CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Atc eli Artist Trading Cards

Mitä ovat Atc-kortit?

Atc-kortit ovat minikokoisia taideteoksia. Taiteellisia keräilykortteja. Kortin mitat ovat 2,5”x3,5” eli 64mm x 89mm. Korteissa kaikki muu on täysin sallittua. Se voi olla niin pysty, kuin vaakasuunnassakin. Kortin teossa voi käyttää valokuvia, kollaasia, leimasimia, paperia, kankaita, nauhoja.. muovi- ja metallikoristeita, helmiä... Sen voi tehdä maalaten, piirtäen, leikaten, repien tai ommellen. Tai käyttäen kaikkia näitä sekatekniikkana. Ne ovat uniikkeja tai pieniä sarjoja, mutta mikä tärkeintä, itse tehtyjä.

Käytännössä Atc-korttien tekemisessä ei ole kuin kaksi sääntöä; kortin koko ja että kortteja vaihdetaan – niitä ei missään tapauksessa myydä. Kortin tulee kuitenkin lopulta vain miellyttää katsojaansa. Näitä sääntöjä noudattaen voi lähteä taiteilemaan ja toteuttamaan luovuuttaan, varmasti jokaiselle kortille löytyy uusi omistaja ja mikä parasta, vaihdossa saa itselleen yhden uuden palasen taidetta.

Kuinka pääsen vaihtamaan?

Kortteja vaihdetaan pääasiassa atc-tapaamisissa tai blogien avustamana postitse. Päälimmäisenä atc-korttien vaihtamisessa on kuitenkin ihmisten tapaaminen, on hienoa tietää minkälainen ihminen minkäkin kortin takana on. Postivaihtoja tehdään jo ennestään tuttujen, turhan etäällä toisistaan asuvien atc-harrastajien kesken. Atc-tapaamisia järjestetään Suomessa jo jonkin verran. Yleensä atc-tapaamiset ovat tietyn alueen aktiivi harrastajien keskeisiä ja tapaamisissa vaihdettaville korteille onkin usein määritelty jokin teema, auttamaan kortin tekijöitä – tai sitten antamaan lisähaastetta. Itse olen huomannut, että nämä atc-aktiivit ovat kuitenkin hyvin innokkaita ottamaan uusia, satunnaisiakin atc-harrastajia mukaan vaihtoihinsa. Useimmiten myös ”teeman sivusta” tehdyt kortit löytävät innokkaan vaihtajan, ja päätyvät uuteen kotiin. Teema ei ns. ole este kortin vaihdolle, ja jokaisella taiteilijallahan on omanlaisensa näkemys aiheeseen kuin aiheeseen.

Kenen kortti?

Kun on harrastanut atc-vaihtoja jo useamman kymmenen kortin verran, saattaa muisti alkaa pettää. Tämän varalta on kuitenkin kortin nurja puoli, jossa ns. signeeraus sijaitsee. Kortin taustalle merkitään Tekijä, se useimmiten on tekijän oikea nimi, sillä yhteyden otto helpottuu oikealla nimellä huomattavasti. Korttiin merkitään myös kortin nimi, jokaisella taideteoksellahan on oltava nimi. Toisilla harrastajilla on tapana myös merkitä kortin järjestysluku ja varsinkin jos on tehty pieni sarja, korttin merkitään monesko teos kyseinen kortti on ja minkä suuruisesta sarjasta, esim 3/7. Korttiin merkitään myös päivämäärä, milloin kortti on valmistunut, allekirjoittaneella on kokoelmistaan valmistunut esimerkiksi parikin korttia, joiden päivämäärä on päässyt lipsumaan vuoden 2009 puolelta, vuoden 2010 puolelle – ja sekin on sallittua. Mikäli antaa luvan julkaista kuvan kortistaan nettisivuilla tai blogissa, voi kortin alareunaan nurjalle puolelle kirjoittaa esim ”free to publish by name: nimimerkki” jolloin Tekijäksi voi huoletta merkitä oman itsensä.


Teksti ja kuvat: Piia Airaksinen, ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelija