CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Pidetään punaiset bileet!
Teeman valinta on tärkeää. Hyvän teeman ympärille voi helposti rakentaa onnistuneet bileet. Kunnon teemabileissä teema kulkee mukana kaikissa elementeissä, alkaen koristelusta päättyen vieraiden asuista tarjoiluihin. Joskus teeman voi valita helposti vaikka vilkaisemalla vaatekaappiin tai teema voi lähteä liikkeelle musiikista.
Teeman valitsemisen jälkeen on syytä päättää aika ja paikka. Juhlien kohderyhmä voi vaikuttaa suuresti teemaan ja ajankohtaan.

 



Kun aika ja teema on päätetty, voi edetä haluamassaan järjestyksessä. Vieraat on kuitenkin syytä kutsua hyvissä ajoin, sillä hyvä seura on tärkeintä onnistuneiden juhlien järjestämisessä.

Pukeutuminen, tarjoilu, musiikki, ohjelma ja koristelu ovat avainsanoja. Teema on syytä ujuttaa mukaan vaikka jokaiseen aihealueeseen. Väriteemalla musiikin valitseminen voi olla sangen haastavaa, mutta silloin pitää sekä pyytää apua asiantuntijalta (eli kaverilta joka tuntee kaikki maailman kappaleet) sekä olla valmis joustamaan teemauskollisuudesta.

Pukeutuminen: Muista mainita kutsuissa teema ja pyydä vieraita pukeutumaan teeman mukaan. Houkuttimena voit käyttää parhaan asun palkitsemista.

Tarjoilujen järjestäminen on eräs bileiden parhaimmista puolista. Teemaa valitessa on syytä ajatella myös tarjoiluja ja kenties sen suhteen tehtäviä poikkeuksia. Sinisen teeman bileissä voi näkyä mielenkiintoisia ilmeitä, mikäli kaikki tarjottava on värjätty teemavärillä. Kuitenkin esimerkiksi näyttävään kakkuun panostaminen on vaivan arvoista!  Muista myös maku! Hauska kakku, joka maistuukin voikukalle ei ole hauska yllätys, vaan hämmentävää.
Nyyttikestit ovat aina hyvä valinta. Jos haluat teemaruokaa, ole yhteydessä vieraisiin ja koordinoi etteivät kaikki tuo samantyyppistä tarjottavaa.

Juomatarjoilu. Boolimaljan luona on aina kuhinaa. Suvun perintöreseptiä voi värittää vaikka elintarvikevärillä, jolloin sen saa sopimaan teemaan kuin teemaan.

Pienikin panostus koristeluun näyttää suurelta vaivalta. Koristeleminen tuo myös juhlan tuntua, se on kotisi, tai muun juhlapaikan, juhlapuku. Värillinen kangas verhona on helppo tapa tuoda teemaväri näkyväksi. Viidakkobileitä varten kannattaa nähdä vähän vaivaakin: oksat, viidakon äänet ja kenties rummut luovat tunnelmaa.

 

Kiinnitä huomiota pieniin yksityiskohtiin

Varaa puhdas käsipyyhe ja tarpeeksi wc-paperia wc-tiloihin näkösälle.
Tyhjennä naulakosta ja kenkähyllystä ylimääräiset vaatteet juhlien ajaksi.
Kylmennä juomat.
Varoita naapureita juhlista ja pahoittele mahdollista melua, muista myös hiljentää melutasoa hiljaisuuden tullen.
Piilota ylimääräiset hörsellykset tasoilta, vieraat saavat laskutilaa lautasille eikä heidän tarvitse varoa sukuaarteena pitämääsi kristallismaljaa.
Pidä vieraskirja esillä juhlien ajan ja pyydä kaikkia kirjoittamaan siihen nimensä ja muut terveiset.
Jos tarjottavasi menevät lämpimässä pilalle, laita esille vain vähän kerrallaan ja lisäile sitä mukaa kun tarjoiluastiat tyhjenevät.

Kuvat ja teksti: Asta Vuorinen, Ohjaustoiminnan artenomi (AMK)-opiskelija