CuRec-verkkolehti
 • Käden jälki
 • Ideavakka
 • Tiedon jyvät
 • Sanakannel
 • Viisasten kivi
 • Ajan pirta
 • Kulttuuripeili
 • Galleria

Teatterien kevättarjontaa

Seitsemännen portaan enkeli


Kuva: Hämeenlinnan tearreri, Terho Aalto

Irlantilaisen musiikin aarteistoa koskettavassa draamassa

Frank McCourt     (Pulitzer-palkittu kirjailija)

Frank McCourtin omaelämänkerrallinen romaani Irlannin Limerickissä ja New Yorkin Brooklynissä eletystä köyhästä lapsuudesta on valloittanut ihmiset kaikkialla. Samalla kertaa runollisen ja katu-uskottavan McCourtin huikea selviytymistarina on saanut lukijat ympäri maailmaa haukkomaan henkeään sekä vuoroin nauramaan ja liikuttumaan kyyneliin asti.

Vuoden 2012 helmikuussa tämä ylistetty mestariteos siirtyy ensimmäistä kertaa teatterin lavalle Hannu Matti Tyhtilän ohjaamassa draamassa, jossa irlantilaisen kansanmusiikin väkevä perinne on keskeisessä osassa. Iloiset tanssikappaleet, haikeansuloiset lemmenlaulut ja hurjat balladit kuljettavat kertomusta, joka loihtii yleisön eteen pula-ajan Irlannin kapeat kujat, savuiset pubit ja vankkumatonta elämäntahtoa huokuvat ihmiset.

Isä Malachy saa potkut työpaikasta toisensa jälkeen, ryyppää ruokarahat ja herättää lapset yöllä laulamaan irlantilaisia kapinalauluja. Äiti Angela yrittää ruokkia yhä kasvavaa pesuettaan parhaansa mukaan. Frank-poika etsii paikkaansa ankaran roomalaiskatolisuuden sävyttämässä maailmassa, jossa mielekkäät tulevaisuudennäkymät tuntuvat olevan kovin vähissä. Seitsemännen portaan enkeli on tarina selviytymisestä, rakkaudesta, toivosta, peräänantamattomuudesta ja lauluista, jotka sukupolvesta toiseen soivat ihmisten sydämissä.

Hämeenlinnan teatteri

 

 

The Sound of Music


Kuva: Joensuun kaupunginteatteri

Maailman rakastetuin musikaali, The Sound of Music, perustuu itävaltalaisen Von Trappin perheen huikeaan tositarinaan. Nonnebergin luostari päättää lähettää nunnakokelaansa Marian ankaran leski-kapteeni von Trappin lasten kotiopettajattareksi. Marian sydämellisyys ja iloinen musisointi tuovat lohtua äidittömälle lapsikatraalle - lopulta Maria valloittaa myös kapteenin sydämen.

Tarina päättyy toisen maailmansodan kynnykselle. Pääseekö perhe pakenemaan turvaan rajan yli Sveitsiin?

Teoksen musiikki on koskettanut eri ikäisiä ihmisiä ympäri maailman yli 50 vuoden ajan. Musikaalisävelmistä tunnetuimpia ovat My Favourite Things, Do-Re-Mi, Edelweiss, Climb Ev’ry Mountain, Sixteen Going on Seventeen, The Lonely Goatherd ja tietenkin musikaalin nimikkokappale The Sound of Music.

Joensuun kaupunginteatteri 

 

 

Tankki täyteen


Kuva: Kemin kaupunginteatteri, Ismo Perkkiö

Lämminhenkinen retrokomedia toivottaa katsojat  tervetulleeksi iloiselle 70-luvulle.

Huoltamoyrittäjä Sulo Vilén on mies, jolta ideat eivät lopu.  Hän on päättänyt saada halvalla ostamansa huoltoaseman  menestymään vaikka uusi moottoritie kiidättääkin asiakkaat  huoltamon ohi.

Sulon kanssa yritystä pyörittävät määrätietoinen vaimo Emmi  ja mammanpoika Juhana sekä kahvila-apulainen Ulla. Vaan  kuinka Sulon bisnesideoiden käy, kun vakioasiakkaina ovat  enimmäkseen vain leppoisa, Ullaa vikittelevä poliisimies  Reinikainen ja mopolla ajeleva rovasti? Väriä, vauhtia ja
vaarallisia tilanteita ei Vilénien elämästä  kuitenkaan puutu.

Kemin kaupunginteatteri

 

 

Myöhästynyt hääyö

Mika Waltari

Höpsö huvinäytelmä hääyöstä, joka on joutunut vastatuuleen

Miten se kihelmöikään jokaisen naisen sydämessä ja vatsanpohjassa – hääyön odotus! Ei ihme, että Kaija kiukustuu, kun vihkimisestä huolimatta hääyö lykkääntyy yö yöltä pidemmälle. Uunituoreella aviomiehellä, Otolla, on nimittäin upporikas ja eriskummallinen Amerikan eno, joka tulee yllätysvierailulle juuri hääaamuna.

Eno ei voi sietää naisia ja on vannottanut ainoata perillistään välttämään avioliiton ansaa hinnalla millä hyvänsä. Kun rahan ja rakkauden ristipaineista häkeltynyt Otto ei löydä ratkaisua ahdinkoonsa, ottaa naisväki ohjat käsiinsä. Kaija ja hänen äitinsä Siiri eivät kaihda naisellisiakaan keinoja raivatessaan esteitä onnellisen avioelämän edeltä.

Mutta onko rakkauden alttarille uhrattava miljoonaperintö? Enon omaisuudella turvattu tulevaisuus kiistatta kruunaisi naimakaupat. Dollarinkuvat silmissä Otto ja Kaija päättävät peruuttaa hääyönsä toistaiseksi. Mutta ongelmitta se ei suju, sillä nuoren parin kupeita kuumottaa jo armottomasti.

Riihimäen teateri

 

 

Viettelyksen vaunu

Tennessee Williamsin intohimoinen klassikko


Kuva: Tampereen Työväen Teatteri, Yehia Eweis

Kaunis, ihanan turhamainen opettajatar Blanche (Merja Larivaara) muuttaa sisarensa Stellan (Petra Karjalainen) luo. Blanchen ja Stellan uuden miehen Stanleyn (Tommi Raitolehto) välille syntyy välittömästi latautunut suhde,
joka on täynnä niin vetovoimaa kuin vihaakin. Stella joutuu tasapainoilemaan kahden voimakkaan persoonan välissä ja yrittää viimeiseen asti pelastaa avioliittonsa. Kun Stanley alkaa ahdistella Blanchea ja vaatia totuutta tämän epämääräisestä menneisyydestä, Blanche hakee turvaa äitinsä kanssa asuvasta Mitchistä (Auvo Vihro). Konflikti Stanleyn kanssa on väistämätön.

Tennessee Williamsin tarina ja legendaariset hahmot ovat tiukasti tätä päivää. Blanche on tuuliajolle joutunut nainen, joka yrittää pitää kiinni nuoruudestaan ja ihanteistaan. Stanley on kovien olojen karaisema mies, tottunut ottamaan haluamansa vaikka väkisin. Stella odottaa ensimmäistä lastaan ja joutuu mahdottomaan tilanteeseen miehensä ja siskonsa valtataistelun tuoksinassa. Kaikki tunnistettavia, todellisia ihmisiä etsimässä paikkaansa auringossa.

TTT:llä on ilo esittää Marlon Brandon ja Vivien Leigh’n tähdittämänä, monen Oscarin elokuvana ja Pulitzer-palkittuna näytelmänä tunnettu klassikko nyt Pasi Lampelan ohjauksena.

Tampereen Työväen Teatteri

 

 

Risto Räppääjä vauvana


Kuva: Teatteri Hevosenkenkä

Sinikka Nopola, Tiina Nopola

Ohjaus: Katja Krohn

Risto Räppääjä tuijottaa karttaa, ja Rauha on kuulevinaan nimen ”Kuala Lumpur”.  Rauha Räppääjä on häikäistynyt. Vauva, joka tuntee näin hyvin maantietoa, on Rauhan mielestä ilmoitettava ”Vuoden viisain vauva” –kilpailuun. Kun Rauha ompelee Ristolle kilpailupotkupukua, naapuri Lennart Lindberg saa olla lapsenvahti. Risto ei pysy paikoillaan vaan lähtee tutkimusmatkalle kerrostalon uumeniin. Rauha ja Lennart hämmästelevät, miksi yksi mopseista on punatukkainen? Ja miksi stetsonia käyttävä, pienikokoinen herrasmies näyttää jotenkin tutulta? ”Vuoden viisain vauva” -titteli on mennä sivu suun, mutta Rauha keksii yllättävän ratkaisun. Tarvitaan vain hiukan lisää kangasta potkupuvun suurentamiseen…

Teatteri Hevosenkenkä

 

 

Totta


Kuva: KOM-teatteri, Noora Geagea

Riikka Pulkkinen

Rakas Elsa -
äiti, isoäiti ja elämänkumppani.
Arvostettu tutkija,
nainen joka rakastaa nousukiitoja.

Totta on sukupolvien mittainen kertomus jäähyväisten ääreltä. Kaipaamaan jää perhe, mutta minkälaisen perinnön vaikeneminen jättää. Miten kirkastaa kuva menneisyydestä, kun jokaisella oma totuutensa? "Nainen tarvitsee elämässä kahta asiaa: huumorintajua ja tanssikengät."

KOM-teatteri

 

 

Pikku prinssi


Kuva: Turun Kaupugninteatteri

Antoine de Saint-Exupéry - Ville Kurki

Eräs lentokonetta työkseen lentävä iso ihminen putoaa aavikolle ja joutuu hengenvaaraan. Polttavan auringon alla kaukana asutuksessa hän yrittää yksin korjata haaksirikkoista menopeliään. Korppikotkien sijaan paikalle ilmestyykin pikkuruinen prinssi, joka ei näytä olevan janoinen, ei nälkäinen, eikä ollenkaan huolissaan tilanteesta.

Ja tämä tarina on tuhatmiljoonaa kertaa enemmän tosi ja kestävämpi kuin esimerkiksi tämän päivän uutinen. Tämän päivän uutinen taas voisi olla: ’Tällaista näyttämökeitosta harvoin näkee!’. Esityksessä kohtaavat nimittäin eri lajien taiturit: esiintyjä-stuntmies Markku Tuulenkari, sirkustaiteilija Janna Haavisto, näyttelijä Sofia Molin ja nukketeatterimestari Ishmael Falke.
Esitys esitetään TEHDAS Teatterilla.

Samannimiseen kirjaan pohjautuva tarina kertoo haaksirikkoutuvasta lentäjästä, joka tapaa aavikolla pikkuruisen prinssin. Tämä klassikkotarina on tuhatmiljoonaa kertaa kestävämpi kuin päivän uutinen ja se sytyttää rakastetun lasten sadun elämään lavalla ennennäkemättömällä tavalla.

Tässä kiehtovassa visuaalisessa esityksessä on hyödynnetty näyttelijöiden erikoisosaamista nukketeatterista sirkustaitoihin. Suosittelemme näytelmää 5 - 130 -vuotiaille.

Turun Kaupunginteatterin ja TEHDAS TEATTERIn yhteistuotanto

Turun Kaupunginteatteri

 

 
 • CuRec 1/2009
 • CuRec 2/2009
 • CuRec 3/2009
 • CuRec 1/2010
 • CuRec 2/2010
 • CuRec 3/2010
 • CuRec 4/2010
 • CuRec 1/2011
 • CuRec 2/2011
 • CuRec 3/2011
 • CuRec 4/2011
 • CuRec 1/2012
 • CuRec 2/2012
 • CuRec 3/2012
 • CuRec 4/2012
 • CuRec 1/2013
 • CuRec 2/2013