CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Intohimona värit
Kun oli päätetty, että ”Värinää väreistä” on Curecin seuraavan numeron teema, ei minun tarvinnut miettiä kovin pitkään ketä haastattelisin. Kävin tapaamassa kyseistä henkilöä hänen persoonallisessa värikkäässä kodissansa Riihimäellä. Kesäisenä päivänä oli ilo keskustella hänen kanssaan kiinnostavasta aiheesta vihreässä pihapiirissä ötököiden surinassa.

 
Värit kuuluvat olennaisena osana Marja-Leena Kaartisen elämään.

Olet pitkään vaikuttanut ohjaustoiminnan kuvallisten aineiden opettajana ja olet kaikkien tuttujen piirissä tunnettu väri-ihmisenä.  Mitä värit sinulle merkitsevät Marja – Leena Kaartinen?

-    Värit merkitsevät minulle hyvin paljon.  Värithän ovat läsnä ja tulevat elämäämme  joka suunnalta ja monessa eri muodossa, tunnistamme  me sitä tai emme. Me jopa syömme väriä.  Eriväriset ruoka-aineet, hedelmät ja vihannekset sisältävät eri hivenaineita. Väri on olennainen osa elämäämme. Elämänkaaren aikana värimieltymykset saattavat muuttua huomattavasti elämäntilanteesta riippuen.  Huomasin itsessäni sekä ystävissäni, miten hurjasti voi käyttöväriskaala muuttua esim. pukeutumisessa, sen mukaan millainen elämävaihe milloinkin on menossa. Stressitilanteissa ja ylikuormitettuna meidän pitää rauhoittua ja pysähtyä, kaipaamme ilmaa voidaksemme hengittää vapaammin. Se voi näkyä sillä tavalla, että koemme vetovoimaa siniseen ja vihreään sisustuksessa ja pukeutumisessa. Aktiivinen, vauhdikas vaihe elämässä taas voi näkyä punaisen ja muiden lämpimien värien korostetussa käytössä. Eli äkillisillä tai yllättävillä värimieltymyksillä psyykkinen ja fyysinen olemuksemme ilmaisee puutetilaa. Siinä tilanteessa pitää joustaa ja värihaluamme ei pidä rajoittaa, vaan antaa tilaa päästäksemme tiettyyn tasapainoon.

Värianalyysi on ollut vuosikausia suosittu menetelmä ja on tänäkin päivänä kova sana. Oletko itse käynyt värianalyytikon luona ja minkä värinen ihminen olet?

-    Joo, minulle on tehty värianalyysi 20 vuotta sitten Riihimäen Kemikalio Aliisassa. Monesta sadasta väristä ja värisävystä on minulle valittu 30 omaa värisävyä väripalettiini. Analyysi perustui silmieni, ihoni ja hiusteni väreihin.  Saamani väripaletti tavallaan yllätti minua, koska siinä ovat todellakin värit, joista oikeasti tykkään ja joita käytin ennen analyysiakin ja joissa olen pysynyt tähän päivän asti. Paletistani löytyvät ennen kaikkea sinertävät, vihertävät ja turkoosit sävyt, sekä violettiin menevät punaiset.

Monta mieltä ollaan jaosta kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin. Systeemi perustuu juuri ihmisten silmien, ihon ja hiusten värin mukaiseen jakamiseen neljään eri laatikoon, joihin liittyvät myös tietyt väriskaalat.  Jaottelua on käytetty runsaasti värianalyytikkojen ja pukeutumisneuvojien keskuudessa. Mitä mieltä olet kyseisestä jaosta?

-    Värikarttani ja värimieltymykseni mukaan olen selkeästi kesäihminen.  Toisinaan kuitenkin huomasin elämän eri vaiheissa, että joskus punertavat olivat enemmän suosiolla ja joskus taas sinertävät. En ole koskaan liikkunut väripalettini kanssa kaupoissa vaateostoksilla, kuten monesti värianalyysien innostuksen kulta- aikana näkyi. Asiaan ei saisi suhtautua liian orjallisesti ja pitäisi antaa tilaa omille tuntemuksille. Jos syksyihminen kaipaa esimerkiksi puhtaita perusvärejä, siitä vaan.

Muotiväritrendit, kaupan näyteikkunat ja mainokset vaikuttavat myös meihin ja ostospäätöksiimme. Jokainen meistä on varmasti joskus innostunut joistakin muotiväreistä ja sortunut heräteostoksiin. Oletko sinäkin?

-    Olen ihan varmasti, mutta onneksi teen ostoksia ennen kaikkea kirpputoreilta ja ainakaan hintatason puolesta ei tarvinnut koskaan kauheasti harmitella ostoksiani.

Onko sinulla väreihin liittyvä lapsuuden muisto?

-    Olen sota-ajan lapsi ja siihen aikaan värejä ympärillä näkyi vähän. Väreihin liittyvä lapsuuden muisto liittyy kukkiin. Lapsuuden paras ystäväni oli puutarhurinaapurin poika. Häneltä sain yhdeksänvuotiaana syklaaminvärisen kukkakimpun, yhteensä 24 kukkaa. Se kukkakimppu jäi mieleen. Vaikka aikuisiässä suosin yleensä valkoisia kukkia, välillä minulle tulee ikävää syklaaminvärisiä kukkia ja minun on saatava niitä. Jonkunlainen syklaamivärisien kukkien kaipuu iskee välillä.

Opetit ohjaustoiminnassa mm. väri ja muoto -kurssia noin 10 vuoden ajan, mitä olet  havainnut tai oppinut ihmisten värien käytöstä yleensä?


-    Minulla oli oppilaina hyvin kokeneita värien käyttäjiä, kokemattomia sekä sellaisia, jotka tarvitsivat rohkaisua tai etsivät vielä. Opetuksessa olen aina pyrkinyt opastamaan oppilaita kerrokselliseen värien käyttöön. Kuten elämässäkin meillä on jokaisella omaa historiaa, jokaiselle kuuluvat eri vaiheisiin erilaiset värit ja sävyt. Kuten värimaalauksessa, myös sisustuksessa tai pukeutumisessa on tärkeää, että kerroksellisuus ja syvyys ovat läsnä. Maalatessa eri elämänkerroksia värien avulla voi käydä läpi oman elämänsä vaiheet ja voi onnistua jopa löytämään sitä kautta itsensä tai ymmärtää  itsensä uudella tavalla.

Mitä sinulle muuten kuuluu Marja – Leena? Miltä ensimmäinen eläkevuosi on maistunut?

-    Ensimmäinen eläkevuosi meni hyvin ja kiirettä on pitänyt. Maanantai-iltaisin vedän Riihimäen kansalaisopiston maalausryhmää, jota olen vetänyt noin 30 vuoden ajan.  Ohjaustoiminnan työni on vielä sen verran tuoreessa muistissani ja mielessäni, että en pystynyt vielä rauhoittumaan ja suuntautumaan omaan taiteelliseen työhöni. Sen sijaan olen tehnyt vapaaehtoistyötä yhteistyössä eri riihimäkeläisten tahojen kanssa. Meidän yhteiskunnassamme ei riitä käsiä eikä ihmisiä paikoissa, joissa niitä pitäisi olla. Olen vetänyt myös vanhusten päiväkeskuksessa joulukorttityöpajaa, pidin seuraa kehitysvammaisille Inkilän hovissa, ja olen vetänyt pääsiäisaskartelua Öllerinkadun vanhusten kodissa. Minun ikäiselläni ihmisellä alkaa olla myös sen ikäisiä ja kuntoisia ystäviä, että he tarvitsevat huomiota, seuraa sekä pientä apua jokapäiväisissä askareissa. Olen itse saanut elämässäni niin paljon hyvää, että on syytä nyt antaa eteenpäin.

Kiitos haastattelusta Marja-Leena Kaartinen ja paljon terveyttä, voimia, aurinkoa, optimismia ja värejä elämään - kaikkien entisten opiskelijoiden ja työkavereiden puolesta!
Marja- Leena Kaartista haastatteli Jana Vyborna-Turunen