CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Kesänäyttelyt

 

PUUN SYY!

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan kesän 2010 näyttely PUUN SYY! jatkaa osuuskunnan materiaalipohjaisten näyttelyiden perinnettä nostamalla esiin yhden materiaalin, puun ja metsän kaikessa moninaisuudessaan. Tämänkertaisen puunäyttelyn teema alkaa metsästä ja päätyy sieltä johdettuihin teoksiin ja hyödykkeisiin. Korkeatasoisia ja laajoja näyttelyitä osuuskunta on järjestänyt Fiskarsin ruukissa vuodesta 1994.

PUUN SYY! -näyttelyn keskiössä on puu elävänä organismina ja materiaalina: ihmisen suhde puuhun kasvina ja tuotteena, puun merkitys mentaalisesti ja ekologisesti. Mitkä ovat ne immateriaaliset tuotteet, joita metsästä saadaan? Mikä menestystuote voidaan tehdä puusta tai metsästä kaatamatta puuta? Mitkä ovat puun ymmärtämiseen tarvittavat henkiset voimavarat? Miten ilmastonmuutos sävyttää puusuhdettamme? Muitakin kysymyksiä nousee esille!

PUUN SYY! -näyttely pyrkii löytämään uusia vastauksia puun merkitykseen ja materiaaliin teemoilla 1) puu ja ekologia, 2) perinteet ja uusi ammattitaito sekä 3) metsä inspiraation lähteenä. Näyttelyyn osallistuu kutsuttuina kolmisenkymmentä arkkitehtia, muotoilijaa, käsityöläistä ja kuvataiteilijaa, jotka omalla näkökulmallaan voivat toimia katalysaattoreina uuteen puuajatteluun.

Fiskarsin kuparipaja
9.5.-26.9.2010


Kuva: VIIVI VARESVUO & MARJO TOKKARI
Sarjasta Syystäkin, 2010


Salaisuus

Salaisuudet ja mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa jo tuhansien vuosien ajan. Taiteilijat ja tieteen harjoittajat ovat inspiroituneet niistä ja myös edesauttaneet synnyttämään niitä. Luovien ihmisten luonteelle kuuluu usein uteliaisuus ja kiinnostus kaikkea tuntematonta kohtaan. Kautta aikojen taiteilijat ja käsityöläiset ovat kätkeneet teoksiinsa monia merkityksiä ja salaisuuksia. Se voi olla tietoa, taitoa, metodi tai formula tai vaikka salainen koodikieli, mikä on ainoastaan asiaan vihkiintyneiden tietoisuudessa.

Osuuskunnan laaja, yli 20 eri ammattiryhmää edustava jäsenistö tuo näyttelyyn kirjon erilaisia tulkintoja teemasta oman välineensä ja erikoisosaamisensa kautta. Salaisuus-näyttelyn teoksissa korostuu viestien merkitys. Viesti on voitu kätkeä värien tai materiaalien symboliikkaan. Useat teokset pitävät sisällään koodin, jonka voi purkaa erityistiedon tai taidon avulla. Makasiinin mystinen ja kaunis tila on inspiroinut taiteilijoita luomaan teoksensa tilan arkkitehtonisista lähtökohdista. Näissä teoksissa on keskeistä tilan ja teoksen vuoropuhelun kautta syntyvä tunnelma.

Näyttelyssä nähdään mielenkiintoinen otos kutsuttujen taiteilijoiden tuotannoista. Näyttelyyn on kutsuttu kuvataiteilijat Outi Heiskanen, Markus Jäntti, Janne Laine, taiteilija, ohjaaja Marita Liulia sekä korutaiteilija Sari Liimatta.

Makasiini, Fiskars
9.5.-26.9.2010, avoinna päivittäin klo 11-18

 
Kuva: SALAISUUS
Anneli Sainio, 2010

Luostarinmäen käsityöläismuseossa vietetään juhlakesää

Luostarinmäen käsityöläismuseo täyttää kesällä 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi museon kesäohjelma on entistä runsaampi. Museon varsinaisena syntymäpäivänä 29.6. tarjotaan ilmainen sisäänpääsy kaikille museovieraille.
Kesän aikana on tarjolla näyttelyitä, opastuksia, käsityönäytöksiä, musiikkia ja tanssia. Jokaiselle kuukaudelle on oma teemansa: kesäkuussa musiikki ja soittimet, heinäkuussa kirjoitettu ja painettu sana, elokuussa puvut ja pukeutuminen. Kesän ajan Luostarinmäellä on esillä myös Ars Fennica -palkitun taiteilijan Anu Tuomisen näyttely Punaisia lankoja.

Torstaisin pääsevät kävijätkin kokeilemaan erilaisia käsityötekniikoita. Museon käsityöläinen ohjaa ja opastaa.

Luostarinmäen käsityöläismuseo
, Vartiovuorenkatu 2, Turku
Avoinna: 4.5.–5.9. ti–su klo 10–18

Fantasian matkalaiset - Cosplay ja Historian elävöitys


Näyttely Fantasian matkalaiset – cosplay ja historian elävöitys esittelee kaksi pukeutumisen, jäljittelemisen ja fantasiankin yhdistämää harrastusta – historian elävöittämisen ja cosplayn. Harrastuksia esitellään puvuin, kuvin, tekstein ja esinein.

Historian elävöittäminen, eli historian tapahtumien ja ilmiöiden uudelleen esittäminen on tullut Suomessa laajemmin tunnetuksi 1990-luvun lopulta lähtien. Harrastus yhdistää mielenkiintoisella tavalla historian harrastuksen, käsityön, esiintymisen ja sosiaalisen yhdessäolon.

Cosplay, eli pukuilu puolestaan ammentaa voimansa historian sijaan japanilaisesta populaarikulttuurista – animaatioista, sarjakuvista sekä konsoli- ja tietokonepeleistä. Cosplay on lyhennys sanoista ”costume play” ja tarkoittaa fiktiivisiksi hahmoiksi pukeutumista ja näinä hahmoina esiintymistä. Nuorten harrastajien tarkkuus, luovuus ja taidokkuus kohtaavatkin mielenkiintoisissa cosplay-puvuissa tavalla, joka saa sarjakuva-, peli- ja animaatiohahmot elämään.

Emil Cedercreutzin museo, Harjavalta
17.5.-19.9.2010


Oiva Toikka - 50 vuotta oivalluksia

Oiva Toikka (synt. 1931) juhlii vuonna 2010 50-vuotista uraansa Iittalan muotoilijana. Juhlan kunniaksi Designmuseo järjestää vuoden 2010 kesänäyttelynään suuren
Oiva Toikka -retrospektiivin.

Oiva Toikka tunnetaan suomalaisen muotoilun ilottelijana ja oman tiensä kulkijana, jonka värikäs ja runsas muotokieli on saanut runsaasti ihailijoita sekä kotimaassa että ulkomailla. Taiteilijana Toikka on ikuinen etsijä ja kokeilija. Hän aloitti uransa vuosina 1956–59 Arabian taideosastolla tyylitellyillä eläinveistoksilla. Vuonna 1963 alkoi tähän päivään jatkunut työskentely lasin parissa Nuutajärvellä. Keramiikan ja lasin ohella Toikka on suunnitellut mm. tekstiilejä, oopperalavastuksia ja –puvustuksia ja muoviesineitä.

Designmuseon näyttely esittelee Toikan monipuolisen tuotannon 1950-luvun varhaisista keramiikkaveistoksista tämän päivän lasi- ja muovi esineisiin. Mukana ovat sekä suositut lasisarjat, keräilijöiden rakastamat lasilinnut että upeat uniikkiteokset. Näyttely on elämysmatka Toikan värikkääseen satumaailmaan.

Designmuseo, Helsinki
30.5.-19.9.2010


Oiva Toikka / Nuutajärvi, Ibis, 2005. Kuva / photo: Timo Kauppila / Indav


Laitumella - Vanhaa ja uutta taidetta muuttuvasta perinnemaisemasta ja sen kasveista ja eläimistä

Hyvinkään taidemuseon kesänäyttelyn teemana on katoava kulttuurimaisema ja sen kasvit ja eläimet. Niittyjen, ketojen ja hakamaiden luonnon rikkautta esitellään hyönteisistä laidunta hoitaneisiin kotieläimiin ja monipuoliseen kasvistoon. Koko perheen näyttelyssä voi tutustua lehmiin, hevosiin ja lampaisiin sekä ihailla vanhaa ja uutta taidetta luonnon monimuotoisuudesta. Ateneumin taidemuseon kokoelmista on esillä mm. Akseli Gallen-Kallelan, Werner Holmbergin, Victor Westerholmin, Eero Järnefeltin ja Fanny Churbergin pastoraaliaiheita 1800-luvulta. Nykytaiteilijoita on mukana kolmisenkymmentä, teoksia saadaan lainaksi myös Kiasman kokoelmista. Näyttelylle on myönnetty YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuoden tunnus. Taidemuseon yhteistyökumppanina on Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys, jonka kanssa järjestetään luontoretkiä ja luentoja paikallisista kohteista.

Hyvinkään taidemuseo
12.5.-5.9.2010


Näyttämöpukuja paperista

Pirjo Valinen on toiminut pukusuunnittelijana Oulun kaupunginteatterissa vuodesta 1977 lähtien. Viime vuosina hän on saavuttanut kansainvälistä mainetta paperin käytöstä pukujen valmistuksessa. Hän on esitellyt kehittämäänsä tekniikkaa mm. Kanadassa ja skenografian maailmannäyttelyssä Praha Quadriennalessa vuosina 2003 ja 2007. Hän on vieraillut opettajan ja luennoitsijana alan kouluissa ja seminaareissa. Lisäksi hänellä on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vuonna 2006 Pirjo Valinen palkittiin Näyttämötaiteen valtion palkinnolla.

"Paperi antaa haasteen ja siivet mielikuvitukselle ja vapaat kädet tekemiseen; rulla valkoista paperia ja pakka valkoista kangasta, silitysrauta, värejä ja rautalankaa - se on siinä. Se suorastaan työntää näkemään uusia mahdollisuuksia ja maailmoja. Uudet materiaalit tai työtavat uudistavat myös ajatuksia. Vaihtelu ja ilomieli teatterin puvuston arjessa näkyy sekin lopputuloksessa myös näyttämöllä." Pirjo Valinen

Suomen käsityön museo, Jyväskylä
30.4.-3.10.2010


Väristyksiä!

Suomen käsityön museon tuottama Väristys -näyttely on tarkoitettu koko perheelle. Elämyksellisessä näyttelyssä tutustutaan värien pitkään kulttuurihistoriaan ja luonnonvärien mitä erilaisimpiin käyttömahdollisuuksiin. Väripelejä ja väritestejä sisältävä näyttely sopii erityisesti päiväkotiryhmille ja koululaisille.

Näyttelystä löytyvät mm. keltainen, sininen ja punainen huone, joissa voi tutkia luonnonvärikasveja, eläinkunnan suojavärejä sekä värien kieltä ja termejä eri aikakausilta.Näyttely kertoo havainnollisella tavalla värjäysresepteistä ja värien tieteellisistä läpimurroista

Perinteisen värjäystiedon lisäksi näyttely innostaa pohtimaan värien merkitystä ja käyttöä myös nykypäivän näkökulmasta.

Lahden kaupunginmuseo

2.6.-17.10.2010


Värikästä petkuhuiputusta ja historiallisia tosiasioita. Väristyksiä näyttely Lahden historiallisessa museossa 2.6.2010-17.10.2010, Kuva: Pigme/Markus Viitakoski.


Koonnut: Riikka Kekäläinen-Alkio
Kuvat: Ko. museoiden lehdistökuvat

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013