Luovuutta ja lämmittelyä toiminnallisilla menetelmillä
Kirjoja luovuudesta ja toiminnallisuudesta
Verkostoitumisen käsikirja

Kirjoista Ideoita ja tietoa tilkkuilijoille
Jouluaskartelua

 

Luovuutta ja lämmittelyä toiminnallisilla menetelmillä

Erilaisia toiminnallisia menetelmiä voidaan käyttää muun muassa tutustumiseen, lämmittelyyn, aiheeseen virittäytymiseen, ryhmähetken aloittamiseen tai päättämiseen, luovuuden herättelyyn tai vaikkapa vain ajanvietteeksi. Tässä muutamia esimerkkejä.

Janat
Ohjaaja pyytää ryhmäläisiä asettumaan lattialla olevalle kuvitellulle janalle esimerkiksi sen hetkisen tunnetilan mukaan. Janan toinen pää edustaa huippufiiliksiä ja toinen pää puolestaan huonoja fiiliksiä. Jokainen asettuu sitten janalle siihen kohtaan, miltä hänestä sillä hetkellä tuntuu. Lopuksi tilanne puretaan niin, että jokainen kertoo, miksi hän seisoo juuri sillä kyseisellä paikalla. Janan avulla voi hyvin aloittaa tai lopettaa ryhmätuokion.

"Jana" pystyakselilla
Janan kaltaisen menetelmän voi toteuttaa myös pystyakselilla esimerkiksi siten, että lattialla makaaminen edustaa huonoja fiiliksiä ja korkealla pöydällä seisominen huippufiiliksiä.

Symbolit
Symboli-työskentelyä voi käyttää esimerkiksi tutustumiseen, asioiden käsittelyyn ja fiilisten kertomiseen. Symboleina voi olla muun muassa värikortteja, postikortteja, kangaspaloja tai pikkuesineitä.
Esimerkiksi:

  • Valitse sen värinen kortti, joka kuvaa olotilaasi juuri nyt/ kuvaa mennyttä vuottasi/ kuvaa lapsuuttasi jne.

  • Valitse se postikortti, joka kuvaa sinua/ oikealla puolellasi istuvaa parhaiten/ kuvaa tämän hetkisiä fiiliksiäsi jne.

  • Valitse se esine, joka muistuttaa sinua/ ystävääsi jotenkin/ kertoo jotakin harrastuksestasi/ miellyttää sinua eniten.

  • Miksi valitsit juuri tämän kortin/ esineen?

Jonot
Jonoja voi käyttää muun muassa tutustumiseen. Ohjaaja pyytää ryhmäläisiä asettumaan jonoon vaikka aakkosjärjestykseen etunimen mukaan tai aikajärjestykseen syntymäajan mukaan. Näin toisilleen tuntemattomat ryhmäläiset joutuvat kyselemään toisiltaan edellä mainittuja tietoja.
Jonoja voi tehdä myös jo tutun ryhmän kanssa, koska aina kyllä keksii sellaisia juttuja, mitä toisista ei vielä tiedä. Jonoon voidaan mennä vaikkapa sen mukaan, kuinka paljon ryhmäläisillä on serkkuja, kuinka monessa paikassa he ovat asuneet elämänsä aikana, kuinka monessa työpaikassa he ovat työskennelleet jne.

Minä ja ystäväni...
"Minä ja ystäväni…" -leikkiä voi käyttää esimerkiksi tutustumiseen ja mielialan/ kuulumisten kertomiseen. Istutaan ringissä ja jokainen nousee vuorotellen ylös ja sanoo esimerkiksi: "Minä ja ystäväni pelaamme jalkapalloa". Tämän jälkeen kaikki, jotka pelaavat jalkapalloa, nousevat seisomaan. Hetken päästä kaikki voivat taas istuutua. Sitten seuraava nousee ylös ja sanoo vaikkapa: "Minulla ja ystävilläni on kolme sisarusta", ja sitten kaikki, joilla on kolme sisarusta, nousevat ylös. Näin edetään koko kierros tai vaikka kaksi.

Kartta
Erilaisia maantieteellisiä tehtäviä voi käyttää esimerkiksi tutustumiseen.
Kuvitellaan, että lattialle on levitetty suuri Suomen kartta. Ohjaaja määrittelee kartan rajat ja voi vaikka näyttää, missä on Helsinki ja Oulu. Sen jälkeen ryhmäläiset asettuvat kartalle vaikkapa sen mukaan, mistä ovat kotoisin tai missä heidän mahdollinen kesämökkinsä sijaitsee. Kartta voi olla myös koko maailman kartta ja ryhmäläiset voivat asettua sille esimerkiksi sen mukaan, missä ovat viimeksi käyneet tai mihin haluaisivat matkustaa.

Nauruleikit
Erilaisilla nauruleikeillä voi mukavasti keventää tunnelmaa, varsinkin silloin kun ollaan työskennelty pitkään ja kaikki ovat jo väsyneitä.

Hymyn heitto -leikissä kaikkien pitäisi yrittää pysyä vakavana. Vain se, jolla hymy on, saa hymyillä. "Hymynaama" ikään kuin ottaa hymyn pois naamaltaan ja vakavoituu, ja heittä hymyn sitten jollekin toiselle. Toinen ottaa hymyn kädellään vastaan, "asettaa" sen naamalleen ja hymyilee. Se, joka alkaa hymyillä tai nauraa silloin, kun hymy ei ole hänellä, tippuu pelistä pois.

Flip flop -leikissä ollaan polvillaan piirissä yhden pöydän ympärillä niin, että leuka on pöydän reunalla. Jokainen sanoo aina vuorotellen "flip" ja seuraava "flop", seuraava taas "flip" ja sitten taas "flop". Naaman pitää pysyä täysin peruslukemilla. Jos alkaa naurattaa, saa mennä pöydän alle nauramaan, mutta sitten kun on taas oma vuoro sanoa "flip" tai "flop", pitää nostaa leuka pöydän reunalle ja sanoa se vakavana. Jos alkaa hymyillä tai nauraa pöydän päällä, tippuu pelistä pois. Väsyneenä vakavana pysyminen on yllättävän vaikeaa.

Roskis
Joskus on hyvin vapauttavaa heittää konkreettisesti roskiin erilaiset mieltä painavat asiat. Asetutaan piiriin ja laitetaan roskakori (tai vaikkapa kuvitteellinen säkki) piirin keskelle. Sitten jokainen saa vuoronperään käydä kuvitteellisesti heittämässä roskiin haluamansa asian. Asian saa sanoa ääneen, mutta sen voi myös pitää ihan omana tietonaan. Kun kaikki ovat saaneet heittää taakkansa pois, roskapussi suljetaan ja heitetään pois. (Roskapussin sisältöä ei tarvitse kierrättää!)

"Hyvä säkki"
Hyvä säkki on roskiksen vastakohta. Se (joko kuvitteellinen tai joku todellinen) asetetaan piirin keskelle ja sieltä jokainen saa käydä poimimassa itselleen jotakin hyvää. Jokainen saa itse määritellä, mitä se hyvä on. Se voi olla esimerkiksi onnea, viisautta, kärsivällisyyttä, toivoa tms. Kun jokainen on käynyt vuorollaan poimimassa oman "hyvänsä", hyvän säkin loppu sisältö voidaan vielä kuvitteellisesti puistella kaikkien päälle.

Tunneilmaisu
Erilaisia tunteita voidaan ilmaista eri tavoin. Ohjaaja voi jakaa kaikille vaikka jonkun tekstin ja samalla lapun, jolle on kirjoitettu jokin tunnetila/ mieliala/ luonteenpiirre (esim. iloinen, surullinen, väsynyt, ylimielinen, vihainen, hilpeä jne.) Jokainen lukee tekstin vuorotellen yrittäen samalla äänellään ilmentää kyseistä tunnetilaa. Lopuksi muut voivat arvata, mistä tunnetilasta oli kyse.
Tunneilmaisua voi tehdä myös vaikka niin, että mennään piiriin, päätetään yhdessä joku sana tai lyhyt lause (esim. kukkanen tai elämä on ihanaa). Sitten ohjaaja sanoo aina jonkun tunnetilan, ja kaikki sanovat sovitun sanan/ lauseen yhteen ääneen yrittäen ilmaista kyseistä tunnetilaa.

Parin etsintä
Ohjaaja on kirjoittanut lapuille eri eläinten nimiä niin, että jokaista on kaksi. Kukin ryhmäläinen ottaa yhden lapun ja miettii hetken, miten kyseistä eläintä voi esittää. Sitten kaikki lähtevät eläintä esittäen kiertämään tilassa ja etsimään pariaan. Voidaan sopia, että eläintä pitää esittää ilman ääntä, "pantomiimina". Oman parin löytymisen merkiksi mennään kyykkyyn. Kun kaikki ovat löytäneet parinsa, yksi pari kerrallaan esittää omaa eläintään ja muut yrittävät arvata, mistä eläimestä on kyse.

Arvuuttelu
Istutaan piirissä (melko tutun ryhmän kanssa). Jokainen kirjoittaa ohjaajan ohjeitten mukaan lapulle esimerkiksi, mikä hedelmä/ eläin oikealla istuva voisi olla, jos hän olisi hedelmä/ eläin. Tai mikä ammatti/ vaatekappale kuvaa parhaiten vasemmalla istuvaa henkilöä. Laput kerätään ja ohjaaja lukee laput vuorotellen ja sitten yhdessä arvaillaan, ketä esim. päärynä/ leijona/ valokuvaaja/ villasukat jne. kuvaa parhaiten. Todella hauskaa tutussa porukassa!

Kysymys- & vastaus -kortit
Perinteisiä kysymys-/vastauskortteja voi käyttää rennon sanailun lisäksi myös esimerkiksi tutustumiseen.
Korteissa on siis valmiita kysymyksiä (esim. Pidätkö jäätelöstä?) ja vastauksia (esim. Joskus ollessani yksin.). Jaetaan kaikille muutamia kortteja. Sitten jokainen vuorollaan vastaa omakohtaisesti kysymykseen, joka kortissa on. Tai jos kortissa on vastaus, pitää keksiä jotakin itseensä liittyvää, joka sopii tähän vastaukseen.
Esimerkiksi jos kortissa lukee: "joskus pimeässä", mietin, mitä minä teen joskus pimeässä. Voin sanoa, vaikka: "Joskus pimeässä kaivan nenää/ pelkään/ haaveilen tms. Näin tulee kerrottua itsestä sellaisia asioita, joita normaalisti ei ehkä tutustuttaessa tulisi kertoneeksi.

Ihmispasianssi
Istutaan tuoleilla piirissä. Ohjaaja nostaa korttipakasta jokaiselle kortin ja kertoo jokaiselle, mikä on hänen korttinsa osoittama maa (hertta, ruutu, risti vai pata). Sitten aloitetaan peli… Ohjaaja nostaa sekoitetusta korttipakasta kortteja ja kertoo aina, mikä maa kortissa on. Jos kortissa olisi vaikka pata, kaikki padat saisivat siirtyä istumaan seuraavaan tuoliin (kierretään myötäpäivään). Jos tuolissa istuu jo joku (niin kuin pelin alussa varmasti istuukin), pata menee istumaan tämän henkilön syliin. Näin siis edetään siirtyen eteenpäin aina, kun oma maa mainitaan. Jos siirtyvän henkilön sylissä istuu joku, myös sylissä istuja(t) siirtyy eteenpäin. Tarkoitus on kiertää koko rinki, ja voittaja on se, joka ensimmäisenä pääsee takaisin omalle tuolilleen. Ihmispasianssi on oikein hauska leikki tutussa porukassa, mutta fyysisen läheisyyden takia sen käyttöä kannattaa harkita täysin vieraassa ryhmässä.

Lähde: Ryhmätoiminnalliset ohjausmenetelmät -kurssi
Opettaja: Jari Aho, jari.aho@hamk.fi

Koonnut: Pauliina Vanhanen

Takaisin sivun alkuun

 


Kirjavinkkejä luovuudesta ja toiminnallisista harjoituksista

Leikkikirjat
Luovuuden kukoistus
Luovuustutkimusta
Draama toimii
Draamasuunnistus

Ryhmätoiminnallisista ohjausmenetelmistä on paljon englanninkielistä, mutta myös suomenkielistä kirjallisuutta. Esittelen tässä muutamia käytännöllisiä oppaita, joista voi olla hyötyä aiheesta kiinnostuneille ohjaajille

Leikkikirjat

Rooyackers, Paul. 1994. Draamaleikkikirja. Painatuskeskus Oy.

Rooyackers, Paul. 1995. Kielileikkikirja. Painatuskeskus Oy.

Storms, Ger. 1993. Musiikkileikkikirja. Painatuskeskus Oy.

Wiertsema, Huberta.1996. Liikuntaleikkikirja. Oy Edita Ab.

Draamaleikkikirja, Kielileikkikirja, Musiikkileikkikirja ja Liikuntaleikkikirja ovat opettajille ja ohjaajille laadittuja ideapankkeja, jotka sisältävät otsikkonsa mukaisia toiminnallisia harjoituksia eli leikkejä. Ne ovat kätevän kokoisia kuljetettaviksi, selkeitä ja käytännönläheisiä.

Jokaisen kirjan alussa on lyhyesti tietoa aihepiiristä ja harjoitusten tarkoituksesta sekä käytännön vihjeitä ohjaajalle. Kirjojen pääsisältönä ovat erilaisten leikkien tai harjoitusten ohjeet. Ohjaajan näkökulma on otettu hyvin huomioon: Leikit on kuvattu lyhyesti ja selkeästi, niihin on merkitty kohderyhmän ikäsuositus sekä mahdolliset tarvikkeet. Myös leikkien kesto on arvioitu.

Lähes kaikki leikit ovat helppoja toteuttaa vähäisin valmisteluin, ja erilaisille ryhmille löytyvät omat leikkinsä. Kaiken ikäiset ja eri kokoiset ryhmät on otettu huomioon.

 

Luovuuden kukoistus

Kemppinen, Pertti. 2000. Luovuuden kukoistus - toiminnallinen harjoituskirja. Kustannusvalmennus P. & K. Oy.

Luovuuden kukoistus - toiminnallinen harjoituskirja sisältää 350 erilaista Katriina Rouvinen-Kemppisen ja Pertti Kemppisen kokoamaa toiminnallista harjoitusta. Suuri osa harjoituksista perustuu mielikuviin. Ne on lajiteltu käyttötarkoituksen mukaan, esimerkiksi NLP-harjoitukset, Ratkaisukeskeiset harjoitukset, Luovuusharjoitukset ja Rentoutusharjoitukset. Yksi kiinnostava luku terveellisiin elämäntapoihin kannustava luku Elämäntapaharjoitukset.

Kunkin harjoituksen kohdalla on kuvattu sen tavoitteita, toteutus vaiheittain ja tarvittaessa purku. Lisäksi joidenkin harjoitusten taustaa on valotettu hiukan ja tärkeitä ohjaajan huomioitavia asioita on merkitty ylös.

Kirjan tekijät kuvaavat kirjan harjoituksia turvallisiksi, mutta ohjaajan on silti hyvä pitää mielessä joitain perusasioita, kuten se, että harjoitusten tulee perustua vapaaehtoisuuteen ja luottamukseen.

 

 

Luovuustutkimusta

Kari Uusikylä on Helsingin yliopiston professori, joka on tutkinut muun muassa luovuutta ja lahjakkuutta sekä kasvatuksen vaikutuksia niihin. Hän on julkaissut useita luovuutteen liittyviä teoksia, joista esittelen tässä kolme. Suomessa on toki muitakin luovuuden tutkijoita, ja kirjassa Luovuus onkin toisena tekijänä professori Jane Piirto.

Luovuus - Taito löytää, rohkeus toteuttaa

Piirto, Jane & Uusikylä, Kari. 1999. Luovuus - taito löytää, Rohkeus toteuttaa. WSOY

Tämä Jane Piirron ja Kari Uusikylän yhdessä laatiman teoksen tavoitteina on kirjan alkusanoja lainaten "tarjota tietoa luovuudesta ja antaa virikkeitä lukijan oman luovuuden kehittämiseen."

Kirjan alkupuoliskossa Uusikylä määrittelee luovuutta, ja kuvailee tunnettujen psykoanalyytikkojen, humanistipsykologien ja muiden tiedemiesten näkemyksiä siitä.

Jane Piirto taas johdattelee omassa osiossaan lukijaa luovaksi kasvamiseen ja kasvattamiseen. Hän käyttää siinä hyväkseen erilaisia harjoituksia.

Lahjakkaiden kasvatus

Uusikylä, Kari. 1994. Lahjakkaiden kasvatus. WSOY

Tässä kirjassaan Kari Uusikylä käsittelee lahjakkuutta ja kasvatuksen vaikutuksia siihen erityisesti tutkimuksen kautta. Kiinnostavia ovat eri tavoin lahjakkaiden haastattelut, joita on runsaasti. Uusikylä on kirjoittanut tämän teoksen erityisesti kasvatustyötä tekeville, mutta myös kaikille lahjakkuudesta kiinnostuneille.

Isät meidän. Luovaksi lahjakkuudeksi kasvaminen

Uusikylä, Kari. 1996. Isät meidän. Luovaksi lahjakkuudeksi kasvaminen. WSOY

Isät meidän - luovaksi lahjakkuudeksi kasvaminen on toiveiden täyttymys niille, joita luovuustutkimus kiinnostaa, mutta eivät jaksa lukea kuivia tutkimusraportteja. Tässä teoksessa Uusikylä on pukenut tutkimuksensa tulokset proosan muotoon. Kirjan alku imaisee lukijan mukaansa kuin hyvä romaani konsanaan, ja tutkimuskin tulee luettua puolivahingossa. Se on kuvattu dialogina, jonka kirjan päähenkilö käy opponenttinsa kanssa väitöstilaisuudessaan.

Paitsi tutkimusraportti ja romaani, isät meidän on myös koulutuspoliittinen kannanotto ja vetoomus "lapsen, luovuuden ja ihmisyyden puolesta", kuten kirjan takakannessa on ilmaistu.

 

 

Draama toimii ja Draamasuunnitus

Barber, Keith & Owens, Allan. 1998. Draama toimii. JB-kustannus.

Allan Owens on Chesterissä Englannissa työskentelevä draaman ja draamakasvatuksen opettaja. Owens paitsi opettaa paikallisessa peruskoulussa, myös kiertää maailmalla kouluttamassa erilaisia yhteisöjä. Parinkymmen vuoden pituinen ura saralla on tehnyt Owensin tunnetuksi ja halutuksi draamakurssien vetäjäksi, myös Suomessa.

Yksi Allan Owensin työn tuloksista on Draama toimii -kirja, jonka hän on tehnyt yhdessä Keith Barberin kanssa. Se on loistava apuvälinen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita draaman käytöstä ohjauksessa.

Teokseen on helppo tarttua, vaikkei tietäisi draamasta mitään etukäteen. Teksti on selkeää, ja suorastaan tempaa mukaansa.Oma asenteeni draamaa kohtaan muuttui vastahakoisesta kiinnostuneeksi jo luettuani takakannen ja pätkiä sieltä täältä. Ulkoasultaan kirja on houkuttelevan näköinen, ja sitä on helppo kuljettaa mukana pehmeiden kansien ansiosta.

Kirjan alussa on pohdittu draamaopetuksen hyötyjä. Tultuaan vakuuttuneeksi draaman mahdollisuuksista, lukija saakin ohjeita draamaprosessin suunnitteluun. Käytännön työskentely on selostettu yksityiskohtaisesti, ja tekstiä on höystetty havainnollisin kaavioin. Kirjassa on esitelty yhteensä seitsemän valmista draamatarinaa vaihe vaiheelta. Ohjeiden avulla tuntuu siltä, että tällainen aloittelijakin voisi uskaltautua kokeilemaan draamaa jonkun ryhmän kanssa.

Sitten, kun on erilaisten ryhmien kanssa kolunnut läpi kaikki valmiit tarinat, ja on niihin jo kyllästynyt, voikin ryhtyä suunnittelemaan omia draamatarinoita. Sitä varten Owens on koonnut hyviä neuvoja kirjan loppuosaan. Hän on kuvannut draamatarinan kehittelyä vaiheittain. Lisäksi kirjan lopussa on teatteri- ja draamakoulutuksen suomalaisten laitosten ja yhdistysten yhteystietoja, sekä kirjallisuutta.

Barber, Keith & Owens, Allan. 2002. Draamasuunnistus - prosessidraaman arviointi ja reflektointi. Teak.

Owens ja Barber ovat tehneet yhdessä myös kirjan Draamasuunnistus - prosessidraaman arviointi ja reflektointi. Se on ilmestynyt Raija Airaksisen ja Pekka Korhosen suomentamana tänä vuonna Teakilta. Kirjassa kuvataan käytännön draamatyöskentelyä, sen kehittämistä, arviointia ja reflektointia. Kirja sisältää myös seitsemän uutta draamatarinaa. Draamasuunnistus on luonnollinen jatko Draama toimii -teokselle.

 

 

Verkostoitumisen käsikirja

Verkostoitumisen käsikirjassa esitetään helppotajuisesti, mitä on yritysten verkostoituminen, mitä hyötyä siitä on, miten kannattaisi verkostoitua ja miten vältetään tavallisimmat karikot. Kirja on tarkoitettu pienyrittäjille, erityisesti perinteisen käden taitoihin perustuvan yritystoiminnan alueella. Kirjaa voidaan käyttää oppimatriaalina yritysvalmennuksessa ja tukimateriaalina yritystoiminnan kehityshankkeissa. Kirja ilmestyi keväällä 2002. Sen laati Seppo Niemelä.
Lisätietoja: tutkimusjohtaja Antti Hautamäki
Seppo Niemelä. Menestyvä yritysverkosto - Verkostorakentajan ABC. Sitra 247, kustantaja Edita Publishing Oy. 136 s. ISSN 0785-8388 (Sitra), ISBN 951-37-3648-2.

 


Kirjoista ideoita ja tietoa tilkkuilijoille

Bergene, Lise (suom. Salonen, Sirkka). 2002. Kauneimmat tilkkutyöt. Gummerus

Marler, Ruth. 2001. The Art of the Quilt. PRC Publishing Ltd

Oletko täysin hullaantunut tilkkutöistä, ja koet siksi olevasi jotenkin eriskummallinen? Lue Ruth Marlerin kuvaus siitä, miten samoin on käynyt ihmisille, etenkin naisille, kautta historian. Marler keskittyy kuvaamaan tilkkuilua Amerikassa, mutta norjalainen Lise Bergene todistaa olemassaolollaan, että tilkkuiluun hurahtaneita on myös täällä pohjoismaissa.

Kauneimmat tilkkutyöt

Gummerus on julkaissut tänä vuonna uuden suomenkielisen oppaan tilkkutöiden harrastajille nimeltä Kauneimmat tilkkutyöt. Norjalaisen Lise Bergenen tekstit on suomentanut Sirkka Salonen. Bergene on koonnut kirjaan yli kolmekymmentä erilaista tilkkutyötä kuvineen ja ohjeineen. Mallit vaihtelevat perinteisestä moderniin.

En suosittele kirjaa vasta-alkajille. Aivan kokemattoman ei kannata lähteä tälle "matkalle neulojen, lankojen ja kankaiden maailmaan", kuten Bergene itse ilmaisee. Bergene on kyllä ohjeistanut työt vaihe vaiheelta, mutta täysin vailla perustietoja häntä seuraava voi eksyä kysymyksineen:" Mikä on blokki?" "Miten tilkut liitetään toisiinsa?"

Perustiedot on hankittava muualta, sillä Bergene on keskittynyt lähinnä värien valintaan ja sommitteluun. Malleja on kuitenkin paljon, niissä on käytetty monia eri tekniikoita ja ne ovat värikkäitä. Kaikkiin malleihin liittyy työohje tarvittavine kaavaimineen. Hiukan tilkkuilua harrastaneelle Kauneimmat tilkkutyöt onkin oiva ideapankki!

Tillkkuilun taidetta

The art of the quilt on vuonna 2001 julkaistu Ruth Marlerin kokoama teos, jossa kuvataan tilkkutyön eri ulottuvuuksia. Alkuosassa Marler kertoo siitä, miten tilkkutyö syntyi ja kehittyi Amerikassa. Suurimman osan kirjasta kattaa eri tyylien esittely tilkkutyön helmien kautta. Lisäksi hMarler on kertonut lyhyesti tilkkuilusta eri maissa sekä yleisimpien tekniikoiden käytöstä.

Tästä kirjasta voivat hyötyä niin vasta-alkajat kuin edistyneemmätkin. Etenkin historiaosuuden englanninkielinen teksti on vähän vaikeaselkoista, mutta kuvathan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Suosittelen kirjaa inspiraation lähteeksi kaikille tilkkutöistä kiinnostuneille.

Kirjaesittelyt: Piritta Majamäki

Takaisin sivun alkuun

 

Jouluaskartelua

Kanelinen joulukortti
Tähti-joulukortti
Joulutähti-kortti
Kranssi-joulukalenteri
Mobile-joulukalenteri
Tulitikkurasia-joulukalenterit
Tähtipallo
Kynttilävahaväri

Joulu lähestyy. Jouluvalmistelut on hyvä aloittaa ajoissa niin kotona kuin ohjaajan työpaikalla, ettei tulisi kiire eikä joulustressi iskisi. Tässä muutamia ideoita joulukorttien, -kalenterien ja -koristeiden tekoon.

Kanelinen joulukortti

Tarvikkeet:
  • Punaista erikoiskartonkia (esim. mulperikartonki)
  • Rusehtavaa banaanipaperia
  • Ohutta kultalankaa
  • Punaista paperinarua
  • Ruskeasävyistä erikoispaperia (esim. mulperi- tai pariisinpaperi)
  • Kaksi kanelitankoa
  • Sakset
  • Liimaa
  • Ohut silmäneula

    Työvaiheet:
  1. Leikkaa kartongista 11,5 cm x 18 cm kokoinen korttipohja. Taita se kahtia.
  2. Revi banaanipaperista 7 cm x 9 cm kokoinen pala.
  3. Ompele kultalanka silmäneulan avulla banaanipaperin reunaan n. ½ cm päähän reunasta.
  4. Liimaa banaanipaperi kartongille, keskelle kortin kantta.
  5. Sido kanelitangot yhteen kietomalla kultalankaa niiden ympärille.
  6. Liimaa kanelitangot banaanipaperin päälle viistoon.
  7. Leikkaa erikoispaperista 10 cm x 15,5 cm kokoinen pala. Taita se kahtia ja aseta kortin sisään. Tälle paperille voit kirjoittaa joulutervehdyksesi.
  8. Leikkaa paperinarusta n. 35 cm pitkä pala. Kiedo kultalankaa paperinarun ympärille. Avaa paperinarun päät lehden muotoisiksi.
  9. Solmi paperinaru kortin taitteeseen, solmu ulkopuolelle. Naru pitää sisällä olevan paperin paikoillaan.

    Ohje: Pauliina Vanhanen


Tähtijoulukortti

Tarvikkeet:

  • Ohutta hopealankaa (kirjontalankaa)
  • Paksua hopealankaa
  • Sinistä kartonkia
  • Sinisävyistä ingrespaperia
  • Liimaa
  • Sakset
  • Silmäneula

Työvaiheet:

  1. Leikkaa kartongista 10 cm x 15 cm kokoinen korttipohja.
  2. Pistele neulalla reikiä korttipohjan reunan ympäri, alle sentin päähän reunasta.
  3. Ompele reikiä pitkin paksulla hopealangalla. Aloita (ja lopeta) ompelu kortin yläreunasta, työn oikealta puolelta ja jätä n. 10 cm päät rusettia varten. Tee lopuksi rusetti.
  4. Leikkaa ingrespaperista 10 cm x 10 cm kokoinen pala ja piirrä sen keskelle lyijykynällä tähti.
  5. Pistele neulalla reikiä tähden ääriviivoja myöten.
  6. Ompele ohuella hopealangalla tähden ääriviivat. Jätä langan päät ja lyijykynän jäljet nurjalle puolelle.
  7. Viimeistele paperin reunat repimällä.
  8. Liimaa lpuksi paperi kortin yläosaan.

Ohje: Niina Sollo, HAMK/ohjaustoiminnan ko. oko99
niina.sollo@wetterhoff.hamk.fi


Joulutähti-kortti

Tarvikkeet:

  • Korttipohjia
  • Keltaista, punaista ja vihreää askarteluhuopaa
  • Kopio-/ väripaperia
  • Sytkäri
  • Naula ja lankaa
  • Sakset
  • Liimaa

Työvaiheet:

  1. Leikkaa kopio-/ väripaperista noin 12 cm x 8 cm kokoinen paperi. Kirjoita paperiin hyvän joulun toivotukset, runo tai vaikka laulu.
  2. Polta paperin reunat varovasti sytkärillä niin että ne tummuvat.
  3. Liimaa paperi korttipohjaan.
  4. Leikkaa vihreästä ja punaisesta askarteluhuovasta kuusi terälehteä. Ompele ne yhteen laittaen vuorotellen vihreä ja punainen lehti.

  5. Yhdistä lehdet ympyräksi ja liimaa keskustan päälle keltainen ympyrä.
  6. Liimaa joulutähti kortin vasempaan yläreunaan.

Vinkkejä:

  • Laulun tai runon sanoja voit kopioida kopiokoneella suuremman määrän kerrallaan.
  • Kortin mallia voi yksinkertaistaa jättämällä joulutähden pois ja liimaamalla vaikka poltetun paperin alle hiukan suuremman mulperinpaperin.

Ohje: Minna Laihiainen, HAMK/ohjaustoiminnan ko. oko99
minna.laihiainen@wetterhoff.hamk.fi


Kranssi-joulukalenteri

Tarvikkeet:

  • Styroxrengas
  • Paksua paperinarua
  • Ohutta paperinarua
  • Voimapaperia
  • Neuloja
  • Liimaa
  • Sakset

Työvaiheet:

  1. Päällystä kranssipohja avatulla paperinarulla. Kierrä sen päälle vielä ohutta paperinarua.
  2. Tee voimapaperista erikokoisia- ja mallisia paketteja. Laita paketteihin pieniä yllätyksiä. Sido paketit punaisella, ohuella paperinarulla ja kiinnitä ne neuloilla kranssiin.


Mobile-joulukalenteri

Tarvikkeet:

  • Silkkinyöriä, leveys 6-7-mm
  • Kaksi metallirengasta, halkaisijat 15,5 cm ja 20 cm
  • Punaista silkkinauhaa, leveys 4 ja 1,5 cm
  • Vihreää silkkinauhaa, leveys 3 mm
  • Säkkikangasta
  • Kohoväriä
  • Ompelukone ja -lankaa
  • Kontaktiliimaa
  • Sakset

Työvaiheet:

  1. Päällystä metallirenkaat kiertämällä silkkinyöriä niiden päälle. Liimaa nyörien päät yhteen
  2. Leikkaa säkkikankaasta 24 kpl 8 x 10 cm palaa. Huolittele reunat koneella ja ompele palat pusseiksi. Käännä pussit oikein päin ja tee niihin kohovärillä numerot 1-24.
  3. Täytä pussit yllätyksillä ja solmi ne kiinni silkkinauhoilla. Kiinnitä pussit metallirenkaiden kehille ohuella langalla.
  4. Leikkaa 4 cm levyisestä silkkinauhasta kolme 35 cm pituista pätkää. Liimaa nauhat yhdistämään renkaat toisiinsa (ks kuvaa). Tee samasta nauhasta kuusi rusettia ja liimaa ne saumakohtien päälle.
  5. Leikkaa kapeammasta silkkinauhasta ripustuslangat ja liimaa ne pienempään, ylempään renkaaseen. Solmi nauhat yhteen ja ripusta mobile roikkumaan.


Tulitikkurasia-joulukalenterit

Tarvikkeet:

  • 24 tulitikkurasiaa
  • 24 vihreää puuhelmeä, halkaisijaltaan 6 mm
  • Askarteluhuopaa
  • Liimaa
  • Sakset

Edellä mainittuja tarvikkeita käyttäen voit tehdä monenlaisia joulukalentereita. Esittelen tässä muutaman, mutta voit myös itse ideoida uusia kalenterimalleja.

Lipasto

Työvaiheet:

  1. Liimaa tulitikkurasiat kiinni toisiinsa, neljä vierekkäin ja kuusi päällekkäin.
  2. Päällystä näin syntyneen lipaston ylä- ja alapuoli sekä sivut huopasuikaleella.
  3. Liimaa puuhelmet rasioihin vetimiksi.
  4. Täytä rasiat yllätyksillä.

Pyramidi

Työvaiheet:

  1. Liimaa rasiat kiinni toisiinsa: laita ensimmäiseen kerrokseen 7 rasiaa, toiseen 6, kolmanteen 5, seuraavaan 4 ja ylimmäiseen 2.
  2. Päällystä pyramidin ulkoreuna huopasuikaleella.
  3. Liimaa puuhelmet rasioihin vetimiksi.
  4. Täytä rasiat yllätyksillä.

Kranssi

Työvaiheet:

  1. Liimaa aina kaksi tulitikkurasiaa kiinni toisiinsa.
  2. Kiinnitä maalarinteipin avulla nämä rasiaparit toisiinsa kranssin muotoon. Katso kuvaa.
  3. Päällystä kranssin sisä- ja ulkokehä vihreällä huovalla.
  4. Liimaa puuhelmet rasioihin vetimiksi.
  5. Täytä rasiat yllätyksillä.

Torni

Tornia varten tarvitset askarteluhuovan sijaan punaista askartelumaalia sekä harmaata kivispraymaalia.

Työvaiheet:

  1. Liimaa rasiat lomittain torniksi.
  2. Ota laatikot pois rasioista ja maalaa niiden päädyt punaisella askartelumaalilla. Anna maalin kuivua.
  3. Liimaa laatikoihin puuhelmet vetimiksi.
  4. Maalaa torniosa kivispraylla hyvin ilmastoidussa paikassa. (Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös tavallista kivimaalia.) Anna maalin kuivua.
  5. Laita laatikot paikoilleen ja täytä ne mukavilla yllätyksillä.

Pienet tontut

Pieniä tonttuja voit askarrella edellä olevia joulukalentereita koristamaan (ks. joulukalenterikuvat) tai vaikka hyllyn reunalle istuskelemaan.

Tarvikkeet:

  • Massapallo, halkaisija 25 mm
  • Ihonväristä askartelumaalia
  • Punainen puuhelmi, halkaisija 6 mm
  • Askarteluhuopaa
  • Puuvillakangasta ja lankaa
  • Vanua
  • Askartelupunos
  • Sivellin
  • Liimaa
  • Sakset

Työvaiheet:

  1. Leikkaa puuvillakankaasta ympyrä, halkaisijaltaan 11 cm.
  2. Ompele ympyrän reunaan rypytyslanka. Laita ympyrän keskelle vanua ja kiristä ympyrä palloksi. Päättele langat.
  3. Maalaa massapallo ihonvärisellä askartelumaalilla.
  4. Liimaa askarteluhuovasta tehty tonttulakki ja puuhelminenä paikoilleen.
  5. Taita 1/2 askartelupunos kahtia ja työnnä taitoskohta massapallon reikään. Muotoile punoksesta kädet.
  6. Liimaa pää vartaloon kiinni.

Kranssi- ja Mobile-joulukalenterin sekä tulitikkurasia-kalenterien lähde: Kätevien käsien kerho, (toim.) Pirkko Niemistö ja Satu Ruokonen, Oy Handmade Ab, Sinooperi Publishing, 1994.


 

Tähtipallo

Tarvikkeet:

  • Metallipaperia
  • Lankaa
  • Helmiä
  • Liimaa
  • Sakset
  • Neula
  • Lyijykynä

Työvaiheet:

  1. Leikkaa metallipaperista kuusi ympyrää, joiden halkaisia on 6 cm.
  2. Taita ympyrät ensin keskeltä kahteen osaan ja sitten vielä uudelleen nelinkertaiseksi.
  3. Leikkaa taitetusta ympyrästä pienet sektorit pois. Jätä kuitenkin ympyrän keskelle leikkaamatta noin 0,5 cm.

  4. Avaa ympyrä. Aseta lyijykynän pää ympyrän kehälle.
  5. Käännä paperi lyijykynän pään ympärille kartioksi ja liimaa kiinni pienellä tipalla liimaa. Jatka samoin muut ympyrän sakarat.

  6. Leikkaa langasta noin 50 cm pitkä pätkä. Pujota langan keskelle helmi ja tee pari solmua, jotta helmi pysyy paikoillaan. Pujota kaksinkertainen lanka, jonka päässä helmi nyt on, neulan silmään.

  7. Aloita sakarapapereiden pujottaminen lankaan. Pistä neula paperin keskeltä läpi. Pujota kolme ensimmäistä paperia sakarapuoli alaspäin ja viimeiset kolme sakarapuoli ylöspäin lankaan. Asettela sakarat lomittain.

  8. Pujota kaksinkertaisena olevan langan toiseen lankaan helmi ja kiristä paperit yhteen solmulla. Tee langanpäistä ripustuslenkki.
  9. Tähtipallo on valmis ripustettavaksi ikkunaan tai joulukuuseen.

Vinkki: Pallon sijaan voit tehdä koristeita myös yksittäisistä tähdistä.

Ohje: Niina Sollo, HAMK/ oko99
niina.sollo@wetterhoff.hamk.fi


Kynttilävahaväri

Sinooperin tämän joulun hittituote on kynttilävahaväri. Värillä voit helposti koristella valmiit tai itse valamasi kynttilät. Kynttilävahavärillä tehdyt koristeet ovat turvallisia, sillä väri on samaa materiaalia kuin kynttilä.

Käyttö:
Purista kynttilävahaväri kynttilän pintaan suoraan pipettipullon kapeasta suuttimesta. Väripinta jää hieman koholle. Sulje pullo heti käytön jälkeen. Anna värin kuivua noin vuorokauden ajan.

Kynttilävahaväri on vesiliukoista. Kaikki mahdolliset tahrat käsistä, työalustasta ja vaatteista tulee puhdistaa vesipesulla välittömästi kun väri on vielä märkää.

Lisätietoja voit kysellä Sinooperista.

Takaisin sivun alkuun


etusivulle