CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Uni ja ruoka

Ihmisen perusterveydelle ja hyvinvoinnille on olennaista riittävä uni ja terveellinen ruokavalio. Terveellinen ruokavalio on olennainen osa, koska se myös edesauttaa ihmistä jaksamaan koulussa, töissä ja vapaa-ajalla. Terveellinen ruokavalio on tasapainoinen, monipuolinen ja se takaa tarvittavien ravintoaineiden saannin. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu runsaasti vihanneksia, juureksia, lihaa, marjoja, hedelmiä, vilja- ja maitotuotteita. Lihatuotteet voidaan esimerkiksi korvata soijalla tai pavuilla.

Perinteistä lautasmallia noudattamalla kyetään varmistamaan tarvittava ravintoaineiden saanti. Myös säännöllisen ateriarytmin säilyttäminen on osa tätä terveellisen ruokavalion kokonaisuutta. Kuitenkin jos ihminen ei kykene ylläpitämään säännöllistä ateriarytmiä, voi osittain tulla unen kanssa ongelmia. Nälkä haittaa usein unta ja täydellä vatsalla nukkumaan mennessä uni on useimmiten levotonta.

Unen saanti riippuu useasti siitä, millaiseen rytmiin itse kukin on tottunut. Paras keino taata hyvä uni illalla itselleen on noudattaa normaaleja iltarutiineja syömisenkin suhteen. Tällä tarkoitan sitä, ettei pidä syödä yhtenä iltana itseään aivan ähkyyn ja olla toisena iltana kokonaan syömättä. Itse etenkin jos olen tottunut syömään illalla jotain vähän, on minun hyvä noudattaa sitä jatkossakin. Silloin kannattaa syödä helposti sulavia ruoka-aineita, kuten vilja- tai maitotuotteita pieninä annoksina.

Iltapalaksi sopivia ja kevyitä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hapankorput höystettynä tomaatilla ja kurkulla, vispipuuro, lämpimät voileivät, salaatti tai täytetty patonki. Hyvän unen takaamiseksi olen koonnut muutaman kevyen iltapalaohjeen ja lisää ruokailuvinkkejä löytää internetistä.

Hedelmäsalaattiin tarvittavia aineksia ovat omena, banaani, persikka, ananas ja kiivi. Kyseiset hedelmät voit korvata omilla lempihedelmilläsi. Kuori hedelmät, jonka jälkeen voit paloitella ne kippoon. Päälle voit kaataa osan ananaksen tai persikan liemistä tuomaan kosteutta. Halutessasi voit myös laittaa nokareen kermavaahtoa, jos mielesi tekee herkutella.

Ruisleipäpizzaan tarvitset ruisleipää, tomaattimurskaa, tomaattia, ananasta, paprikaa, juustoa ja jauhelihaa. Iltapalasta saat kasvisversion jättämällä lihan pois. Levitä ruisleivät uuninpellille, jonka jälkeen voit levittää niiden pinnalle tomaattimurskaa. Pilko ainekset ruisleipien päälle ja levitä viimeisenä juustorae pintaan. Paista uunissa 175 asteessa niin kauan, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Makoisia unia!

Teksti: Tiina Pölönen, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013