Taiderata päiväkotiryhmälle |
Aloitimme Taideradan suunnittelun tutustumalla Päivi Viherluodon kanssa Taidemuseon näyttelyyn ja tiloihin. Tutustumisen lomassa mietimme millaisia rasteja voisimme siellä pitää ja mitkä teokset ottaisimme käsittelyyn. Taidemuseon alakerran näyttely oli nimeltään `Keräilijän sydämellä´ ja se koostui Vexi Salmen sekä Leena ja Kari Niemistön kokoelmista. Yläkerran näyttely koostui helsinkiläisen suurkeräilijä Lars Swanljungin omistamista töistä. Viherluodolla oli paljon kokemusta päiväkotiryhmistä Taidemuseolla ja hyviä neuvoja ja ideoita, myös varoittavia esimerkkejä siitä, miten lapset saattavat museossa käyttäytyä. Tavoitteenamme oli rakentaa taiderata, joka vastaa esikouluikäisen mielenkiinnonkohteita. Osa teoksista oli mielestämme sopimattomia lapsille ja siksi valitsimme teokset ja siirtymisreitit. Projekti liittyi kurssiin Elämänkulun erilaiset ohjaustarpeet. Yhtä rastia kohden oli yksi päävetäjä, mikä oli tosi tärkeä, että kaikki meistä saisi kokeilla ohjaamista. Kaksi muuta tarkkailevat kelloa ja ryhmää. Työnjako tapahtui hyvin luontevasti. Jokainen meistä valitsi kaksi itselleen mieluista rastia, joiden sisällön suunnitteli. Rintaamme kiinnitimme nimilaput. Ryhmä saapui ajallaan ja se koostui 17 lapsesta ja kolmesta aikuisesta. Taiderata alkoi omalla esittelyllämme, jonka jälkeen kävimme läpi nimikierroksen. Sitten kysyimme, kuinka moni on käynyt taidenäyttelyssä ja kertasimme museon säännöt: mihinkään ei kosketa, liikutaan rauhallisesti eikä mekasteta.
Neljäs ”tarinarasti” oli yläkerrassa Antti Immosen ”Veistäjän biologiaa” teoksen äärellä. Lapset saivat istua tyynyille kuuntelemaan tarinan. Tarinan päätyttyä keskustelimme lasten kanssa teoksesta, joka oli suuri puinen ympyrä. Viidennellä rastilla mietimme tunteita. Teos oli Kari Cavenin ”Tunteet”. Rasti oli hieman vaikea, koska lapset eivät osanneet tunnistaa tunteita niin hyvin kuin olimme odottaneet. Päiväkodin työntekijöiden avulla saimme kuitenkin aikaan keskustelua eri tunteista.
teksti: Ohjaustoiminnan artenomi (AMK) -opiskelijat: Lilia Repponen, Elina Manninen ja Ida Löppönen kuvat: Hämeenlinnan Taidemuseon
|