CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Kansantaruja ja EU-arvoja Armeniassa

 

 

Hei hoi hauki

Osallistuin tammikuussa 2013 Allianssin nuorisovaihdon kautta EU:n tukemaan seminaariin, jossa aiheena olivat kansantarut ja EU-arvot. Seminaari oli Armenian HUJ- järjestön (Voluntary service of Armenia) järjestämä tilaisuus osana Youth in Action- ohjelmaa. Se kesti yhdeksän päivää, jonka aikana käsittelimme 11 eri osanottajamaan kansantaruja heijastaen niitä EU-arvoihin. Suomesta meitä osanottajia oli viisi. Matkan aikana tutustuin moniin uusiin ihmisiin ja opin paljon uutta eri kulttuureista ja tavoista. Ohjaustoiminnan opiskelijan näkökannasta matka oli myös todella antoisa avartaen näkemyksiä muun muassa ryhmätyöskentelystä monikansallisessa ympäristössä ja antaen paljon uusia menetelmiä omaan ”ohjaajansalkkuun”. Päivät venyivät välillä pitkiksi, mutta kokemus oli rikastuttava.
-Karita Raikamo

EU-arvot ja kansantarustot

Vietimme yhdeksän päivää Jerevanissa The Victory of Good Over Evil -seminaarissa. Itse kaupunki oli mielenkiintoinen sekoitus armenialaista, neuvostoaikaista sekä länsieurooppalaista kulttuuria, missä saattoi aistia myös ripauksen Lähi-Itää. Seminaarin ympäristön lisäksi kirjava oli myös seminaarin osallistujajoukko, sillä seminaarin 42 osallistujaa olivat lähtöisin yhteensä 11 eri maasta. Osallistujat olivat eripuolilta Eurooppaa, jonka lisäksi osallistujia oli Georgiasta sekä luonnollisesti myös Armeniasta.
Itse seminaari käsitti kansantarustojen esittelyjä siten, että jokainen maa esitteli keskeisimmän kansallistarunsa. Luonnollisesti me esittelimme Kalevalan, joka ehkä hieman yllättäen poikkesi melko paljon muiden seminaarissa esillä olleiden maiden kansantaruista. Keskusteluissa keskeisellä sijalla olivat myös EU:n arvot, joita vertailimme aktiivisesti kansantarujen arvomaailmaan. Arvoissa löytyikin lopulta paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös vähintään yhtä paljon eroavaisuuksia.
Seminaarin ohjelma alkoi virallisesti keskiviikkona, jolloin suurin osa osanottajista oli saapunut paikalle. Teimme pari tutustumis- ja lämmittelyharjoitusta alkuun, jotta ryhmä tulisi tutuksi toisilleen. Tämän jälkeen meille tuli paikallinen asiantuntija, yliopistolla arkeologiaa opettava Gohar Melikyan pitämään luentoa kansantaruista. Luennossa avattiin kansanperinne-sanaa käsitteenä ja sen eri genrejä, kuten balladit, arvoitukset, uskomukset, myytit, anekdootit ym. ja miten ne eroavat toisistaan. Hän kertoi meille myös alustavasti Armenian kansantarinaperinteistä ja niiden säilyttämisestä ja ylläpitämisestä nykypäivänä.
Ensimmäinen kansantaru-esitelmä olikin isäntämaan Armenian pitämä, joka oli luonnollinen jatkumo alkaneelle päivälle. Muiden maiden esitysajat arvottiin lapuilla.
Ennen Armenian eepoksen David of Sassoun esittelyä kävimme EU:n määrittelemät arvot ryhmätyönä läpi. Jakauduimme viiteen eri ryhmään, joista kukin ryhmä sai kaksi eri aihetta käsiteltäväkseen. Arvoja olivat: demokratia, pluralismi, tasa-arvo, vapaus, solidaarisuus, oikeus, suvaitsevaisuus, lain roolit, ihmisarvot ja kansanryhmien syrjinnät. EU-arvojen esittelyt nostivat esille mielenkiintoisia keskusteluja. Illalla saimme nauttia hienosta perinteisestä armenialaisesta musiikkiesityksestä. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Armenia on juuri oikea maa järjestämään koulutuksen koskien kansanperinnettä, sillä se on siellä kukoistava ja vielä nykypäivänäkin suuressa arvossa.

Ympäri Jerevania

Olimme hiukan ennen seminaaria saaneet aikataulun käsiimme ja huomasimme oitis sen olevan hyvin tiukka. Armenialaiset olivat kuitenkin iloksemme järjestäneet meille erilaista ohjelmaa seminaarihuoneen ulkopuolellakin. Erityisen antoisaa oli kulttuurisafarilla, jonka aikana kiersimme pienryhmissä ympäri Jerevania räpsimässä kuvia paikallisista ihmisistä ja yritimme selvittää armenialaisen mielenlaadun saloja esimerkiksi haastattelemalla vastaantulevia paikallisia. Safari päättyi Vernissage-käsityöläismarkkinoille, josta useat ostivat hauskaa turistikrääsää, koruja sekä hurmaavia ja taidokkaasti tehtyjä käsitöitä. Myynnissä oli myös paljon neuvostohenkistä rihkamaa. Kulttuurisafarin anti purettiin myöhemmin hauskoissa esityksissä, joissa käsiteltiin muun muassa armenialaisten suhtautumista eläimiin, toisiinsa sekä taiteeseen.
Erityisen koskettavana koimme vierailun Tsitsernakaberd-muistomerkille Jerevanin laitamille, jonne isäntämme järjestivät meille erityisvierailun. Armeniassa 1910-luvulla tapahtunut kansanmurha on edelleen läsnä ihmisten identiteeteissä ja jopa joidenkin EU-maiden politiikassa, joten käsittelimme sitä myös seminaarin aikana kiinnostavista näkökulmista. Muistomerkin yhteydessä sijaitseva museo oli valitettavasti kiinni, mutta vierailu muistomerkille avasi meille hiukan armenialaisen mentaliteetin traagisia ulottuvuuksia paikallisen oppaan johdolla.
Muita retkiä järjestettiin muun muassa Matenadaran-käsikirjoitusmuseoon, jossa on ainutlaatuinen kokoelma eri kielisiä uskomattoman vanhoja ja hyvin säilyneitä käsikirjoituksia. Sieltä retkemme jatkui paikalliselle konjakkitehtaalle. Armenialainen konjakki on maailmankuulua – tiedetäänpä jopa Stalinin lähettäneen sitä aikanaan Churchillille laatikkokaupalla!
Kokopäiväretken teimme Geghardiin, joka on hurmaava UNESCO:n maailmanperintöluettelossakin oleva 300-luvulta peräisin oleva luostari. Samalla matkalla vierailimme myös Garnin pakanatemppelissä, joka sijatsi pienessä kylässä kauniiden lumipeitteisten vuorten ympäröimänä.

Lopputunnelmia

Seminaarin loppupäivinä jakaannuimme vielä pienempiin ryhmiin ja työstimme eri aiheita, joita olivat Euroopan Unionin arvot ja niiden edistäminen Youth in Action ohjelmassa sekä Euroopan kansallisen perimän merkitys. Youth in Action on ohjelma, joka tukee koulun ulkopuolista oppimista ja aktiivista kansalaisuutta, ja Armenian seminaari oli osa tätä ohjelmaa. Yksi ryhmä myös suunnitteli uuden seminaarin, jossa edistettäisiin Euroopan arvojen toteutumista maailmassa.
Viimeisenä iltapäivänä pidimme vielä viimeisen palautekeskustelun ja täytimme arviointilomakkeet vastaanottavalle järjestölle. Ihan kaikessa ei tässäkään seminaarissa onnistuttu, muun muassa aikataulut olivat koko ajan pahasti jäljessä. Palautekeskusteluja käytiin useamman kerran seminaarin edetessä, usein pienryhmissä, ja järjestäjät ottivat hyvin huomioon parannusehdotuksemme ja palautteemme.
Seminaari huipentui jäähyväisiltaan, joka päätyi haikeisiin kyyneliin lähes jokaisen osalta. Yhdeksän päivän aikana osanottajien kesken oli syntynyt erityisen vahva ryhmähenki, ja jokainen vei kotiinsa joukon uusia ystäviä, kontakteja ja kokemuksia. Jos me viikon aikana jotain opimme kaikista eri kansantaruista on se, että sen eteen, että voisi pitää rakkaat läheiset ympärillä edes pienen hetken kauemmin, jokainen tekisi melkeinpä mitä vaan. Näihin tunnelmiin loppui myös seminaari osallistujien lähtiessä yksi kerrallaan kohti lentokenttää.
Osa meistä jäi kuitenkin Jerevaniin vielä muutamaksi päiväksi lisää, ja järjestävän organisaation eräs työntekijä kutsuikin meidät sinne jääneet hänen kotiinsa illalliselle. Tämä oli osoitus armenialaisten suurenmoisesta vieraanvaraisuudesta, joka ei jäänyt meille siis pelkäksi huhupuheeksi. Siihen oli mahtavaa lopettaa tämän kertainen seminaarimatka kansanperinteen luvattuun maahan.
Raportin laatijat:
Karita Raikamo
Harriina Räinä
Juhani Vainio
Janina Haapaniemi
Susanna Hämäläinen
Allianssin nuorisovaihto on osa Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssia, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Sen jäseninä on yli sata valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. Allianssi tuottaa palveluita sekä nuorille että nuorisoalan toimijoille. Lisätietoja www.alli.fi.