Kesälaitumille kukkien kera |
Iittalan Puutarha on ollut nykyisen omistajan Juhani Kajaalan hoidossa vuodesta 1989 asti. Puutarhalla viljellään kesäkukkien, mausteyrttien ja vihannesten taimia. Myynnissä on myös perennoja ja hedelmä- ja koristepuiden taimia. Ensimmäiset kylvötJuhani Kajaala kertoo, että kesäkukkien matka alkaa puutarhan kasvihuoneessa kevättalvella viikolla kymmenen, kun ensimmäiset kylvöt tehdään. Samoihin aikoihin kastellaan jo valmiiksi aiemmin mullalla täytetyt purkit, jotta ne olisivat valmiina vastaanottamaan ensimmäiset pistokastaimet, joita puutarhalle tulee puutarha-alan tukkuliike Huiskulan välityksellä ympäri maailmaa. Tästä alkaen suoritetaan viikoittain uudet kylvöt ja pistokas-istutukset, jotta saadaan tuotantoon eri kasvuvaiheissa olevia kasveja.
Alkukesän orvokeista syyskesän kukkasiinVuosittain Juhani Kajaala kasvattaa ainakin 40–50 erilaista lajiketta. Kesäkukkien sesonki kestää toukokuulta noin heinäkuun puoleenväliin. Lajikkeet vaihtuvat tänä aikana alkukesän orvokeista syyskesän kukkasiin. Istutusmultana kesäkukkien taimilla käytetään kalkittua ja lannoitettua turve-savi-hiesu-hiekka-sekoitusta. Hapanta maata vaativille on oma sekoituksensa. Kasvihuoneissa jatkolannoitus hoituu kasteluveden mukana, joka puolestaan kulkeutuu taimiruukuille sujuvasti kasvatuspöytiin asennetun kastelujärjestelmän avulla. Amppelikukat saavat lannoituksen pitkävaikutteisten lannoiterakeiden muodossa, jotka sekoitetaan istutusmultaan. Ei kemiallisia torjunta-aineitaIittalan puutarhalle voi kesäkukkaostoksille tulla turvallisin mielin, sillä yritys ei käytä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita. Kirvat ja vihannespunkit ovat yleisimmät kukkia vaivaavat tuhohyönteiset, ja niitä torjutaan kasvihuoneissa kirvavainokaisten ja petopunkkien avulla.
Vierailuni aikaan Iittalan Puutarhalla oli työharjoittelussa Hyria-koulutuksen puutarhatalouden perustutkinnon opiskelija Mika Pyyhtiä, ja pääsin kuvaamaan hänen istuttamiaan hehkeitä kesäkukka-asetelmia. Tästä ideat haltuun ja puutarhalle!
Vastavärejä, tuoksuja, makuja!
Teksti ja kuvat: Marjo Löflund, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija |