Kävin katsastamassa Taidehallin päänäyttelyn, Michaël Borremansin teoksista kootun Eating the Beard -yksityisnäyttelyn. Suurin osa esillä olevista teoksista on maalauksia ja piirroksia, mutta mukaan mahtuu myös muutama videoteoskin.
Michaël Borremans on belgialainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Gentissä, Belgiassa. Borremans opiskeli valokuvaajaksi, mutta kuitenkin keskittyi työssään maalaamiseen ja piirtämiseen. Hän käyttää vanhoja maisema- ja henkilövalokuvia apuna ja inspiraationa monissa töissään. Borremans on tullut kansainvälisesti kuuluisaksi nykytaiteilijaksi viime vuosien aikana ja Eating the Beard -yksityisnäyttely nähtiin tänä syksynä ensi kertaa Suomessa.
Mestarillinen kädenjälki
Borremansin kaunis, perinteinen maalaustyyli yhdistettynä kummallisiin ideoihin ja ajatuksiin tuottaa hätkähdyttäviä lopputuloksia. Teosten surrealistinen maailma herättää Borremansin mestarillisen kädenjäljen eloon uudella tavalla. Monet teokset olivat mielestäni ahdistavia, epämiellyttäviä ja erittäin monitulkintaisia. Borremans käsittelee useissa teoksissaan ihmisyyttä ja sen rajoja, vapautta, vankeutta ja valtaa. Taiteilijan monissa teoksissa esiintyi pieniä ihmishahmoja ja suurempia, vallan omistavia johtajamaisia hahmoja, jotka mielestäni kuvastavat hyvin näitä elementtejä.
Erityisesti mieleeni jäi yksi näyttelyn alkupuolella olevista teoksista. Vesivärejä, lyijykynää ja valkoista mustetta yhdistelevä teos "The Swimming Pool" herätti huomioni. Teos oli kuin luonnos tai suunnitelma uima-halliin tulevasta seinämaalauksesta. Seinämaalaus oli valokuvamainen kuva nuoresta miehestä, jonka paljaaseen rintaan maalataan lause "People must be punished" ("Ihmisiä täytyy rangaista"). Häiritsevää monissa teoksissa oli, että niistä oli vaikeaa muodostaa kokonaista mielikuvaa ja useasti mieleen jäi pyörimään monia epämääräisiä ajatuksia.
Miettimisen aiheita
Monet muutkin Borremanskin töistä jäivät mietityttämään ja herättivät monenlaisia tunteita, joka oli varmasti taiteilijan tarkoituskin. Näyttelyä edetessä huomasin teoksissa yhä enemmän yhteisiä piirteitä, kuten maalauksissa esiintyviä samankaltaisia hahmoja, ympäristöjä ja tunnelmia. Teosten omituiset toistuvat elementit saivat näyttelyn kummittelemaan vielä pitkään mielessäni.
Näyttely oli monipuolinen katsaus Michaël Borremansin teoksiin. Se tutustutti kävijän taiteilijan omalaatuiseen tyyliin yhdistellä moderneja ideoita ja toteutustapoja hyvin perinteiseen ja klassiseen maalaustyyliin. Suosittelen Borremansin töihin tutustumista kaikille nykytaiteesta kiinnostuneilla ja erikoisen taiteen ystäville. Näyttely avasi minulle uusia näkökulmia taiteeseen ja odotan mielenkiinnolla kuulevani Borremansin uusista projekteista.
Näyttely oli osa Helsingin juhlaviikkojen tarjontaa Helsingin Taidehallissa 20.8. - 9.10.2011.
Teksti ja kuvat : Essi Vartiainen, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija
Lähteet www.taidehalli.fi Taidehallin näyttelyn lehdistötiedote
|