CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Makuelämys retkellä
Kun puhutaan retkiruuasta, mitä ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen? Makkara, pussipasta, eväsleipä tai purkkihernari ovat varmasti suurimman osan mielessä. Kuitenkin nuotiolla ja trangialla voi valmistaa kunnon aterioita helposti!

Bannock-leipää

Kävin muutama viikko sitten Uudenmaan partiopiirin järjestämällä retkiruokakurssilla.
Polun päästä haistoi jo savun. Ensimmäinen ruoka tulisi olemaan siis nuotiolla valmistettu.

Ohjaajat olivat kantaneet mukanaan raaka-aineita, joista valmistimme Bannock-leipää. Jauhojen lisäksi taikinaan tuli rusinoita ja muita kuivahedelmiä. Leivästä sai myös muunnettua suolaisen version, vaihtamalla kuivahedelmät esim. aurinkokuivattuun tomaattiin ja fetaan! Taikinasta tuli sekoittaa melko juoksevaa. Öljyttyyn nuotiokattilaan kaadettiin valmis taikina, joka sitten asetettiin nuotioon hiillokselle. Muutaman minuutin kuluttua leivän sai jo kääntää ja pinta oli muuttunut kauniin kullanruskeaksi. Kun molemmat puolet olivat saaneet väriä, oli bannock valmis! Lopputuloksena oli makea ja ruokaisa leipä.

 

Makoisaa keittoa

Lounaaksi oli luvassa jauheliha- tai soijarouhekeittoa. Kaikki ainekset jauheliha mukaan lukien oli kuivattu, jotta ne säilyisivät pidempään ja olisivat kevyitä kantaa. Jos olet suunnittelemassa lähtöä pidemmälle vaellukselle, jossa kaupat tai jääkaapit eivät kulje vastaan, ovat kuivatut ainekset erittäin käteviä! Kuivaaminen on helppoa uunissa tai valmiissa kasvikuivurissa.

Keitossa kaikki kuiva-aineet nakattiin kattilaan veden kanssa turpoamaan vajaaksi tunniksi. Kun ainekset olivat lionneet, piti keitto vain kiehauttaa liemikuution kanssa ja maustaa. Keitosta tuli erittäin mehevää, vaikka ennen ruokailua epäilimmekin kuivattujen ainesten rakennetta. Maku oli kuin kotona valmistettu!

 

Tarzan-pihvit

Kaikkein villein kortti kurssilla oli ehdottomasti Tarzan-pihvit! Raaka viipaloitu lihankimpale heitettiin tasaiselle hiillokselle. Tovin kuluttua pihvin pystyi kääntämään ja kypsältä puolelta tökittiin ylimääräiset hiilet pois. Toisen puolen kypsyttyä pihvi nostettiin pois ja maustettiin. Lihansyöjät olivat haltioituneita kokonaisuudesta! Perusmakkaranpaiston sijaan voisi yhtä helposti kantaa mukanaan pihvit ja mausteet. Valmistustapa on erittäin hauska ja nopea! Tarzan-pihviä valmistaessa sisäinen viikinki herää!

Jälkiruokaherkkuja

Muurikanpohjalettujen lisäksi voi luonnossa valmistaa monia jälkiruokia, kuten täytekakkua, kiisseliä, pullaa jne. Reseptejä löytyy netistä tolkuttomasti. Jälkiruokaa valmistaessa trangialla tulee ottaa huomioon, mitä polttoainetta käyttää. Kaasu on monesti liian kuuma ja polttaa maidon tai taikinan ripeästi pohjaan. Sinoli, marinoli tms. soveltuu jälkiruokiin parhaiten.

Tiskausta

Retkellä ruokailuun liittyy tietysti myös tiskaus. On tärkeää, että tiskiaine on vesistöystävällistä. Perustiskiaineet rehevöittävät ympäristöä. Ekologisempia vaihtoehtoja löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista. Tiskiharjan voi toki kantaa mukanaan tai kokeilla hieman boheemimpaa tapaa eli varpuja tai havunoksia. Jopa monet ruuantähteet, jotka eivät lähde perustiskiharjalla, saa hangattua helposti varvulla puhtaaksi. Tiskiaineinen vesi kannattaa nakata maastoon, jossa se saa imeytyä ennen vesistöön siirtymistä.

Rohkeasti kokeilemaan!

Retkelle ruokalistaa suunnitellessa ei siis kannata turvautua nötköttiin, vaan rohkeasti kokeilla uutta! Trangialla ja nuotiolla voi valmistaa lähes kaikkia samoja aterioita, kuin kotioloissa! Netti on pullollaan hyviä ohjeita ja kuvia valmistuksesta!

Miten on, pitäisikö tänä kesänä jättää makkara vähemmälle ja kokeilla jotain uutta ja mieltä avartavaa?

Teksti ja kuvat: Riikka Tuomi, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013