CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Sakuratekniikalla kuvioita kankaalle

Sakuratekniikka on varmastikin monelle tuttu koulujen kuvaamataidon tunneilta, jolloin väriliiduilla (”sakuroilla”) tehtiin paperille ensiksi värikäs pinta, joka mustalla liidulla väritettiin piiloon ja lopuksi raaputettiin esiin värikkäitä kuvioita. Kankaalle voidaan soveltaa samaa tekniikkaa kankaanpainoväreillä. Käsittely tekee kankaasta jäykähkön runsaan värimäärän vuoksi. Nämä kankaat sopivat erinomaisesti käyttötarkoituksiin, joissa kankaalta vaaditaan ryhdikkyyttä, esimerkiksi kansion- ja kirjanpäälliset tai ompelukoneen suojahuppu. Laskeutuviin vaatteisiin tekniikka ei sovi.

Tarvikkeet:

 

•    Esipestyä vaaleaa kangasta (luonnonkuidut: puuvilla, villa, silkki, pellava)

•    Kankaanpainovärejä

•    Painoemulsiota (painopastaa) ilman väripigmenttiä

•    Sivellin tai pensseli

•    Erilaisia välineitä kuvioimiseen, esim. puutikkuja, haarukka, veitsi, vanha muovinen kirjasto-, puhelin-, pankkikortti, jne.

 

Työvaiheet:

 

1.    Silitä kuvioitava kangas ja jos kangas on uusi, pese ja kuivaa se ennen työstöä.

2.    Maalaa, tuputa tai kuvioi kangas haluamallasi tavalla kankaanpainoväreillä. Anna värin kuivua. (Kuva 1.)

 

Kuva 1. Kankaalle on maalattu pohjaväritykseksi kirkkaita raitoja. Lisäksi pinta on vielä kuvioitu muovisella kirjastokortilla.

 

3.    Levitä kuivuneen värin päälle siveltimellä ohut kerros painoemulsiota ilman väripigmenttiä. Levitä tämän jälkeen tummempi kankaanpainoväri (musta, ruskea, tummansininen jne.) koko kankaalle märän painoemulsion päälle niin, että pohjaväri ja kuviot peittyvät. (Kuva 2.)

Kuva 2. Ensimmäisen värikerroksen ja ohuen painoemulsiokerroksen päälle levitetään tummempi kankaanpainoväri.

4.    Aloita kankaan kuvioiminen. Siirrä/vedä työvälineellä päällimmäistä värikerrosta niin, että alta paljastuu osia ensimmäisestä väripinnasta. Kuvioimiseen voi kokeilla erilaisia työvälineitä, esimerkiksi haarukkaa, veistä (kertakäyttöveitsen sahalaidalla saa hauskaa jälkeä), puutikkuja jne. (Kuvat 3. ja 4.)

Kuva 3. Päällimmäisen värikerroksen pintaan on tehty kuvioita muovikortilla.

 

Kuva 4. Kankaankuviointia muovikortilla ja haarukalla. Kuviointivälineitä mietittäessä vain mielikuvitus on rajana.

5.    Anna kankaan kuivua ja kiinnitä väri valmistajan ohjeiden mukaan. Kangas voi pehmetä hieman pesussa, mutta tekniikan luonteeseen kuuluu, että lopputulos on jäykähkö, jopa vahakangasmainen useiden värikerrosten vuoksi.

6.    Viimeistele kankaasi luomalla siitä esim. ihana kesäkassi tai pokkarin suojakannet lomalukemiselle.

 

Kuva 5. Valmiita sakuratekniikalla kuvioituja kankaita. Vasemmanpuoleinen kangas on kuvioitu puutikulla ja kertakäyttöveitsellä, oikeanpuoleinen muovikortilla ja haarukalla. Molemmissa myös pohjaväri on kuvioitu muovikortilla.

 

Työvaiheita voi nopeuttaa levittämällä painoemulsion ja tumman värin ensimmäisen värikerroksen ollessa vielä märkä. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon, että värikerrokset reagoivat keskenään enemmän ja värit sekoittuvat jonkin verran.

 

Teksti: Riikka Kekäläinen-Alkio

Kuvat: Helka Yletyinen, Leena Ruoppa, Riikka Kekäläinen-Alkio