Jääveistokset |
Jäänveisto sanana herättää ehkä enemmän lapsenomaista leikkisyyttä ja toimintaa. Hyvin pian jääveistosta tehdessä huomaa kuitenkin, että työskentely vaatii suunnitelmia sekä monia luovia ratkaisuja. Työtä aloittaessa voi esimerkiksi huomata, etteivät jääpalat olekaan jäätyneet. Kun suunnitelmissa on ollut läpijäätynyt ”tiili” isomman seinän rakenteena ja jäädytyspurkista valahtaakin lähinnä pitsiä muistuttava jääuloke, on mietintähetken aika. Onneksi ohjaustoimintalaisen valmiuksiin kuuluvat luovuus sekä tilanneherkkyys, jolloin uudet ratkaisut teoksen toteuttamiseen syntyvät ilman minkäänlaista tuskastumista. Lunta tilkkeeksi ja varapalikoita päälle: Taj Mahal on uudelleensyntynyt!
Jäästä on moneksiJäänveistossa on siis osattava ottaa huomioon muuttuvat säätilanteet ja ennen kaikkea hyväksyttävä niiden vaikutukset työskentelyyn sekä työn lopputulokseen. Sää muokkaa teosta jo ennen sen valmistumista sekä sen jälkeen. Jääveistosta tehdessä huomasi, että jää muuntuu moneksi, niin tekijänsä käsissä kuin myös jäädytysprosessin seurauksena. Lisäksi jääveistosten tekeminen on hauskaa ja yhteistoiminnallista puuhaa, jonka seurauksena tulee hyvälle tuulelle! Jään ja lumen monipuolisten työstömahdollisuuksien ansiosta menetelmä onkin hyvin sovellettavissa ohjaustilanteissa erilaisten ohjattavien parissa. Lumesta voi muovailla perinteisiä lumiukkoja, -otuksia tai -linnoja, kun taas jäästä voi jäädyttää mitä mielenkiintoisimpia ja veistoksellisempia osia. Jos pakkaslumi ei mahdollista muotoilua, voi lunta sekoittaa veteen ja kas, muotoiltava lumisohjo on valmis. Lämmin vesi on muutenkin oiva apuväline. Upottamalla jääkappale lämpimään veteen saa kappaleeseen kiiltävän pinnan, joka heijastaa kauniisti valoa. Erilaisina muotteina voidaan käyttää lähes kaikkea tyhjistä maitopurkeista vesi-ilmapalloihin! Tärkeää jäädytysvaiheessa on kuitenkin ottaa huomioon muotin päästävyys, jotta jääkappaleen irrottaminen käy helposti. Jään jostain syystä irrottaessa tai työstettäessä hajotessa muotteja kannattaa varata riittävästi, jotta voi tehdä muutamia varavaluja. Isoimmat jääkappaleet voi onneksi ”liimata” uudelleen lumisohjolla. Jäänveistossa tulee ottaa huomioon myös turvallisuusasiat ja siksi suhteuttaa jääveistoksien koko ja työstö ohjattavien mukaan. Työkalut isoimmissa töissä voivat olla hyvinkin järeitä tai teräviä, kuten moottori-, oksasaha, taltta ja puukko. Pitkälle pärjää erikokoisilla lapioillakin. Myös asiallinen pukeutuminen talviseen harrastukseen on hyvä ottaa huomioon. Kylmää lunta ja jäätä käsitellessä kunnolliset märkää eristävät lapaset/hanskat ovat tarpeen. Jos välillä vilu iskee, niin silloin on kuuman mehun tai kaakaon paikka, ja ai, kuinka hyvältä se maistuukaan mukavan puuhastelun ja ulkoilun tiimellyksessä.
Klikkaa kuvaa päästäksesi jääveiston tunnelmiin Teksti: Elisa Halen, Sanna Hakanen, Pinja Niemi, Kukka Heiskanen ja Teija Koivulahti, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelijat
Kuvat: Raija Paju, lehtori
|