CuRec-verkkolehti
 • Käden jälki
 • Ideavakka
 • Tiedon jyvät
 • Sanakannel
 • Viisasten kivi
 • Ajan pirta
 • Kulttuuripeili
 • Galleria

Matka aiheena kaunokirjallisuudessa

 

Juhani Aho: Rautatie

"Ja niin olivat Matti ja Liisa päättäneet lähteäkseen rautatiellä ajamaan." Juhani Ahon esikoisromaani on vielä tänäänkin ajankohtainen. Matin ja Liisan matka rautatielle hurmaa sisäisellä lämmöllään. Se huokuu aitoutta, viisautta, huumoria ja tuoreutta aivan niin kuin ensimmäisen kerran ilmestyessään vuonna 1884. Teos sisältää nuoren kirjailijaneron ensipainoksen mukaisen alkuperäistekstin ja Eero Järnefeltin upean kuvituksen. Kirja valottaa rautatien syntyä ja vaiheita läpi vuosikymmenten. Tatu Kokko on myös tiivistänyt ja tulkinnut tarinan nykysuomeksi. Tervetuloa kurkistamaan, kuinka jo sadankolmenkymmenen vuoden takaisessa Suomessa nautittiin edistyksen kiivakkaasta kyydistä.

 

Sally Altschuler (Sven Nordqvist, Outi Menna)

Villi laivamatka


Kun tulva uhkaa, Nooa kutsuu kaikki eläimet laivaansa. Mukaan tulevat parijonossa niin kamelit, sammakot, karhut kuin hiiretkin. Eläimet astelevat turvaan, mutta sarvikuono tönii muita. Se on ihan varma, että kukaan ei tykkää siitä. Sade jatkuu jatkumistaan, ja laiva lähtee vesille seilaamaan. Mutta mikä avuksi, kun tikka tekee vahingossa laivan kylkeen reiän, ja koko konkkaronkkaa uhkaa uppoaminen? Nooa keksii oivallisen kikan, jonka avulla laiva pelastuu ja samalla sarvikuonosta tulee kaikkien sankari! Ikäsuositus: 3+.

 

 

Tom Erik Arnkill: Kambyseen kirja


Fiktiivisen päähenkilön vaiheet punoutuvat todellisiin tapahtumiin hämmästyttävällä 500 luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Persia valloitti maailmaa, ja filosofiat ja uskonnot Välimereltä Gangesille avautuivat omakohtaisen oivalluksen ja vastuun pohdintaan. Lukija kohtaa mieheksi kasvaneen Benin sekä hänen nuoruutensa tärkeät naiset. Benin tavoin lukija saa ällistyä tehtäviä, joihin Kyyroksen kirjasta tutut hahmot nyt ovat astuneet. Kuningas Kyyros lähettää 19-vuotiaan Benin Persian puolelle loikanneen egyptiläispapin oppiin valmistautuessaan liittämään Niilin maan valtakuntaansa. Ben painaa papin opetukset tarkoin mieleensä, aavistamatta, että joutuisi vielä jahtaamaan mestariaan tikari kourassa. Tom Erik Arnkil (s. 1950) on tutkimusprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Pohtiessaan merkittävien filosofioiden ja uskontojen harppausta ritualismista yleviin universaaleihin periaatteisiin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, Arnkil koki saaneensa tehtävän. Kun hän keksi kirjojensa päähenkilön, Baabelin pakkosiirtolaisuudessa elävän Benin, kuninkaan vakoojan, tehtävä nielaisi Tomin. Kolmetoista vuotta myöhemmin julkaistiin Kuninkaan korva -romaanisarjan ensimmäinen osa Kyyroksen kirja, hänen esikoisteoksensa.

 

Tapani Bagge: Maailmalla

Kaisa-tytöstä kertovan sarjan lukijat ovat aikaisemmin saaneet ihmetellä mitä oikein on tapahtunut Kaisan poissa olevalle äidille. Nyt arvoitus saa viimein ratkaisunsa, kun Kaisa saa tärkeän viestin äidiltä, joka asuu Ulkosaarella. Kaisan on aika pakata reppunsa ja lähteä ensimmäistä kertaa maailmalle. Tapani Bagge tavoittaa hienosti lapsen tavan katsoa maailmaa helppolukuisissa Kaisa-kirjoissaan. Kaisasta kertova Kylässä-kirja voitti vuonna 2005 Arvid Lydecken -palkinnon.


 

Johan Bargum (Marja Kyrö)

Syyspurjehdus

Eräänä syyskuisena päivänä Olof ja Harald lähtevät purjehtimaan. Moni asia hiertää miesten menneisyydessä. Näistä vähäisin ei ole Elin, nainen joka on ollut kummankin miehen vaimo ja joka nyt on kuollut. Kun vene palaa kotilaituriin, on kyydissä enää toinen miehistä. Johan Bargumin tiivis romaani käsittelee taidokkaasti ihmiselämän suuria ristiriitoja: rakkautta ja ihmisten välistä kohtaamattomuutta, velvollisuudentuntoa ja kohtalon voimaa, kuoleman vääjäämättömyyttä. Harald, Olof ja Elin ovat monisyisiä ja tunnistettavia hahmoja, joiden kohtalot vaivaavat mieltä pitkään kirjan viimeisen sivun kääntämisen jälkeen.

 

 

Helena Blomerus: Minne matka, yökettu?

Kirja kertoo Miran ja Timin perheen matkasta Ruotsiin. Suomeen on tullut viesti rakkaan isosedän sairastumisesta, ja perhe pitää tärkeänä lähteä tervehtimään häntä. Isosedän luokse sairaalaan kokoontuu koko suuri suku. Surun keskellä myös ilo saa sijansa, vanhat tarinat kertojansa ja kuulijansa. Usko parempaan, yhdessä oleminen ja toistensa tukeminen vie eteenpäin. Tekijöiltä on aiemmin ilmestynyt Mitä sait säkkiisi, yökettu?

 

 

Jan Blomstedt: Unteni Afrikka - Akseli G:n matka

Sata vuotta on kulunut taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan Afrikan matkasta. Akseli Gallen vietti perheineen vuodet 1909 - 1910 Keniassa metsästellen ja työskennellen. Jan Blomstedtin Unteni Afrikka on kuvaus legendaarisen taidemaalarin sisäisestä Afrikasta. Akseli G saa teoksessa suunvuoron, mutta ääni on erilainen: luottamuksellinen, isällisen lempeä, salaivainen, jopa holtiton. Gallen-Kallela istuu Afrikan talonsa parvekkeella tyttärensä Kirstin kanssa, joka kuuntelee isäänsä toisella korvallaan. Maalarin kriisi on takanapäin. Hänen tarinoitaan kannattelee savanneilla koettu elpyminen. Unteni Afrikka näyttää kansallismaalarin naturalistisena, mutta kypärä päässä. Kokoelman kertomuksissa risteytyvät fantasiat ja tuntemattomatkin tosiasiat ja taiteilijana olemisen arvoitukset.

 

 

Louis-Ferdinand Céline (Jukka Mannerkorpi):

Niin kauas kuin yötä riittää


Ranskalaisen kirjallisuuden kirotun legendan esikois- ja läpimurtoteos vuodelta 1932 Jukka Mannerkorven perusteellisesti tarkistamana suomennoksena. Ensimmäisen maailmansodan veteraanin värikäs odysseia ulottuu Ranskasta Afrikan kautta Amerikkaan 20-luvun kuohuvina vuosina. Celinen jäljiltä ranskalainen kirjallisuus ei enää ollut entisensä.

 

 

Geoffrey Chaucer: Canterburyn tarinoita

Canterburyn tarinoita on 1300-luvulla syntynyt runotarinoiden kokoelma, vanhin englantilaisen nykykirjallisuuden kaanoniin kuuluva teos. WSOY:n klassikot sarjassa nyt julkaistava laitos sisältää 20 tarinaa alkuperäisesta 24:sta sekä Edward Burne Jonesin kauniin puupiirroskuvituksen. Kymmenien pyhiinvaeltajien hilpea joukko matkaa Lontoosta kohti Canterburyn katedraalia kunnioittamaan vuonna 1170 murhatun arkkipiispa Th omas Becketin maallisia jäännöksiä. Matkan aluksi pysähdytään majatalossa, kohotetaan iloiset lähtömaljat ja sovitaan reippaasti, että kukin pyhiinvaeltajista kertoo muiden viihdyttämiseksi kaksi tarinaa. Näin syntyneet Canterburyn tarinat kertovat vanhasta iloisesta Englannista: ylevästä ritarista, viekkaasta anekauppiaasta, rotevanpunakasta mylläristä ja leskirouvasta, joka unelmoi kuudennesta miehestään saatettuaan jo viisi edellistään haudan lepoon. Tarinoiden aiheet vaihtelevat ritariromantiikasta sen parodiaan, pyhimystaruista mitä raadollisimmin herkutteleviin kertomuksiin. Canterburyn tarinoiden henkilökuvat ovat paitsi verevän yksilöityjä myös humaanin humoristisia ja viisaita. Toivo Lyyn lennokas ja luettava suomennos vuodelta 1962 on säilyttänyt elinvoimaisuutensa, kuten itse tarinatkin.

 

 

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista


Shenzhenin (suom. 2010), Pjongjangin (2009) ja Merkintöjä Burmasta (2008) -albumien jälkeen quebeciläissyntyinen sarjakuvataiteilija-maailmanmatkaaja Guy Delisle siirtyy uuteen polttopisteeseen planeetallamme. Vuorossa on Lähi-itä, jonka 2000-luvun arjesta piirtäjä tarjoaa kiinnostavan, erilaisen ja omakohtaisen näkemyksen. Delisle muuttaa perheineen asumaan Jerusalemiin, eikä asettuminen monenkirjavien kasvojen, intohimojen ja konfliktien elävöittämään kaupunkiin suju kommelluksitta. Piirtäjä käsittelee perustavaa laatua olevia kysymyksiä katujen varsilla, pyhien paikkojen uloskäynneillä ja kahvilan terasseilla ja paljastaa meille Jerusalemin, jollaista sanomalehdet eivät näytä.

 

Uula Eronen: Boheemimatka - kirjailija Kiannon kaipuu


Kirjailijoitten vierailu Viroon, vapaan viinan ja kollegoiden pariin vuonna 1931. Joukko suomalaisia kirjailijoita on matkustanut kieltolain alaisesta Suomesta vapaan viinan maahan Viroon. Juhlia riittää päivästä toiseen, ja henkilöiden väliset suhteet vuoroin lämpiävät vuoroin kärjistyvät kiivaisiin väittelyihin asti. Romaani pohjautuu aikansa merkittävimpien kirjailijoiden, mm. Tulenkantajien Viron-vierailuun touko-kesäkuun vaihteessa 1931. Suomea koetteli maailmalaajuinen lama ja puhutti kieltolain ohessa lapuanliike. Kulttuurielämää ravistelivat kirjalliset kiistat, uusi Stockmann oli avattu, "kovaa teetä" tarjoiltiin ja kansa otti vastaan ravintoloiden isojen orkestereiden kutsun. Keskeisinä henkilöinä tässä puolidokumentaarisessa romaanissa ovat 1920 -30-lukujen vastapoolit, perinteisiä arvoja ja realismia vaaliva Ilmari Kianto ja uudistushenkinen Olavi Paavolainen. Lähdeaineistona teoksessa on käytetty virolaisia ja suomalaisiakin sanomalehtiä, jotka kuvailivat matkalaisten ohjelmaa tarkasti.


 

Åke Edwardson: Tapaaminen Esteponassa

Peter Matteus on menestyvä mainosmies. Kaikki on päällisin puolin hyvin, kunnes Peterin postiluukusta kolahtaa kirje, jossa on tuoreita kuvia hänen perheestään ja säilytyslokeron avain. Hänen on lähdettävä Espanjan Aurinkorannikolle, tehtävä valintoja, valittava elämä tai kuolema. Peter ymmärtää ajan juosseen hänet kiinni. Vaikka menneisyys on Peterin suurin vihollinen, vain menneisyys voi pelastaa hänet ja hänen vaimonsa Ritan. Edwardson taitaa psykologisen jännityksen. Tapaaminen Esteponassa on vangitseva trilleri nurkkaan ajetun ihmisen harhaisista mielenliikkeistä, kuvitellusta rikoksesta, muistoista, unista ja petoksesta.

 

 

Marie-Louise Fitzpatrick: Pieni kulkija


Herkkä ja kaunis kuvakirja pienestä tyttösestä, joka miettii jokaisen lapsen peruskysymystä: milloin ollaan perillä. Kysymykset seuraavat toistaan, ja lopulta pienen kulkijan pohdinnoista muodostuu filosofinen tarina kasvamisesta. Silti tarinassa hehkuu aito lapsenmielinen logiikka, joka on kaikille kyselyikäisten vanhemmille tuttu. Pieni kulkija on harvinaislaatuisen hieno, pohdiskeleva kuvakirja, jonka ääressä lapsen ja aikuisen on hyvä rauhoittua ja jutella päivän kiireiden jälkeen. Kirjan monitasoinen teksti antaa ajateltavaa kaikenikäisille lukijoille. Kirjailija-kuvittaja Marie-Louise Fitzpatrick on saanut töistään monia palkintoja ja tunnustuksia, mm. IBBYn eli kansainvälisen nuortenkirjaneuvoston kunniamaininnan.

 

 

Matti Hagelberg: Intia sataa paraatilleni

On vuosi 2003. Intiaa ravistelee ennenkuulumaton itse tehtyjen sarjakuvien puute. Maailman sarjakuvat ry lähettää Intiaan ykkösasiamiehensä Matti Hagelbergin, joka pamfletein ja piirtoheitinkalvoin varustautuneena ratsastaa höyrynorsullaan halki Intian jakaen sarjakuvatietoutta paikallisille. Takaraivoon ilmestyvä kivulias paise kuitenkin heittää pian synkän, alati kasvavan varjonsa toiveikkain mielin aloitetun opetusmatkan ylle. Mustavalkoinen. Alunperin vuonna 2005 ranskalaiselle L'Association-kustantamolle tehty matkakertomus (L'Inde pleut sur mon de kirjassa L'Association en Inde, 2006) suomeksi. Intia sataa paraatilleni on kahdeksastoista kirja Matti Hagelbergin palkitussa B.E.M.-sarjassa (Kekkonen, Silvia Regina).

 

 

Joel Haahtela: Perhoskerääjä

Mies saa asianajajalta kirjeen, jossa hänen kerrotaan saaneen perinnön. Testamentin on tehnyt Henry Ruzicka, Suomessa asuva saksalainen, josta mies ei ole koskaan kuullutkaan. Alkaa matka Eurooppaan ja menneisyyden arvoituksiin.

 

 

Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia kuussa


NASA aikoo palata Kuuhun yli 40 vuoden jälkeen ja järjestää ennennäkemättömän, maailmanlaajuisen arvonnan. Norjalainen Mia, japanilainen Midori ja ranskalainen Antoine ovat kolme onnekasta, jotka pääsevät mukaan ainutlaatuiselle matkalle vuoden 1969 kuuraketin kopiolla. Samaan aikaan dementoinut entinen astronautti seuraa kauhulla vanhainkodin tv:stä matkan uutisointia ¿ Kuuhun ei pidä palata! NASAa täytyy varoittaa! Mutta nuoret ovat jo perillä Darlah-nimisessä tukikohdasssa. Pian yhteys Maahan katkeaa. Tukikohdan generaattori sammuu. Happivarastot hupenevat. Antoine katoaa. Ja Kuun pimeä puoli näyttää pelottavat, visusti vaietut kasvonsa. Darlah ¿ 172 tuntia Kuussa on nuorille aikuisille suunnattu omalaatuinen, apokalyptinen avaruusjännäri, joka heijastelee myös oivaltavasti tosi tv -aikakautta. Romaanin kauhua hipova jännitys puree varmasti poikalukijoihinkin. Teos voitti kotimaansa arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Brageprisenin, ja ilmestyy jättikustantaja Little, Brownin julkaisemana myös USA:n markkinoilla vuonna 2012.

 

 

Magde Hovden: Saamelandia


Turisteille porosoppaa, joikua, lapinasuja ja katajavotkaa! Veijaritarina pohjoisnorjalaisten kaverusten elämyspuistosta saa lukijan nauramaan kippurassa. Roy ja Leif ovat kolmekymppisiä poikia Pohjois-Norjan Kirkkoniemestä. Rikastuakseen japanilaisten turistien kustannuksella he perustavat saamelaisuudella rahastavan elämyspuiston. Todellisuudessa nämä veijarit eivät tiedä saamelaisista mitään - mutta eihän sitä turisteille tarvitse kertoa! Mikään ei tietenkään mene niin kuin oli suunniteltu. Saamelaisia vihaava Audun yrittää sabotoida Saamelandiaa, poikien kaveri Geir sotkee kuvioita ryöstämällä postin rahankuljetusauton vaaleanpunaisessa kanipuvussa, ja sodankyläläinen turistiyrittäjä Timo ilmestyy elämyspuistoon jahtaamaan laavu varkaita. Kaiken keskellä Roy ja Leif tavoittelevat myös naisia - ei aivan mutkatonta sekään.

 

 

Veikko Huovinen: Lampaansyöjät


Riemukas raportti siitä, millaisia ovat miesten puheet, kun he ovat irrallaan, reippailemassa, pikku tuiterissa. Miesten puheet, he-he, miestenpä hyvinkin...

 

 

 

Javier de Isusi: Mikä-mikä-maan saari

Kun Marcosin piipun sankari Vasco ei löydä ystäväänsä Maatonta Juania zapatistien mailta Meksikosta, hänen matkansa jatkuu etelään. Vasco saapuu Guatemalaan, jossa hän saa kuulla Juanin muuttaneen käsityöläiseksi Nicaraguaan. Vasco seuraa ystäväänsä Ometepen saarelle. Juania ei löydy, mutta Vasco tapaa koko joukon paikallisia ja joutuu jälleen kerran tahtomattaan mukaan suureen seikkailuun. Tapahtumiin liittyvät kostoa suunnittelevat entiset katulapset ja heidän kustannuksellaan rikastuneet amerikkalaiset orpokodin omistajat. Javier de Isusi (s.1972) on tunnustettu espanjalainen piirtäjä. Matkustettuaan vuoden ympäri Latinalaista Amerikkaa hän alkoi piirtää omiin kokemuksiinsa perustuvaa sarjakuvaa. Se kasvoi neliosaiseksi sarjaksi, jota julkaistaan useissa Euroopan maissa. Like julkaisi viime syksynä Maattoman Juanin matkojen ensimmäisen osan Marcosin piippu.

 

 

Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Nokkelan humoristisessa kertomuksessa satavuotias Allan Karlsson seikkailee läpi Euroopan lähihistorian ja onnistuu karkumatkallaan sekoittamaan koko Ruotsin.

 

 

Seppo Järvinen: Kafkan varjo - kertomuksia Prahasta


Hersyvän hauska matkakirja, mutta samalla elämää monelta kulmalta pohtiva esseekokoelma. Seppo Järvisen seurassa ei kuljeta turistioppaiden viitoittamia reittejä eikä nautita niiden koemaistamia lounaita. Hiljaisen ja helposti kommelluksiin joutuvan miehen matkassa havaitaan, että kauneus voi olla silmänräpäyksessä kun näkee linnun sulan kadulla. Kaikella on merkityksensä, tai sitten ei. Kirjailija luo ulko-oven lukon avaamisesta t¿ekkikirjallisuuden perinteen hengessä absurdin kohtauksen, jossa lukija ei lopulta jännitä sitä, aukeaako ovi. Hän kuvaa Prahaa kokeneen vaeltajan silmin ja runoilijan kynällä. Järvinen jakaa myös tietoa, mutta ennen kaikkea hän luo miljöön ja ihmiset niin hienolla tavalla, että lukija lähtee mukaan ja kävelee jo kohta Prahan kaduilla. Prahasta ei voi puhua kertomatta sen kokemista kärsimyksistä ja samalla sen selviytymistarinoista. Seppo Järvinen tapaa matkoillaan Prahassa myös vuoden 1968 Prahan äänenä tunnetun Lieko Zachovalovan.

 

 

Tommi Kinnunen: Vernerin matka maailmalle


Verneri Wadivaakku kuoriutuu munastaan liian myöhään eikä pääse muiden muuttolintujen matkassa talvehtimaan Egyptiin. Alkaa Vernerin huima seikkailu, jonka varrella linnunpoikanen tapaa erikoisia eläimiä ja matkustaa mitä kummallisimmilla kulkuneuvoilla. Löytääkö Verneri perheensä etelästä? Vernerin matka maailmalle on ihastuttava ja mukaansatempaava satukirja, joka viihdyttää sekä perheen pienimpiä että niitä, jotka osaavat jo itse lukea. Piirrokset ovat nuoren lupaavan kuvittajan Tommi Kinnusen käsialaa. Hykerryttävän tekstin on kirjoittanut palkittu suomentaja ja lastenkirjailija Pirkko Talvio-Jaatinen.

 

 

Pertti Kultalahti: Matkalla jonnekin


Mystiset katoamiset, pelottavat tapaukset ja vakavasta sairaudesta johtuva elämänhalun menettäminen ovat Pertti Kultalahden neljännen romaanin keskeisiä elementtejä. Tarinassa todellisuus ja ajantaju menettävät merkityksensä. Tarinan pimeä puoli kertoo miehestä, joka yhtäkkiä huomaa olevansa matkalla kesäpaikkaansa suunnittelemaan reittiä elämänsä pääteasemalle. Perillä suunnitelmat saavat uuden käänteen, kun mies pysähtyy miettimään elettyä elämäänsä ja kimuranttia suhdettaan vuosia sitten kuolleeseen isäänsä. Kun ongelmat eivät näytä ratkeavan insinööri Torakan haluamalla tavalla, matkustaa hän Prahaan kysymään neuvoa itseltään Franz Kafkalta.

 

 

Jaakko Laitinen: Kuolema UIan Batorissa


Suomalainen lääkäri Jack matkustaa tutkimusstipendiaatiksi Ulan Batoriin Mongoliaan keväällä 1989. Jack etsii tietoa vaihtoehtoisen lääketieteen vanhasta hoitomuodosta, kohtaa byrokratiaa, välttelyä ja välinpitämättömyyttä. Hän tutustuu tavallisten mongolien elämään ja surkeaan kohtaloon: neuvostoliittolaiset sortavat mongoleja, rasismi ja korruptio rehottavat. Ruokaa ei ole saatavana, kaupat lähes tyhjiä. Silti maassa elää vielä toivo uudesta vapaudesta. Jackin oma tutkimusmatka muuttuu jännittäväksi peliksi salaisen poliisin kanssa. Jännitysromaani, matkakirja ja pamfletti Mongoliasta kasvaa loppuaan kohden lohdulliseksi pohdinnaksi ihmisyydestä, ystävyydestä ja yhteisöllisyydestä. Tiheätunnelmainen tarina piirtää äärimmäisen aidon ja sisuksia kouraisevan kuvan yhdestä maasta ja kansasta murrosvaiheessa, pohtii elämää, olemassaoloa ylipäätään, sekä sen vastavoimaa. Jaakko Laitinen on eläkkeellä oleva kuntoutusylilääkäri. Hän on aiemmin julkaissut niin romaaneja, näytelmiä kuin lääketieteellistäkin kirjallisuutta. Laitinen on osallistunut Lääkärit ydinsotaa vastaan -toimintaan ja kirjoittanut aiheesta romaanin Kuoleman kellarit (Tammi 1983).

 

 

Eero Lehtola: Askelia vanhalla mantereella


Seikkailijan ja taiteilijasielun Lukasin matkoista kertova kirjasarja alkaa. Lukasin matka kulkee Euroopan halki. Hän matkustaa vailla määränpäätä, tavoitteenaan löytää kokemuksia ja vahvoja tunteita. Kun maailma ei tarjoakaan haluttua sisältöä, ottaa mielikuvitus vallan ja omituisia tapahtumia alkaa osua hänen kohdalleen yhä useammin ja useammin. Mutta mikä kaikki on totta ja mikä harhaa? Askelia vanhalla mantereella on saanut ilmestyttyään runsaasti suosiota ja hyviä arvosteluja sekä kuvituksensa että tarinansa puolesta. Sisältää viisi tarinaa.

 

 

Viivi Luik: Varjoteatteri

Viivi Luikin romaani kuvaa elämän mittaista vaellusta Roomaan, matkaa syrjäisestä köyhästä maasta vanhan kulttuurin keskelle, kirjailijaksi haaveilevan maalaistytön oman itsensä löytämistä. Viivi Luik sai Varjoteatterista Viron valtion kulttuuripalkinnon helmikuussa 2011. Rooman matkan välietappeja ovat Berliini, Helsinki ja New York, joissa päähenkilö kohtaa arvoituksellisia ja mieleenpainuvia henkilöitä. Hadrianuksen puutarhat ja Berliinin Alexanderplatz ovat samaa todellisuutta, vaikka niiden väillä onkin romaanin suuri kulttuuriraja, Alpit. Alppien eteläpuolella uskotaan ihmeisiin, pohjoisessa kaikki mitataan mittatikulla. Varjoteatteri sisältää herkullisia tarinoita, joiden käänteitä seuraa henkeään pidätellen, mutta siinä pohditaan myös elämän suuria kysymyksiä, rakkautta, kuolemaa, kodin etsimistä ja kodittomuutta. Kaikki ajat ovat läsnä yhtä aikaa ja tapahtumilla on yhteytensä. Viivi Luikin taituruutta on antaa merkitys myös kaikelle sille arkipäiväiselle mitä koemme, raitiovaunumatkasta hammaslääkärikäyntiin. Tunteilla ladattu runollinen kieli saa katukivet elämään, kuolleet heräämään.

 

 

Xavier de Maistre: Matka huoneeni ympäri ja Öinen tutkimusmatka huoneessani


Kreivi Xavier de Maistren kaksoisteos on edelleen ajankohtainen selvitys matkustamisen merkityksestä, matkustajan havaintotavan ja muistojen ensisijaisuudesta sekä itsetutkiskelun mahdollisuuksista. Teoksilla on tärkeä asema 1700-luvulla kehittyvien sentimentaalisen ja parodisen matkakirjan lajeissa, Jonathan Swiftin ja Laurence Sternen teosten perinteen omaperäisinä jatkajina. Melankolisesti harhailevien, mielleyhtymien polkuja seurailevien teosten sävy on kauttaaltaan lempeän ironinen, välillä ylevä tai hyväntahtoisen pilaileva.

 

 

Pascal Mercier: Yöjuna Lissaboniin


Sveitsiläinen klassisten kielten opettaja Raimund Gregorius tulee estäneeksi naista hyppäämästä sillalta. Tämä sattuma johdattaa Gregoriuksen portugalilaisen kirjailijan ja lääkärin Amadeu de Pradon maailmaan - ja muuttaa hänen elämänsä. Gregorius jättää taakseen uomiinsa asettuneen arkensa ja pöllämystyneet kollegansa ja lähtee junamatkalle kohti Portugalia. Hänen on pakko saada tietää lisää kiehtovasta ja arvoituksellisesta kirjailijasta ja hänen elämänfilosofiastaan. Lissabonissa Gregorius tapaa kirjailijan tunteneita ihmisiä, ja tutustuu samalla diktatuurin ikeen alla eläneeseen maahan. Monien ihmisten toisistaan poikkeavat käsitykset kirjailijasta muodostuvat käänteentekeväksi Gregoriukselle itselleen. Matka Portugaliin muodostuu silmät avaavaksi matkaksi hänen omaan identiteettiinsä ja menneisyyteensä. Yöjuna Lissaboniin on jännittävä ja kiehtova retki ihmisen sielunmaisemaan. Se on psykologinen jännityskertomus kirjallisuuden ja historian maailmasta ja monisyinen kuva siitä, miten ihminen rakentaa identiteettinsä. Sattuma, kohtalo, voi muuttaa yhdessä hetkessä kaiken.

 

 

Reijo Mäki: Valkovenäläinen


Hämärä huhtikuun ilta, varjoisa rantapolku ja verenhimoinen katse. Näin päättyy dekkarikirjailija Juhani Oxbackan elämä. Jussi Vares on mukana saattamassa miehen arkkua krematorioon. Mahdollisia murhamotiiveja on liikaakin. Onko taustalla Oxbackan kärjekäs kirjailijanura? Vai liian vauhdikas yksityiselämä? Millä asialla dekkaristi liikkui edellisenä syksynä itärajan takana, ja miten matkaan liittyy salaperäinen "Valkovenäläinen"? Vyyhti on sotkuinen, ja juuri kun Vares on lähellä ratkaisua, roistojahti käy hengenvaaralliseksi. Ehtiikö Vares toimia, ennen kuin ruumiita tulee lisää?

 

 

 

Juuli Niemi: Yömatkat


Proosan ja runon välimaastossa kutoutuva tarina luotaa naiseksi kasvamisen ansakuoppia: sukupolvien ketjua, olemisen kipeyttä, kaipuuta ja rakastamisen vaikeutta, unia joista herää kauhua täynnä. Tullakseen omaksi itsekseen on kuljettava reittejä, joilla ei ole määränpäätä: tartuttava mahdollisuuksiin, kuljettava joidenkin ohi. Olisin voinut hukata elämäni leudolla saarella, / sukeltaa hotellin kylpyammeen pohjaan. / Tai oppia tuntemaan paremmin, / yhden koiramaisen poukkoilevan olemuksen./ Vai törmännyt vain uusiin valheisiin / ja väittänyt kaatuneeni portaissa. Juuli Niemi (s. 1981) on aiemmin julkaissut kiitetyt runoteokset Tara (2003) ja Pitkästä ilosta (2005) sekä novellikokoelman Tule hyvä (2007).

 

 

Eppu Nuotio: Kaukaisten rakkauksien kirja


Argentiinalaista temperamenttia ja suomalaista pikkukaupunkimeininkiä! Sympaattisen sarjan hauskuus syntyy kulttuurien yhteentörmäyksistä. Onnelassa palavat valot kaiken yötä: siellä istuu abuelo Ernesto ja ikävöi hälisevään kotikyläänsä Argentiinassa. Delfi na ei haluaisi lähteä, vaan minkäs teet: abuelo on ostanut lentoliput. Ja pelkät menoliput. Onnelaa jäävät hoitamaan autonkuljettaja Risto ja hänen ihastuksensa Aurelie sekä argentiinalaistädit Dania ja Elena. Delfi nan kaveri Wasker linnoittautuu huoneeseensa eikä aio tulla sieltä enää koskaan ulos. Mutta sitten soittaa Mormor ja ehdottaa pojalle pientä matkaa meren taakse. Eppu Nuotion ja Tuutikki Tolosen vauhdikkaassa sarjassa ovat ilmestyneet myös kirjat Delfinan matka-arkku ja Täytettyjen tomaattien talvi.

 

Kaija Pispa: Vähän on tarpeen - matkanteon välttämättömyydestä


Muutos alkaa siitä, kun sisäinen kaipaus kasvaa, voimistuu ja lopulta kutsuu uudistumaan, pyrkimään syvemmälle. Kaija Pispan kirkkaat selkeät tekstit kiteyttävät muutoksen keskellä elävän tuntoja ja antavat rohkeutta astua tarvittavat askeleet. Kirjan teema on elämän matkan teko, muutoksen näkökulmasta. Kaija Pispan lyhyet kirjoitukset ovat kuin pysähdyspisteitä matkan eri vaiheissa. Jokainen vaihe liittyy suurempaan kokonaisuuteen, joka on elämä itse. Kirja sopii tämän päivän naiselle ja miehelle, jonka maailmankuvaan kuuluu myös hengellisyys ja joka ymmärtää, että koko elämä on jatkuvaa muutosta. Teoksessa on valokuvakuvitus. Kaija Pispa on ylöjärveläinen vapaa kirjailija ja laululyyrikko, joka tunnetaan Kahden maan kansalainen -laulun tekstittäjänä (säv. Jaakko Löytty). Pispa on julkaissut palkittuja lastenkirjoja. Tekstejä hän on kirjoittanut myös mm. Maarit Hurmerinnalle.

 

 

Robert M. Pirsig: Zen ja moottoripyörän kunnossapito


Kulttikirjan asemaan noussut moderni klassikko. Isän ja pojan moottoripyörätrippi halki Yhdysvaltain laajenee huikeaksi matkaksi mielen syvyyksiin.

 

 
 
 • CuRec 1/2009
 • CuRec 2/2009
 • CuRec 3/2009
 • CuRec 1/2010
 • CuRec 2/2010
 • CuRec 3/2010
 • CuRec 4/2010
 • CuRec 1/2011
 • CuRec 2/2011
 • CuRec 3/2011
 • CuRec 4/2011
 • CuRec 1/2012
 • CuRec 2/2012
 • CuRec 3/2012
 • CuRec 4/2012
 • CuRec 1/2013
 • CuRec 2/2013