CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Suklaata, luumua ja kanelia
Jouluiset reseptit kaikille jauhopeukaloisille tontuille pienen jouluyllätyksen leipomiseksi. Leivonnaiset voi tehdä hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Nauti itse tai paketoi kauniisti niistä mainio tuliainen tai lahja.

Niin kuin monet muutkin kelpo ohjeet, tämän kakun resepti on äidin arkistoista. Alkuperäinen ohje on aikoinaan jauhopussin (Anni Helena) kyljestä otettu, tätä on muokattu omien mieltymysten mukaan. Perusvehnäjauhoja voi myös käyttää, kakkuvehnäjauhojen karkeusaste sopii vain erityisen hyvin kuivakakun leivontaan.



Suklainen luumukakku


250 g        voita
2,5 dl        sokeria
4              munaa
4 dl          (kakku)vehnäjauhoja
2 tl           leivinjauhetta
2 tl           vanilliinisokeria
13-14kpl    kuivattua luumua
12 palaa    taloussuklaata
2 tl           kanelia
4 rkl          kaakaojauhetta
1,25 dl      maitoa


Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten.

Leikkaa luumut pienemmiksi paloiksi ja rouhi suklaa veitsellä. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja notkista se vielä maidolla.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 litran vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 1 tunti 10 minuuttia.

Kumoa kakku vuoasta vasta jäähtyneenä. Halutessasi voit koristella kakun sulatetulla suklaalla tai siivilöimällä tomusokeria päälle.

Säilytä viileässä, maku tasaantuu ja vielä paranee muutaman päivän päästä!


Tämä ohje on löytö Pandan nettisivuilta. Olen valmistanut suukot mustaherukoista, jotka sopivat mielestäni suklaan kanssa erityisen hyvin. Suklaan voi sulattaa mikrossa miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen tai vesihauteessa kattilan päällä riittävän isossa teräskulhossa. Suklaata sulattaessa on muistettava, ettei suklaan joukkoon saa päästä tippaakaan vettä tai vesihöyryä, sillä suklaan rakenne kärsii. Suklaa sopii myös pakastettavaksi, jolloin sen voi ottaa viemiseksi suoraan kaapista.



Suppusuukot        12-16 kpl


100 g        maitosuklaata
1 dl           vadelmia tai mustaherukoita

koristeluun

maitosuklaata rouhittuna

Sulata suklaa. Soseuta marjat ja sekoita ne suklaasulaan. Laita seos kestävään muovipussiin (esim. Minigrip), leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota suklaamassa pieniin makeisvuokiin. Koristele suklaarouheella. Jäähdytä jääkaapissa tai jäädytä pakastimessa.

 

Teksti ja kuvat: Sanna Molin, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) - opiskelija

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013