CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Sambialaiset vammaiset ihmiset ensimmäistä kertaa valokuvassa

 

Hankkeeseen osallistuneet kertoivat kokemuksistaan lauantaina festivaalialueen Taiga-lavalla. Keskustelua juonsi Abdirahim "Husu" Hussein. Keskustelu myös tulkattiin viittomakielelle. Valokuvanäyttely oli nähtävillä Maailma Kylässä -festivaalien ajan Mahdollisuuksien tori -teltassa Invalidiliiton osastolla C216.

Invalidiliitto pitää tärkeänä kansainvälistä yhteistyötä sekä sambialaisen sisarjärjestönsä ZNAPDin tukemista. Kuvat kertovat -hankkeen osana suomalaiset ja sambialaiset järjestivät työpajan Sambiassa toukokuussa 2012. Sambialaiset perehtyivät ensimmäisen kerran elämässään valokuvauksen saloihin ja siihen, kuinka se on keino vahvistaa minäkuvaa.

Sambialaiset vammaiset ihmiset ensimmaista kertaa valokuvassa. Kuva: Invalidiliitto ry.

 


– Sambialaisista osallistujista ei oltu koskaan otettu valokuvia. He eivät ikinä olleet nähneet itseään ikuistettuna ulkopuolisen silmin. Monelle valokuva merkitsee enemmän kuin osaamme kuvitellakaan; vammainen ihminen muuttuu täysin näkymättömästä merkitykselliseksi yksilöksi, kuvailee näyttelyn ulkoasun suunnitellut graafinen suunnittelija ja Invalidiliiton vapaaehtoistyöntekijä Riitta Skytt.

Kuvat kertovat -hanke on osa Vammaiskumppanuutta, jota ulkoasiainministeriö tukee. Projektiin osallistui joukko Invalidiliiton Tampereen Validia-talon päivätoiminnan asiakkaita ja Invalidiliiton sambialaisen sisarjärjestön ZNAPDin Rufunsan kyläyhdistyksen jäseniä. Suomalaisten osallistujien mukaan projekti on antanut heille parempien minäkuvien lisäksi myös paljon ajateltavaa, uusia näkökulmia, hienoja kokemuksia, mahdollisuuden tutustua sambialaiseen elämään sekä osaltaan vaikuttaa ennakkoluulojen vähentämiseen vammaisuutta kohtaan.

– Olemme ylpeitä siitä, että tämä projekti on paitsi kasvattanut osallistujien itseluottamusta myös antanut heille uskoa siihen, että he pystyvät saavuttamaan unelmansa, kertoo ZNAPDin projektikoordinaattori Yvonne Zimba.

Mathiya ei ole koskaan pitänyt kameraa kädessä. Riemulla ei ollut rajoja, kun hänen juuri ottamansa ensimmäinen kuva ilmestyi digikameran näytölle. Kuva: Riitta Skytt, Invalidiliitto ry.

 

Invalidiliitto ry

Invalidiliitto on fyysisesti vammaisten ihmisten valtakunnallinen vaikuttamisen ja palvelutoiminnan monialajärjestö. Invalidiliitto tekee työtä yhteiskunnassa niin, että toimiva arki mahdollistaa fyysisesti vammaiselle ihmiselle itsenäisen ja hyvän elämän. www.invalidiliitto.fi


Lisätietoja:

Vapaaehtoistyöntekijä Riitta Skytt, Invalidiliitto ry, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , 050 3456933 (myös kuvapyynnöt)

Kansainvälisten asioiden koordinaattori Laura Poussa, Invalidiliitto ry, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , 044 7650662 ja 050 5248415

http://www.invalidiliitto.fi/portal/