jo huopunutta) tartu villaan kiinni, niin voit kokeilla puristella työn niin kuivaksi kun saat, laittaa kuivaa villaa kankaan ja jo hieman huopuneen villan väliin ja neulata kohta kiinni. Sen jälkeen yritä entistä varovaisemmin huovuttaa kohta käsin kiinni ja sitten taas rullaten.

 

2. Erilaisten pitsien ja nyörien yhdistäminen villaan

Työohje:

1. Lado pohja (noin kuusi ohutta kerrosta villaa) ja asettele haluamasi nyörit villojen päälle.

2. Neulaa nyörit kiinni villaan huovutusneulan avulla, jotta ne pysyisivät halutulla paikalla, varsinkin silloin kun koristat jotain tiettyä esihuovutettua tai jo kokonaan huovutettua työtä. Hennompien pitsien tms. kohdalla kannattaa käyttää merinovillaneulaa, jottei neula suotta riko kiinni huovutettavaa pitsiä.

3. Kun olet neulannut nyörit kiinni villaan molemmilta puolilta peitä huovutus harsokankaalla ja aloita varovainen huovutus käsin.

4. Kun nauhat ovat tarttuneet villaan kiinni, eivätkä enää pääse liikkumaan työn pinnalla, voit aloittaa bambumaton välissä huovuttamisen. Nauhoihin nähden pituussuunnassa huovuttamisen aikana (bambumatolla rullatessa) villa luonnollisesti kutistuu, mutta nyörit eivät. Tällöin on tärkeää, että nyörit ovat hyvin kiinni villassa ennen kuin aloitat bambuverholla rullaamisen, etteivät ne lähde "vaeltamaan" huovan pinnalla. Lehtemme esimerkeistä hankalimpia huovuttumaan olivat tummimmat ja samalla paksuimmat nyörit. Nyörit eivät muutenkaan hyvin soveltuneet huovutetun esineen koristelemiseen, sillä kun ne ovat tarpeeksi hyvin villassa kiinni, ne hukkuvat villan sekaan niin, ettei niiden alkuperäisestä kuvioinnista ole mitään nähtävissä. Kokeiluista parhaiten koristamiseen soveltui selkeäkuvioinen kukkanyöri, joka huopui ensimmäisenä ja säilytti alkuperäisen kuvionsa parhaiten.

 

3. Kuultokuva harsokankaan sisään huovuttamalla
Nopea ja helppo tekniikka valmistaa kuultokuvamaisia tuotteita.

Työohje: Tarvikkeet:
- läpikuultavaa, huokoista harsokangasta (esim. polyesterharso)
- villa- tai silkkikuituja kuivattuja lehtiä tai muita kasveja, jotka kestävät kastumisen huovuttaessa
- huokoista (värillistä) paperia
- mäntysuopaa tai marseille-saippuaa huovutukseen

1. Neulaa paperiin ohut villakerros huopaneulalla, esihuovuta kevyesti.
2. Leikkaa harsokankaasta 2x haluamasi kappaleen koko. (Tai leikkaa yhtenäinen kappale, jonka taitat kaksinkerroin.)
3. Leikkaa esihuovutetusta paperi-villasta haluamasi muoto, aseta se harsojen väliin.
4. Aseta harsojen väliin paperin päälle sommitelma lehdistä ja halutessasi kuiduista. (Ellet käytä esihuovutettua paperi-villaa, voit laittaa paperin alle ohuen villakerroksen.)
4. Neulaa villojen ja kuitujen kohdat (ei lehtien kohdalta) harsojen läpi.
5. Huovuta. (Neulatut kuidut huopuvat kiinnittäen harson.)
6. Huuhtele. Kuivata tasossa.

 

4. Kudotun kankaan yhdistäminen villaan

Yhdistämällä kudottua kangasta huovuttaen karstavillaan on mahdollista aikaansaada tekstiileihin mielenkiintoisia pintastruktuureita. Käytettävien materiaalien tulee olla pääasiassa villaa, silkkiä tai pellavaa, jotka huopuvat. Näiden seassa voi kuitenkin käyttää muitakin materiaaleja. Kankaan sidos voi periaatteessa olla mikä tahansa, helpointa on aloittaa kokeilut palttinalla. Kudotun kankaan tulee olla verkkomaisen harva, jotta langoille jää huovuttaessa tilaa kutistua.
Tässä kokeilussa kudottu kangas on palttinaa. Loimena on sekä kerrattua että kertaamatonta ohutta pellavalankaa (tex 75x2 ja aivina 16, tiheys 5 lankaa/cm). Kuteena on ohut kertaamaton villalanka (tex 55, kuteen tiheys 3lankaa/cm). Tavoitteena oli saada aikaiseksi ohut ja taipuisa, esim. huiviksi käyttökelpoinen kangas. Kokeilussa on käytetty huovutusvillana merinovillaa, joka on hienokuituisempaa kuin suomenlampaan villa. Myös suomenlampaan villa käy tarkoitukseen. Pääasia on, että käytettävät villakerrokset ovat mahdollisimman ohuita.

Työohje:

1. Aseta kudotun kankaan päälle kaksi ohutta villakerrosta, niin että kuitusuunnat ovat ristikkäin.

2. Jos käytössäsi on huopaneula, neulaa kerrokset yhteen, jolloin huovutuksen aloitus on helpompaa, kun kerrokset eivät pääse liikkumaan. Huom! Muista, että neulatessa kuidut liikkuvat pystysuunnassa. Ellet halua villakuitua niin selvästi näkyviin kudotun kankaan puolelle, käännä työ niin, että neulaat kudotun kankaan puolelta. Kuvan kankaassa neulaus on tehty näin. Jos neulaat villakerrosten puolelta, villakuituja tulee kerrosten läpi kudotun kankaan pintaan. Huovuttaessa ne muodostavat pintaan oman verkkomaisen kuvionsa.

3. Aloita huovutus ja jatka sitä kunnes työn ulkonäkö ja tuntu ovat mielestäsi sopivat käyttötarkoitukseen.

4. Mikäli haluat työstetymmän ja kolmiulotteisemman pinnan ja tunnun, pese kangas koneessa villapesuohjelmalla pesupussissa. Konepesukäsittely jatkaa huovutusprosessia, joten käsin huovuttamisessa riittää, kun villakuidut ovat takertuneet toisiinsa niin, että kangas pysyy koossa. Kuvan kangas on työstetty näin. Ota huomioon, että konepesukäsittely kutistaa kangasta melko paljon. Näytteessä kutistuma oli 33% leveydestä ja 12% pituudesta.

 

5. Peilien yhdistäminen villaan

Tarvikkeet:
-
tummanharmaata villaa
-
kolme pyöreää käsipeiliä (halkaisija n.7,3cm), peileissä muovireunat.
-
peilien päälle pari kerrosta värivillaa
-
päällimmäiseksi vielä ohut valkoinen villakerros
-
sakset/ katkoteräveitsi/ mattopuukko
Työohje:

1. Piilota peilit suurin piirtein puolessa välissä villakerrosten asettelua vierekkäin (noin 5cm väleillä). Ennen kuin laitat loput harmaat villakerrokset, asettele vain peilien päälle pari kerrosta värivillaa. Kokeilussa on käytetty sinistä, lilaa ja vihreää villaa. VINKKI: Mitä kirkkaammat värit, sitä paremmin ne erottuvat tummalta pohjalta.

2. Laita harmaiden kerrosten päälle vielä ohut valkoinen villakerros ja aloita huovuttaminen.

3. Kokeilua pystyy huovuttamaan myös bambumaton sisällä, vaikka peilien kohdalta mattoon kääriminen on hieman hankalaa. Aluksi on kuitenkin hyvä huovuttaa käsin.

4. Huuhtele työ hyvin huovutuksen jälkeen ja kaulitse esim. piirakkapulikalla ja laita kuivumaan.

5. Tee työn kuivuttua peilien päältä reunalta vastakkaiselle puolelle viillot (esim. kolme kappaletta) tasaisille väleille, joko katkoteräveitsellä tai saksilla varovasti leikaten. Jos peileissä on muovireunat, ei viiltoja kannata tehdä liian pitkälle, jotta vain peili jäisi näkyviin.

6. Avaa reunat viiltojen jälkeen ulospäin, jolloin peili tulee näkyviin ja reunat muistuttavat kukkasten terälehtiä. Terälehtien päälle on hyvä laittaa paino joksikin aikaa, koska muoviosat eivät kestä silitysrautaa. Muut alueet voi prässätä silitysradalla.

 

6. Tähtitaivaan huovuttaminen

Tarvikkeet:
- valkoista villaa sopivan kokoinen palanen
- sinistä villaa samanlainen pala
- hopeisia tai kultaisia askartelutähtiä
- valoverhon palanen
Työvaiheet:

1. Ota valkoisesta villasta ohut kerros
2. Ota sinisestä villasta hieman valkoista palaa pienempi ja saman paksuinen pala
3. Aseta kerrokset päällekkäin vastakkaisiin kuitusuuntiin niin, että sininen kerros tulee päälle
4. Ripottele päällimmäiselle villakerrokselle tähtiä haluamasi määrä
5. Aseta kuumassa vedessä kasteltu valoverho työn päälle
6. Aloita huovutus
7. Huovuta ensin työn päällipuoli niin, että tähdet pysyvät melko hyvin kiinni työn pinnassa. Jos ne eivät ota tarttuakseen, voit lisätä työn pinnalle yhden hyvin ohuen kerroksen villaa, niin etteivät tähdet kuitenkaan joudu piiloon.
8. Tämän jälkeen huovuta työn toinen puoli. Työn reunat voit jättää repaleisiksi tai kääntää nurjalle puolelle. Jos haluat kääntää reunat, muista jättää työn reunoista noin parin sentin verran huovuttamatta, jotta kääntäminen onnistuu.

 

7. Virkatun osan yhdistäminen huovutukseen

Huovuttamisessa voi käyttää villa-, puuvilla- ja hahtuvalangasta virkattuja osia. Myös tekokuituja voi kokeilla, mutta ne eivät välttämättä huovu kiinni villaan yhtä hyvin kuin luonnonkuidut. Virkkausten värjääminen tai värjätyt langat saattavat vaikuttaa niin, etteivät virkkaukset huovu yhtä hyvin. Silloin kannattaa käyttää apuna huovutusneulaa jo ennen huovuttamisen aloittamista ja neulata virkkaukset kiinni pohjavilloihin.

Työohje:

1. Silitä virkkaukset suoriksi silitysraudalla.
2. Aseta virkatut osat villalevyjen päälle haluttuun kohtaan. Huomaa, että virkkaukset menevät kasaan huovutuksen aikana, koska villa kutistuu.
3. Aloita huovutus valoverhoa apuna käyttäen.
4. Kun työ pysyy kasassa, voit rullata sitä bambuverhon, kaislamaton tai lakanan sisällä. Muista rullata joka suunnasta, jotta työ pysyy oikean muotoisena
5. Kun työ on huopunut, huuhtele hyvin vuoroin kylmällä ja kuumalla vedellä.

 

8. Klemmareiden huovuttaminen villaan

Työohje:

1. Lado ristikkäin kolme ohutta villakerrosta ruokomaton päälle. Laita kuivien villojen päälle värillisiä klemmareita.

2. Estääksesi työn tarttumisen ruokomattoon, laita harsokangas villojen ja ruokomaton väliin.

3. Kostuta villat lämpimällä saippuavedellä ja huovuta työtä ensin hiukan käsin. Sen jälkeen rullaa työ ruokomaton sisään tiukalle ja huovuta työtä rullaustekniikalla.


4. Aukaise rulla ja katso ovatko klemmarit kiinnittyneet. (Klemmarit järjestyvät saman suuntaisesti poikittain, ikään kuin magneettikentän vetämänä, näin kävi ainakin koetilkussa.) Jos klemmarit eivät ole kiinnittyneet, lisää työhön ohut kerros villaa kiinnittymisen varmistamiseksi.

5. Työskennellessäsi aukaise rulla välillä ja tarkista, klemmareiden kiinnittyminen. Rullaa työtä vain yhteen suuntaan, koska klemmarit taipuvat kaarelle vastakkaiseen suuntaan rullattaessa.

6. Lopuksi huuhtele työ hyvin kuumalla ja kylmällä vedellä.

 

9. Huovutettu valokuvakehys

Tarvikket:
-
Villaa
-
Paperitaustainen valokuva

Työohje:

1. Ota villakerroksista niin ohut kerros kuin saat irtoamaan ehjänä levynä.

2. Aseta ensimmäisen kerroksen päälle valokuva haluamaasi kohtaan


3. Aseta paloina yhtä ohut kerros villaa toiseksi kerrokseksi eri kuitusuunnalla kuin ensimmäinen kerros. Jätä valokuvan kohdalle haluamasi kokoinen aukko. Varmista, että kuva on kaikista reunoistaan villakerrosten välissä.

4. Kastele villa ja huovuta kevyesti. Kun työ pysyy koossa, käännä työ ja huovuta vielä kevyesti nurjalta puolelta.

5. Huuhtele työ hyvin vuoroin kylmällä ja kuumalla vedellä. Älä rypistele työtä. Jätä kuivumaan tasaiselle alustalle.

 

10. Sisalkuidun yhdistäminen villaan

Työohje:

1. Asettele kaksi kerrosta villaa päällekkäin kuitusuunnat ristikkäin ja kerrosten päälle pitkää sisalkuitua.

2. Huovuta aluksi valoverhokankaan lävitse, jotta kuidut pysyvät paremmin paikallaan.


3. Kun sisal on tarttunut villan kuituihin, valoverhokankaan voi jättää pois ja jatkaa huovuttamista normaalisti, mutta varoen.

4. Voit jatkaa huovuttamista bambuverhon avulla. Kääri työ bambuverhon sisään ja rullaa. Käännä välillä työtä eri suuntiin verhon sisällä. Kun työtä on huovutettu tarpeeksi eli sisal pysyy hyvin kiinni ja huovan pinta tuntuu napakalta, on se valmis.

5. Huuhtele hyvin vuoroin kylmällä ja kuumalla vedellä ja laita kuivumaan.

Työn voi viimeistellä höyryttämällä se nurjalta puolelta alhaisella lämmöllä. Vaalea sisal näyttää ruskean villan pinnalla hopeisen vaalealta. Koristelumenetelmää voi käyttää esimerkiksi laukuissa tai hatuissa mutta en suosittele käytettäväksi sitä kovaa kulutusta vaativissa käyttöesineissä esim. tossuissa.

Tekstit: Ohjaustoiminnan koulutusohjelman huovutus II opintojakson opiskelijat
Kuvat: Virpi Harju

Takaisin sivun alkuun

 

 

Jouluista ja muutakin askartelua

Hiussoljen huovuttaminen

Hiussoljen sisällä on rautalanka, jonka päälle villakerrokset on huovutettu pyyhkeen sisällä rullaamalla.

Asettele erivärisiä märkiä villasuikaleita rautalanganmittaiseksi suorakaiteeksi tasolle, jonka jälkeen pyöritä rautalanka märkien villojen sisään ja rullaa pötkylää hetken pyyhkeen päällä. Tämän jälkeen rullaus tapahtuu pyyhkeen sisällä lämmintä saippuavettä lisäillen. Välillä kurkista pyyhkeen sisään varmistaaksesi huopumisen.

Huopumisen jälkeen huuhtele työ ja pyyhe lämpimällä vedellä. Vanutus tapahtuu lämpimässä kääreessä; rullaamalla samaan tapaan.

Teksti ja kuvat Alma Korhonen

 

Lehtiköynnös ja mantteli

Materiaalit: Rautalankaa, tyhjiä lämpökynttilän pohjia, helmiä ja muuta oheismateriaalia mielen mukaan
Työvälineet: Sivuleikkurit, vasara
HUOM! Mantteleihin tulenkestävää materiaalia!

Lehtiköynnös

1. Muotoile rautalankaan lenkkejä.
2. Taita lämpökynttilänpohjaa keskeltä ja aseta lenkki pohjan sisään.
3. Litistä pohja lenkin ympärille tukevasti ensin sormin. Paukuta sitten pohja vasaralla aivan litteäksi, jolloin siitä tulee lehden muotoinen.

Pujota rautalankaan halutessasi helmiä lehtien välille!

tai

1. Pujota helmi rautalankaan. Kiepauta lanka helmen ympäri niin, että se pysyy paikallaan.
2. Muotoile rautalankaan S-kuvio helmen viereen ja taita lämpökynttilänpohja sen ympärille.
3. Litistä pohja sormin S-kuvion ympärille ja hakkaa se vasaralla aivan litteäksi.
4. Lisää taas helmi lehden viereen kuten edellä ja jatka köynnöksen tekoa näin, niin pitkäksi kuin haluat.

Mantteli
1. Taivuta rautalankaan lenkki kuten lehtiköynnöksessä.
2. Pujota lasi- tai muu tulenkestävä helmi rautalankaan lenkin viereen. Kiinnitä helmi kiepauttamalla rautalankaa sen ympäri.
3. Jätä pieni väli edelliseen lenkkiin ja tee uusi lenkki. Pujota jälleen helmi lankaan kuten edellä.
4. Jatka näin riippuen siitä kuinka suuri halkaisija mantteliin tulee.
5. Pujota viimeinen helmi rautalangan päähän viimeisen lenkin viereen ja kiedo langan toinen pää viimeisen lenkin juureen.
6. Kiinnitä lämpökynttilälehdet lenkkeihin kuten köynnöksessä.

 

Marmorikuulaväritys - kortti

Tarvikkeet:: " iso kasa marmorikuulia ", paksua paperia, kartonkia tai pahvia (valkoinen on aluksi paras väri), muovilaatikko (paperin täytyy mahtua tähän taittumatta), notkeita askartelumaaleja (pullovärit, akryylivärit, jotka on notkistettu vedellä), leveää maalarinteippiä, sakset

 

1. Leikkaa paperi haluttuun muotoon. Piirrä maalarinteippiin haluttuja kuvioita ja leikkaa nämä irti. Teippaa kuviot huolellisesti korttipohjaan. Ne näkyvät kortissa värjäyksen jälkeen kortin alkuperäisenä värinä. Voit leikata kortin muodon myös paperin värjäyksen jälkeen, kun maali on kuivunut.

2. Laita kortti laatikkoon ja tiputa eripuolille korttia pieniä tippoja eri värejä. Maalia on hyvä laittaa ensin liian vähän kuin liikaa. Jos väriä on liikaa, se saattaa alkaa kuivuttuaan lohkeilla. 2 tai 3 väriä riittää, muuten värit sekoittuvat helposti ruskeaksi.

3. Pistä marmorikuulat laatikkoon. Kääntele laatikkoa niin, että kuulat kulkevat väripisteiden päältä. Mitä enemmän Sinulla on kuulia, sitä sekaisempi väritys. Parilla kuulalla saa selkeää jälkeä.

4. Kun väritys on valmis, ota kuulat varovasti vois laatikosta ja nosta paperi kuivumaan tasaiselle alustalle. Jos käytät monia erivärejä ja teet monta korttia, pese laatikko ja kuulat ennen uuden kortin värjäämistä tai käytä useampaa laatikkoa ja kuulia.
5. Maalin kuivuttua o
ta maalarinteippikuviot pois ja kirjoita korttiin haluamasi teksti.

 

Keinuva tonttu

Tarvikkeet:
Puupalloja - vartaloksi (pun.) Ø 37 mm - pääksi Ø 30 mm - käsiksi (harm.) Ø 15 mm - jaloiksi (must.) Ø 20 mm
Neulosputkea - lakiksi (pun.) 3 cm:n levyistä 10 cm - Kaulaliinaksi (harm.) 1 cm:n levyistä 20 cm
Tupsu lakin päähän Ø 15 mm
Pieni punatulkku oksalle
Villalankaa, haukisiimaa, samettinauhaa tms. keinun naruiksi 0,5 m
Ohuita luonnonoksia keinuksi
Askartelumaaleja, musta ja punainen spriiliukoinen kapea tussi, valkoinen ja vaaleanpunainen puuväri
Paksua kukkalankaa


Työvälineet: Kärkipihdit, kuumaliima ja/tai yleisliima, puukko ja vasara, rei'ittäjä

1. Halkaise jaloiksi tuleva puupallo puukon ja vasaran avulla.
2. Maalaa puupallot kuvan mukaan tai käytä valmiiksi värjättyjä palloja. Viimeistele kuviot tusseilla.
3. Liimaa esim. kuumaliimalla pää kiinni vartalopalloon niin, että vartalopallossa olevat reiät jäävät sivuille.
4. Liimaa käsipallot vartalopalloon kiinni niin, että reiät jäävät ylös- ja alaspäin.
5. Liimaa halkaistu puupallo jaloiksi.
6. Käännä lakiksi tuleva neulosputki nurin ja harsi sen toinen pää ympäri, kiristä pää suppuun ja käännä oikein päin. 7. Liimaa tupsu lakkiin ja lakki tontulle.
8. Liimaa luonnonoksat vartalon reikiin. Voit halutessasi lisätä oksaan jäkälää liimaamalla.
9. Pujota naru käsien läpi ja solmi kiinni oksiin.
10. Solmi kaulaliina kaulalle ja liimaa lintu istumaan oksalle. Rei'ittämällä saat nahkasta kätevästi tontun takkiin napit.
11. Maalaa tontun kasvot tussilla ja puuväreillä.
12. Taivuta kukkalangasta keinulle ripustuskoukku kärkipihtien avulla.

 

Neulahuovutusta styroksin päälle

Tarvittavat välineet:
Huovutusneula, mielellään erikokoisia
Erivärisiä villoja
Erimuotoisia styroksiesineitä
Lankoja ym. efektejä
Vaahtomuovin palanen
Sakset


1. Ensin suunnitellaan haluttu esine, minkä muotoinen styroksiesine tarvitaan sekä minkä värisiä villoja tarvitaan.
2. Seuraavaksi kieputetaan styroksin päälle pieni kerros villaa jota pidetään ensin kädellä paikoillaan.
3. Sitten aloitetaan pistelemään huovutusneulalla villaa sieltä täältä, niin että osa siitä menee styroksin sisälle ja huopuu samalla.
4. Villaa laitetaan niin monta kerrosta, että koko styroksi peittyy.
5. Styroksin voi peittää ensin pohjavärillä jonka päälle koristellaan erivärisillä villoilla, langoilla tai muilla efekteillä tai sen voi vain päällystää erivärisillä villoilla.
6. Langat kiinnittyy työhön samalla tavalla kuin villankin, sekin pistellään huovutusneulalla osittain styroksin sisään.
7. Pistelyä jatketaan kunnes villat ym. efektit ovat kiinnittyneet kunnolla työhön, eikä villan pinta ole enää pörröinen. 8. Työhön voi myös kiinnittää esihuovutettuja asioita. Villaa voi esihuovuttaa pistelemällä sitä huovutusneulalla vaahtomuovia vasten, samalla sitä muotoillen.
9. Esihuovutettuihin koristeisiin kannattaa jättää huovuttamattomat "varret", jotta ne kiinnittyisivät paremmin itse työhön.
Neulahuovutus styroksin päälle ei vaadi suuria tiloja tai suuria määriä välineitä. Sillä voi tehdä yksinkertaisia esineitä tai vaativampiakin asioita, joten se sopii kaikenlaisille tekijöille. Tarkkaavainen saa kuitenkin neulan kanssa olla.

Takaisin sivun alkuun

 

 

Huovutuskirjoja

Huovutus ja huopatyöt
Victoria Brown. 1999. WSOY



 


kuva: WSOY


Huovuttamisen perustietojen lisäksi tässä kirjassa on kuvitetut ohjeet 25 huopatyöhön, joissa on käytetty monia tekniikoita, myös erikoisempia, kuten pesukonehuovutusta. Ohjeet ovat selkeät ja kuvat värikkäitä. Lisäksi kirjaan on koottu kuvia taiteilijoiden töistä.

Huopa - käyttötuotteesta taiteeseen
Gunilla Paetau. 1994. Atena

Tämä on huovutuksen opettajien suosittelema suomenkielinen perusteos huovutuksesta kiinnostuneille. Kirjassa on tietoa mm. huovutuksen historiasta, eri villalaaduista ja villatuotteiden hoidosta, villan värjäyksestä, karstaamisesta ja muista käsittelyistä sekä tietysti itse huovuttamisen eri tekniikoista. Kirjan lopussa on myös vinkkejä huovutusta ohjaaville.

Felt making Wool magic
Jorie Johnson. 1999.

Jos kaipaat ideoita huovuttamiseen, kannattaa vilkaista tätä teosta. Tekstiä en osaa lukea, luulen sen olevan kiinaa, mutta kuvahan korvaa tuhat sanaa. Tässä kirjassa on työohjeet moniin erilaisiin huovutustöihin, asusteista leluihin ja kukkiin. Työvaiheet selviävät värikkäistä kuvista.

Tekstit: Piritta Majamäki

 

Lukemista jouluksi

Joulukertomuksia
Astrid Lindgren. 2003. WSOY

 

 

 


kuva WSOY

Tähän teokseen on koottu jouluisia kertomuksia Astrid Lindgrenin kirjoista. Kirjan on kuvittanut Ilon Wikland, ja lisäksi tarinoissa on Harald Wibergin ja Ingrid Vang Nymanin alkuperäiskuvitusta. Tarinat huokuvat lämmintä vanhan ajan joulun tunnelmaa.

Joulutarinoita
Mika Waltari. 2000. WSOY

Joulutarinoita on kokoelma Mika Waltarin kirjoituksista joululehtiin vuosikymmenien ajalta. Aiheet vaihtelevat taiteilijaelämästä kotipiirin tapahtumiin, rintamamiesten mietteistä lasten maailmaan. Sisältää mm. kertomukset: "Joulu, samettikoira ja minä", "Rangaistuskomppanian joulu", "Vanha tietäjä", ja "Tyttö katsoi äitiään". Tarinat ovat kuin satuja, jotka sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin.

Lähde: WSOY:n www-sivut http://www.wsoy.fi/ 10.12.2003

Tekstit: Piritta Majamäki

Takaisin sivun alkuun

 

 

Kirjaluettelot käyttöön

Vuoden lopulla eli noin joulukuun alusta lähtien kirjakaupat jakavat ilmaiseksi erilaisia kirjaluetteloita. Nämä ilmaiset luettelot ovat hyviä apuvälineitä, jos käytät kaunokirjallisuutta (sarjakuvia, pokkareita, satukirjoja jne.) ohjaustyössäsi. Tänä vuonna kirjakaupoissa on jaossa muun muassa seuraavat ilmaiset luettelot. Kaikki kirjaluettelot sisältävät hyviä kuvauksia kirjojen sisällöistä, suositusikärajoista yms. Useissa niistä on myös lyhyitä lainauksia kirjoista.

Lasten ja nuorten kirjaseikkailu Otavan kustantamien kirjojen ja kirjasarjojen esittelyjä mm. teemoin Sadun maa kangastaa, Eskarilaisten opinnälkään, Meidän lasten runot, Tiedon valtateillä, velhojen valtakunnassa, Reppu selkään ja retkelle, Lisempää laiffia jne.
Loistopokkarien tämänvuotisessa luettelossa esitellään pokkareita Douglas Adamssin Linnunrata-trilogiasta Virgia Woolfin Majakkaan. Kaikista teoksista lyhyet esittelyt.
Like-pokkareiden vuoden 2003 luettelo puolestaan esittelee teoksia Robert Antonin Isoäitini eroottisista kansantarinoista ja Edward Bunkerin Konnakoulu - rikollisen muistelmista aina Velma Wallisin teokseen Kaksi vanhaa naista. Kaikista teoksista on lyhyet esittelyt, muutamia arvosteluja ja joistakin myös lyhyitä katkelmia.
Sarjakuvatoimikunnan vuosittain julkaisema sarjakuvakatalogi esittelee eri kustantamoiden sarjakuvia ja sarjakuvasarjoja. Mainio apuvälinen esimerkiksi nuorten ja lasten parissa.

Käy noutamassa kirjakaupasta ilmaiset luettelot - ja ota se tavaksi joka vuosi! Saat käyttöösi hyvät "käsikirjat".

Esittelytekstit: Saija Honkala


Takaisin sivun alkuun

 

 

 

Jouluinen possuleikki

Piirrustusanalyysi

Jokaiselle osallistujalle jaetaan paperia ja kynä ja kehotetaan piirtämään POSSU.
Kun kaikki ovat valmiita alkaa analyysi:
Jos possu on piirretty paperin yläosaan, olet optimisti.
Jos keskiosaan, olet realisti.
Jos enimmäkseen alalaitaan, olet pessimisti ja sinulla on taipumusta nähdä asiat turhan negatiivisina

Sitten katsotaan possun silmiä:
Jos possu katsoo vasemmalle, arvostat perinteitä ja ystävät sekä perhe ovat sinulle tärkeitä ja muistat aina tärkeät päivämäärät ( synttärit, hääpäivän jne ).
Jos possu katsoo oikealle, olet innovatiivinen, aktiivinen, ulospäin suuntautunut, etkä juurikaan keskity perhe-elämään ja unohdat liian helposti tärkeät päivät ( kuten ystä vänpäivän ).
Jos possu katsoo suoraan eteen/kuvan katsojaan, olet suorasukainen, pirullisen ironinen, etkä karta hankalia keskusteluja

Jos olet piirtänyt paljon yksityiskohtia, olet analyyttinen, kärsivällinen ja epäilevä. Jos taas et ole uhrannut aikaa yksityiskohtiin, olet suurpiirteinen, tunteellinen, jopa herkkäuskoinen, et kovinkaan järjestelmällinen ja otat paljon riskejä.
Jos piirsit vähemmän kuin neljä jalkaa, olet epävarmassa elämänvaiheessa ( tai koko elämäsi on jatkuvassa mullistustilassa).
Jos piirsit neljä jalkaa, olet itsevarma, itsepäinen ja pidät kiinni suunnitelmistasi.
Jos piirsit enemmän kuin neljä jalkaa, olet idiootti.

Possun korvien koko kertoo kyvystäsi kuunnella muita ihmisiä; mitä suuremmat, sitä parempi.

Ja lopuksi saparo kertonee jotain seksuaalisuudestasi. Jälleen kerran, mitä suurempi ja kikkarampi, sitä….MITÄ, UNOHDITKO SAPARON!?!?!?

HAUSKOJA POSSUHETKIÄ !

Ohje on kirjattu muistiin tämän vuoden pikkujoulusta

Takaisin sivun alkuun

etusivulle