CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Talven keskellä teatteriin
Väinö Linna ‒ Mika Myllyaho ‒ Saana Lavaste

POHJANTÄHTI 2011

Lähikuvia teoksesta Täällä Pohjantähden alla
Kahden ohjaajan kamppailu Suurella näyttämöllä!


Saana Lavaste ja Mika Myllyaho ohjaavat yhdessä Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle helmikuussa ensi-iltansa saavan esityksen Pohjantähti 2011, joka perustuu Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -teokseen. Kun ohjaajat käyvät käsiksi suomalaisuuden suureen kertomukseen, alkaa kamppailu, jollaista Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä ei ole ennen nähty.

Kumpikin ohjaaja on valinnut Väinö Linnan trilogiasta viisi aihetta, joita he tarkastelevat tämän päivän näkökulmasta. Näiden lähikuvien aiheina ovat muiden muassa nais- ja mieskuva, työ, aatteet, uskonto, viha ja vastuu. 


Pohjantähti 2011 purkaa suomalaisuuden myyttejä.  Suuret teemat törmäävät henkilökohtaiseen.  Yksi näyttelijöistä, Tuukka Huttunen, on nyt mukana kolmannessa Pohjantähti -produktiossaan.  Huttusta on aina pyydetty näyttelemään Koskelan Aleksia, joka ei puhu mitään ja joka ammutaan lopuksi. Myös Timo Koivusalon ohjaamassa elokuvassa hän joutuu jälleen kerran ammutuksi. Kansallisteatterin Pohjantähti 2011:ssa Tuukka Huttunen käy läpi suhdettaan ammutuksi tulemiseen.

Esityksen tekemiseen osallistuu kahdeksan hämäläistä maanviljelijää. Tämän mahdollistaa Ritvalassa syksyllä 2010 käynnistynyt yhteisöteatteriprojekti, joka kokoaa joukon maasta elantonsa saavia ihmisiä pohtimaan työnsä todellisuutta nykypäivän nopeasti muuttuvassa maailmassa. Pohjantähti 2011 hyödyntää yhteisöteatteriprojektin tuottamaa materiaalia sanoin ja kuvin.


ROOLEISSA Elli Castrén, Tuukka Huttunen, Katariina Kaitue, Jouko Keskinen, Elina Knihtilä, Petri Manninen, Petri Liski, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Taisto Reimaluoto, Tuomas Rinta-Panttila, Katja Salminen ja Kristo Salminen

OHJAUS Mika Myllyaho ja Saana Lavaste
LAVASTUS Katri Rentto ja Veera Laakso
PUVUT Tiina Kaukanen
VALOT Ville Toikka
ÄÄNISUUNNITTELU Johanna Storm
VIDEOSUUNNITTELU Timo Teräväinen
NAAMIOINTI, PERUUKIT JA KAMPAUKSET Heikki Nylund, Pauliina Manninen ja Laura Sgureva

Yhteisöteatteriprojekti Pohjantähti 2011

VETÄJÄ Kati Sirén
DRAMATURGI Jonni Pantzar
TUOTANTO Saara Rautavuoma / Teatteri 2.0
YHTEISÖTEATTERIPROJEKTIIN OSALLISTUVAT Aku Antila, Hannu Antila, Heikki Eerola, Pekka Innala, Mari Kalenius, Pentti Pietilä, Pasi Valkama ja Pentti Valkeapää

Ensi-ilta Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.2.2011
http://www.kansallisteatteri.fi/ohjelmisto/index.php?we_objectID=561

 

 

Companhia do Chapitô, Portugali
A Tempestade (Myrsky)


Kuva: Filipe Saraiva

Kekseliäs huumoriversio Shakespearen runollisesta näytelmästä

Myrsky on Shakespearen arvoituksellisimpia näytelmiä. Runollinen aikuisten satu kertoo vallasta luopumisesta, anteeksiannosta - ja tietenkin rakkaudesta. Mukana on juonittelua, hullunkurisia hahmoja sekä kaikenlaisia nymfejä, keijuja ja muita henkiolentoja.

Milanon entinen herttua Prospero on joutunut veljensä salajuonen kohteeksi ja pelastautunut tyttärensä Mirandan kanssa autiolle saarelle. Prospero hallitsee taikavoimillaan tuulten henkeä Arielia, jonka avulla hän saa mahdollisuuden kostaa vallananastajille. Hän nostattaa valtaisan myrskyn ja ohjaa juonittelijoiden aluksen haaksirikkoutumaan saarelle. Taikuuden avulla Prospero nostaa myös itsensä takaisin valtaan.

Tarinassa tarvitaan tietenkin myös rakkautta - Mirandan ja prinssi Ferdinandin romanssi. Viimeistään nuorten rakkaus sulattaa Prosperon sydämen. Kosto muuttuu ensin ymmärtämykseksi inhimillisten heikkouksien edessä, lopulta anteeksiannoksi.

Portugalilaisen Companhia do Chapitôn toteutus on hyvin pelkistetty ja omassa lajissaan erittäin tyylikäs versio klassikkonäytelmästä. Ryhmä on poiminut tekstistä olennaisen ja kertoo koko tarinan vain kolmen näyttelijän voimin. Ja lähes kokonaan ilman sanoja!

Esitys on toteutettu hyvin niukoin lavastein, tarpeistoakin on vain nimeksi. Pääroolissa on iso musta kangas, joka saa esityksessä sata muotoa ja merkitystä.

Espoon Kaupunginteatteri
http://www.espoonteatteri.fi//?page=406

 

 

Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö

Paini- ja nuorisonäytelmä!

Takavyö on painin heitoista pelottavin ja nöyryyttävin. Painija kierähtää vastustajan taakse, ottaa tätä vyötäisiltä kiinni, heittäytyy seisoviltaan taaksepäin selkä edellä ja tempaisee vastustajan itsensä yli. Jos heitto epäonnistuu, heittäjä jää selälleen vastustajan alle ja häviää ottelun, tämä tekee heitosta pelottavan. Nöyryyttävä heitto siksi, että joutuessaan otteeseen painija on lähes avuton, takaapäin vietävissä.

Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö on tarina kaksitoistavuotiaasta Ilmarista, jonka elämää varjostaa tragedia. Hän asuu auto-onnettomuudessa vammautuneen isänsä kanssa, äiti on kuollut samassa onnettomuudessa. Sattuman kautta ja salaperäisen Maileenan johdattamana Ilmari tutustuu painin maailmaan ja hänen elämänsä saa aivan uusia ulottuvuuksia. Vaikka tarina ei tapahdu Lapualla, aikansa supersankarin, mestaripainija Lauri Koskelan haamulla on tärkeä rooli näytelmässä.

Käsikirjoitus: Heikki Salo
Ohjaus: Sirkku Peltola
Koreografia: Timo Saari
Musiikki: Safka Pekkonen
Rooleissa: Aku Hirviniemi,
Ilkka Koivula,
Liisa Peltonen,
Jani Koskinen,
Lasse Sandberg,
Harri Ekonen,
Raimo Viitanen,
Johanna Reilin,
Katariina Kuisma
Jimi Kettunen (mm. break dance)
Kimmo Korpela (mm. break dance)

Liput 25/23/20 €
Esityksen kesto n. 2 h 15 min

Uusi päänäyttämö, Keinusaarentie 5, 13200 Hämeenlinna, Verkatehdas

Hämeenlinnan Teatteri
http://www.hmlteatteri.fi/teraksinen-takavyo

 

 

Charles Dickensin Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut

Värikylläinen ja humoristinen melodraama sykkii jännitystä, juonittelua ja ro

mantiikkaa. Englantilainen Dickens oli ensimmäisiä maailmankuuluja viihdekirjailijoita. Hänen teoksiaan julkaistiin jatkokertomuksina aikakauslehdissä ja niitä seurattiin kuin nykyajan saippuaoopperaa.

Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä 12.2.2011. Näytelmä on uuden teatterinjohtajan Tero Heinämäen esikoisohjaus Joensuun Kaupunginteatteriin. Lavastus- ja pukusuunnitelusta vastaa niin ikään Kaupunginteatterin uusi työntekijä, skenografi Jyrki Pylväs. 

Nicklebyn perhe joutuu talousahdinkoon, kun perheen isä kuolee äkillisesti. Lontoossa asuva Ralph-setä, kitsas koronkiskuri, lupautuu auttamaan perhettä, mutta ei pyyteettömästi. Kun Nicholas pestautuu opettajaksi kauas maaseudulle, jää muu perhe Ralphin armoille. Yksityiskoulussa Nicholas joutuu vastakkain koulumestarin kanssa ja pelastaa piiskan alta Smike-nimisen nuorukaisen, yhdessä he pakenevat yöhön. Tästä alkaa seikkailu, jonka mutkissa väijyy monenkirjavaa joukkoa Nicholaksen ja Smiken etsiessä paikkaansa yhteiskunnassa. Kun Nicklebyn naisia petetään hädän hetkellä, on nuoren Nicholaksen pelastettava tilanne ja palattava Lontooseen ottamaan mittaa Ralph-sedästä…

Tarina Nicholas Nicklebystä sykkii elämää, jännitystä, juonittelua ja romantiikkaa!

Englantilainen Charles Dickens (1812-1870) oli ensimmäisiä maailmankuuluja viihdekirjailijoita. Hänen teoksiaan julkaistiin aikakauslehdissä jatkosarjoina ja niitä seurattiin kuin nykyajan saippuaoopperaa. Dickens kuvaa vahvalla ironialla ihmisluonnon erikoislaatuisuuksia ja pikkumaisuuksia, ja onnistuu samalla sivaltamaan sekä aikansa koululaitosta että rahanvaltaa. 

ROOLEISSA koko teatterin näyttelijäkunta KÄSIKIRJOITUS Charles Dickens DRAMATISONTI Charles Dickensin romaanin pohjalta Ritva Holmberg OHJAUS Tero Heinämäki LAVASTUS- JA PUKUSUUNNITTELU Jyrki Pylväs KESTO n. 2 t 40 min, sisältäen väliajan ENSI-ILTA la 12.2.2011 SUURI NÄYTTÄMÖ

Joensuun Kaupunginteatteri
http://teatteri.jns.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=363&Itemid=46

 

 

Kay Pollak - Sofia Aminoff - Harri Virtanen

Niin kuin taivaassa


Daniel - Kimmo Tuppurainen. Kuva: Ismo Perkkiö.

Suurisydäminen ja koskettava musiikkidraama uskosta, toivosta ja kuorolaulun voimasta. Näytelmä tarjoaa lämpimällä huumorilla ja kauniilla musiikilla sävytetyn tarinan, jossa toisesta välittäminen ja usko omaan itseen muuttavat erään kylän kokonaan ja pysyvästi.

Esityksen ohjaajana vierailee Kemiin The Sound of Music -suosikkimusikaalin ohjannut Mika Muranen. Lavalla kuorona soi Kemin kaupunginteatterin näyttelijät yhdessä kymmenen avustajan kanssa.

Kemin kaupunginteatteri
http://www.kemi.fi/teatteri/niinkuintaivaassa/index.html

 

 

Mikael Niemi

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä


Kuva: Kari Junnikkala

Mikael Niemen kirjoittama Populäärimusiikkia Vittulajänkältä kertoo kahden erilaisen ystävyksen, Matin ja Niilan, kasvutarinan. Se kertoo elämää suuremmasta levysoittimesta ja siitä, kuinka musiikki saa pojat tavoittelemaan jotain täysin uutta ja erilaista: omia unelmiaan.

Tämä humoristinen ja ihmisläheinen tarina on täynnä kasvukipuja. Se kertoo itsevarmuuden puutteesta maailmassa, jossa isät muovaavat poikiaan tosimiehiksi, rakentamaan taloja talojen perään, tappelemaan ja uhoamaan. Tosimies kun ei mietiskele, ei lue eikä rämpytä kitaraa, saati laula.

Musiikki alkaa soida salaa Vittulajänkällä ja sävelet jättävät lähtemättömän vaikutuksen Mattiin ja Niilaan. Nämä kaksi poikaa kolhiintuvat, innostuvat uudestaan, kolhiintuvat taas ja elävät totisesti tavallansa. He kasvavat lämmityskattilan sisällä, kunnes seinät käyvät liian ahtaiksi ja kaikki ympärillä hajoaa.

Jäljelle jää vain Rock and roll music ja jäinen tienristeys.

Lahden Kaupunginteatteri
http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/fi/ohjelmistossa/populaarimusiikkia_vittulajankalta/?id=430

 

 

Mauri Kunnas

Hyvää yötä Herra Hakkarainen

Turun Kaupunginteatterin Pikkolossa jatkaa keväällä Mauri Kunnaksen rakastettu Hyvää yötä, Herra Hakkarainen uutena, kaikenikäisille suunnattuna tulkintana.
Herra Hakkarainen elää päivisin rauhallista arkea kaverinaan Masa Marsu. Öisin hänestä tulee mitä hurjimpiin tilanteisiin ajautuva rohkea sankari. Hassuinta on, että hän ei itse tiedä tästä mitään, sillä seikkailut ovat seurausta unissakävelystä!

Masa seuraa Hakkaraista ympäri kaupunkia joka yö ja yrittää parhaansa mukaan pelastaa ystäväänsä joutumasta pulaan. Samalla, kun kaksikko rientää hullunkurisista sattumuksista toisiin, joku toinenkin on liikkeellä yöaikaan. Kaupungin asukkailta katoaa oudosti lusikoita…kuka kumma niitä varastaa?

Esityksen ohjauksesta vastaa Maiju Rautiainen, tekstin ovat dramatisoineet Maiju Silfver ja Jouni Röyskö. Mauri Kunnaksen kuvitukselle uskollisen lavastuksen on suunnitellut Maiju Silfver. Rooleissa nähdään Viirusta ja Pesosesta tuttu Jouni Röyskö Herra Hakkaraisena, sekä muissa rooleissa Kirsi-Marjut Alén, Jukka Kittilä ja Laura Eriksson.

Kesto: 50 min
Liput: 9 euroa

Turun Kaupunginteatteri
http://www.turku.fi/public/default.aspx?nodeid=4436&culture=fi-FI&contentlan=1

 

 

Hannele Huovi - Kirsi Aropaltio

Urpon ja Turpon joulu

Ensi-ilta: 11.11.2009
Ohjaus ja dramatisointi:  Kirsi Aropaltio
Nukkien suunnittelu:  Jukka Lemmetty ja  Fanni Lieto
Lavastus:  Laura Poranen
Musiikki:  Ari Outila
Valot:  Tomi Suovankoski
Rooleissa:  Niina Sillanpää  Eero Ahre  Pekka Heiman

Urpo ja Turpo valloittavat Juhannusmäen näyttämön! Koko muun maailmanhan nämä kaksi velikultaa ovat jo valloittaneetkin. Karhukaverusten kotiväki, "alkuasukkaat", valmistautuvat joulun viettoon ja siihen puuhaan pikkukarhut ottavat osaa täysillä lelukavereidensa, mm Barbien ja Kenin avustuksella. Riemua, väriä, vipinää ja kommelluksia riittää tässä koko perheen joulusadussa. Lopussa odottaa yllätys, joka herkistää...

Vuoden 2009 Eino Leino palkinnon sai Hannele Huovi, jonka pikkukarhut Urpo ja Turpo tömistelevät Hevosenkengän näyttämölle marraskuussa.

Lapsille 3v ja ylöspäin
Kesto noin 45 min

Teatteri Hevosenkenkä
http://www.hevosenkenka.fi/index.php?page=&page=23&showNaytelma=100

 

 


Juha Itkonen

KONE

eli kertomus siitä, miten KOM-teatteri juuttui hissiin matkalla ensi-iltaan.


Kuva: Laura Malmivaara

KONE on tarina teatteriryhmästä, joka yrittää tuoda näyttämölle suomalaisen suurmiehen tarinan. Tälle matkalle heidät innoittaa John Simonin kirja "Koneen ruhtinas".

"Tehdään kuningasnäytelmä."
"Sitten siitä tulee tragedia."
"Ei vaan komedia. Tai farssi."

Kaksi perhettä, KOM-perhe ja KONE-perhe.
Kaksi sukupolvea ja sukupolvenvaihdos.
Suomi ja Suomen kohtalo.
1968, 1978,1988, 1998, 2008, KOM, KONE, KOM, KONE.

Tarina vai fragmentti? Kabaree vai näytelmä? Kokonaisuus vai kokoelma sirpaleita? Kahtia jakautunut vai eheä?
Suomi 2018?

"Jonkun on nyt päätettävä. Jonkun on tää vastuu kannettava."

Käsikirjoitus Juha Itkonen
Ohjaus Kalle Chydenius
Esitysdramaturgia Pekka Milonoff

Rooleissa Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Niko Saarela,
Pekka Valkeejärvi sekä Kalle Chydenius, Juha Itkonen ja Pekka Milonoff

Lavastus Eeva Ijäs
Pukusuunnittelu Niina Pasanen
Valosuunnittelu Kari Vehkonen
Videosuunnittelu Ville Seppänen
Musiikki ja ääni Kalle Chydenius
Koreografia Samuli Nordberg
Maskit Leila Mäkynen

KOM-teatteri
http://www.kom-teatteri.fi/

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013