Sari
Jaakola: Ismituokio - runoja ja tunnelmia ismien keinoin Ismituokio
- runoja ja tunnelmia erilaisten ismien keinoin
|
kuumassa ympärillä
untuvankeveät aallot minä uneksin... |
Impressionismille
tyypillistä::
hetken vangitseminen
tunnelman luominen
maiseman yksityskohdat
värit
aistimukset
tuokiokuvat
Sinua
katselen On
talo hiljainen ja |
Ekspressionismille
tyypillistä:
- tunnekokemuksen ilmaiseminen
- sielun maisemat
- elämänhalu
- vitalismi
- eksoottiset aiheet
- esim. sydän, veri, tuli -symbolit
Minä
elän ja nautin minä
elän ja nautin minä
elän ja nautin niin että enkä muuten voisikaan |
poski
painuu karheaa niin
suuri oli tuo pystyisikö
|
Futurismille
tyypillistä::
usko uuteen aikaan
tulevaisuuden palvonta
kaupunkiympäristö
koneromantiikka
kieli proosallista
kuvarunot
Dadaismi
HELLO
BELLO SING JA SONG SIISTI JUTTU MUTTA SUTTU TSÄKÄ DÄKÄ VOIHAN RÄKÄ MIKÄ TÄS ON MÄTÄ KUN EI SUJU NIIN EI SITTEN EI EI EI |
Surrealismille
tyypillistä:
unet
ihmeet
tajunnan virta
sanat kasaksi
sattumanvaraisuus
järjettömyys
Imagismi
Imagismille
tyypillistä:
runon kielen vaaliminen
runokuvien puhtaus
arkitodellisuus
suoruus
selkeys
tavallinen pieni ihminen
On
jälleen perjantai, (Minä huokaan!!) Jo
aamulla varhain se pohdinta alkaa: "Äiti,
mä haluun mukaan, "Äiti,
älä otakaan sitä Pandaa. Pikku
varmistussoitto vielä karkkihyllyn reunalta kotiin: Jännityksen
vallassa ajo kotiin. "Hei
sisko vaihdatko tän, Hikeä
otsalta pyyhin, kun viikon tärkeimmät kaupat on ... jään odottamaan perjantaita seuraavaa. |
Runot:
Sari Jaakola © Sari Jaakola
Ida oli jälleen ylittänyt rajansa. Tällä kertaa ne olivat maalliset rajat, henkiset voimavarat olivat kohdallaan - ne eivät olleet synkistelleet koko päivänä. Idan maalliset rajat kulkivat pihapiirin reunoilla: Pohjoisessa vastaan tuli ”Pihi-Martan” tienhaara, idässä (talon takana) oli maantie, lännessä olivat pellon reunat ja etelässä Ojalanperän tienristeys. Ida oli ylittänyt rajan nyt etelästä, loppukesästä heinäkuun viimeisillä viikoilla varhain aamupäivällä, kassissaan kaksi ruisleipää voilla ja sokerilla. ”Ruisleivän päälle oli ihana sirotella ohuesti sokeria, mutta se oli tehtävä salaa, se oli nimittäin kiellettyä”, tuumaili hän kulkiessaan.
Raja oli tällä kertaa ylitetty etelässä. Se oli ehkä riskaabeli teko, jos vaarallisuuteen ja lukuisiin kieltoihin korreloidaan tottelevaisuutta. Etelään ei saanut mennä, koska sillä oli Tervanen! Vanhan tervatehtaan (Oulun tervaporvareiden aikainen) mukaan nimensä saanut suojärvi. Loistava paikka, etenkin keväisin, kun lumet sulivat, joutsenet saapuivat ja syksyisin, kun kurjet muuttivat ja kaikki on niin punaista ja oranssia. Tervanen ei ollut läheskään niin jännittävä tai niin vaarallinen keskellä kesää. Varsinkin, kun oli ollut kuivaa, lähes sateetonta. Vesi ei litissyt saappaissa, linnut eivät olleet kiihkeimmillään, rupisammakotkin olivat piileskelleet koko aamupäivän mättäitten suojissa.
Kaikki olivat nukkuneet, paitsi paarmat ja hyttyset, joille Ida oli ääriallerginen. Tyhmä vitsaus! ”Joka kesä näytti paiseruttolaiselta ja pyörtyy, jos ampiainen pistää”, Ida puuskahti. Hän oli oppinut, etteivät paarmat, ampiaiset ja sen semmoiset pistä, jos on vain rauhassa. Mutta toisin oli hyttysten kanssa, ne söivät aina ja suolla niitä oli paljon. Ida oli tottunut soturi hyttysiä vastaan. ”Hyttysten puremiin tepsii se, että rääpäisee puremapaiseeseen pienen reiän, sitten kaataa isän Kanverdin tippoja pumpuliin ja sivelee niillä revittyjä kohteita. Vähän se alkuun kirvelee.” Ja se, vaikka serkkupojat haukkuivat rupikonnaksi, ei häntä liikuttanut. Ei hän niiden kanssa olisi edes halunnutkaan leikkiä saati sitten pussata!
Paras kaveri oli isoveli, josta kouluun lähdön jälkeen oli tullut kai liiankin iso. Niin, Idakin olisi mentävä syksyllä kouluun. ”Kait se on ihan kivaa, vaikka koskaan en ole leikkinyt tyttöjen kanssa,” mietiskeli Ida siristäen silmiään auringolle: ”Lukeakin osaan, ainakin KAN-SAN UU-TI-SET.” Tytöt olivat Idasta pelottavia: ”Serkkutytöt olivat varsin pelottavia. Onneksi ne eivät kaikki olleet samassa koulussa.”
Viime viikolla serkkuneidit olivat sanoneet häntä todella paskiaiseksi. No, ei ihan syyttä - Ida oli vahingossa tippunut ulkovessan reiästä lantalaarin. Oli mennyt yksi arvio pieleen ja oli tullut tehtyä liian remakka hyppy. Se oli ollut silkka vahinko. Ida kyllä tajusi, että tilanne oli ollut todella vaarallinen – hän olisi voinut hukkua. ”Mutta enhän minä hukkunut, otin laitalankusta kiinni ja hivuttauduin kivijalalle ja kuivalle maalle,” mietiskeli hän ylpeänä ketteryyttään.
Tilanne oli säikäyttänyt sen verran, että Ida oli piileskellyt tuntikausia navetan takana. Lantaa oli yltäpäältä: saappaat täynnä, shortsit ja niiden taskut, vähän sitä oli mennyt poninhäntään, mutta olkapäät olivat puhtaat. Kakka oli kuivunut kaikessa rauhassa ihoon ja vaatteisiin kiinni. Lopulta Idan oli ollut pakko näyttäytyä – siitä oli syntynyt kamala möykkä, johon koko perhe ja suku oli osallistunut! ” Äiti oli huutanut, että saa jonain päivänä vielä sydänkohtauksen Idan touhujen takia, veljet ja serkut olivat nauraneet. Isosisko sentään pesi puhtaaksi, ilman minkäänlaisia moitteitta,” Ida muisteli.
Hänen oli ollut turha selittää, että se oli ollut vahinko, että hyppy oli jäänyt liian lyhyeksi. Hän oli niellyt suolaisia kyyneleitä, mutta kaikkein eniten häntä harmittivat froteiset kirkkaan vihreät lempishortsit, jotka heitettiin padan pesään. Tapahtumasta oli viikko ja se harmitti Idaa suunnattomasti. Se oli syönyt valtavasti hänen uskottavuuttaan.
Raja oli ylitetty tänään aamupäivällä, kelloa ei ollut ja Ida toivoi ettei se ollut paljoa. Yleensä kukaan ei huomannut hänen poissaoloaan, luulivat hänen leikkivän kuurupiiloa tai mököttävän jostain pienestä mitättömästä jutusta heiniin piiloutuneena. Toisinaan he huusivat: ”Tuu pois sieltä raparperin takaa, sut on jo huomattu!” ”Pöllöt! Eivät vaivautuneet tarkistamaan, että siellä oli vain tyhjä t-paita ja hölmöt hollannikkaat”, tuhahti Ida itsekseen lähestyessään kotipihaa lännestä.
Pihalla näytti olevan liikettä, ei auttanut muu kuin alkaa ryömimään kohti kotia niin kuin Otto-setä silloin aikoinaan siellä sodassa! Otto-setä oli reippaassa humalassa opettanut idalle ryömimistä juhannusaaton aamuna. He olivat ryömineet ja nauraneet. "Kenessäkään muussa ihmisessä ei ole niitä niin paljon kuin Otto-sedässä - hänessä on mahdottoman paljon niitä rakkausmolekyylejä", tiesi Ida ja oli täysin varma asiastaan.
Teija Kiviniemi
Ajatus tuulessa
Päivä kirkas loisti.
Tyttö kauas kulki,
poika riemulla lähti.
Sydän kaipaa,
kädet ristiin vaipuu.
*
* * *
Ajatus
tuulessa,
kaipuu.
Uneton yö.
Yön salaisuus;
hiljaa huutaa.
* * * *
Yhdessä
ystävän kanssa
mukava rupatella.
Juoda kahvia kupponen
- muistella.
* * * *
Aika
kulkee,
ajatus tuulessa.
Äiti
Aika
kulkee,
valoa tuulessa.
*
* * *
ÄITI
- nyt lähdet kuin Annikki Tähti!
Tää on mun huone!
ÄITI
- Sä oot mukava.
Mulla on nälkä.
ÄITI
- Vitustako mä tiedän!
Tää on mun elämä.
* * * *
Vuoden
viimeinen päivä.
En tiedä,
nouseeko vai laskeeko aurinko.
Tuskin huomaan,
niin
hiljaa aika vaihtuu.
Muistatko
Muistatko
kuinka mieli liikahti
Ojenna kätesi
kosketa sydämeni alta.
* * * *
Kesäillan
valo,
kahvin tuoksu,
lasten juoksu -
sunnuntai.
* * * *
Iloinen
arkipäivä,
äiti perunoita kuorii,
isä taloa lämmittää.
Arkea elämään mahtuu.
Runot: Tarja Kutvonen © Tarja Kutvonen
Äidin ajatus
Kuinka
kauneus katoaa?
Valvotut yöt painavat.
Joka paikkaan sattuu.
Pakko jaksaa huomiseen.
Helpota ystävä edes sinä tätä oloa!
Taittuuko
taipuessa?
Vanhat naiset toteavat:
”Ennenkin on pärjätty.”
Rakkaus muuttuu tavaksi.
Olisiko
tähän voinut olla ajautumatta?
Hyvyyden aseet
Hyvä
ihminen antaa anteeksi,
vaikka ystävä satuttaa tahallaan.
Hyvä
ihminen antaa aarteensa,
vaikka ystävä tietää sen arvon.
Hyvä
ihminen ei halua ymmärtää,
vaikka ystävä ei salaa vääryyttä
Hyvä
ihminen uupuu taakan alle,
vaikka ystävä voisi auttaa.
Onko
hyvyyden suojauduttava tässä maailmassa?
Saako sen polkea jalkoihin?
Millä aseilla hyvän ja pahan kamppailu käydään?
Rakkaus
Rakkaus
samentuu arjen liejussa.
Kohta kukaan ei pidä sitä enää tärkeänä.
Tyhjä sydän ei jaksa kauaa.
Runot: Arja Anttila © Arja Anttila