CuRec-verkkolehti
 • Käden jälki
 • Ideavakka
 • Tiedon jyvät
 • Sanakannel
 • Viisasten kivi
 • Ajan pirta
 • Kulttuuripeili
 • Galleria

Kirjavinkkejä unesta ja unista

Althaus, Birgit (suom. Rikala, Silva & Hase, Riikka)

Uniten tulkinta: unien symbolit ja niiden merkitys 

2010. Potsdam: 7Hill.
Kirja tutustuttaa unien tulkintaan sekä selittää, miksi ja kuinka näemme unia. Kirjassa on runsaasti tietoa unista sekä yleisimpien unisymbolien sanasto.

 

Nikula, Simo, Pursiainen, Jouko, Kinnunen, Vesa & Tuovila, Esko

Avaimet elämään: kirja joka ei vanhene

2009. Jyväskylä: Gummerus.
Terveys- ja itsehoitokirja syntyi motivoituneiden ihmisten palosta antaa eväät ja ainakin mahdollisuudet oman elinvoiman parantamiseen ja jopa terveellisempään elämään. Kirjan ajatus syntyi Posion hillasuolla kahdeksan tunnin tarpomisen jälkeen. Kirja pyrkii antamaan ohjeita elämänmuutoksen aikaansaamiseksi, tavoitteena on itseensä ja elämäänsä tyytyväinen, elinvoimainen ihminen. Sisältö: Elämänvoimien syntyminen, Riittävä liikunta, Terveyttä ylläpitävä ravinto, Psyykkinen hyvinvointi, Kulttuuri osa elämää, Vanheneminen ja seniori-ikä, Terve yhteiskunta – terve kansalainen, Jorma Ollilan jumppatunti, Rakkaus, Vapaus, Lisätietoa terveesti uteliaalle.

 

Blavatsky, Helena Petrovna

Unet: kysymyksiä ja vastauksia unien näkemisestä

2010. Helsinki: Biokustannus.
Kirjan aiheita: Mitä unen aikana tapahtuu?, Ihmisen olemuspuolien toiminta unien aikana, Astraalivalon vaikutus, Tahdon osuus unissa, Mitä on nukkuminen?, Miten ihmisten ja eläinten unet eroavat toisistaan?, Kuinka uni eroaa kuolemasta?, Unien luokittelu seitsemään ryhmään, Unien tulkinta unikirjojen avulla ym.

 

Castrén, Irmeli

Nykynaisen hyvinvointiniksit

2010. Helsinki: Gummerus.
Rintaliivitkö syynä päänsärkyyn? Paranisiko syylä ilmastointiteipillä? Auttaisiko muovilusikka pahanhajuiseen hengitykseen? Onko halpa särkylääke yhtä tehokas kuin kallis? Miksi silmälasien tilaaminen netistä on riski? Voiko vartaloa muokata entistä solakamman näköiseksi muutenkin kuin laihduttamalla? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät tästä kirjasta, jossa käydään nainen läpi päästä varpaisiin, hiustenhoidosta selän ja vatsan kautta hyvien kenkien ja sukkien valintaan unohtamatta hyvää unta ja tietoähkyn vaaroja. Opit vaalimaan terveyttäsi ja hyvinvointiasi järkevästi ja rahaa hukkaan heittämättä. Samalla vältät mainonnan luomat terveyden- tai kauneudenhoidon sudenkuopat ja internetin karikot. Netissä on tarjolla paljon väärää tietoa, ja suorastaan varalliset ohjeet leviävät keskustelupalstoilla. Nykynaisen hyvinvointinikseihin voit luottaa huoletta, sillä ne on tarkastanut joukko eri alojen arvostettuja ammattilaisia.

 

Davis, Jim (suom. Pekonen, Kirsi)

Karvisen unikirja

2008. Helsinki: Minerva.
Karvinen jos kuka sen tietää. Rento asenne takaa onnellisen elämän! Niinpä hulvaton kissaystävämme on omaksunut yksinkertaisen ja toimivan filosofian: riittävästi maukasta ruokaa ja makoisaa unta. Ota hyvä asento, rentoudu ja anna Karvisen johdattaa sinut kehoa ja mieltä virkistävään unien maailmaan. Hyvä uni ei mene koskaan hukkaan! Se on kuin panisi rahaa pankkiin.

 

Hanley, Victoria

Univieraiden kivi

2006. Helsinki: Tammi.
Sliviian maassa, lordi Indolin kylpylässä, työskentelee hierojana orjatyttö Maeve, joka pystyy kosketuksensa avulla lukemaan asiakkaidensa suurimmatkin salaisuudet. Eräänä päivänä kylpylään saapuu vieraaksi pelätty lordi Morlen, joka huomaa Maeven epätavalliset kyvyt ja ostaa Maeven itselleen. Maeven äiti kertoo tyttärelleen, että tämä on isänsä puolelta sukua Univieraille, jotka pystyvät parantamaan sairaita vierailemalla heidän unissaan. Maeven on löydettävä Univieraiden kivi, muinainen perhekalleus, ja matkattava sen kanssa meren taakse etsimään isäänsä, joka pakeni lordi Morlenia ennen Maeven syntymää. Meren takana Bellandrassa kuningatar Torina vie tyttärensä Saraveldan Parantajien linnaan, jossa Sarasta on tarkoitus kouluttaa parantaja ikiaikaisten oppien mukaan. Linnassa Sara tutustuu Dorjaniin, jota piinaavat oudot unet kultatukkaisesta tytöstä, jolla on hohtava kivi kaulansa ympärillä. Parantajien linnassa on myös sulavakäytöksinen Bern, joka vie Saran katsomaan linnan viimeistä helmijoutsenta, tarunhohteista lintua, jonka läsnäolosta parantajat ovat vuosisatojen ajan saaneet voimansa. Mutta varjokuningas kasvattaa valtaansa koko ajan ja etsii uusia sieluja palvelijoikseen. Löytävätkö Sara ja Dorjan ajoissa Dorjanin unien tytön ja Univieraiden kiven? 

 

Havukainen, Aino & Toivonen, Sami

Tatun ja Patun outo unikirja

2008. Helsinki: Otava.
Kun Tatun ja Patun luo yökylään tulee kummityttö Satu, ovat pojat valmistautuneet perusteellisesti. Kun Satu on saatava yöpuulle, apuna on veljesten laatima opus nimeltä O.U.T.O. eli Ohuehko Unijuttujen Tieteellinen Opas. Kirjasta selviää kaikki tarpeellinen täydellisen unilelun valinnasta parhaaseen pehmolelutiheyteen. Uuden sängyn ostajaa varoitetaan huijarisänkykauppiaista: ei kai luomuviljellystä seetripuusta tehty pöllipeti ole vain muovia? Mutta entä jos uni ei tule? Apu löytyy vianetsintäkaaviosta, mutta pojat selvittävät myös, miten selänrapsuttajan kynnenpituus ja tuutulaulun laulajan eläytymisaste vaikuttavat nukutettavan unensaantiin. Lisäksi kirja kertoo, mitä nukkuessa oikeasti tapahtuu ja johdattaa Tatun ja Patun villeihin seikkailuihin unimaailmassa. Kunnon yöunien merkitys paljastuu kaaviosta, josta pitkään kukkumisen kaameat seuraukset käyvät selvääkin selvemmin ilmi. Välttämätön teos jokaiselle nukkujalle! Bonuksena maailman tylsin iltasatu.

 

Hirvisaari, Merja

Unien kirja

2005. Helsinki: Helmi
Unien kirja jakaa unet aihepiireihin ja antaa tulkinnat sadoille erilaisille unisymboleille. Kirja kertoo myös uniin liittyvistä traditioista ja taioista, joiden avulla ihmiset ovat yrittäneet saada selville elämän ja rakkauden suuria salaisuuksia. Kirjan ohjeiden avulla voi myös pitää unipäiväkirjaa ja opetella näkemään sellaisia unia kuin itse haluaa. Kirjassa on mv-piirroskuvitus. Kirja sisältää jonkin verran täytettäviä sivuja.

 

Kaitaniemi, Tiina

Luonnollinen lapsuus

2010. Helsinki: Avain.
Luonnollinen lapsuus etsii ihmislajille ominaista tapaa lisääntyä, hoitaa vauvaa, imettää ja järjestää perheasiat. Mallia vauvanhoitoon haetaan muun muassa simpansseilta. Kaitaniemi kyseenalaistaa monet lastenhoidon käytännöt: hän näyttää kymmenientuhansien vuosien perspektiivistä, miksi synnyttämisen lääkinnällinen avustaminen voi olla haitallista, miksi vauvalle pitäisi antaa pelkkää rintamaitoa ja miksi lasta kannattaisi kuljettaa kantoliinassa eikä vaunuissa. Aiheutuuko kulttuurissamme yleinen vauvan itku useimmiten väärästä hoitotavasta, evoluution opetusten unohtamisesta? Miten vauva nukutetaan uneen? Kaitaniemi ottaa rohkeasti kantaa myös miehen ja naisen yhteiskunnallisiin rooleihin ja perhejärjestelmään. Muinaisissa yhteisöissä myös vanhuksilla on ollut tärkeä tehtävä lasten kasvatuksessa. Ennen vanhemmat eivät ole jääneet yksin lastensa kanssa, joten ei ehkä ole ihme, että yhteiskunnassamme ihmisten pahoinvointi kasvaa. Kaitaniemen näkemykset ovat sekä järkevästi perusteltuja että tunteisiin vetoavia. Ne haastavat väittelemään.

 

Kivinen, Raija, Keränen, Katja & Ruuti, Marja

Parasta aivoillesi: ohjeita aivojen hyvinvointiin

2010. Helsinki: Otava.
Omilla elämäntapavalinnoillaan voi vaikuttaa aivojensa hyvinvointiin ja saada elämäänsä lisää tasapainoa, hyvinvointia ja nautintoa. Syntyneitä vaurioita voi korjata ja uusia välttää yksinkertaisilla keinoilla esimerkiksi ruuan, liikunnan, kosketuksen, musiikin, luonnon ja paremman unen avulla. Kannustava kirja ei opasta aivokapasiteetin tehostamiseen, vaan neuvoo irti liiasta suorituskeskeisyydestä ja aivoja kuormittavista elämäntavoista. Positiivinen ote tarjoaa oivalluksia ja työkaluja elämänhallintaan niin opiskelijalle, työikäiselle kuin tuoreelle eläkeläiselle. Raija Kivinen on terveyteen ja hyvinvointiin erikoistunut toimittaja, Marja Ruuti ravitsemustieteen maisteri ja ravitsemusterapeutti ja Katja Keränen pitkän linjan liikunnanohjaaja, valmentaja ja kouluttaja.

 

MacDonald, Matthew

Aivot: käyttäjän käsikirja

2009. Helsinki: WSOpro
Tämä kiehtova ja hauska opas käy ytimekkäästi ja helppotajuisesti läpi aivojemme toimintaan liittyviä asioita. Saat vastauksia muun muassa seuraaviin pohdintoihin: miten aivomme toimivat, miten voimme kehittää aivojemme toimintaa ja mikä merkitys esimerkiksi ravitsemuksella on aivojemme toimintaan. Saat myös arvokkaita vinkkejä muistisi parantamiseen ja luovan ajattelun edistämiseen. Kirjassa on havainnollinen kuvitus. Kyseessä ei ole munkkilatinaa sisältävä lääketieteen perusopas ammattilaiselle vaan viihdyttävä ja hyödyllinen opas meille kaikille.

 

Masalin, Ville A. H., Leppäniemi-Masalin, Aila & Masalin, Matti H.

Unien valtiaat: symbolien salaisuus

2010. Tampere: Mediapinta.
Seoksella ja Jabella on etsivätoimisto. He suorittavat tavallisia pieniä varjostustehtäviä ja selvityksiä, sekä muita alaan kuuluvia toimia. Eräänä päivänä kaikki muuttuu. He saavat toimeksiannon, joka tuntuu aluksi tavanomaiselta rutiinitehtävältä, mutta joka johdattaa heidät vähitellen kohti merkillisiä seikkailuja ja uskomattomia tapahtumia. He seikkailevat mitä omituisimmissa kuvioissa, tietämättä aina itsekään kuka tai mikä tai ketkä tätä merkillistä labyrinttiä sekoittaa ja ravistelee. Välillä näyttää siltä, että henkikultakin on vain ohuen säikeen varassa, jos enää siinäkään. Pian selviää, että heidän unensa näyttelevät merkittävää osaa tämän visaisen ja mutkikkaan jutun käänteissä, eikä siinä kaikki. Vähitellen uni ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa yhä sekavammaksi vyyhdiksi, jossa jokainen ratkaisukin tuntuu tuovan vain uusia kysymyksiä. Kirjoittajien kotipaikkakunta: Lahti.

 

Pantley, Elizabeth & Chatterji, Rose-Marie

Pehmeä matka höyhensaarille: hellä tapa saada vauva nukkumaan läpi yön

2006. Suomussalmi: Myllylahti.
Vauvan ja vastasyntyneen nukutus. Ohjeita unihäiriöiden hoitoon.

 

Partinen, Markku & Huovinen, Maarit

Terve uni

2007. Helsinki: WSOY.Uni on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille. Silti jopa 700 000 suomalaista kärsii unettomuudesta. Neurologian dosentti Markku Partisen ja lääketieteen toimittaja Maarit Huovisen teos Terve uni on käytännönläheinen ja kiinnostava opastus unen maailmaan. Unihäiriöiden kuten narkolepsian ja uniapnean sekä niiden hoitomahdollisuuksien lisäksi kirjassa käsitellään laajasti unta yleisemminkin: miksi unta tarvitaan, mitkä ovat terveen unen edellytykset ja miten eri elämäntilanteet vaikuttavat unentarpeeseen. Unettomuudesta kärsivälle kirja tarjoaa runsain mitoin käytännöllisiä neuvoja paremman unen saavuttamiseksi ja tietoa unettomuuden hoitomuodoista.

 

Portin, Anja

Uni: aamuun on aikaa, koko maailma nukkuu

2005. Helsinki: Avain.
Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään. Kaikki eivät kuitenkaan nuku kahdeksaa tuntia seitsemänä yönä viikossa. Aina ei saa unta, aina ei edes malta nukkua. Jokainen kokee unen tunnit omalla tavallaan. Uni koskettaa jokaista. Kirjassa tarkastellaan nukkumiseen ja uneen liittyviä yksilöllisiä kokemuksia, tapoja ja odotuksia ja unen kulttuurisia merkityksiä sekä pohditaan, miksi nykyisin niin moni valvoo yöllä. Kirjan rakenne seuraa unen kaarta nukkumaan menemisestä heräämisen hetkeen, näyttäen nämä arkiset kokemuksemme uudessa ja yllättävässäkin valaistuksessa. Kiehtovat esimerkit kirjallisuudesta, kuvataiteesta, musiikista ja elokuvista valaisevat sitä, miten unta on kuvattu ja miten ehtymätön inspiraation lähde se on taiteilijoille ollut. Ingmar Bergman, Daniil Harms, Outi Heiskanen, Tove Jansson, Leena Krohn, Eeva-Liisa Manner, Marc-Antoinen Mathieu, Fernando Pessoa, Edith Södegran, Linn Ullman ja monet muut kertovat kirjassa omaa tarinaansa unesta ja unettomuudesta. Teksti polveilee ilmavasti kuin uni, eläytyen ja ihmetellen. Monipuolisen tiedon lisäksi kirja ilahduttaa ja myös lohduttaa unettomina öinä. Kirjassa on näyttävä kuvitus.

 

Erkinjuntti, Timo, Hietanen, Marja, Kivipelto, Miia, Sandberg, Timo & Huovinen, Maarit

Pidä aivosi kunnossa

2009. Helsinki: WSOY.
Aivojen merkitys terveyden säätelijänä ja koko elämänkulun ohjaajana on jatkuvasti korostunut. Aivoterveydestä on tullut tämän päivän suuri haaste ja jokaisen tulisi huolehtia siitä aivan samoin kuin sydämen terveydestä. Jos aivot sairastuvat, muistikaan ei toimi ja elämä pysähtyy. Näin pidät aivosi kunnossa antaa kokonaisvaltaista ohjausta aivoterveyden ylläpitämiseksi. Aivosairauksien lisäksi teos paneutuu muistin keskeisiin aivoalueisiin ja kertoo muun muassa miten viestit etenevät – ja miten voi huolehtia siitä, että ikääntyessäkin työt sujuvat ja ajatus juoksee. Edelleen teos tarkastelee aivojen ja unen yhteyttä. Kirjasta löytyvät hyvät käytännön ohjeet arkipäivän aivoterveyden vaalimiseen lähtien aivojen käyttämisestä, sosiaalisesta verkostosta ja oikeanlaisesta ravinnosta. Myös liikunnan merkitys nousee esiin: jos ei liiku, saattaa käydä niin, ettei yllä niihin älyllisiin suorituksiin, joihin muuten olisi edellytyksiä. Teoksen lääkärikirjoittajat ovat neurologian, neuropsykologian ja geriatrian spesialisteja. Maarit Huovinen on lääketieteen toimittaja ja tietokirjailija.

 

Saxell, Jani

Unenpäästäjä Florian

2010. Helsinki: Avain.
Jani Saxellin uusi romaani jatkaa novellikokoelma Huomispäivän vartijat (2007) lähiötason maagista realismia. Haarautuvien elämänkohtaloiden kaupungissa lomittuvat Suomen romanien kokemukset, Euroopan lähihistoria ja nykyisten kerjäläisten ahdinko. Unenpäästäjä Florian on dekkariaineksilla höystetty, tummansävyinen rakkaustarina. Eurooppa valuu tyhjäksi unista. Onneksi keskuudessamme on unenpäästäjiä, jotka pystyvät avaamaan alitajunnan lukot. Yksi heistä on Florian, menneisyyttään Helsinkiin paennut Romanian romani. Transilvanian ja Tapiolan, Pariisin maahanmuuttajalähiöiden ja Porin välillä liikkuva romaani kysyy, millä oikeudella ratkomme maahanmuuttoa ja muukalaisten kohtaloita.

 

Stenberg, Tarja

Hyvää yötä: kohti parempaa unta

2007. Helsinki: Edita.
Suomalaiset nukkuvat huonosti, ja lähes jokainen kärsii ainakin ajoittain unettomuudesta. Univaje heikentää sekä suorituskykyä että latistaa mielialaa. Yhdenkin yön valvomisella on dramaattinen vaikutus vireystilaan, suorituskyky laskee samalle tasolle kuin yhden promillen humalassa. Riittävä uni on psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle välttämätöntä, eikä sitä voi korvata millään muulla. Univelka tulee aina maksettavaksi. Kirja tarjoaa paitsi tietoa myös toivoa: unen laatuun ja nukkumiseen voi itse vaikuttaa. Unen tarvekin on yksilöllistä. Kansainvälisesti tunnettu unitutkija Tarja Stenberg kertoo, miksi ja miten nukahdamme, nukumme ja heräämme, mikä estää nukkumisen, millaisista univaiheista uni koostuu ja mihin niitä tarvitaan. Uni ja unettomuus ovat myös osa kulttuuriamme, joten aihe on paljon yhtä unetonta yötä suurempi ja vakavampi yhteiskunnallinen kysymys.

 

Tapola, Katri & Talvitie, Virpi

Unilintu ja Uljas Sankari

2010. Helsinki: Teos.
Kahdeksanvuotispäiväänsä edeltävänä yönä pieni poika nukahtaa ajatuksissaan unelma ystävästä. Unessa pojasta tulee Uljas Sankari, joka nousee Unilinnun selkään. Unilintu vie pojan yön maahan ja siellä Uljas sankari tapaa ystävänsä Aatoksen. Pojilla on yön maassa tärkeä tehtävä: pahanunenlintu on vohkinut avaimen, jolla voi hallita koko unen valtakuntaa. Jos Uljas ja Aatos eivät saa hankittua avainta takaisin, kaikki kääntyy ylösalaisin, hyvästä tulee paha, oikeasta väärä ja koko yörauha on mennyttä. Mutta Uljas ja Aatos ovat rohkeita eivätkä koskaan jätä toisiaan pulaan! Katri Tapolan ja Virpi Talvitien Unilintu ja Uljas Sankari on tarina ystävyyden löytämisestä ja rohkeudesta. Se on täynnä unen yllätyksiä ja marssittaa esiin niin puhuvia patsaita, hovinarreja kuin itse kuorsaavan kuninkaankin. Tapolan viisas ja kiehtova tarina sekä Talvitien upea kuvitus kietovat pehmeästi unen ihmeelliseen maailmaan.

 
 • CuRec 1/2009
 • CuRec 2/2009
 • CuRec 3/2009
 • CuRec 1/2010
 • CuRec 2/2010
 • CuRec 3/2010
 • CuRec 4/2010
 • CuRec 1/2011
 • CuRec 2/2011
 • CuRec 3/2011
 • CuRec 4/2011
 • CuRec 1/2012
 • CuRec 2/2012
 • CuRec 3/2012
 • CuRec 4/2012
 • CuRec 1/2013
 • CuRec 2/2013