CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Suu makeaksi, sokerimassaruusuja kesän juhliin

Kesä on juhlien ja leivonnaisten kulta-aikaa! Koristeluun saa nyt uusia ideoita ja mielikuvitus pääsee valloilleen, kun ottaa käyttöön esimerkiksi sokerimassan. Tässä  tarjolla on ohjeistus perinteisen ruusun tekoon, samalla ohjeella onnistuu sekä sokerimassasta että marsipaanista. Marsipaani vaatii pidemmän kuivumisajan, mutta on sen myötä myös pidempään muokattavissa.

Mitä siis tarvitaan?

Kaulin, massaa, piparkakkumuotteja, veitsi leikkaamiseen, vettä lasiin, tomusokeria ja foliota. Ne ovat tärkeimmät, ja hygienia pitää ehdottomasti muistaa! Kaikki tarvikkeet ovat syötäväksi kelpaavia, joten valmistuskin pitää tapahtua niin, että niitä voisi vielä syödä. Harva raaskii valmiina enää haukata.
 
 
Valmista ensimmäisenä foliosta pieni kuppi, johon voit asettaa valmiin ruusun kuivumaan. Loppuvaiheessa ruusun koossapito ja folion muotoilu yhtäaikaa on aika hankalaa. Suklaamunien myyntikennoista saa loistavia pidikkeitä foliokupeille. Sen jälkeen kaulitaan sokerimassataikina levyksi, tomusokeria käytetään estämään massan tarttumista pohjaan tai kaulimeen.
 
 
 
Massalevystä otetaan pisaranmallisia paloja. Sen voi toteuttaa joko ihan veitsellä leikkaamalla, tai käyttämällä erilaisia piparimuotteja tai vastaavia apuna. Muista kuitenkin taas hygienia. Pisaranmallisten lehtien kaarevaa reunaa ohennetaan, joko sormien välissä, tai leivontatarvikekaupoissa myytävän muotoilutyynyn ja -tikun avulla. Terävä kärki terälehdestä saa jäädä paksummaksi, reuna ohueksi ja muoto koitetaan saada kuppimaiseksi. Käsittele kaikki lehdet ennen kokoamista. Noin kymmenkunta lehteä riittää jo alkuun, näyttävyyttä saa runsaalla lehtimäärällä.
 
 
Yli jääneestä massasta tehdään lyijykynän paksuinen pötkö ja sen ympärille aletaan kiinnittämään terälehtiä. Pienimmät alkuun, kuppimaisesti massapötkön päälle ja jos tuntuu, että lehdet eivät kiinnity, tippa vettä sormenpäähän. Tämä on vaihe, joka kannattaa tehdä nopeasti. Massa lämpiää käsissä eikä pysy enää kasassa kunnolla. Lehdet laitetaan lomittain toisiensa päälle.
 
 
Näin jatketaan, kunnes haluttu ruusun muoto on saavutettu. Ruusun tyveen muodostuu ylimääräistä sokerimassaa, jonka voi nipistää sormilla pois, ennenkuin asettaa taideteoksen foliokuppiin kuivumaan. Kukka on kuiva seuraavaan päivään mennessä ja säilyy hyvin kuukaudenkin, kuivassa ja viileässä. 
 
 
 
Kauniita herkkuhetkiä ja aurinkoista kesää!
 
Teksti ja kuvat: Sanna Ahonen, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija
 
 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013