CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Oppia kirjoista
 kirjavinkki

Helmiä, huopaa, hurmiota
Uusi askartelun pikkujättiläinen
(2009)
kirjoittajat: Pirkko Niemistö - Anu Turu

Vuonna 2000 ilmestynyt Askartelun pikkujättiläinen on ollut suurmenestys. Hartaasti odotettu kakkososa tulvii nyt uusia ihania materiaaleja ja tekniikoita. Ideoiden runsaudensarvi kutsuu kokeilemaan uusia tekemisen tapoja ja syöksymään mukaan luovuuden löytöretkelle. Kirjassa esitellään kädestä pitäen kolmisenkymmentä uutta tai uudistunutta tekniikkaa: betonityöt, kolmiulotteiset leiketyöt, filigrania, helmityöt, kankaan kuviointi ja koristelu, kovetusaineen käyttö, lasinsulatus, leimailu, metallilankatyöt, olkipaperin valmistus, pintojen patinointi, saippuan valmistus ja skräppäys. Asiantuntevat teksti ja kuvasarjat tempaavat aloittelijankin mukaan käsin tekemisen riemuun. Koko komeuden kruunaa pikkujättiläisen uusia raikas ulkoasu.

Kustantaja: WSOY Yleinen kirjallisuus

 

 kirjavinkki

Hoivasanat
opas kirjallisuusterapiaan
(2008)
Tekijät:
Silja Mäki, Terhikki Linnainmaa (toim.)
 

Lukeminen on mitä parhain tapa viettää vapaa-aikaa mutta sanat ovat muutakin. Kirjallisuus ja kirjoittaminen ovat välineitä työstää erilaisia elämänkokemuksia. Niiden avulla voi myös löytää voimavaroja arkeen. Hoivasanat esittelee kirjallisuusterapiaa yleisesti ja kertoo menetelmän käyttömahdollisuuksista vuorovaikutustaitojen edistämisessä. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat lisätä itsetuntemustaan.

D-pokkari on ilmestynyt aikaisemmin nimellä Hoitavat sanat - Opas kirjallisuusterapiaan. Kustannus Oy Duodecim

 

 
 kirjavinkki

Kierrätä ja askartele!
(2009)
Kirjoitanut: Jane Bull

 Tuottamamme jätemäärä saa roskikset pullistelemaan ja koettelee luonnon kestokykyä. Kierrätä ja askartele! Innostaa osallistumaan ympäristötalkoisiin hyödyntämällä jätetään askartelumateriaalina. Kirjan hauskoilla ohjeilla syntyy käden käänteessä lystikkäitä leluja ja kimaltelevia koristeita, oli tarjolla sitten paperia, muovia, metallia tai kangasta.

Vanhoista sanomalehdistä voi tehdä esimerkiksi värikkäitä paperimassakulhoja ja muovisista pullonkorkeista riemastuttavia rintamerkkejä. Rautalankahenkareista, hakaneuloista, avaimista ja muista metalliesineistä voi puolestaan kasata vaikkapa himmelin. Kuluneista tumpuista ja myssyistä taas ompelee mainioita pehmo-otuksia. Selkeiden, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden lisäksi kirjasta löytyy tieto-iskuja materiaalien alkuperästä ja jätteiden hyötykäytöstä.

Kääri siis hihat ja laita roskis laihdutuskuurille. Kierrätys ei ole koskaan ollut yhtä hauskaa!

Kustantaja: WSOY Yleinen kirjallisuus

 

 kirjavinkki

Kuntoutus
(2008)
Tekijät:
Paavo Rissanen, Tapani Kallanranta, Asko Suikkanen (toim.)

Kuntoutus -kirjan toinen, täysin uudistettu painos on suomalaisen kuntoutuksen perusteos. Koko alan kattavassa oppikirjassa kuntoutuksen toimintamuodot esitellään moniammatillisesti lääketieteellisestä, hoitotieteellisestä, yhteiskunnallisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta ehkäisynä, oppimis- ja terapiaprosessina ja hoidon osana.

Kuntoutukselta odotetaan yhä määrätietoisemmin vaikuttavuuden, kannattavuuden ja hyötyjen näyttöjä. Niitä kertyy eri tieteenalojen yhteistyönä ja kuntoutuksen erilaisia käytäntöjä kehittämällä. Näyttöjen taustalla ovat oikea-aikainen kuntoutustarpeen tunnistaminen ja kuntoutuksen toteutus, moniammatillinen kuntoutusote ja yhteistyö kuntoutusprosessin eri vaiheissa. Samalla väestöllisten, yhteiskunnallisten ja työelämän kuntoutusodotusten rinnalle on tullut uusi toimintamalli, jossa korostuvat kuntoutujan osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet.
Kustannus Oy Duodecim

 

 kirjavinkki

Kuvakulttuurit ja integroiva taideopetus
(2008)
Kirjoittanut: Marjo Räsänen

Kirjassa havainnollistetaan kuvataideopetuksen käytäntöjä ”voileipämallilla”, joka muodostuu viidestä kolmioleivästä. Ne edustavat erilaisia taideteorioita, oppimisnäkemyksiä, kuvallisen kehityksen teorioita, taidekasvatusmalleja ja vuorovaikutuksen muotoja.

Kukin viipale tarjoaa opettajalle aineksia, joiden pohjalta hän voi koota oman, kuvataiteita ja muita koulun oppiaineita integroivan kerrosvoileipänsä.

Integroivan taideopetuksen käytäntöjä havainnollistetaan kirjassa kuva-analyysiin ja monikulttuurisuuteen liittyvillä esimerkeillä. Kuvien
tulkintaa lähestytään monilukutaidon käsitteellä, joka kytkee visuaalisen kulttuurin muuhun materiaaliseen kulttuuriin ja monikulttuurisuuteen. Monilukutaito ja monikulttuurisuus nousevat integroivan taidekasvatuksen keskeisiksi käsitteiksi.

Kirja on suunnattu kuvataidetta eri koulumuodoissa opettaville ja alan opiskelijoille Kustantaja: Taideteollinen korkeakoulu

 

 kirjavinkki

Moodlen perusteet
Opettajan ja opiskelijan opas
(2009)
Tekijä: Samuli Karevaara

 

 Ensimmäinen suomenkielinen opas Moodle-verkko-opetusympäristön perusteisiin. Kirja soveltuu sekä opiskelijoille että opettajille. Kirjassa käydään läpi osallistuminen verkkokurssille, verkkokurssien perustaminen, kurssimateriaalin julkaiseminen ja tuottaminen verkossa, harjoitustehtävien luominen ja arviointi, verkkotenttien perustaminen, ja monet muut verkko-opetuksen kulmakivet.

Kustantaja: Finn Lectura

 

 kirjavinkki

Ryhmä toimimaan!
Vinkkejä tutustumiseen, oppimiseen ja yhteistyöhön
(2009)
Kirjoittanut: Eija Leskinen

Tartu tähän kirjaan kun oma ideakoppa vaatii täydennystä! Tämä vinkkiopas on tarkoitettu erilaisten ryhmien kanssa toimiville opettajille ja ohjaajille. Kirjaan on koottu runsaasti erilaisia harjoituksia, joita voi toteuttaa sellaisenaan tai soveltaen ryhmän koon, osallistujien iän tai käytettävän ajan mukaan. Kirjan ideat on ryhmitelty harjoituksen tarkoituksen ja teemojen mukaan.

Kirjan alussa on ohjeita ryhmän ohjaajille ja jäsenille. Sen jälkeen on tutustumis-, lämmittely-, keskittymis- ja ryhmäytymisharjoituksia sekä erilaisiin teemoihin koottuja toiminnallisia ideoita. Kirjassa on myös rentoutumiseen ja toiminnan lopettamiseen liittyviä ideoita. Vinkkien yhteydessä on mainittu harjoituksen kesto, toiminnan vaiheet ja ideoita harjoituksen muunteluun.


Tutustu myös Taito-sarjassa aiemmin ilmestyneisiin teoksiin Tarinasäveltämisen taito ja Kuvallisen ilmaisun taito.


Kustantaja: PS-kustannus
Sarja: Taito-saja

 

 kirjavinkki

Valokuvan terapeuttinen voima
(2009)
Tekijät:
Ulla Halkola, Lauri Mannermaa, Tarja Koffert, Leena Koulu (toim.)
 

Valokuvan terapeuttinen voima on alan ensimmäinen tietokirja Suomessa. Kirjassa esitellään valokuvaterapian teoreettista taustaa ja käytännön menetelmiä kuten omaelämäkerrallisten valokuvien katsomista, uusien valokuvien ottamista ja symbolisten kuvien käyttöä. Kirja avaa mielenkiintoisia näköaloja arkisten kuviemme katsomiseen, visuaalisen ympäristömme havainnointiin ja kuvien ottamiseen. Uusimmat aivotutkimukset kuvantamismenetelmineen avaavat myös uusi väyliä kuvan merkityksen ymmärtämiseen. Kehonkuvat, muistikuvat, mielikuvat ja valokuvat ? kuvilla on ihmismielelle suuri merkitys. Valokuvat voivat olla silta moneen.

Valokuvaterapian menetelmät soveltuvat käytettäväksi sosiaali-, terveys-, ja kasvatusalalla niin ennaltaehkäisevässä työssä kuin hoito- ja kuntoutustyössäkin sekä yksilöiden että ryhmien kanssa. Psykoterapiassa eri psykoterapiasuuntien edustajat voivat integroida valokuvaterapian menetelmät omaan työskentelyynsä. Kirjan kirjoittajat ovat psykoterapeutteja, sosiaali- ja terveysalalla toimivia valokuvaterapeuttisen työn osaajia sekä valokuvaajia.

256-sivuisen teoksen päätoimittaja on Ulla Halkola ja artikkeleita on ollut kirjoittamassa yhteensä 17 alan asiantuntijaa. Näiden asiantuntijoiden joukkoon kuuluvat myös ohjaustoiminnan koulutuohjelmallekin tutuksi tulleet Hanna Hentinen ja Virpi Harju. Lukijan kannattaa myös tutustua kirjaan Taideterapian perusteet, joka oli myös ensimmäinen aihepiirinsä suomenkielinen oppikirja. Taideterapian perusteen on kirjoittanut kolme alan asiantuntijaa ja Hanna Hentinen on yksi heistä.

Kustannus Oy Duodecim

 

Koonnut: Jemina Harju

 

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013