CuRec-verkkolehti
  • Käden jälki
  • Ideavakka
  • Tiedon jyvät
  • Sanakannel
  • Viisasten kivi
  • Ajan pirta
  • Kulttuuripeili
  • Galleria

Kevään inspiroivat näyttelyt

 

Arjen voima - Käsin työstettyjä suhteita arkeen ja materiaaliin

Näyttelyn kantavia teemoja ovat käsillä tekeminen ja suhde työstettävään materiaaliin. Kuraattorina toimiva taiteen tohtori Maarit Mäkelä on kutsunut näyttelyyn kymmenen naistaiteilijaa, jotka työskentelevät keramiikan, lasi- ja tekstiilitaiteen parissa. Näyttelyä varten tehdyt teokset virittävät vuoropuheluun Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) elämän ja taiteellisen tuotannon kanssa.

Gallen-Kallelan museo, Espoo
6.2.2010-30.5.2010

 

Candice Breitz

EMMAssa nähdään 14-kanavainen Michael Jacksonin fanien tulkitsema musiikkivideo King (2005) sekä 30-kanavainen Madonnan fanien musiikkivideo Queen (2005). Elokuvamaailmaan liittyvät puolestaan 7-kanavaiset videoteokset Him (1968-2008) ja Her (1978-2008). Him on videokooste, jossa 23 Jack Nicholsonia esiintyy runsaan 40 vuoden aikana tehdyissä elokuvissa ja Her esittää Meryl Streepin elokuvarooleissaan 30 vuoden ajalta. Teoksissa Nicholson ja Streep on erotettu alkuperäisen materiaalin kuvista ja yhteydestä ja he näyttävät käyvän keskustelua itsensä kanssa.

EMMA - Espoon modernin taiteen museo
24.2.2010-6.6.2010


King (A Portrait of Michael Jackson), 2005
Shot at UFO Sound Studios, Berlin, Germany, July 2005
16-Channel Installation: 16 Hard Drives
Duration: 42 minutes, 20 seconds
Photograph: Jason Mandella
Ed. 6 + A.P.

Kurkistus- lapset valokuvaajina

Kuopion VB-valokuvakeskus järjesti yhteistyössä pohjois-savolaisten toimijoiden kanssa lasten valokuvatyöpajojen sarjan vuonna 2009. Pajoissa esi- ja alakouluikäiset lapset tallensivat tärkeimmät asiat kuviinsa. Lapset rakensivat mielikuvituksellisia tarinoita ja dokumentoivat arkeaan. Mukana myös helsinkiläisten lasten ja nuorten Mielikuvia-työpajakokonaisuus. Tule hakemaan vinkkejä lasten kanssa kuvaamiseen! 

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki
27.3.2010-23.5.2010

 

Suuri seikkailu - Muumiperhe 65 vuotta

Näyttely kutsuu kaiken ikäiset muumien ystävät vaeltamaan Muumilaakson satumaisiin maisemiin. Janssonin kuvakirjojen tunnelmaa henkivät näyttelylavasteet esittelevät boheemin muumiperheen erikoisine ystävineen; salaperäiset aukot ja kurkistusluukut kuljettavat seikkailijaa Nipsun luolasta iloisten karusellijuhlien kautta aina Yksinäisille vuorille ja Mörön hyytäville asuinsijoille asti.

Esillä on myös Tove Janssonin originaalitöitä sekä erityinen muumisarjakuvaan keskittynyt osasto. Päivälehden museon elokuvateatterissa esitetään näyttelyn ajan nonstopina muumianimaatioita.

Päivälehden museo, Helsinki
12.3.2010-31.10.2010

 

"Olen sosialisti-anarkisti-individuaali-kollektivisti-individualisti-kommunisti-aristokraatti-demokraatti" - ensimmäinen osa Kuvataideakatemian näyttelysarjasta

Kuvataideakatemia aloittaa uuden näyttelysarjan Kuva kiertää, jonka avulla vastavalmistuneita taiteilijoita viedään maakuntiin. Sarjan ensimmäinen näyttely on Hämeenlinnan Taidemuseossa 12.2. - 9.5.2010.

Näyttelyn kuraattoreiksi Kuvataideakatemia on kutsunut taiteilijat Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen. Kuraattoreiden lähtökohtana oli selvittää, mitä nuoret taiteilijat ajattelevat yksilöllisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Eletäänhän aikaa, johon kuuluvat toisaalta suuren mittakaavan yhteisölliset projektit, kuten Wikipedia, ja toisaalta sitä yhtä ja parasta yksilöä etsivät kilpailut, kuten Idols. He halusivat selvittää, miten nuoret nykytaiteilijat sijoittavat itsensä kyseisessä jännitekentässä ja miten yhteiskunnan muutokset vaikuttavat taiteilijoiden käsitykseen roolistaan. Näyttelyn taiteilijat ovat Frank Maria Brümmel, Krister Gråhn, Tuomas Laitinen, Sebastian Lindberg, Pilvari Pirtola, Johanna Raekallio, Pasi Rauhala, Satu Rautiainen, Jyrki Riekki ja Hanna Saarikoski.

Hämeenlinnan taidemuseo
12.2.2010-9.5.2010

Näkymätön käsi - suomalaista nukketeatteria

Teatterimuseon tuottama näyttely on tähän asti laajin katsaus kotimaiseen nukketeatteriin.

Näkymätön käsi - suomalaista nukketeatteria kokoaa yhteen suomalaisen nukketeatterin historiaa ja tulevaisuutta, nukkeja ja tekijöitä.

Näkymättömässä kädessä esittäytyy joukko suomalaisen nukketeatterin hahmoja ja tarinoita sadan vuoden ajalta. Esillä on esityskokonaisuuksia, osin alkuperäisissä lavastuksissa.

Näyttelyyn liittyy kokeilunäyttämö, jossa näyttelyvieraat voivat itse tehdä nukketeatteria eri tekniikoilla liikuteltavilla teatterinukeilla.

Pohjois-Karjalan museo
14.4.2010-15.8.2010


Helsingin Kaupunginteatteri 1995 Kaukasialainen liitupiiri
Käsikirjoitus: Bertolt Brecht
Ohjaus: Eric Bass
Lavastus: Eeva Ijäs ja Janne Siltavuori sekä avustajat
Puvut, myös nukkien: Merete Boström
Visuaalinen suunnittelu on toteutettu Taideteollisen korkeakoulun lavastustaiteen laitoksen opetusprojektina
Teatterimuseon kokoelmat
Kuva: Teatterimuseo/Topi Vanhatalo

ISÄ - voimauttavia valokuvia

ISÄ – Voimauttavia valokuvia on moniulotteisella tavalla isyyttä käsittelevä yhteisötaidenäyttely, jonka viisitoistahenkisen kuvaajaryhmän prosessia on ohjannut Maailman ihanin tyttö -valokuvaprojektista sekä voimauttavan valokuvan menetelmästä tunnettu valokuvataiteilija Miina Savolainen.

Kolmivuotisessa ryhmäprosessissa voimauttavan valokuvan menetelmällä syntynyt näyttely kertoo erilaisten isien lapsen elämään jättämistä jäljistä, isän kaipuusta, isien sukupolviketjusta, yhteiskunnallisesta miehen ja isän roolien muutoksesta sekä lapsen arjessa läsnä olevasta isyydestä. Menetelmän keskeinen ajatus on kääntää kuvaajan valta kuvan päähenkilön oikeudeksi määritellä ja merkityksellistää omaa elämäänsä. Voimauttava kuvaustapahtuma on tasavertainen ja osapuoliaan lähentävä.

Näyttelyyn liittyy Miina Savolaisen näyttelyopastukset sekä yleisöluennot sekä ISÄ - voimauttava valokuvatyöpaja aikuisille. Lisätietoja Jyväskylän taidemuseon www-sivuilta. 

Jyväskylän taidemuseo
12.3.2010-23.5.2010

 
Kuva: Esa Rauhala

 

Paperista taidetta ja Jokapäiväinen paperimme

Paperista taidetta -kutsunäyttelyssä Suomen eturivin paperitaiteilijat esittelevät ajankohtaisia teoksiaan. Näyttelykokonaisuudessa on mukana tuttuja tekijöitä ja nuoria lahjakkuuksia, sekä ripaus kansainvälistä taidetta.

Paperitaide sijoittuu luontevasti taiteen ja taideteollisuuden eri osa-alueille. Paperista tehdyt taideteokset voivat olla massamaalauksia, paperileikkauksia, tilataideteoksia tai paperiveistoksia. Taiteilijat ja taidekäsityöläiset käyttävät tänä päivänä paperia monipuolisesti oman taiteellisen ilmaisunsa välineenä.

Suomen käsityön museon tuottama Jokapäiväinen paperimme -näyttely vie katsojansa mielenkiintoiselle löytöretkelle arkisen, mutta välttämättömän paperin maailmaan. Paperia tarkastellaan historian, kulttuurihistorian, käsityön, taiteen ja paperin tekemisen näkökulmista.

Paperi on esillä näyttelyssä monin tavoin dokumentteina ja käsintehdyn paperin muodossa. Esillä ovat niin maailman ensimmäinen postimerkki kuin lumppupaperia ja papyrustakin.

Suomen käsityön museo, Jyväskylä
23.12.2009-23.5.2010

 

KUAK - pintaa syvemmälle

Astu maalaukseen, seikkaile labyrintissä, sukella pehmolelumereen… Lapsille suunnatussa näyttelyssä tutustutaan taiteeseen toiminnan kautta. Luvassa myös poikkitaiteellista oheisohjelmaa. Kajaanin taidemuseon ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistyönä syntyneen näyttelyn suunnittelussa ovat olleet mukana myös monet muut Kajaanin kulttuuritoimijat.

Kajaanin taidemuseo
27.1.2010-25.4.2010

 

Muovia ja maria - 60-luvun suomalaista muotoilua

Muotoilu ja sisustaminen 60-luvun inspiroimana ovat yhä tätä päivää. Mikä teki muodon ja mitkä siihen vaikuttivat – Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelma valaisee aatteen, vaatteet ja värit, jotka tekivät 60-luvun.

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
24.2.2010-30.1.2011


Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Munakuppi 452, 1963 ja Sarvis sanko 469, Olavi Arjas 1962, värit Maj Kuhlefelt, Sarvis Oy.

 

Koonnut: Riikka Kekäläinen-Alkio
Kuvat: Ko. museoiden lehdistökuvat

 
  • CuRec 1/2009
  • CuRec 2/2009
  • CuRec 3/2009
  • CuRec 1/2010
  • CuRec 2/2010
  • CuRec 3/2010
  • CuRec 4/2010
  • CuRec 1/2011
  • CuRec 2/2011
  • CuRec 3/2011
  • CuRec 4/2011
  • CuRec 1/2012
  • CuRec 2/2012
  • CuRec 3/2012
  • CuRec 4/2012
  • CuRec 1/2013
  • CuRec 2/2013