Käsityönmuseossa on hommat hanskassa ja hanskat tallessa |
Oletko jo tutustunut Suomen Käsityönmuseoon?”Museossa saa viihtyä. Suosituissa näyttelyissämme on mistä valita ajan, kukkaron ja kiinnostuksen mukaan. AvoinPAJAssa pääset tekemään käsitöitä, Aistitilassa tutustumaan käsityön maailmaan kaikin aistein ja Kansallispukukeskuksen tietopalvelu vastaa kysymyksiin”. Löysin internetistä erilaisia käsityöjuttuja selaillessani tämän mielenkiintoisen museon internetsivut. Haluankin jakaa tämän löydön teidän kanssanne. Tämä esittely pohjautuu museon kotisivuihin. Tämä museo on ehdottomasti sellainen, että heti kun on mahdollisuus, kannattaa mennä paikanpäälle tutustumaan.
Käsityö on hanskassa Suomen Käsityön museossaSuomen käsityön museo on valtakunnallinen erikoismuseo. Se toimii suomalaisen käsityökulttuurin tiedon ja taidon säilyttäjänä. Museo edistää käsityön arvostusta ja tukee käsityöläisyyttä ammattina, harrastuksena ja taiteena. Suomen käsityön museon yhteydessä toimivat myös Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. HistoriaMuseo sai alkunsa Helsingissä 1888, kun Keisarillinen Senaatti päätti myöntää määrärahaa 1890 alkaen käsityömuseon toimintaa varten. Museo toimi Helsingissä eri paikoissa vuoteen 1933, minkäjälkeen Valtion kotiteollisuusmuseo oli lakkautettuna 50 vuotta. Vuonna 1983 se aloitti toimintansa uudelleen Suomen kotiteollisuusmuseona Jyväskylässä. Museo vaihtoi nimensä 1.1.1997 Suomen käsityön museoksi. Sinun on mahdollisuus ladata kevään 2013 kausiesite itsellesi.
PerusnäyttelytMuseossa on kolme perusnäyttelyä: pohjakerroksessa sijaitsevat Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan, toisessa kerroksessa sijaitsee näyttely Aikamatka käsityöhön.
Vaihtuvat näyttelytVaihtuvien näyttelyiden tiloja on neljä. Erikoisnäyttelyiden tila ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa esittelee kaksi laajaa näyttelyä vuoden aikana. Katutason Ikkunagalleriaan on aina ilmainen sisäänpääsy, näyttely vaihtuu 4 - 6 kertaa vuodessa. Toisessa kerroksessa sijaitsevan Kujan näyttelyt kestävät puoli vuotta kerrallaan. Näytönpaikka-ikkunagallerian (Kilpisenkatu 12) näyttelyt vaihtuvat kuukausittain.
VerkkonäyttelytMuseo tarjoaa myös verkkonäyttelyitä. Näyttelyiden aiheina ovat mm.
Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu! -äänipolut Lämmöllä - Hyväntekeväisyyskäsitöitä 2010 - 2011 Kukako (Kulttuuria Kaikista Kolkista) Aikamatka käsityöhön Käsityössä elämän tuntu Taidon 100 vuotta Kässäätkö Käsityönurkka Muotoilusanasto Keski-Suomi muotoilee '08 Kulissien takaa Suomalaiset kansallispuvut PORON JÄLJILLÄ - pohjoisen käsityöläisiä Tie romanien elämään Taito elää Ahvenanmaan käsityöläisyys T se itse
Koko vuoden ohjelman löydät täältä.
AvoinPAJAToisen kerroksen AvoinPAJA on museoasiakkaiden omatoimista työskentelyä varten. Tilassa on käsityövälineitä ja materiaaleja kulloisenkin teeman mukaan. Pajassa työskentelystä maksetaan kassalle materiaalimaksu. Ryhmät voivat varata tilan myös omaan käyttöönsä erillistä maksua vastaan.
TapahtumatMuseossa järjestetään mm. käsityöläisten työnäytöksiä, työpajoja, luentoja ja seminaareja. Katso tapahtumakalenteri museon internetsivuilta. www.craftmuseum.fi/tapahtumat_2013.htm
MuseokauppaValikoimissa on näyttelyittäin vaihtuvia käsityötuotteita, museon omia tuotteita ja julkaisuja sekä käsityöalan kirjallisuutta. Myös eri sesonkiajat, kuten joulu ja pääsiäinen, näkyvät museokaupan tuotevalikoimissa.
TietopalveluSuomen käsityön museon www-sivuilla on mahdollista etsiä tietoa museon kokoelmista ja arkistoista Kokoelmaselaimen avulla. Verkkosivuilla on runsaasti myös muita aineistoja käsityöstä kiinnostuneille. Käsikirjasto on avoinna yleisölle ma - pe klo 9 - 16 osoitteessa Kilpisenkatu 12. Kansallispukukeskuksen tietopalvelu museon toisessa kerroksessa tarjoaa mahdollisuuden hakea omatoimisesti tietoa kansioista, kirjallisuudesta ja netistä kansallispukuja koskeviin kysymyksiin. Puhelinneuvonta päivystää to - pe klo 10–15.
KokoelmatMuseon ensimmäiset esineet muodostavat ”Vanhan suomalaisen kokoelman”, joka on kerätty pääasiassa Venäjältä, Ruotsista, Norjasta ja Ranskasta vertailuaineistoksi ja malliksi suomalaisille käsityöläisille. Nykyisin esinekokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksin ja vähäisissä määrin ostoina. Aktiivisia esinetallennuksia on tehty koulukäsitöistä (2001), pöytäliinoista (2003) ja ryijyistä (2005). Käsityöläisdokumentointia on tehty saaristo- ja rannikkoalueella (2002 ja 2003), Ahvenanmaalla ja Pohjois-Suomen poronhoitoalueella (2005–2007). Tällä hetkellä esinekokoelmat käsittävät lähes 30 000 esinettä.
Suomen kansallispukukeskusSuomen kansallispukukeskus tekee kansallispukuja sekä kansanomaista pukeutumista tunnetuksi neuvonnan, näyttelyiden, opastusten sekä tapahtumien ja tiedotuksen avulla. Se tuo myös esille kansallispukualan käsityöyrittäjyyttä.
KonservointikeskusKonservointikeskus on erikoistunut arvotekstiilien konservointiin, puhdistukseen ja huoltoon sekä konsultointipalveluihin. Konservointikeskuksen toiminta perustuu tilauksiin, joista pääosa on ulkopuolisia, muiden museoiden, yksityisten, yhteisöjen ja yritysten toimeksiantoja ja osa Suomen käsityön museon töitä.
Teksti: Marja Tolonen, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija |